Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 23

Amžinai „Baskonia“ klubui dėkingas V.Perasovičius prisiminė du įsimintiniausius mačus

Velimiras Perasovičius turėjo ilgą ir įspūdingą karjerą kaip krepšininkas, o stratego amatą krimsti pradėjo būdamas 38-erių. Nors kroatas neturėjo didelės trenerio patirties, bet būdamas 41-erių jis sulaukė galimybės treniruoti Eurolygos klubą. Dėl to jaučiasi amžinai dėkingu „Baskonia“ klubui.
Vitorijso „Baskonia“
Vitorijso „Baskonia“ / Euroleague.net nuotr.

2005-aisiais į V.Perasovičiaus duris pasibeldė jam puikiai pažįstama Vitorijos „Baskonia“, kuri neseniai išsiskyrė su Pedro Martinezu. Specialistas žinojo, jog šios galimybės sulaukė dėl puikių santykių su klubu, su kuriuo 1995-aisiais iškovojo Ispanijos taurę bei trejus metus paeiliui žaidė Saportos taurės finale. 1996-aisiais kėlė šio turnyro trofėjų į viršų.

„Mes išlaikėme puikius santykius dar nuo to laiko, kai aš rungtyniavau Vitorijoje, – prisiminimais su „Euroleague.net“ dalijosi V.Perasovičius. – Akivaizdu, kad dėl to sulaukiau galimybės treniruoti komandą, o ne dėl to, jog buvau puikus treneris. Sulaukiau progos vadovauti komandai, kurios branduolys kelerius metus žaidė kartu. Viskas klostėsi puikiai, sezono pabaigoje mes žaidėme Eurolygos finalo ketverte.“

Kai kurie Eurolygos treneriai praeityje yra žaidę stipriausiame Senojo žemyno turnyre, tačiau V.Perasovičius Eurolygoje tiesiog dominavo.

Atstovaudamas Splito komandai jis laimėjo tris Eurolygos titulus iš eilės – nuo 1989-ųjų iki 1991-ųjų. Jis buvo vienas kertinių komandos žaidėjų, kuri yra laikoma tarp stipriausių visų laikų Europos komandų.

Vienintelė Rygos ASK irgi yra laimėjusi tris Eurolygos titulus paeiliui – nuo 1958-ųjų iki 1960-ųjų.

V.Perasovičius žinojo, koks iššūkis jo laukia. „Žinojau komandas, ir arenas, žinojau, ko galima tikėtis šiame turnyre“, – sakė „Baskonia“ ekipai vadovaujantis strategas.

Pirmasis kroato mūšis Eurolygoje stovint už „Baskonia“ vairo įvyko 2005-ųjų lapkričio 30-ąją, kuomet Trevize susitiko su Ramūno Šiškausko „Benetton“.

„Tai buvo stipri komanda, kuri vadovaujama Davido Blatto laimėjo Italijos lygą. „Benetton“ sudėtis buvo puiki – Andrea Bargnani, Nikos Zisis, Drew Nicholas, R.Šiškauskas. Labai gerai komanda. Pamenu, kad rungtynes pradėjome puikiai, tačiau varžovai sugrįžo. Galiausiai jas laimėjome per pratęsimą“, – sakė V.Perasovičius.

Nors legendinis Kroatijos krepšininkas buvo sukaupęs didžiulę patirtį Eurolygoje – kartą buvo įmetęs 45 taškus į aršiausios varžovės „Cibonos“ krepšį – V.Perasovičių prieš debiutinį mačą vis tiek krėtė jaudulys.

„Manau, kad kai esi treneris, viskas yra kitaip, net jei kaip krepšininkas buvai sukaupęs didžiulę patirtį. Akivaizdu, kad tai buvo jaudinanti akimirka man, – pirmąjį mačą prisiminė V.Perasovičius. – Į rungtynes atvykau kaip naujokas, o tokio lygio mačuose prieš tokius varžovus visada esi nervingas. Bet dėl to mes ir dirbame šį darbą.“

Euroleague.net nuotr./Vladimiras Perasovičius ir Tornike Šengelija
Euroleague.net nuotr./Vladimiras Perasovičius ir Tornike Šengelija

„Baskonia“ strategas neprisimena daug detalių iš pirmojo savo Eurolygos mačo. Vitorijos klubas po dviejų kėlinių pirmavo 54:37, tačiau „Benetton“ ištraukė pratęsimą – 83:83. Galiausiai V.Perasovičiaus komanda triumfavo 96:92. „Abi komandos buvo labai talentingos, o rungtynės buvo labai rezultatyvios. Ne tik Trevize, bet ir atsakomosios Vitorijoje“, – sakė 54-erių specialistas.

V.Perasovičius perėmė pasikeitusios Vitorijos ekipos vairą, 2005-ųjų vasarą ji neteko trijų svarbių žaidėjų – Arvydo Macijausko, Jose Manuelio Calderono bei Andreso Nočioni, tačiau išsaugojo Luisą Scolą, kuris pirmą kartą buvo išrinktas į pirmąją Eurolygos simbolinę sezono komandą.

„L.Scola buvo svarbiausias žaidėjas, bet ekipoje turėjome daug gerų krepšininkų – Thiago Splitterį, Pablo Prigionį, Zoraną Planiničių, Igorį Rakočevičių. Jie turėjo ilgas ir puikias karjeras Europoje, tačiau komandos veidu buvo L.Scola.

Įsigijome du amerikiečius – Travisą Hanseną bei Casey Jacobseną, komandą papildė Serkanas Erdoganas, kuris galėjo surinkti daug taškų per trumpas atkarpas. Vis dėlto, manau, kad komandos jėga buvo po krepšiu“, – sakė V.Perasovičius.

Euroleague.net nuotr./Vitorijso „Baskonia“
Euroleague.net nuotr./Vitorijso „Baskonia“

Turkas buvo labai svarbus lemiamose ketvirtfinalio rungtynėse Atėnuose prieš „Panathinaikos“, kuomet pelnė 24 taškus, o „Baskonia“ laimėjo 74:71 bei žengė į finalo ketvertą. „Tai istorinis mačas klubui, nes pasiekėme išsvajotą finalo ketvertą įveikdami „Panathinaikos“ jų pačių tvirtovėje. Visi Vitorijoje tai prisimena“, – sakė „Baskonia“ vairininkas.

Kaip ir po debiutinio mačo Trevize, V.Perasovičius džiaugėsi rungtynių baigtimi: „Tai visada tau padeda. Laimėti visada yra geriau nei pralaimėti, dėl to nėra jokių abejonių“, – juokdamasis teigė kroatas.

V.Perasovičius šį sezoną pradėjo savo trečiąjį, kaip trenerio, etapą Vitorijoje. Jis niekada nepamirš to, kad klubas jam suteikė galimybė treniruoti Eurolygos komandą, nors jis neturėjo didelės treniravimo patirties.

„Dėl šios galimybės aš amžinai būsiu dėkingas“, – sakė specialistas, kurio vadovaujama „Baskonia“ pirmajame ture pranoko Kauno „Žalgirį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito