Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 10 01

Treneris Jonas Kazlauskas: reikia grąžinti Arvydui Saboniui skolą

Pirmadienį Kaune pasirašęs sutartį ir oficialiai tapęs Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės treneriu, Jonas Kazlauskas beribiu džiaugsmu netryško. Vienas geriausių šalies strategų pabrėžė neišvengiamai vyksiančią kartų kaitą ir darbą su jaunais žaidėjai, kurių, kaip prisipažino, nelabai gerai pažįsta.
Jonas Kazlauskas
Jonas Kazlauskas / Aliaus Koroliovo nuotr.

J.Kazlauskas atvirai sakė, kad jį grįžti į rinktinę įkalbėjo Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentas Arvydas Sabonis. „Jis nėra popierinis prezidentas. Matau jo ryžtą, norą daryti geriau, todėl reikia padėti“, – kalbėjo patyręs 57 metų treneris.

– Ar ilgai dvejojote prieš sutikdamas sugrįžti į Lietuvos rinktinę? – po sutarties su Lietuvos krepšinio federacija (LKF) pasirašymo žurnalistai paklausė naujojo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės trenerio.

– Neslėpsiu – ilgai. Arvydas daugiausia mane įkalbėjo grįžti. Iki tol laikiausi nuostatos, kad jei vieną kartą atsistatydini, nėra reikalo slidinėti atgal. („Lietuviškai įkalbėjau trenerį. Porą kartų pakalbėjome gamtoje. Nėra kol kas geresnio trenerio Lietuvoje, gal ir bus visų laikų geriausias“, – paklaustas, kaip pasisekė įkalbėti trenerį grįžti, sakė A.Sabonis. – red. past.).

Yra jaunų, talentingų lietuvių trenerių kurie gali imtis šitos užduoties. 1999 metais, kai mums buvo sunku, paprašiau Arvydo, kad jis grįžtų ir padėtų mums kovoti Europos čempionate dėl patekimo į Sidnėjaus olimpines žaidynes. Ir jis grįžo. Skolas reikia grąžinti. Matau jo norą, ryžtą daryti geriau, jis pats visur aktyviai dalyvauja, nėra popierinis prezidentas. Vadinasi, reikia padėti po Arvydo (Sabonio, – red. past.) sparnu suburti geriausias krepšinio jėgas, kad viskas eitų į priekį.

– Apie karjeros pabaigą rinktinėje paskelbė trys rinktinės lyderiai – Šarūnas Jasikevičius, Darius Songaila ir Rimantas Kaukėnas. Nebandysite jų įkalbėti dar kartą apgalvoti savo sprendimą?

– Manau, kad tie žmonės labai rimtai apgalvojo savo žingsnį. Jiems tik paminklą statyt ir ačiū pasakyt reikia.
Laikausi nuomonės, kad visi stipriausi turi būti rinktinėje, dėl to tai ir yra rinktinė. Tačiau visi suprantame, kad kartų kaita neišvengiama, o mano misija – kaip galima labiau sušvelninti tą procesą.

– Kas pasikeis nacionalinėje komandoje?

– Rinktinė labai skiriasi nuo klubo. Rinktinė susirenka dviem mėnesiams, per kuriuos turi pasiruošti ir gerai sužaisti. Tai – psichologiniai aspektai. Klube gali kaitalioti keisti, eksperimentuoti. Pagrindinė rinktinės užduotis – kaip galima geriau išnaudoti tuos žaidėjus, kuriuos turėsime. Žaidimo akcentai gali keistis pagal tai, kokie žaidėjai bus.

Aš gana vidutiniškai jaučiu vidurinę žaidėjų kartą, nesu jų treniravęs, todėl norėčiau prieš pagrindinę stovyklą daugiau draugiškų turnyrų, kad pamatyčiau, kaip jaunimas pasiruošęs, ko iš jų galima tikėtis. Noriu daugiau informacijos. Be abejo, ir žiemos metu skirsiu daugiau dėmesio – stebėsiu, kaip jie žaidžia, padės ir asistentai.

– Ar svarstote galimybę treniruoti klubinę komandą?

– Jei bus toks pasiūlymas, kurio negalėsiu atsisakyti, tuomet taip, nes taip ir yra sutarta.

– Treniravote Kinijos, Graikijos nacionalines komandas. Kaip su jomis atsisveikinote? Neliko neskanaus prieskonio, nes dažniausiai išeinama po nelabai sėkmingos darbo pabaigos?

– Būna to – kaip užbaigi, kaip tau pasiseka. Norėtųsi, kad pasibaigtų viskas taip, kaip dabar prasidėjo. Dabar kamerų mačiau daugiau nei Pekine, man giedami ditirambai. Kinijoje darbas pasibaigė labai gražiai – visi žaidėjai įteikė filmą apie mane nuo pat pradžios, po to savaitę vyko šventimas.

Negaliu pasakyt, kad Graikijoje pasibaigus kontraktui viskas pasibaigė taip pat kaip Kinijoje. Buvo kitaip nei Kinijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento