Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 03

A.Švedo žvaigždės šešėlyje: kiti aštriausi R.Kurtinaičio peiliai

Aleksejus Švedas yra didžiausia Rusijos krepšinio žvaigždė ir pagrindinis Maskvos srities „Chimki“ žmogus, kuriam Kauno „Žalgiris“ antradienio vakarą skirs didžiausią dėmesį, tačiau galingą sudėtį sukomplektavęs Rimas Kurtinaitis stalčiuje turi ir daugiau aštrių peilių, galinčių nulemti dvikovos baigtį. Eurolyga.lt pristato ketvertuką Pamaskvės krepšininkų, esančių A.Švedo šešėlyje, bet kelsiančių didelį pavojų „Žalgirio“ krepšiui.

Rekordinis surinktas „Chimki“ biudžetas lengvo gyvenimo Eurolygoje šį sezoną negarantavo. Rusijos klubas plūduriuoja ties atkrintamųjų varžybų zona, o įkandin seka dar kelios svajonės besivaikančios ekipos.

R.Kurtinaičio planus jaukė auklėtinių traumos, sunkiai tramdomas lyderis bei kiti išgyvenimai, kuriuos turi pereiti bet kuri didelius pokyčius sudėtyje atlikusi komanda.

Žvelgiant į bendrą paveikslą, „Chimki“ šį sezoną demonstruoja ketvirtą pagal gerumą puolimo reitingą Eurolygoje (vid. 116,9 taško per 100 atakų) bei vos 16 gynybos reitingą (vid. 116,4).

„Chimki“ Eurolygoje rikiuojasi pirmoje vietoje pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 19,4), antroje pagal vidutiniškai išmetamus tritaškius (vid. 28,7), penktoje pagal tolimų metimų pataikymą (vid. 39,1 proc.) ir antroje pagal dvitaškių taiklumą (vid. 56,6 proc.).

Užstrigę R.Kurtinaičio kariai buvo įkritę į siaubingą duobę, pralaimėję 12 kartų per 15 rungtynių, tačiau „Chimki“ išsilaižė žaizdas ir šiuo metu išgyveną pakilimą.

Maskvos priemiesčio vyrukai laimėjo pastarąsias trejas rungtynes prieš Belgrado „Crvena zvezda“, Milano „Olimpia“ ir Vilerbano ASVEL bei šoktelėjo į septintąją turnyro vietą.

R.Kurtinaitis subūrė puolamojo žanro komandą, tačiau šioje atkarpoje ji surakino varžovus savoje aikštelės pusėje, vidutiniškai praleisdama po 73,3 taško.

A.Švedas yra žmogus orkestras, daugiausia sau leidžiantis krepšininkas Eurolygoje, bet „Chimki“ ekipoje netrūksta ir kitų aukšto kalibro žaidėjų. Eurolyga.lt pristato svarbiausių ketvertuką.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jonas Jerebko
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jonas Jerebko

Jonas Jerebko (208 cm, 33 metai)

Švedas po dešimties metų pertraukos NBA sugrįžo į Senąjį žemyną. Dar praėjusį balandį jis su „Golden State Warriors“ žvaigždynu kovojo stipriausios planetos lygos finale, o antradienio vakarą išbėgs ant Nemuno saloje įsikūrusios „Žalgirio“ arenos parketo.

Sunkaus krašto ir vidurio puolėjo pozicijose žaidžiančiam J.Jerebko reikėjo laiko adaptuotis prie europietiško krepšinio. Jis įsibėgėjo, per pastarąją ketverių rungtynių atkarpą rinkdamas po 17,5 taško (37,5 proc. trit.), 8 atkovotus kamuolius bei 19,3 naudingumo balo.

„Chimki“ aukštaūgis atrodo daug užtikrinčiau nei sezono pradžioje. Vaidmuo ir minutės išaugo – jis tapo labai svarbiu R.Kurtinaičio naudojamos rotacijos žaidėju.

„Tai aikštę išplečiantis aukštaūgis, kuris nelabai žaidžia baudos aikštelėje. Galbūt nelabai mėgsta kontaktą, bet labai gerai atakuoja iš toli, gerai išpildo „du prieš du“ situacijas bei dalyvauja greitose išpuoliuose. Tai žaidėjas, kuris efektyviausias yra žaisdamas už baudos aikštelės ribų“, – Eurolyga.lt J.Jerebko apžvelgė „Žalgirio“ žvalgas Evaldas Beržininkaitis.

J.Jerebko nepasižymi dideliu fiziškumu, bet yra judrus bei stato apgaulingas užtvaras. Kartais jam kyla problemų ginantis baudos aikštelėje, bet dėl mobilumo jis gali keistis ginamaisiais ir gintis prieš mažesnį varžovą.

Euroleague.net nuotr./Janis Timma
Euroleague.net nuotr./Janis Timma

Janis Timma (201 cm, 27 metai)

Įspūdingų duomenų latvis, po sezonų Vitorijoje ir Pirėjuje ryškiausiomis spalvomis sublizgėjęs pas Rimą Kurtinaitį.

Pagal sudėjimą J.Timma galima jį pavadinti lengvąja Latvijos krepšinio Lebrono Jameso versija – aukštas, platūs pečiai ir didelis raumenynas.

Trečiojo numerio pozicijoje žaidžiantis puolėjas gali tapti kietu riešutėliu įspūdingai pastaruoju metu žaidžiančiam Edgarui Ulanovui.

Tai antras pagal rezultatyvumą „Chimki“ krepšininkas, šį sezoną renkantis po 12,5 taško (37 proc. trit.), atkovojantis po 3 ir perimantis po 1,3 kamuolio, atliekantis po 1,8 rezultatyvaus perdavimo ir fiksuojantis po 8,7 naudingumo balo.

„Ganėtinai vienpusis žaidėjas, tačiau turintis elitinį ginklą, – Eurolyga.lt apie latvį kalbėjo E.Beržininkaitis. – Jis bando kažkiek žaisti nugara baudos aikštelėje ar veržtis veidu į dešinę pusę, tačiau J.Timma gyvena iš tritaškio metimo po komandos draugo perdavimo. Tokios situacijos sudaro gal 80 proc. jo visų atakų.“

J.Timma per mačą vidutiniškai išmeta po 7,7 tritaškio, o tai yra antras pagal dydį rezultatas Eurolygoje, į priekį užleidžiantis tik Tel Avivo „Maccabi“ lyderį Scottie Wilbekiną (vid. 7,9) ir komandos draugą „Chimki“ ekipoje A.Švedą (vid. 9,3).

Puolėjas realizuoja po 2,8 tolimo metimo per susitikimą bei pagal šį rodiklį rikiuojasi ketvirtoje vietoje turnyre.

Liepsnojantis latvis trykšta pasitikėjimu savimi, juo tiki ir treneriai ir komandos draugai.

„Kartais gal net perskuba, bet atakuoja labai užtikrintai. Negalime leisti jam atakuoti iš statinės padėties, reikia, jog jis sumuštų kamuolį, tuomet krepšininko efektyvumas yra gerokai žemesnis“, – sakė „Žalgirio“ žvalgas.

Euroleague.net nuotr./Devinas Bookeris
Euroleague.net nuotr./Devinas Bookeris

Devinas Bookeris (206 cm, 29 metai)

„Phoenix Suns“ ir NBA žvaigždės Devino Bookerio bendravardis, tačiau visiškai kitokio braižo ir pozicijos krepšininkas.

Pamaskvės ekipos sirgalių meilę dėl efektingo žaidimo ir dėjimų užsitarnavęs aukštaūgis yra antras pagal naudingumą „Chimki“ žaidėjas (vid. 14), nusileidžiantis tik A.Švedui (vid. 19,2).

D.Bookeris – galingo stoto atletas, turintis didelę masę ir sprogstamą jėgą. Didžiausia grėsmę žalgiriečių baudos aikštelei kelsiantis „Chimki“ žaidėjas, kol rungtyniauti negali traumą patyręs Jeremy Evansas.

Šį sezoną D.Bookeris per 22 minutes ant parketo renka po 11,6 taško (61,9 proc. dvit., 48,6 proc. trit., 83,9 proc. baud.), atkovoja po 5 ir perima po 0,8 kamuolio, atlieka po 1,2 rezultatyvaus perdavimo.

„Gerai žaidžia „du prieš du“ – leidžiasi po krepšiu ir gerai realizuoja įžaidėjo kuriamas situacijas. Baudos aikštelėje nežaidžia daug, bet turi metimą iš toli. Jis efektyviai žaidžia „du prieš du“ su atšokimu atgal, metant iš vidutinio nuotolio, kaip ir J.Jerebko“, – sakė E.Beržininkaitis.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Anthony Gillas
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Anthony Gillas

Anthony Gillas (204 cm, 27 metai)

Kadaise „Žalgirį“ dominęs atletas įsitvirtino Pamaskvėje, kurioje žaidžia jau trečiąjį sezoną iš eilės.

Universalus puolėjas, į rikiuotę grįžęs praėjusią savaitę po trejų praleistų rungtynių atkarpos.

Šį sezoną A.Gillas žaidžia po 19,4 minutės, pelno po 9 taškus (67,1 proc. dvit., 45,8 proc. trit., 85 proc. baud.), atkovoja po 4,7 kamuolio ir fiksuoja po 11,4 naudingumo balo.

„Atletiškas žaidėjas, spinduliuojantis energija, – sakė E.Beržininkaitis. – Gali pataikyti, gali sužaisti nugara ar veržiantis veidu į krepšį. Jis universalus, o puolimo arsenalas – platus. A.Gillas gerai bėga į greitas atakas, kaip ir dauguma „Chimki“ žaidėjų.“

A.Gillas turi tvirtą kūną ir „Žalgirio“ žaidėjams gali pasiūlyti fizišką ir kietą gynybą.

Šie keturi krepšininkai – antrojo ešelono „Chimki“ žaidėjai, talkinantys Aleksejui Švedui, bet nereikėtų pamiršti ir kitų. Pirmajame tarpusavio mače Mytiščiuose iššovė įžaidėjas Stefanas Jovičius, pataikęs 5 tritaškius jis surinko rekordinį kiekį taškų – 25.

Geltonus Rusijos komandos marškinėlius vilki ir užsidegti galintys Dairis Bertanis, Sergejus Karasiovas, Chrisas Krameris ar Sergejus Monia.

Antradienio vakarą žaliai baltų lauks labai svarbus ir sunkus egzaminas, tačiau pastaroji dviejų mėnesių atkarpa rodo, jog „Žalgiris“ gali įveikti bet ką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas