Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

A. Blinkenas vyks į Saudo Arabiją aptarti galimų paliaubų Gazos Ruožo

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) pirmadienį ir antradienį Saudo Arabijoje surengs derybas dėl paliaubų Gazos Ruože, siekiant užkirsti kelią didesniam regioniniam konfliktui, pranešė Valstybės departamentas.
Antony Blinkenas
Antony Blinkenas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

A. Blinkenas išvyks sekmadienį į susitikimą su Persijos įlankos arabų šalių bloko ministrais per savo pirmąją kelionę į regioną po to, kai ilgą laiką vykęs šešėlinis Izraelio ir Irano karas peraugo į tiesioginį konfliktą.

A. Blinkenas „aptars dedamas pastangas siekiant paliaubų Gazos Ruože, kurios užtikrintų įkaitų paleidimą, ir tai, kad būtent „Hamas“ stovi tarp palestiniečių ir paliaubų“, – sakė JAV valstybės departamento atstovas Matthew Milleris (Metjus Mileris).

A. Blinkenas „pabrėš, kaip svarbu užkirsti kelią konflikto plitimui, ir aptars dedamas pastangas siekiant ilgalaikės taikos ir saugumo regione“, – pridūrė jis.

Prieš spalio 7-ąją islamistų kovotojų „Hamas“ surengtą daugiausiai aukų pareikalavusį išpuolį Izraelyje, Saudo Arabija svarstė galimybę normalizuoti santykius su Izraeliu – tai buvo svarbus žingsnis, kuriam ryžosi dviejų švenčiausių islamo vietų sergėtoja.

Nuo spalio 7-osios tai bus penktas A. Blinkeno vizitas ją į Saudo Arabiją, Jungtinėms Valstijoms tikintis, kad santykių normalizavimo perspektyva paskatins Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu (Benjaminą Netanjahų), daugybę metų prieštaraujantį palestiniečių valstybės siekiui, elgtis nuosaikiau.

A. Blinkenas aptars „kelią į nepriklausomą palestiniečių valstybę su saugumo garantijomis Izraeliui“, nurodė M. Milleris.

Rijade susitiks Persijos įlankos arabų šalių ekonominio bendradarbiavimo tarybos šalys, tarp jų Kataras, jau kelis mėnesius vadovaujantis deryboms, kuriomis siekiama sustabdyti mirtiną Izraelio puolimą „Hamas“ valdomame Gazos Ruože mainais į įkaitų paleidimą.

Saudo Arabijoje, kuri yra viena didžiausių naftos eksportuotojų pasaulyje, A. Blinkenas taip pat dalyvaus specialioje Pasaulio ekonomikos forumo, į kurį sausį Šveicarijos mieste Davose susirenka pasaulio verslo elitas, sesijoje, skirtoje energetikai.

M.  Milleris teigė, kad A. Blinkenas skatins pastangas kovoti su klimato kaita, kuri yra pagrindinis prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) prioritetas ir smarkiai skiriasi nuo numanomo jo varžovo rinkimuose Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) vertybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius