Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 07 27

Neįtikėtina istorija: Islandijos fermoje NBA atrado intriguojantį talentą

Tryggvi Hlinasonas leisdavo dienas ganydamas avis, rinkdamas šieną, vairuodamas sniegomobilį ir darydamas viską, ko tik reikėdavo Svartarkotui, mažytei Islandijos vietovei. Tačiau 19-mečio gyvenime netikėtai visiškai pasikeitė. Staiga vaikinas iš fermos tapo įdomiu talentu, kurį po padidinamuoju stiklu dabar seka NBA komandų skautai. ESPN pateikia unikalią 216 cm ūgio islando istoriją.
Tryggvi Hlinasonas
Tryggvi Hlinasonas / FIBA.com nuotr.

Islandas augo 11 žmonių fermoje, maždaug 900 gyventojų turinčiame Pingeyjarsveito miestelyje, esančiame 400 metrų virš jūros lygio. Be jokių maisto prekių parduotuvių valandos spinduliu.

„Žmogau, tas darbas niekada nesibaigia. Jis amžinas. Visada reikia dirbti“, – T.Hlinasonas pasakojo ESPN žurnalistui Mike'ui Schmitzui.

Krepšinis yra religija tokiose valstybėse kaip Serbija ar Lietuva, tačiau metimai kabliu ir „alley-oop'ai“ buvo nepažįstami Hlinasonų šeimai.

Atletiškas ir aktyvus motociklų sporto mėgėjas T.Hlinasonas vaikystėje nekartojo Michaelo Jordano judesių ir LeBrono Jameso dėjimų. Bet neprabėgus nė ketveriems metams nuo gyvenimo fermoje, T.Hlinasonas dabar yra Islandijos krepšinio ateitis.

„Tai situacija, kurios nesupras žmogus, negyvenęs Islandijoje, – sakė bene žymiausias visų laikų Islandijos krepšininkas Jonas Stefanssonas. – Kai oras toks bjaurus, kartais net negali išlįsti iš miesto. Esi tiesiog įstrigęs. Tai unikali istorija.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Islandija
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Islandija

19-os metų vidurio puolėjas padarė didžiulį šuolį Europos dvidešimtmečių čempionate Kretoje, įrodydamas, kad yra NBA dėmesio vertas talentas.

NBA skautų ir klubų vadovų akivaizdoje jis vedė Islandijos rinktinę į istorinį ketvirtfinalį. Jis pelnė 16 taškų, atkovojo 15 kamuolių, atliko 4 rezultatyvius perdavimus ir išrašė 6 blokus mače su Prancūzija. Tryggvi rinko 18 taškų, 9 atkovotus kamuolius ir 5 blokus dvikovoje su Serbija.

Agustas tik vėliau sužinojo, kad T.Hlinasonas, būdamas 16-os, dar niekada nebuvo matęs krepšinio rungtynių penkiese prieš penkis.

Jis buvo naudingiausias Europos jaunimo čempionato žaidėjas su 16,1 taško (58,8 proc. dvit., 0 proc. trit., 55,9 proc. baud.), 11,6 atkovoto kamuolio, 1,9 rezultatyvaus perdavimo, 3,1 bloko ir 25,6 efektyvumo balo vidurkiu.

117 kilogramų svorio centras neseniai pasirašė ketverių metų sutartį su „Valencia“ ekipa.

„Tai nenušlifuotas deimantas. Jo potencialas – beribis“, – žavėjosi J.Stefanssonas.

Kaip tokio ūgio (216 cm), T.Hlinasonas juda pakankamai greitai ir yra koordinuotas. Jis taip pat gali aukštai pašokti, yra patikimas ramstis gynyboje po krepšiu. Taip pat ir kamuolio uoslė po abiem krepšiais pavertė jį intriguojančiu NBA talentu.

VIDEO: T.Hlinasono žaidimo epizodai

Nors krepšinis Islandijoje yra antra populiariausia sporto šaka, vietiniai žaidžia tik pusiau profesionalioje krepšinio lygoje, šalyje trūksta krepšinio salių.

Būkime atviri – NBA talentai tiesiog neatsiranda valstybėse, kurias vos 332 500 žmonių gali vadinti savo namais.

Be J.Stefanssono ir Peturo Gudmundssono, kuris 1981-ųjų NBA naujokų biržoje buvo pakviestas 61 šaukimu ir sužaidė lygoje 150 rungtynių, Islandija krepšiniui nedavė jokių talentų. Bet T.Hlinasonas bandys tapti išimtimi.

Kartais dėl sniego būdavo tokių momentų, kai jie maždaug dviem savaitėms negalėdavo ištrūkti iš fermos.

2013-aisiais tėvai Tryggvi išsiuntė į 18 tūkst. gyventojų turinčio Akureirio miestelio vidurinę mokyklą. Islandijoje nėra moksleivių krepšinio lygos, tad vaikino prioritetas buvo mokslas elektros srityje, kuris praverstų po ketverių metų sugrįžus į fermą.

Tačiau T.Hlinasonas labai norėjo palaikyti fizinę formą. Paskatintas dėdės, jis išbandė krepšinio kamuolį. Dėdė paskambino Bjarki Armannui Oddsonui, Islandijos septyniolikmečių komandos treneriui.

„Kai pamačiau jį, negalėjau patikėti savo akimis, – neslėpė treneris, pasiėmęs jaunuolį degalinėje. – Jis tuo metu atrodė keistai, bet buvo labai stiprus. Paklausiau, ar jis galėtų įdėti į krepšį. Tai jam buvo ne problema.“

Po kelių mėnesių kitas jaunimo komandos treneris Agustas Gudmondssonas atvyko į Svartarkotą pasiimti jauno talentingo žaidėjo į aštuoniolikmečių krepšinio rungtynes.

Žiemą patekti į šią vietovę labai sudėtinga. Dėl oro sąlygų Agustas turėjo palikti savo automobilį likus dešimčiai kilometrų iki Tryggvi fermos.

„Jis su savo tėčiu per pūgą pasitiko mane sniegomobiliu, – pasakojo Agustas. – Tai buvo neįtikėtina. Jie buvo izoliuoti nuo pasaulio. Kartais dėl sniego būdavo tokių momentų, kai jie maždaug dviem savaitėms negalėdavo ištrūkti iš fermos.“

„Twitter“ nuotr./Islandai džiaugiasi rekordiniu iškritusio sniego kiekiu
„Twitter“ nuotr./Islandai džiaugiasi rekordiniu iškritusio sniego kiekiu

Treneris pamena, kad Tryggvi jo klausinėjo gan keistų dalykų. Agustas tik vėliau sužinojo, kad T.Hlinasonas, būdamas 16-os, dar niekada nebuvo matęs krepšinio rungtynių penkiese prieš penkis.

„Tik primenu, kad tai buvo prieš 40 mėnesių (beveik 4 metus). Vaikis iš fermos, kuriam prieš 4 metus patiko sportas, bet niekada nežaidė krepšinio, tapo Valensijos komandos žaidėju“, – stebėjosi Einaras Johannsonas, Islandijos aštuoniolikmečių rinktinės treneris.

Fizinių savybių apdovanotas T.Hlinasonas tikėjosi patekti į aštuoniolikmečių komandą ir jam tai pavyko. Bet viskas nebuvo taip paprasta. Treneriams ir pačiam vaikinui teko įrodyti tėvams, kad krepšinis gali pakeisti jo gyvenimą.

T.Hlinasonas pirmą kartą pasižymėjo dar 2016-ųjų Europos dvidešimtmečių čempionato B divizione, kur islandai iškovojo teisę žaisti A divizione.

Vėliau vasarą Tryggvi prisijungė prie nacionalinės Islandijos rinktinės Europos pirmenybių atrankoje, kur sutiko Joną Stefanssoną – geriausią komandos žaidėją, o dabar ir jo mokytoją.

„Aš buvau šokiruotas. Mačiau daug talentingų vyrukų, bet jis mokėsi taip greitai. Jo kūno sudėjimas buvo fantastiškas. Manau, kad jo duomenys jam labai pravers. Jis kovotojas, paprastas, bet sunkiai dirbantis vyrukas. Gyvenimas fermoje jį užgrūdino“, – pasakojo J.Stefanssonas.

FIBA.com nuotr./Tryggvi Hlinasonas
FIBA.com nuotr./Tryggvi Hlinasonas

Pirmoje Islandijos lygoje vėjuotas sezonas T.Hlinasonui atnešė 11,6 taško ir 8 atkovotų kamuolių vidurkį. Bet jo rodikliai Europos jaunimo čempionatuose stabiliai kyla aukštyn.

T.Hlinasonas neatitinka moderniojo centro rėmų. Jis gynyboje nesusikeis dengiamaisiais ir nespės paskui žemą vikrų žaidėją. Jis neišplės aikštės tritaškiais metimais.

Ir jis vis dar nenušlifuotas. Tai reiškia, kad elementarūs krepšinio veiksmai ar tas pats žinojimas, kada statyti užtvarą, o kada leistis žemyn krepšio link, gali būti iššūkis.

Jis ne visada sprintuoja per aikštę. Ir kartais jis pramiega momentus gynyboje ar užmiršta atsitverti priešininką.

Daugelis tų dalykų ateis su laiku. Bet tokie dalykai kaip T.Hlinasono fizinės savybės – neišmokomi.

Tik trys NBA žaidėjai, kurių ūgis siekia 216 cm, o svoris – maždaug 117 kg, turi 224 cm rankų ilgį: Nikola Vučevičius, Andre Drummondas ir Bobanas Marjanovičius.

T.Hlinasonui dar reikia įdėti toną darbo, bet jam jau paruoštas nepriekaištingas tobulėjimo planas.

VIDEO: T.Hlinasono skrydžiai prieš suomius

J.Stefanssonas, kuris žaidė Valensijoje 2015–2016 metų sezoną, turėjo didžiulę įtaką islando derybose su Ispanijos klubu. Jis taip pat surado jam agentus.

T.Hlinasonas rudenį žais Europos vyrų krepšinio čempionate, po to keliaus į Ispaniją, kur treniruosis su pagrindine Valensijos komanda, o vėliau žais antrajame divizione.

Turėdamas puikų ūgį ir ilgas rankas, medžių tvirtumo kojas, įspūdį paliekantį mobilumą ir instinktą blokuoti metimus, gerą kamuolio uoslę ir solidų krepšinio pojūtį, T.Hlinasonas gali būti efektyvus krepšininkas labai skirtingose situacijose.

Jis nebus naujas Kristapas Porzingis ar Karlas-Anthony Townsas, tačiau NBA yra vietos gerai dėl kamuolių kovojantiems, metimus blokuojantiems ir „alley-oop'us“ užbaiginėjantiems centrams.

Jeigu aukštaūgis tobulės taip įspūdingai, kaip tą darė iki šiol, T.Hlinasonas turi šansą tapti antruoju Islandijos krepšininku, pakviestu į NBA naujokų biržą.

FIBA.com nuotr./Tryggvi Hlinasonas
FIBA.com nuotr./Tryggvi Hlinasonas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas