Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
05 03

Įspūdingos vietos Egipte, kurių atostogautojai dar neatradę: atrodo neįtikėtinai!

Egiptas – daugybės lietuvių mėgstama atostogų kryptis. Pamėgę poilsį šioje šalyje žino, kuo skiriasi populiariausi kurortai ar kaip atrodo Gizos piramidės, tačiau Egiptas nėra vien tai, ką dažniausiai siūlo pamatyti kelionių organizatoriai, čia gausu ir mažai girdėtų, tačiau labai įdomių vietų. „15min“ siūlo pasižvalgyti į jas – gal ateityje viešint Egipte šie objektai dar labiau praturtins atostogų įspūdžius.
Įspūdingos vietos Egipte, kurių atostogautojai dar neatradę
Įspūdingos vietos Egipte, kurių atostogautojai dar neatradę / „15min“ fotomontažas

1

Banginių slėnis (Wadi Al-Hitan), 150 km nuo Kairo

Egipto Banginių slėnis į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą yra įtrauktas dėl čia slypinčių šimtų ankstyviausių banginių fosilijų, rašoma „The Travel“. Šis slėnis yra unikalus dėl čia randamų fosilijų koncentracijos ir kokybės. Prie šios vietos turistinės vertės prisideda fosilijų prieinamumas ir natūralus aplinkos grožis.

Prieš 37 milijonus metų Egipto dykumas dengė priešistorinio Tetijos vandenyno vandenys. Šiame priešistoriniame vandenyne plaukiojo ankstyvieji 50 pėdų ilgio banginiai, kurių žandikauliai buvo ištįsę ir dantyti.

Shutterstock nuotr. / Banginių slėnis, Egiptas
Shutterstock nuotr. / Banginių slėnis, Egiptas

Mirę jie nugrimzdo į jūros dugną ir per tūkstančius tūkstantmečių jų kaulus padengė nuosėdų danga. Šios nuosėdos išsaugojo jų suakmenėjusius palaikus, o buvęs jūros dugnas virto dykuma.

Dabar senąjį jūros dugną ardo erozijos jėgos, o vėjas gramzdina smiltainį ir skalūnus, kuriuose įkalinti banginių kaulai.

Nuosėdos išsaugojo jų suakmenėjusius palaikus, o buvęs jūros dugnas virto dykuma.

Banginių slėnyje galima rasti ne tik priešistorinių basilozaurų (plėšriųjų banginių), bet ir suakmenėjusių ryklių dantų (ryklių kremzliniai skeletai paprastai nesuakmenėja), jūros ežių spyglių, suakmenėjusių mangrovių krūmų, suakmenėjusių koralų, milžiniškų šamų kaulų ir daugybės kitų priešistorinėse jūrose kadaise plaukiojusių jūros gyvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius