Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Trinchieri – apie „Oly“ vienaragį, patarimą Iggy ir kas išspręstų Šaro konfliktą su graiku

Užsiauginęs sparnus Eurolygos sezono starte, bet suskleidęs juos vietiniame fronte, Kauno „Žalgiris“ išskrenda į Graikiją, kur sieks sujaukti vienų iš turnyro favoritų prisistatymą saviems sirgaliams. „Turime būti pasiruošę žaisti prieš kiečiausią gynybą Europoje“, – įspėjo kauniečių strategas Andrea Trinchieri.
Andrea Trinchieri įvertino Šaro ir G.Bartzoko konfliktą
Andrea Trinchieri įvertino Šaro ir G.Bartzoko konfliktą / 15min nuotr. ir stopkadras

Praėjusią savaitę „Barcelona“ pranokęs, bet sekmadienį Vilniaus „Rytui“ vietinėse batalijose nusileidęs „Žalgiris“ sieks perkąsti kietą riešutą – Pirėjo „Olympiakos“ klubą.

Raudonai ir baltai dryžuotas kevalas žalgiriečiams neįkandamas jau beveik ketverius metus: pastarąjį sykį „Žalgiris“ graikus palaužė dar 2021 m. sausį, kai tuometinis žaliai-baltas Thomasas Walkupas paskutinėmis sekundėmis perėmė kamuolį iš Kosto Slouko ir pelnė lemiamus taškus, o Kaune viešėjusių varžovų neišgelbėjo ir Vassilis Spanoulis – „Žalgiris“ tuomet laimėjo 81:79.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pergalingos rungtynių akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Pergalingos rungtynių akimirkos

Dabar Th.Walkupas jau ketvirtą sezoną vilki raudoną „Olympiakos“ aprangą, K.Sloukas dar pernai pasipustė padus į šiauresnę Atėnų dalį ir apsivilko „Panathinaikos“ aprangą, o V.Spanoulis pakabino sportbačius ant vinies ir sėkmingai dirba treneriu, bet visą šį laiką tarpusavio susitikimuose pergales rinko vien „Oly“.

Šešis kartus iš eilės „raudonieji“ nugalėjo „žaliuosius“, o net penkios pergalės buvo pasiektos dviženkliais skirtumais.

Tiek daug kartų iš eilės „Žalgiris“ šiuo metu nėra pralaimėjęs prieš jokią kitą Eurolygos komandą.

Neturėjo šansų kauniečiai ir pernai, kai nusileido varžovams iš Pirėjo namuose 76:95 ir išvykoje 72:89.

Suprasti akimirksniu

  • „Žalgiris“ ir „Olympiakos“ tarpusavyje Eurolygoje yra žaidę 33 kartus. 19 pergalių iškovojo Pirėjo ekipa, 14 – Kauno komanda;
  • Pirėjuje komandos žaidė 16 sykių, o 11 kartų stipresnis buvo „Olympiakos“. Pastarąjį sykį Taikos ir draugystės rūmuose „Žalgiris“ triumfavo 2020 m. spalį;
  • Vis dėlto svarbiausias komandų akistatas laimi „Žalgiris“. Kauniečiai nugalėjo „Olympiakos“ tiek 1999 m. Eurolygos pusfinalyje (87:71), tiek 2018 m. Eurolygos ketvirtfinalio serijoje (3-1).

Bet nuo tada „Olympiakos“ tik dar labiau išpūtė raumenis. Eurolygos finalo ketverte jau tris kartus iš eilės žaidęs, tačiau titulo taip ir neiškovojęs Georgio Bartzoko treniruojamas klubas vasarą pastiprino gynėjų grandį Evanu Fournier, Tyleriu Dorsey ir Luca Vildoza, o skambiausią ėjimą atliko iš NBA lygos susigrąžindamas 2022–2023 m. Eurolygos sezono naudingiausią žaidėją Sašą Vezenkovą.

Maža to, „Oly“ įteikė sutartį ir dviejų pastarųjų sezonų „Žalgirio“ lyderiui Keenanui Evansui, kuris dėl traumos praleis didžiąją sezono dalį, bet gali tapti svarbia Pirėjo ekipos dalimi per lemiamas kovas pavasarį.

BC „Olympiakos“/Keenanas Evansas
BC „Olympiakos“/Keenanas Evansas

Į ketvirtą Eurolygos titulą per klubo istoriją nusitaikęs „Olympiakos“ jau pristatė savo ambicijas nukaudamas „Panathinaikos“ ir paverždamas Graikijos supertaurę, bet Eurolygos starte graikams teko prikąsti lūpą – Stambule juos pamokė Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Fenerbahče“.

Vis dėlto „Žalgirio“ strategas A.Trinchieri į būsimus oponentus, kuriuos testuos penktadienį 21.15 val. Lietuvos laiku, žvelgia su didžiule pagarba.

„Tai bus labai sudėtingos išvykos rungtynės – vienos sudėtingiausių, – spaudos konferencijoje prieš kelionę į Graikiją sakė treneris. – Tai – viena geriausių komandų. Mūsų jausmai sumišę: iškovojome puikią pergalę prieš „Barca“, bet sužaidėme prastas rungtynes po to. Turime persigrupuoti, turime sužaisti labai protingas rungtynes. Turime būti pasiruošę žaisti prieš kiečiausią gynybą Europoje. Bus labai svarbu pakreipti rungtynes link savo žaidimo stiliaus. Jų stilius – labai specifinis, jie žaidžia labai fiziškai ir kietai gynyboje, o su savo sistema sugebėjo išmušti iš vėžių daugybės komandų puolimą.

Mums reikės, kad kai kurie žaidėjai surastų savo vaidmenis komandoje, nes vis dar esame labai nauji, labai švieži. Atrodė, kad vieną dieną jau suradome tai, kokie norime būti, bet po dviejų dienų vėl to netekome. Tai tęsis iki gruodžio. Bandome tai sumažinti, bet kai keiti žaidimo stilių, kertinius žaidėjus, to gali tikėtis. Žinoma, tikėjausi, kad sekmadienį sužaisime geriau, bet treniruotėse sulaukėme geros reakcijos, o tai yra labai gerai. Turime prailginti savo geras atkarpas ir kaip galima labiau sutrumpinti prastus ruožus, kai stringame ir nežaidžiame su tinkamu ritmu.“

„Betsafe-LKL“ nuotr./Andrea Trinchieri
„Betsafe-LKL“ nuotr./Andrea Trinchieri

Iš pradžių įžeisto žurnalisto atsiprašęs, o po to apie būsimą iššūkį Pirėjuje kalbėjęs A.Trinchieri įvertino ne tik laukiantį oponentą, bet ir savo žaidėjų reakciją į pralaimėjimą „Rytui“, davė patarimą Ignui Brazdeikiui, liaupsino K.Evansą bei atskleidė, kas išspręstų praėjusią savaitę į aršų konfliktą įsivėlusių Šarūno Jasikevičiaus ir Georgio Bartzoko barnį.

– S.Vezenkovas sugrįžo į „Olympiakos“ po metų pertraukos. Ar matote pokyčių jo žaidime nuo to sezono, kai jis laimėjo MVP apdovanojimą?

– Vezenkovas yra genijus, jis – Europos Klay Thompsonas, galintis pelnyti 30 taškų sumušdamas kamuolį į grindis vieną sykį. Tai – labai reta, jis – vienaragis, vienintelis toks. Jis – tikras galvos skausmas varžovų treneriams ir žaidėjams.

Imago / Scanpix nuotr./Saša Vezenkovas
Imago / Scanpix nuotr./Saša Vezenkovas

– „Fenerbahče“ sugebėjo apriboti S.Vezenkovą, kuris išmetė tik šešis metimus pirmajame ture. Kokias pamokas galite pasiimti iš to, kaip „Fenerbahče“ gynėsi prieš „Olympiakos“ lyderį?

– „Fenerbahče“ sužaidė labai geras rungtynes. Marjanovičius buvo svarbus faktorius. Kai turi Marjanovičių baudos aikštelėje, ties tritaškiu gali gintis kitaip. Gali nukreipti kamuolį link savo aukšto vyruko. Vezenkovas yra neįtikėtinai geras įveikdamas besiginantį žaidėją nuo tritaškio ir pelnydamas taškus iš po krepšio, judėdamas be kamuolio, kirsdamas pro galinę liniją. Nemanau, kad galime daryti tuos pačius dalykus, kuriuos darė „Fenerbahče“, kadangi mūsų sudėtis yra sukonstruota kitaip.

– „Olympiakos“ pasirašė sutartį ir su E.Fournier. Koks jo vaidmuo Pirėjo komandoje ir ar jis gali tapti trūkumu gynyboje, kol apsipranta Europos krepšinyje?

– Ne, jis toks nebus, nes jų gynybinė sistema yra unikali. Ji pastatyta ir ištobulinta taip, kad neturėtų gynybinių trūkumų. Jų sistema – geriausia Europoje. Nematau čia pranašumų.

– „Olympiakos“ neturi dviejų galingų centrų Moustapha Fallo ir Nikolos Milutinovo. Ar tai padės „Žalgiriui“?

– Mosesas Wrightas ir Filipas Petruševas žaidžia labai gerai. Žinoma, jie žaidžia kitaip, tai suteikia jiems daugiau opcijų puolime. Petruševas yra žaidėjas, žaidžiantis ir išorėje, ir viduje, tad aikštė su juo labai išsiplečia. Tikiu, kad susigrąžinę Vezenkovą ir išlaikę visus aukštaūgius, jie yra pastatyti tam, kad laimėtų Eurolygos finalą. Žvelgiant iš išorės, labai įdomu stebėti jų reakciją. Jie pralaimėjo dviejuose finalo ketvertuose, viename iš jų per paskutinį Sergio Llullo metimą, o pernai ir vėl. Ką jie padarė, tai investavo dar daugiau, susigrąžino savo geriausią žaidėją iš NBA. Jų misija – laimėti Eurolygos titulą. Turime keliauti pas juos su šalmais, labai gerai suprasti, kokio lygio mums reikės abiejose aikštės pusėse. Turime sužaisti geriausias įmanomas rungtynes, nes jei jie žais gerai, o mes nežaisime puikiai, rungtynes nusvirs į jų pusę.

– Kokį pagrindinį skirtumą matote tarp šio ir praėjusio sezonų „Olympiakos“ sudėčių?

– Dar negaliu jums to atsakyti dabar. Praėjusias rungtynes jie žaidė be Fallo ir Milutinovo, tad labai sudėtinga atsakyti į jūsų klausimą.

– Kaip reagavote į Šarūno Jasikevičiaus ir Georgio Bartzoko konfliktą praėjusią savaitę?

– (Ilgokai galvoja) Pažįstu tiek Šarą, tiek Bartzoką. Žinau, kiek aistros jie įdeda į savo darbą. Žinau, kokie puikūs tai treneriai. Neabejoju, kad gero vyno butelis vėl išspręs visas problemas.

Stop kadras/Georgios Bartzokas ir Šarūnas Jasikevičius atrodė stipriai įkaitę vienas kito atžvilgiu iškart po rungtynių.
Stop kadras/Georgios Bartzokas ir Šarūnas Jasikevičius atrodė stipriai įkaitę vienas kito atžvilgiu iškart po rungtynių.

– Kokią savo žaidėjų reakciją pamatėte treniruotėse po sekmadienio rungtynių su „Rytu“?

– Žinoma, mes turėjome laisvą dieną, išanalizavome rungtynes, nes tai – mano darbas. Esu pakankamai patyręs, kad žinočiau, jog beveik kiekvienos komandos reakcija būna tokia pati. Mano darbas yra tą reakciją pratęsti. Kai mano sūnus padaro kažką neteisingai ir aš tai jam pažymiu, jis atsiprašo. Bet negaliu jam leisti atsiprašinėti dvi valandas, nes to neužtenka. Norėčiau, kad mano komanda sureaguotų aikštėje, o ne treniruotėje. Labai norėčiau, kad suprastume, kodėl taip nutiko ir daugiau neleistume tam nutikti. Labai lengva sureaguoti po rungtynių. Nelengva sureaguoti rungtynių metu. Jei atvirai, labai stipriai užbaigėme rungtynes, nes atsilikome 20 taškų, o pabaigoje rezultatas buvo 88:86. Tai buvo reakcija. Ne iš krepšinio, o iš užsispyrimo pusės. Dabar turime sudėti krepšinį, užsispyrimą, susižaidimą į visumą.

– Ignas Brazdeikis žais prieš savo buvusią komandą. Ką jis turi padaryti ir ką jūs jam turite pasakyti, kad šis žaidėjas neperdegtų dėl emocijų ir sužaistų geras rungtynes Pirėjuje?

– Jei turėčiau šį atsakymą, uždirbčiau milijonus iš startuolių. Kiekvienas žmogus yra skirtingas, kiekvienas į rungtynes su buvusia komanda atvyksta su skirtingu nusiteikimu. Net tas pats žaidėjas gali nusiteikti skirtingai žaisdamas prieš buvusią ekipą kelis skirtingus kartus. Kiekvienas sezonas yra naujas sezonas. Net jeigu susigrąžini visus 12 žaidėjų iš praėjusio sezono, tai vis tiek nebėra ta pati komanda, nebėra tie patys žaidėjai. Aš stebiu situaciją. Vienintelis dalykas, kurį patarsiu Iggy, tai nesudeginti žvakės iš abiejų pusių, nes tokiu atveju šviesa bus didesnė, bet ji švies perpus trumpiau.

– Kokia yra traumuoto Brady Maneko situacija – ar yra šansų jį pamatyti aikštėje?

– Šiandien – ne. Rytoj – galbūt. Bet šiandien – ne.

Vienintelis dalykas, kurį patarsiu Iggy, tai nesudeginti žvakės iš abiejų pusių, nes tokiu atveju šviesa bus didesnė, bet ji švies perpus trumpiau.

– Kaip manote, kodėl Alenas Smailagičius lėtai pritampa prie komandos lyginant su kitais žaidėjais?

– Nežinau. Galiu turėti įvairių versijų, bet neturiu aiškaus atsakymo.

– „Olympiakos“ sudėtyje yra vienas pažįstamas veidas – Keenanas Evansas. Jis šiuo metu nežaidžia dėl traumos, bet ar turėjote šansą su juo pasikalbėti po to, kai jis išvyko į Graikiją?

– Apsikeitėme keliomis mintimis vasarą. Jis – neįtikėtinas žmogus, kuris visada turės vietos mano širdyje dėl to, koks jis yra žmogus, o ne žaidėjas. Kai pamatysiu jį, apkabinsiu jį su dideliu džiaugsmu.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Andrea Trinchieri ir Keenanas Evansas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Andrea Trinchieri ir Keenanas Evansas

– Jei K.Evansas sugrįš ir demonstruos tokį lygį, kokį demonstravo sugrįžęs po pirmosios savo traumos, ar „Olympiakos“ matytumėte kaip stipriausią komandą Eurolygoje?

– Mano nuomone, „Olympiakos“, „Panathinaikos“ ir „Fener“ šiuo metu yra trys geriausios komandos. Bet tai nereiškia nieko, nes viską lems tai, kas bus geriausias gegužę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas