Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 09

„Užsidega nemažai raudonų lempučių“: ekspertai stebisi, kodėl vengrai staiga susidomėjo Lietuvos įmonėmis

Pasklidus žiniai, kad Vengrijos investuotojai galimai nori pirkti Baltijos šalyse veikiantį banką „Luminor“ ir „Achemos grupės“ kontrolinį akcijų paketą, ekspertai ėmė kraipyti galvas. Vieni mano, kad šiuo metu toks Vengrijos susidomėjimas mūsų kraštu tėra atsitiktinumas, vis dėlto kitiems kyla įtarimų. Galbūt už to slypi politiniai aspektai?
„Luminor“ ir „Achema“
„Luminor“ ir „Achema“ / 15min.lt koliažas

Penktadienį Delfi.lt, remdamasis savais šaltiniais, paskelbė, kad vienos didžiausių Lietuvos pramonės įmonių „Achemos grupė“ kontrolinį akcijų paketą galimai norėtų įsigyti Šveicarijoje registruota vengriško kapitalo energetikos kompanija „MET Group“.

15min šaltinis patvirtino informaciją, kad L.Lubienė nori parduoti įmonės akcijas. Anot jo, šiuo metu „Achemoje“ atliekamas teisinis vertinimas. Jis užsiminė ir apie tai, kad rastas pirkėjas galimai susijęs su dujų verslu.

Sandoris dar nėra patvirtintas oficialiai – nei „Achemos“, nei „Met Group“ atstovai į 15min užklausas neatsakė.

Neseniai buvo sužinota ir apie dar vieną Vengrijos investuotojų planą – didžiausias Vengrijos bankas OTP nori įsigyti Baltijos šalyse veikiantį „Luminor“. Ekspertai kalba, kad tokiam sandoriui užbaigti prireiktų mažiausiai kelių mėnesių.

Visgi toks staigus vengrų susidomėjimas mūsų kraštu ekspertams ėmė kelti klausimų ir net įtarimų.

„Norisi būti optimistu ir galvoti, kad už to niekas neslypi, bet, deja, gyvename tokiu metu, kai politinės įtampos labai veikia ir ekonominį gyvenimą“, – 15min paminėjo Kauno technologijos universiteto (KTU) finansų profesorius Rytis Krušinskas.

Neranda priežasčių

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Andrius Romanovskis paminėjo, kad, jo manymu, žinia apie vengrų norus įsigyti „Achemą“ ir „Luminor“ turėjo daugeliui būti netikėta. Netikėta ji buvo ir jam pačiam.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrius Romanovskis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Andrius Romanovskis

„O turint omeny, kad nemaža dalis Vengrijos verslų yra glaudžiai susiję su politika, sunku tikėtis, jog šie norintieji investuoti nėra susiję. Juk žinome Vengrijos laikyseną ir Rusijos karo Ukrainoje atžvilgiu, Vengrija bando manevruoti ir santykiuose su Rusija, Kinija. Tai dėl Vengrijos kyla daug klausimų, o dar nori įsigyti ir tokias milžiniško dydžio įmones, kurios susijusios su finansais ar svarbia valstybės veikla.

Užsidega nemažai raudonų lempučių. Už saugumą atsakingos institucijos turėtų tuos verslus patikrinti ir atsakyti į daug kylančių klausimų“, – 15min paminėjo A.Romanovskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius