Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„The New York Times“: ar pažadėti ginklai spės pasiekti Ukrainą prieš subyrant jos gynybai?

Praėjusį sekmadienį, tebevykstant intensyvioms kovoms palei visą fronto liniją, Ukraina sulaukė prieštankinių ir kitokių raketų bei labai reikalingų 155 mm artilerijos sviedinių. Tai buvo pirmoji dalis iš 61 mlrd. JAV dolerių karinės pagalbos paketo, kurį praeitą savaitę patvirtino JAV prezidentas Joe Bidenas, skelbia amerikiečių leidinys „The New York Times“.

Teigiama, kad pirmadienį Kyjivą pasiekė antroji šių ginklų ir šaudmenų siunta. Antradienį Lenkijai buvo pristatyta nauja „Patriot“ sistemoms skirtų raketų siunta iš Ispanijos.

Vienas aukšto rango Ispanijos pareigūnas nurodė, kad netrukus jos bus Ukrainos fronte.

Stengiamasi kuo greičiau perduoti ginklus išsekusiai Ukrainos kariuomenei, kuri desperatiškai laukia pagalbos. Per pastarąją savaitę į NATO sandėlius Europoje atvyko daugybė orlaivių, traukinių ir sunkvežimių su šaudmenimis ir mažesnėmis ginklų sistemomis, kurios bus gabenamos per Ukrainos sienas.

„Dabar turime veikti greitai, ir mes veikiame, – balandžio 24 d. pareiškė J.Bidenas, pasirašydamas įstatymą, kuriuo patvirtinama pagalba. – Užtikrinu, kad siuntos būtų pradėtos gabenti nedelsiant."

Per paskutines tris savaites apie milžiniškus pagalbos paketus paskelbė ne tik Vašingtonas, bet ir Londonas bei Berlynas.

Tačiau „The New York Times“ pažymėjo, kad J.Bidenui ir kitiems NATO sąjungininkams gali būti sunku išlaikyti greitą tempą. Pareigūnų teigimu, gali prireikti kelių mėnesių, kol bus atgabenta pakankamai didelis kiekis ginklų, kad būtų galima sustiprinti Ukrainos gynybą mūšio lauke.

Analitikai nuogąstauja dėl Ukrainos gebėjimo sulaikyti Rusijos atakas, dėl kurių Kyjivas jau kelis mėnesius yra atsidūręs nepalankioje padėtyje. „The New York Times“ atkreipė dėmesį, kad Ukraina iš tiesų nebeturi laiko ir gali neatlaikyti nuolatinio Rusijos puolimo.

Ketvirtadienį JAV nacionalinės žvalgybos direktorė Avril Haines sakė Kongresui, kad Rusija potencialiai gali pralaužti kai kurias Ukrainos fronto linijas šalies rytuose. Plačiai laukiamas Rusijos puolimas šį ar kitą mėnesį tik sustiprina rimtumo jausmą.

„Rusijos kariuomenė dabar bando pasinaudoti padėtimi, o mes laukiame tiekimo iš mūsų partnerių, pirmiausia Jungtinių Valstijų“, – pirmadienį Kyjive surengtoje spaudos konferencijoje su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu pabrėžė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Jis atskleidė, kad „kai kurie tiekimai jau įvykdyti“, tačiau pridūrė, kad negavo visko, ko reikia brigadoms aprūpinti.

Šią savaitę paskelbtame slaptame JAV kariniame vertinime padaryta išvada, kad iki gegužės 9 d., Pergalės dienos šventės, Rusija ir toliau nestipriai laimės rytuose ir pietryčiuose. Tačiau prognozuojama, kad Ukrainos kariuomenė visiškai nesugrius palei fronto liniją, nepaisant didelio amunicijos trūkumo, pastebėjo leidinio kalbintas pareigūnas.

Tuo tarpu kiti amerikiečių pareigūnai nemano, kad Rusija turi pakankamai pajėgų, kad galėtų smarkiai pasipriešinti iki gegužės 9-osios – dienos, kurią Maskva paprastai išnaudoja savo karinei galiai pademonstruoti. Tam reikėtų didelio pajėgų telkimo, kurio amerikiečių pareigūnai iki šiol neužfiksavo.

Vakarų analititikai spėja, kad geriausiu atveju Ukraina galės stabilizuoti savo fronto linijas dar vasarą, o blogiausiu – metų pabaigoje.

Vienas amerikiečių pareigūnas sakė, kad dauguma didesnių ginklų, kurie buvo finansuojami iš naujos JAV pagalbos, ir net dalis šaudmenų bus gabenami iš Jungtinių Valstijų ir greičiausiai bus pristatyti tik vasarą ar net vėliau. Negana to, padėtį apsunkina tai, kad ne visi pažadėti ginklai yra iš karto prieinami.

JAV pareigūnas pažymėjo, kad prireiks laiko išsiaiškinti, kuriuos ginklus galima perduoti Ukrainai, nesumažinant NATO dalinių, kurie turi būti pasirengę kovai, pavyzdžiui, naudojančių pėstininkų kovos mašinas „Bradley“ ir personalo transporterius „Humvee“, kurie buvo amerikiečių paketo dalis, skaičiaus. Kitos ginkluotės, pavyzdžiui, 155 mm artilerijos sviedinių, kurių Ukrainai labai reikia, trūksta visame pasaulyje.

Ukrainai stengiantis išlaikyti teritoriją, JAV pareigūnai mano, kad Rusija ir toliau puldinės ir išnaudos dabar turimus pranašumus, kol bus pristatytas visas Vakarų pastiprinimas.

„Nemanau, kad rusai ketino dabar daryti didelį spaudimą, tačiau jie keliose vietose pasiekė taktinių laimėjimų ir greičiausiai skuba jais pasinaudoti, kol fronto nepasiekė atnaujintos amunicijos antplūdis, kuris leistų sumažinti skirtumą“, – „The New York Times“ sakė Ralphas F.Goffas, buvęs aukšto rango Centrinės žvalgybos agentūros pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius