TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Rusija išdidžiai demonstruoja savo karo trofėjus: tarp jų ir amerikietiškas tankas „Abrams“

Trečiadienį Maskvos gatvėse atidaryta milžiniška paroda po atviru dangumi „Rusijos kariuomenės trofėjai“. Mėnesį Pergalės parke, memoriale skirtame Sovietų Sąjungos pergalei prieš nacistinę Vokietiją paminėti, vyksiančioje parodoje demonstruojama daugiau kaip 30 NATO šalių Kyjivui suteiktų karinės technikos priemonių, kurias Rusija perėmė iš Ukrainos.

VIDEO: Maskvos gatvėse Rusija demonstruoja savo kariuomenės trofėjus iš Ukrainos

Taip pat demonstruojami mažesni ginklai, pavyzdžiui, amerikietiški minosvaidžiai, vokiškos minos ir izraelietiškas paleidimo įrenginys.

Viename iš vaizdo įrašų socialiniuose tinkluose rodoma, kaip rusai bando aplamdyti vieną iš perimtų tankų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV tankas „Abrams“ tapo Rusijos karo trofėju
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV tankas „Abrams“ tapo Rusijos karo trofėju

Atidarymo metu užfiksuotose nuotraukose matyti lankytojai, besidarantys asmenukes su pagrindiniu koviniu tanku „M1A1 Abrams“, kurio priekinis šautuvas nukreiptas į žemę, o šarvai akivaizdžiai apdegę ir sutrūkinėję.

„Mūsų pergalė neišvengiama. Jokia Vakarų karinė technika nepakeis padėties mūšio lauke“, – susirašinėjimo platformos „Telegram“ žinutėje pareiškė Rusijos gynybos ministerija, skelbdama apie parodą.

Naujienų agentūra „Reuters“ atkreipė dėmesį, kad Rusijos valstybinė žiniasklaida ypač akcentavo pagrobtą tanką „Abrams“, apie kurį televizijos laidų vedėjai kalbėjo, kad Jungtinių Valstijų pasididžiavimu laikomas tankas nebuvo „stebuklingas ginklas“.

„Visa tai buvo nesąmonė. Pažiūrėkite, visa jo reputacija buvo sunaikinta“, – aiškino vienas iš rusų žurnalistų.

BBC Rusijos naujienų tarnybos redaktorius Steve'as Rosenbergas rašė, kad apsilankęs parodoje pamatė „ilgą eilę vokiškų šarvuočių“, tarp kurių buvo ir užrašas: „Istorija kartojasi“.

Rusija savo invaziją į Ukrainą stengėsi pateikti kaip savo suvereniteto gynimą nuo NATO. Ji ne kartą teigė, kad į Ukrainą siunčiama Vakarų įranga reiškia, jog tokios valstybės kaip JAV jau kariauja su Rusija.

Ši paroda taip pat surengta po truputį atitraukiant tankus „Abrams“ iš fronto linijų Ukrainoje, kilus susirūpinimui dėl Rusijos dronų atakų. JAV suteikė Ukrainai 31 „Abrams“ tanką, o penki iš jų, kaip pranešama, buvo prarasti mūšiuose.

Kiekvienas jų kainuoja apie 10 mln. JAV dolerių, o JAV tankai kadaise buvo laikomi pagrindine priemone, galinčia padėti Kyjivui atgauti užgrobtas žemes. Tačiau mūšio lauke plačiai paplitus bepiločių orlaivių naudojimui, „Abrams“ efektyvumas sumažėjo, nes tankus lengviau aptikti ir atakuoti.

„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos kariuomenės trofėjai Maskvoje
„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos kariuomenės trofėjai Maskvoje

Neseniai JAV patvirtino dar vieną 61 mlrd. JAV dolerių pagalbą Ukrainai, kuri papildys jos pajėgas gyvybiškai svarbia amunicija ir ginklais, kad jos galėtų pasipriešinti šlubuojančiam, bet vis labiau įsibėgėjančiam Rusijos puolimui rytiniame fronte.

Atsakydami į tai, Rusijos atstovai pareiškė, kad Kremlius jau įgijo pranašumą kare ir kad naujoji pagalbos dalis „šios dinamikos nepakeis“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius