Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Luminor“ nusižiūrėjęs vengrų bankas teisinasi, kad verslą Rusijoje nori parduoti: reikia V.Putino parašo

Praėjusią savaitę pranešta, kad didžiausias Vengrijos bankas OTP domisi Estijoje registruoto „Luminor“ banko pirkimu. Banko atstovas to nei patvirtina, nei paneigia, o Estijos nacionalinio transliuotojo ERR kalbinti ekspertai mano, kad sandoriui užbaigti prireiks mažiausiai kelių mėnesių. Vienas iš galimų rūpesčių yra „OTP“ ryšiai su Rusija, skelbia ERR.
Luminor logotipas
„Luminor“ bankomatas / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Bankas „OTP“ portalui ERR.ee nepaneigė, kad siekia įsigyti „Luminor“, tačiau to ir nepatvirtino. Banko atstovas spaudai Bence Gasparas sakė, kad kompanija ieško galimybių plėstis.

„Kadangi „OTP“ grupė yra labai gerai kapitalizuota, o mūsų likvidumo padėtis taip pat labai gera, šiuo metu ieškome naujų įsigijimo galimybių“, – sakė jis

JAV investicijų bendrovė „Blackstone“, kuriai priklauso kontrolinis „Luminor“ akcijų paketas, gandų nekomentavo, taip pat kaip ir patys „Luminor“.

ERR kalbinti ekspertai teigia, kad derybos tikriausiai dar yra ankstyvoje stadijoje, tad iki sandorio užbaigimo gali likti maždaug devyni mėnesiai.

Finansų įmonės „Redgate Capital“ partnerė Valerija Kiisk, ERR sakė, kad nepriklausomai nuo pirkėjo, šiam sandoriui reikės Estijos centrinio banko pritarimo. Jei bus daug „raudonų vėliavėlių“ ir bus iš tikrųjų bijoma poslinkio į Rytus, centrinis bankas šio sandorio nepatvirtins, mano V.Kiisk.

Vengrijoje 1949 m. įkurtas ir 1995 m. privatizuotas bankas šiuo metu veikia dvylikoje rytų ir vidurio Europos šalių, tarp jų ir Rusijoje. Tai gali sutrikdyti pirkimo procesą.

Kaip nurodo Rusijos finansų tinklapis „Frank Media“ „OTP Bank“ Rusijoje padalinio 2023 m. grynasis pelnas sudarė 21,4 mlrd. rublių (apie 217 mln. eurų) – 150 kartų daugiau nei 2022 m. Metais anksčiau „OTP-Bank“ uždirbo tik 132,9 mln. rublių pelno, o po koregavimo banko finansinis rezultatas apskritai buvo neigiamas.

„OTP“ teigia, kad šiandien jos dalis Rusijoje yra labai maža – 0,14 proc. Banko atstovas spaudai pridūrė, kad akcijų dalis Rusijoje bus toliau mažinama, o Ukrainoje – didinama, rašo ERR.

„Ieškome potencialių pirkėjų, kad galėtume parduoti savo padalinius Rusijoje, tačiau tai nėra lengva, nes pardavimui reikalingas prezidento parašas. Jei parduotume savo banką, tikriausiai 35 proc. jo vertės galėtų sudaryti galutinė pirkimo kaina, o tai reiškia, kad 65 proc. atiteks Rusijos ekonomikai“, – leidiniui sakė B.Gasparas.

„OTP“ pastaraisiais metais buvo vienas sparčiausiai augančių Vidurio ir Rytų Europos bankų. Pernai jie įsigijo bankus Slovėnijoje ir Uzbekistane. Pagal ankstesnę OTP praktiką, bankų perėmimo atveju buvo paliekamas ankstesnio banko pavadinimas.

Dvylikoje Vidurio ir Rytų Europos bei Centrinės Azijos regiono šalių Grupė, kurioje dirba daugiau nei 41 000 darbuotojų, teikia universalias finansines paslaugas maždaug 17,5 mln. klientų per daugiau nei 1 400 filialų, rašo bankas savo tinklapyje.

Metų pradžioje „Bloomberg“ pranešė, kad JAV investicijų bendrovė „Blackstone“ planuoja parduoti Baltijos šalyse veikiančio banko „Luminor“ akcijų paketą.

Tuo metu „Bloomberg“ šaltiniai teigė, kad pardavimas gali įvykti jau šiais metais. Pasak „Bloomberg“, „Blackstone“ tikisi, kad pardavimo kaina bus 1,2 karto didesnė už įmonės buhalterinę vertę, kuri 2023 m. pabaigoje siekė 1,8 mlrd. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius