Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 03 /17:11

Lietuva, Ukraina, teroras: Rusija surengė dezinformacinę kampaniją

Rusijos saugumo tarnyba FSB penktadienį paskelbė nukovusi vyrą, kurį esą Ukraina buvo užverbavusi sprogdinti karinius pastatus ir energetikos objektus Rusijoje, pranešė valstybinė žiniasklaida. Šis agentas esą buvo rengtas Lietuvoje. Lietuvos tarnybos teigia, jog tai dar viena Rusijos dezinformacijos kampanija.

Maskva teigia, kad nuo 2022 metų vasario, kai pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, užkirto kelią dešimtims įtariamų Ukrainą palaikančių asmenų sabotažo išpuolių Rusijos teritorijoje.

Penktadienį FSB pranešė, kad neutralizavo vyrą, kuris „planavo įvykdyti keletą teroro aktų Rusijoje“, nurodė rusų valstybinės naujienų agentūros, cituodamos tarnybos pranešimą.

Tarp jų buvo išpuoliai „prieš Gynybos ministerijos objektus Maskvos srityje ir prieš savanorių bataliono narius bei savanorių centrą Sankt Peterburge“.

Agentūra „RIA Novosti“ paskelbė FSB dronu filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuotas susišaudymas tarp FSB agentų ir įtariamojo Leningrado srityje, netoli Sankt Peterburgo.

Matoma, kaip vyras bėga į lauke esantį betoninį bunkerį, o tada pradeda šaudyti jį apsupę ginkluoti FSB agentai.

Po to vaizdo įraše rodoma jo kūno bunkeryje nuotrauka, taip pat matyti prie jo rankos gulintis pistoletas.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos saugumo pajėgos (FSB)
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos saugumo pajėgos (FSB)

FSB nurodė, kad tai buvo 1976 metais gimęs Rusijos pilietis, kurį esą užverbavo Ukrainos karinės žvalgybos padalinys HUR.

Anksčiau, kai FSB bandė jį sulaikyti Maskvos srityje, jam esą buvo pavykę pabėgti, palikus automobilį, kuriame buvo granatos, pistoletas, medžioklinis šautuvas ir įranga savadarbėms bomboms gaminti.

FSB teigė, kad vyras planavo išpuolį degalų saugykloje Leningrado srityje.

FSB tikina, kad šio vyro ieškojo kaip galimo teroro akto „Crocus City“ koncertų salėje, kur žuvo daugiau nei šimtas žmonių, vykdytojų bendrininko. Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė „Islamo valstybė“.

FSB tikina, kad šis vyras diversijoms buvo rengtas Lietuvoje, iš Lietuvos esą atvyko į Rusiją. Jo mobiliajame telefone esą rastas susirašinėjimas su kuratoriumi Lietuvoje, patvirtinantis pasirengimą teroristiniam išpuoliui ir Kaliningrado srityje, esą vykusius mokymus Lietuvoje, Pabradėje. Be to, neva rasta Lietuvoje išduota „Swedbank“ mokėjimo kortelė.

Išanalizavęs paskelbtą informaciją Rusijos opozicinis portalas „Agenstvo“ skelbia, kad nužudytasis yra Maskvos srities gyventojas Nikolajus Surinovas, apie kurio, kaip „teroristų bendrininko“ paiešką balandžio pradžioje pranešė su teisėsauga susiję telegram kanalai.

Nuotr. iš socialinių tinklų/Nikolajus Surinovas
Nuotr. iš socialinių tinklų/Nikolajus Surinovas

Telegram kanalas „Mash“ balandį rašė, kad N.Surinovas visą gyvenimą gyveno Koroliove prie Maskvos ir užsiėmė automobilių remontu garažų kooperatyve. Su buvusia žmona jis turi du vaikus, o prieš pusantrų metų esą išvyko į Lietuvą pas naują žmoną, patikslino leidinys. Tuo pat metu VČK-OGPU telegram kanalas, remdamasis žmona, rašė, kad N.Surinovas buvo išvykęs uždarbiauti į Lenkiją.

Dezinformacijos kampanija

Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas teigia, kad Rusija paskleidė dar vieną dezinformaciją.

Irmantas Gelūnas/BNS nuotr. Vilmantas Vitkauskas
Irmantas Gelūnas/BNS nuotr. Vilmantas Vitkauskas

„Rusija jau ilgą laiką sistemingai vykdo dezinformacines kampanijas ir provokacijas, siekdama kelti įtampa visuomenių ir sąjungininkų tarpe, bei pridengti savo agresyvius veiksmus. Šis FSB paskleista dezinformacija yra būtent toks atvejis.

Vienas iš tokios agresyvios veiklos tikslų – paveikti Lietuvos paramą Ukrainai. Dezinformacija nepakeis Lietuvos pastangų remiant už laisvę kovojančią Ukrainą.

Atsižvelgiant į tai, kad šiuo metu Lietuvoje vyksta karinės pratybos „Perkūno griausmas“, tokio pobūdžio dezinformacinių atakų galime sulaukti ir daugiau. Raginame piliečius išlikti budrius, o informacijos skleidėjų prašome atsargiai vertinti Rusijos platinamą dezinformaciją“, – teigia V.Vitkauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius