Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 28

Mokykla Vilijampolėje, kurią žinojo visas pasaulis

Vilijampolė Kaune laikoma žydų istorinės atminties lopšiu. Būtent čia buvo pastatyta pirmoji mūrinė sinagoga dabartinėje Lietuvos teritorijoje, būtent čia XIX ir XX a. sandūroje veikė viena didžiausių ir žymiausių ješivų Europoje. Šiandien išlikę tik ją menantys mediniai studentų bei dėstytojų rabinų bendrabučiai, tačiau jie neturi jokios paveldosauginės apsaugos. Kodėl?
Tarpukariu Vilijampolės ješiva veikė pastate Ješiboto (dab. Kernavės) ir Vežėjų g. kampe
Tarpukariu Vilijampolės ješiva veikė pastate Ješiboto (dab. Kernavės) ir Vežėjų g. kampe / 15min montažas

Apžiūrėti vietos, kurioje Vilijampolėje veikė gabiausių žydų religinė mokykla, leidomės kartu su istoriku, gidu, pedagogu Deimantu Ramanausku.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Deimantas Ramanauskas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Deimantas Ramanauskas

Pasak jo, į Kauno apylinkes pirmieji žydai atsikėlė dar XVI a. Tuomet jie telkėsi prie Žiežmarių ir Kaišiadorių. Pačiame Kaune žydai pirmą kartą paminimi XVII a. antrojoje pusėje.

Pati Vilijampolė, kuri buvo vadinama Vilijampolskaja Svaboda, pirmą kartą paminėta 1653-aisiais. Tuo metu joje žydų dar nebuvo. Ši teritorija priklausė didikams Radviloms, čia stovėjo jų ūkinės paskirties dvaras, kuriame patys Radvilos nereziduodavo. Iš viso šiai giminei priklausė apie 1000 ha žemės. Didžiulė teritorija, beveik visi Šilainiai – iki pat Linkuvos dvaro.

Radvilų dvaras stovėjo dabartinės Radvilų dvaro gatvės pradžioje. Į jį suplaukdavo visas aplinkinių teritorijų derlius.

„Radvilų kartografas buvo sudaręs žemėlapį su gyvenamaisiais kvartalais. Buvo vos 4 gatvės, 8 nedideli namukai. Gyveno toje teritorijoje labiau katalikai.

Tačiau XVIII a. pr. Kauno taryba priėmė sprendimus, ribojančius žydų veiklą ekonominėje srityje. Kadangi Vilijampolė augo kaip atskiras miestas, Radvilos, priešingai, žydams pritaikė nuolaidas, tam, kad atsikėlę mokėtų žemės nuomos mokestį ir statytų savo būstus, užsiimtų verslu, kurtųsi“, – to meto aktualijas perteikė istorikas.

Pirmoji mūrinė sinagoga Lietuvoje

Pasak istoriko, žinoma, kad Vilijampolėje žydai gyveno jau nuo XVIII a. pr. Bendruomenė augo greitai. Jau antroje šio amžiaus pusėje Radvilos suteikė žydams privilegiją – leido pasistatyti maldos namus. Taip Neries pakrantėje, apie 70 metrų nuo tilto, ties dabartiniu „Dailės“ kombinato pastatu išdygo barokinio stiliaus, didžiulė, kelių aukštų sinagoga, kuri buvo pirmoji mūrinė sinagoga dabartinėje Lietuvos teritorijoje.

Wikimedia commons nuotr./Iki 1930 metais stovėjusios Vilijampolės sinagogos griuvėsiai
Wikimedia commons nuotr./Iki 1930 metais stovėjusios Vilijampolės sinagogos griuvėsiai

Pasakojama, kad statinį suprojektavo italų architektas, o 1772 metais pastatė rabino Izaoko sūnūs Mozė ir Abraomas Soloveičikai.

Kartu leista žydams įkurti ir kapines. Jos iki šiol išlikusios Kalnų gatvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius