Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 19

„Real“ triumfas, kainavęs ir R.Jokubaičio dantis – Šaro titulo Kaune nebus

Madrido „Real“ veteranai lemiamu metu vėl žaidė lyg geriausiais laikais, o karališkasis klubas sudaužė Šarūno Jasikevičiaus svajonę.
Šarūnas Jasikevičius ir Roko Jokubaičio nuskelti dantys
Šarūnas Jasikevičius ir Roko Jokubaičio nuskelti dantys / Eriko Ovčarenko / 15min nuotr.

Pirmojo titulo Eurolygoje kaip treneris siekęs Šaras antrą sezoną iš eilės sustojo pusfinalyje, net ir gimtajame Kaune pralaimėjęs tam pačiam principiniam varžovui – „Real“ klubui.

Galutinis rungtynių rezultatas – 78:66 (18:18, 18:24, 22:13, 20:11).

Dvigubą skausmą po šios nesėkmės turėtų jausti Rokas Jokubaitis. Antrajame kėlinyje jis veidu tėškėsi į „Žalgirio“ arenos parketą ir liko be pusės priekinių dantų, bet grįžo į aikštę ir tęsė rungtynes.

Laimėjęs „Real“ žengė į finalą, kuriame sekmadienį susitiks su Pirėjo „Olympiakos“, o Š.Jasikevičiaus auklėtiniams teks pasitenkinti kova dėl 3 vietos su Donato Motiejūno atstovaujama „Monaco“ ekipa.

Lemiamas rungtynių lūžis įvyko trečiajame kėlinyje, kuomet pirmavusi „Barca“ (47:39) prametė net 11 metimų iš eilės ir krito į duobę 0:15.

Ketvirtajame kėlinyje kontrolę į savo rankas perėmė Madrido klubo veteranai, žaidę kur kas ramiau ir užtikrinčiau nei skubėję Š.Jasikevičiaus auklėtiniai. Sergio Rodriguezas ir Sergio Llullas vienu metu pelnė 9 taškus iš eilės, o „Barca“ metimai daužė lanką.

Tiesiog košmariškas rungtynes sužaidė ryškiausia „Barcelona“ žvaigždė ir brangiausias Eurolygos krepšininkas Nikola Mirotičius, nepataikęs nė vieno tritaškio iš 7 ir sukrapštęs vos 3 taškus (1/3 dvit., 0/7 trit., 1/2 baud.). Pusfinalį jis baigė su minus 2 naudingumo balais.

Roko Snarskio nuotr./Nikola Mirotičių sėkmingai stabdė ir 18-metis Eli Ndiaye
Roko Snarskio nuotr./Nikola Mirotičių sėkmingai stabdė ir 18-metis Eli Ndiaye

Energingai startavęs, bet dėl nuskeltų dantų priverstinai stabtelėti turėjęs R.Jokubaitis iš viso sužaidė 12 minučių, per kurias įmetė 6 taškus (3/5 dvit., 0/1 trit.), atkovojo 2 kamuolius, bet suklydo 4 kartus ir surinko 3 naudingumo balus.

„Nežaidėme kaip komanda. Buvome išskirtinai nervingi. Įprastai tokiose situacijose atsakomybę turi prisiimti treneris. Šiek tiek nuraminti komandą. Rasti būdų, galbūt puolime geriau judinti kamuolį, priimti geresnius sprendimus. Mūsų sprendimai buvo labai blogi. Pasikartosiu, tokiose situacijoje treneris turi labai daug atsakomybės“, – iš karto po finalinio švilpuko į televizijos kameras kalbėjo Š.Jasikevičius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Real“ klubą į finalą tempė dar vieną pasakišką pasirodymą surengęs vidurio puolėjas Walteris Tavaresas. Milžinas iš Žaliojo Kyšulio suvertė 20 taškų (7/9 dvit., 6/9 baud.), sugriebė 15 kamuolių, blokavo 4 metimus, išprovokavo 9 pražangas ir surinko net 39 naudingumo balus.

„Real“: Walteris Tavaresas 20 (15 atk. kam., 4 blok., 39 naud. bal.), Mario Hezonja 14 (9 atk. kam.), Sergio Rodriguezas 12, Nigelas Williamsas-Gossas 10.

„Barcelona“: Alexas Abrinesas 16 (4/8 trit.), Nicolasas Laprovittola 12 (4/11 trit.), Kyle'as Kuričius 11, Tomašas Satoransky 7 (11 atk. kam.).

Rungtynių eiga:

40 min. Galutinis rezultatas – 78:66 Madrido „Real“ klubo naudai.

40 min. M.Hezonja duria tritaškį ir uždaro rungtynes (66:76).

38 min. Lieka dar dvi minutės, Š.Jasikevičius ramina savo auklėtinius, prašydamas išlaikyti šaltą protą, tačiau „Barca“ skuba, o „Real“ veteranai renka taškus (63:71).

36 min. Brangiausias Eurolygos krepšininkas N.Mirotičius pelno pirmąjį savo tašką šiose rungtynėse – įmeta 1 baudą iš 2 (61:67).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

„Žalgirio“ arena nuščiuvusi. „Real“ veteranai vėl jungia aukščiausią pavarą tada, kai to labiausiai reikia, ir artina „Barcelona“ prie dar vieno nusivylimo finalo ketverte. Bet gal nurašyti katalonus dar anksti? Viena aišku – jei nori laimėti, „Barca“ privalo sulaukti nė taško dar nepelniusio lyderio Nikolos Mirotičiaus indėlio.

36 min. „Real“ veteranai siaučia. S.Llullas įmeta iš po krepšio, tritaškį smeigia S.Rodriguezas ir Šaras prašo minutės pertraukėlės (60:67).

34 min. T.Satoransky praranda kamuolį, N.Laprovittola baudžiamas nesportine pražanga, o tuo pasinaudojęs S.Rodriguezas pelno 4 taškus iš eilės (58:62).

32 min. N.Laprovittola duria dar vieną tritaškį ir lygu (58:58).

Trečias kėlinys

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

„Barcelona“ viso sezono metu pagal išmestus tritaškius Eurolygoje buvo tik dešimta, bet šiandien katalonai švaisto tolimus metimus tarsi pašėlę. Trečiajam kėliniui dar nesibaigus „Barca“ jau viršijo savo sezono vidurkį (25) ir yra ištmetusi net 26 tolimus metimus, iš kurių tikslą pasiekė 12. Tačiau katalonams labai trūksta įvairovės – dvitaškiais ir baudų metimais jie pelnė viso labo 19 taškų („Real“ – 43).

30 min. Kėlinio pabaigoje „Barcelona“ ekipą kiek atgaivina taiklūs tritaškiai. Prieš lemiamą ketvirtį komandas skiria vienas taiklus metimas (55:58).

Kęstas Rimkus

Kęstas RIMKUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Kur dingo Barselonos snaiperiai? „Barca“ prametė 11 metimų iš eilės, įskaitant šešis tritaškius. O tai lėmė smegduobę 0:15.

28 min. Karališko klubo spurtas tęsiasi. „Real“ laimi atkarpą jau 15:0! (47:54).

26 min. „Real“ spurtuoja 10:0 ir Šaras prašo minutės pertraukėlės. W.Tavareso sąskaitoje – 16 taškų ir 25 naudingumo balai. Madrido klubas persveria rezultatą (47:49).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Praėjusiais metais Eurolygos pusfinalyje prieš tą patį varžovą Nikola Mirotičius surinko net 39 naudingumo balus, bet net ir to neužteko, kad „Barcelona“ triumfuotų „El Clasico“ derbyje. Šiemet ryškiausia katalonų žvaigždė nė iš tolo neprimena to pernai siautėjusio monstro – trečiajam kėliniui ritantis į antrąją pusę puolėjas nėra pelnęs nė taško, prametė jau septynis metimus ir turi -6 naudingumo balus.

25 min. A.Hanga praranda savitvardą, nustumia J.Vesely ir yra baudžiamas nesportine pražanga. J.Vesely prameta baudas (47:43).

22 min. N.Mirotičius švaisto metimus pro šalį (0/2 dvit., 0/4 trit.), vis dar nėra pelnęs nė taško ir žaidžia su minus 6 naudingumo balais (42:39).

R.Jokubaitis tęs rungtynes:

Antras kėlinys

20 min. Kėlinys baigiasi S.Llullo tritaškiu (42:36), o T.Satoransky dar paleidžia metimą per visą aikštę ir pataiko. Bet šiek tiek pavėluoja.

20 min. Dvitaškį pataiko ir J.Vesely, o „Barca“ šauna į priekį (40:31).

17 min. „Real“ surengia žaibišką ataką ir tai labai nepatinka Š.Jasikevičiui. Lietuvis iš karto prašo pasitarimo (33:29).

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Rokas Jokubaitis antrojo kėlinio viduryje iškeliavo į rūbinę. Puikiai mačą pradėjęs lietuvis jau buvo spėjęs surinkti 6 taškus, kol prasiveržimo palei galinę liniją metu vožėsi veidu į parketą. Jei nosis vietoje, tai dantis teko rinktis nuo parketo ir keliauti į rūbinę. Visa laimė, jog po minutės krepšininkas grįžo.

14 min. Ir dar du drąsiai ir išradingai žaidžiančio R.Jokubaičio taškai (27:22).

13 min. Nuo suolo pakilęs R.Jokubaitis renka 4 taškus iš eilės ir persveria rezultatą „Barcelona“ naudai (22:20).

Pirmas kėlinys

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Pirmajame ketvirtyje Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai užfiksavo unikalų statistinį rodiklį – visus 18 taškų „Barcelona“ surinko tik tritaškiais metimais (6 iš 9). Šaro vyrai prametė abu dvitaškius ir baudų metimus.

10 min. Pirmasis kėlinys baigiasi lygiosiomis 18:18.

9 min. „Real“ klubą į priekį veda W.Tavaresas, jau pelnęs 8 taškus ir surinkęs net 16 naudingumo balų (15:16).

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

„Barcelona“ atstovui Nikola Kaliničiui metant baudų metimus arenoje suskambo iki kaulų smegenų vietiniams žinoma „Žalia balta!“. Ši skanduotė graikiškame triukšme vis prasmegdavo, bet turbūt antrajame pusfinalyje ji bus girdima pakankamai dažnai. Lyg sulaukęs sirgalių žalios šviesos, į aikštelę netrukus žengė Rokas Jokubaitis.

7 min. Ketvirtas katalonų tritaškis. Šįkart pataiko ir N.Kaliničius (12:11).

Pusfinalį stebi ir J.Valančiūnas:

6 min. Visus savo taškus „Barcelona“ kol kas renka tik tritaškiais, bet pataiko jau trečią (9:10).

5 min. „Barcelona“ lyderis N.Mirotičius prasižengia puolime – ryškiausia „Barca“ žvaigždė kol kas stringa grumdamasis prieš 18-metį „Real“ talentą Eli Ndiaye.

3 min. „Barcelona“ ekipai pirmuosius taškus pelno tritaškį pataikantis A.Abrinesas, bet Š.Jasikevičiaus auklėtiniams nepavyksta apsiginti (3:8).

Rokas Pakėnas Rokas PAKĖNAS, 15min žurnalistas „Žalgirio“ arenoje

Graikiškos aistros Nemuno saloje nurimo. „Olympiakos“ sirgaliai liko savo vietose, tačiau atmosfera „Žalgirio“ arenoje yra nepalyginama. Nors „Barcelona“ klube netrūksta lietuviškų akcentų, „El Clasico“ rungtynių Kaune pradžioje ryškesnio palaikymo Katalonijos ekipos atžvilgiu negirdėti. Vienintelis momentas – komandų pristatymas, kuriame gausių ovacijų sulaukė Rokas Jokubaitis, o atėjus Šarūno Jasikevičiaus eilei tribūnos tiesiog sprogo.

2 min. Rungtynes geriau pradeda „Real“. Karališkasis klubas kol kas ginasi be klaidų ir pats pelno 4 taškus (0:4).

Prieš rungtynes

Favoritu laikomas „Barcelona“ klubas. Iš penkerių tarpusavio dvikovų katalonai šiame sezone laimėjo 5-erias, jei priskaičiuosime ir pačioje sezono pradžioje vykusias Supertaurės varžybas.

Tiesa, paskutinėje dvikovoje Eurolygoje po pratęsimo nugalėjo „Real“.

Kaip treneris Š.Jasikevičius dalyvauja jau ketvirtajame savo Eurolygos finalo ketverto turnyre – sykį su Kauno „Žalgiriu“ ir trečią iš eilės su „Barcelona“. Tiesa, ispanų žiniasklaidoje kalbama, jog Šarui keliamas maksimalus spaudimas – laimėti Eurolygą arba sutartis nebus pratęsta.

Abu klubai į kovą stos ne stipriausių sudėčių, bet gerokai labiau nukraujavęs bus „Real“ klubas. Dėl garsiųjų muštynių šiame sezone Eurolygoje žaisti nebegali Guerschonas Yabusele, o dėl traumų – Gabrielis Deckas ir Vincent‘as Poirier.

„Barcelona“ stovykloje vienintelė svarbi netektis – nugaros operacijos prireikė gynėjui Cory Higginsui.

Šio pusfinalio nugalėtojas finale sekmadienį susikaus su Pirėjo „Olympiakos“ klubu, kuris 76:62 pranoko Donato Motiejūno atstovaujamą „Monaco“ komandą. Pralaimėjusiai ekipai teks žaisti rungtynėse dėl 3 vietos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas