Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Trinchieri – apie pergalę atnešusią dainą „Žalgirio“ arenoje ir pavyzdinį L.Lekavičių

Pirmąją pergalę su Kauno „Žalgiriu“ iškovojęs ir geros nuotaikos spaudos konferencijoje neslėpęs Andrea Trinchieri teigė, kad tai nulėmė antrajame kėlinyje įjungta daina „Italo disco“.
Andrea Trinchieri
Andrea Trinchieri / Teodoro Biliūno nuotr.

Pirmąją 2024-ųjų metų dieną Nemuno saloje nusileidęs Andrea Trinchieri jau kitą dieną 26-ąjį kartą iš eilės sausakimšoje „Žalgirio“ arenoje nudirigavo Kauno ekipą į pergalę.

Nors mačas „Žalgiriui“ nebuvo lengvas – įtemptoje ir dramatiškoje kovoje šeimininkai laimėjo 77:71.

„Velnias, turiu laimėti šį mačą“, – savo mintis apie atmosferą arenoje po rungtynių įgarsino A.Trinchieri.

Tai – pirmoji Lietuvos čempionų pergalė stipriausiame Senojo žemyno turnyre po šešių nesėkmių iš eilės, kai komandai dar dirigavo Kazys Maksvytis.

A.Trinchieri po spaudos konferencijos išsitraukė telefoną ir žurnalistams užleido paklausyti dainą, kuri, jo manymu, šiandien „Žalgiriui“ atnešė pergalę.

„Ką pasakyti? Pergalė yra pergalė, tad turime tuo mėgautis, – po mačo kalbėjo A.Trinchieri. – Individualiai neatrodėme gerai, bet sugebėjome laimėti sudėtingą mačą. Kažkas protingesnis už mane kadaise yra pasakęs, kad patirtimi pavadiname visas savo klaidas. Taigi, mes jautėme didžiulį spaudimą, bet pabaigoje buvome labai patyrę. Mes žaidėme kaip komanda ir laimėjome ne vieno žaidėjo dėka. Tai – pradžia, o visada geriau pradėti pergale. Tikiu, kad galiausiai nusipelnėme šios pergalės. Klydome labai daug, bet atlikome ir daug teisingų sprendimų. Galvoju, kad Tomo Dimšos metimas buvo puikiai sukurtas, bet jis nepataikė. Pergalę iškovojome kitais būdais. Paimkime šią pergalę, įsidėkime į kišenę ir judėkime į priekį.

Tai pirmas kartas, kai po 26 valandų nuo komandos perėmimo aš jau vadovavau rungtynėse. Žaidėjai buvo puikūs, labai pasišventę. Jie man labai padėjo ir buvo geresni už mane. Jie labai stengėsi klausytis ir suprasti.

Mūsų rungtynės atsispindi Luko Lekavičiaus žaidime. Komandos prašiau tik vieno dalyko. Negalėjau prašyti tobulumo, kadangi esame toli nuo to, bet prašiau tobulų pastangų. Tikiu, kad Luko pastangos buvo nuostabios – penki rezultatyvūs perdavimai, šeši atkovoti kamuoliai, dvi klaidos. Jis – mūsų komandos atspindys.

Žinau, kad jūs mėgstate istorijas, tad papasakosiu vieną, slypinčią po šia dvikova. Supratau, kad laimėsime rungtynes antrajame kėlinyje. Pasakysiu, kodėl. Turiu draugų krepšinyje – trenerių, žaidėjų, su kuriais bendraujame „whatsapp“ programėlėje. Jie sakė, kad būsiu sėkmingas tik tuo atveju, jei priversiu „Žalgirio“ arenoje sugroti dainą „Italo disco“. Tai nutiko antrajame kėlinyje, o aš supratau, kad negalime pralaimėti. Mano draugai iš Italijos, aš laimiu 1-0 (šypteli). Tai irgi atsidūrė mano kišenėje.“

Devintąjį sezoną Eurolygoje pradėjęs 55-erių italas dvikovos išvakarėse kalbėjo apie išskirtinę motyvaciją dirbti Kaune, o emocijomis užsikūręs specialistas degė nuo pat pirmųjų rungtynių minučių.

A.Trinchieri rungtynėse su ALBA išstatė identišką startinį penketą, kokį ir K.Maksvytis naudojo paskutiniame savo susitikime su Tel Avivo „Maccabi“ – Keenanas Evansas, Edmondas Sumneris, Edgaras Ulanovas, Rolandas Šmitas ir Laurynas Birutis.

Pirmajame kėlinyje „Žalgiris“ taškus rinko praktiškai tik tritaškiais (6 iš 13), o vienintelį šeimininkų dvitaškį įmetė savo metimą pataisęs Laurynas Birutis. Galbūt iš didžiulio noro pasirodyti naujajam strategui žalgiriečiai griuvo ant kiekvieno kamuolio ir taisykles pažeidė net 8 kartus, tačiau į savo krepšį vis tiek praleido 25 taškus.

Jau šeštąją susitikimo minutę į aikštelę žengė K.Maksvyčio naudotos rotacijos paraštėje dažniausiai buvęs Lukas Lekavičius, tai padaręs anksčiau nei Tomas Dimša ir Dovydas Giedraitis.

Naujo boso pasitikėjimo sulaukęs L.Lekavičius žaidė daugiausiai šį sezoną (virš 24 minučių) ir sužaidė geriausią asmeninį mačą – pelnė 9 taškus, atkovojo 6 kamuolius, atliko 5 rezultatyvius perdavimus ir surinko 16 naudingumo balų.

Antrajame ketvirtyje A.Trinchieri auklėtiniams pavyko įklampinti svečius iš Berlyno, o ryškiausiais savoje aikštelės pusėje žibėjo dar prieš savaitę K.Maksvyčio sukritikuotas Kevarriusas Hayesas.

20 tritaškių per pirmąjį susitikimo dalį išmetęs ir 9 realizavęs „Žalgiris“ į ilgąją pertrauką išėjo pirmaudamas 48:41.

34-ąją mačo minutę po ALBA vidurio puolėjo Yanni Wetzelio dėjimo rezultatas tapo lygus 66:66, o likus pustrečios minutės iki rungtynių pabaigos Berlyno klubas išsiveržė 71:70.

Vis dėlto per likusį laiką taškus rinko tik „Žalgiris“ – dėjimu pasižymėjo K.Hayesas, dvitaškį pelnė L.Lekavičius, o pergalę baudų metimais įtvirtino Edgaras Ulanovas ir Tomas Dimša.

– Kaip jums patiko atmosfera arenoje?

– Tai yra priežastis, kodėl esu čia. Kai aš dirbau Belgrado „Partizan“ klube, atlikau analitinį darbą kokią įtaką gali duoti tokių sirgalių palaikymas. Žaidėjai žaidžia su 30 proc. didesne energija, kai jie jaučiasi gerai ir yra taip palaikomi. Jie tuomet atkovoja daugiau kamuolių, blokuoja daugiau metimų, laimi daugiau „50 prieš 50“ kamuolių. Toks palaikymas stumia žaidėjus į priekį. Tai – neįkainuojama. Tai – mano pagrindinė motyvacinė priemonė.

– Luko Lekavičiaus minutes lėmė varžovų analizė, ar turite jį numatęs rotacijoje ir ilgalaikėje perspektyvoje?

– Lukas yra specifinis žaidėjas. Kai analizuoji žaidėją, gali matyti du dalykus – arba ko jam trūksta, kaip kad ūgio, arba tai, ką jis daro gerai. Aš koncentravausi į tai, ką Lukas atlieka gerai. Jis žaidė lyg būtų aukštesnis. Jis nieko nebijojo, veržėsi pro dvimetrinius varžovus ir mėtė floaterius. Žaidė per klaidas. Tikiu, jog Lukas ir Tomas Dimša žaidė nuostabias rungtynes. Jie buvo labai susitelkę psichologiškai šiam mačui. Tikiu, kad Lukas yra žaidėjas, kuris šiuo metu komandai gali duoti daug naudos. Jis supranta, kaip reikia žaisti. Jaučiuosi kiek kaltas, nes prašiau žaidėjų gynyboje žaisti fiziškai, tačiau jie per pirmąsias tris minutes prasižengė septynis kartus. Tai nutiko, kadangi buvome per fiziški. Visi stengėsi, o iš to pasitaikė ir kvailų pražangų. Turiu tai priimti. Tai tik pradžia. Kartais Eurolygoje reikia žaisti ir šlykščiai. Ir viskas.

– Kaip jaučiatės vėl būdamas šalia aikštelės?

– Aš nežaidžiu dėl publikos. Nebijau kritikos dėl to, ką darau. Žaidžiu pagal savo filosofiją. Aš dariau daugybę dalykų, kai netreniravau. Teisingas sprendimas buvo netreniruoti, atgaivinti save. Buvau televizijoje, dirbau daugybę dalykų. Kartais žmonės nesupranta, kad gali daryti daugybę dalykų ir būti laimingas. Žinau, kad tai pagrindinis mano darbas. Myliu trenerio darbą. Buvo keista atskristi į Lietuvą, turėti trumpą treniruotę, pakalbėti su žaidėjais ir bandyti juos suprasti. Tai – smagu, bet reikia jausti ir atsakomybę. Smagu, bet po poros minučių smogia realybė, jog reikia laimėti. Reikia suprasti, kaip tą padaryti.

Aš ir toliau dirbau krepšinio sferoje, tad nebuvau visiškai pasitraukęs. Man labai padėjo rungtynių komentavimas, galėjau pamatyti dalykus šalta galva. Suprantate? Atvykau čia, kad padėčiau komandai tobulėti ir judėti į priekį. Nebijok, jei suklysi ar kažkas nepavyks. Gyvenime visada pasitaikys nepatogumų. Gali matyti problemą arba jos sprendimo būdą. Aš renkuosi antrąjį variantą.

– Per pirmąjį kėlinį išbandėte vienuolika žaidėjų. Ar toks buvo planas, ar tai įvyko natūraliai?

– Aš išmokau tai, jog krepšinis labai priklausomas nuo situacijos. Ką darei šiandien, nebūtinai darysi rytoj. Pirmiausia noriu suprasti komandą ir žaidėjus, todėl turėjau plačią rotaciją. Eurolyga yra žiauri, tad negali naudoti tik penkių žaidėjų. Manau, kad gali kažką gauti iš kiekvieno žaidėjo. Nesmagu, kad nepanaudojome Danieliaus Lavrinovičiaus. Tai – mano kaltė. Tikiu, kad niekas nėra svarbesnis už komandą, bet visi gali padėti komandai.

– Kuris skaičius protokole jums suteikia didžiausią džiaugsmą, o kuris erzina?

– Labiausiai mane erzina atkovotų kamuolių grafa („Žalgiris“ pralaimėjo 35:38, ALBA puolime nusiėmė 16 kamuolių). Padarėme 17 rezultatyvių perdavimų. Tai – geras skaičius. Bet tai – tik popieriaus lapas. Atkovoti kamuoliai skaudina mane, bet daugiau kažko neįžvelgiu. Džiaugiuosi, kad laimėjome rungtynes. Sakiau komandai, kad nesvarbu kaip, bet laimėkime.

– Tomas Dimša šiandien mini savo 30-ąjį gimtadienį. Kiek džiaugiatės jo pasirodymu šiandien?

– Girdėjau, kad jo gimtadienis bus ir ketvirtadienį (šypteli). Galiu pasakyti kažką gero apie visus savo žaidėjus. Bet aš jau aptariau visus žaidėjus, nebenoriu išskirti nieko individualiai. Džiaugiuosi, jog rungtynėse nespindėjęs Keenanas Evansas atliko puikius sprendimus dvikovos pabaigoje. Tai yra priežastis, kodėl jis yra mūsų lyderis. Galiu apie visus pasakyti kažką gero, bet galiu pabrėžti ir kažkokias klaidas. Tai – komandinė pergalė.

– Ar Edmondui Sumneriui viskas yra gerai, kuris šiandien žaidė mažiau nei 10 minučių?

– Tikiuosi, kad manęs neprovokuojate? Edmondas rungtynes pradėjo labai gerai, bet vėliau žaidimas tapo labai fizišku. Turėjome problemų suprasdami arbitrų leidžiamą kontaktą. Jis dukart greitai ir kvailai prasižengė po krepšiu ir buvo išimtas iš rungtynių. Ritmo nebuvo. Pasakiau jam, kad šiandien jis nebuvo efektyvus. Pabaigoje žaidžiau su tais, kurie buvo efektyvesni. Tokie šiandien buvo Tomas ir Lukas. Edmondas yra labai talentingas žaidėjas, bet turiu rasti nišą, kurioje jis būtų stabilus.

– „Žalgiris“ buvo labai priklausomas nuo Keenano Evanso. Paminėjote Luko Lekavičiaus impulsą šiose rungtynėse, o kokių dar turite būdų, kaip palengvinti Keenano nešamą naštą?

– Dimša. Hollinsas. Galbūt kai turėsiu vieną normalią treniruotę, sugalvosiu kažką įdomaus puolime, kas nebūtų „du prieš du“. Mes buvome kiek per pernelyg nuspėjame, varinėjomės kamuolį per daug. Žinau kaip būti kritišku ir kaip matyti dalykus. Mes nespindėjome, žaidimas nebuvo puikus. Gerai judinome kamuolį, bet progų gerai nesusikūrėme. Tai – visiškai suprantama.

– Kokį vaidmenį jūsų komandose užima kapitonas, kuriuo „Žalgiryje“ yra Edgaras Ulanovas?

– Tiesą sakant, galvoju, kad Ulia gali žaisti daug geriau. Jis jautė didžiulį spaudimą. Jis – jautri asmenybė, nors yra labai stiprus. Mačiau Ulios akyse pabaigoje, kad jis nebuvo laimingas, jam tiesiog palengvėjo, kad laimėjome. Jis buvo pavargęs pabaigoje, ypač prieš Thiemanną, bet tai nutinka, kai esi pavargęs. Pasistengsiu nuo jo nuimti spaudimą ir padėti žaisti geriau.

– Kokį įspūdį susidarėte apie Austiną Hollinsą?

– Jis nedarė klaidų gynyboje, yra geras metikas. Jis nebuvo pratęs žaisti tiek daug minučių, tad antroje mačo pusėje Austinas nebuvo toks šviežias. Tikiu, kad jis buvo naudingas. Kai galėsiu pravesti keletą treniruočių, galbūt įvesiu keletą derinių jam.

– Kai žaidžiate kas antrą dieną, kiek svarbios yra emocijos ir energija, o ne taktiniai dalykai?

– Energija ir emocijos yra labai susiję dalykai. Kai spinduliuoji geromis emocijomis, esi užsivedęs, tuomet viskas yra gerai. Kai jautiesi blogai, energijos yra mažiau. Mano darbas – pakelti energiją. Girdėjau, kad mūsų sveikata čia rūpinasi puikiai. Treneriai buvo nuostabūs ir man labai padėjo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas