Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 25

Ant R.Šmito ir K.Evanso pečių – „Žalgiris“ triumfavo Valensijoje

Rolandas Šmitas sužaidė geriausias rungtynes Eurolygoje su „Žalgirio“ apranga, Keenanas Evansas rinko taškus lemiamu metu, o Kazio Maksvyčio auklėtiniai parodė charakterį Valensijoje.

Didžiąją rungtynių dalį vytis varžovus turėję žalgiriečiai (6-4) galiausiai šoko pergalės šokį prieš „Valencia“ (4-6) – 80:76 (24:31, 13:13, 22:17, 21:15).

„Pradėjome ne taip, kaip norėjome. Tuomet susikaupėme gynyboje ir žaidėme savo krepšinį – kietą, tvirtą. Žinoma, girdėjome ir savo sirgalius. Jie – patys geriausi“, – pamušta akimi prieš kameras šypsojosi R.Šmitas.

Net 5 kamuolius puolime sugriebęs latvis pelnė 19 taškų (4/7 dvit., 2/5 trit., 5/5 baud.), iš viso atkovojo 7 kamuolius ir surinko 23 naudingumo balus (pakartotas asmeninis rekordas Eurolygoje).

K.Evansas pridėjo 18 taškų (3/4 dvit., 3/6 trit., 3/3 baud.), 5 rezultatyvius perdavimus ir 20 naudingumo balų.

Braškančia gynyba rungtynes pradėjęs „Žalgiris“ iš karto po didžiosios pertraukos buvo atsilikęs 11 taškų skirtumu (37:48), tačiau, priešingai nei trečiadienį Vitorijoje – nesubyrėjo, kovėsi iki galo ir ketvirtajame kėlinyje galiausiai perėmė mačo vadeles į savo rankas.

zalgiris.lt nuotr./Keenanas Evansas
zalgiris.lt nuotr./Keenanas Evansas

Buvo lygus (71:71), kai 5 taškus iš eilės pelnė visas rungtynes iki tol tylėjęs Tyleris Cavanaugh, kapitonas Edgaras Ulanovas šaltakraujiškai sumetė baudas, o „Žalgiris“ Valensijoje laimėjo trečią sykį iš eilės.

Laimėti nesutrukdė net ir prastas pataikymas iš toli – 6/22 (27,3 proc.).

„Valencia“: Chrisas Jonesas 19 (7 rez. perd., 5 per. kam.), Jamesas Webbas 15 (3/4 trit.), Jaredas Harperis 12, Klemenas Prepeličius 10, Bojanas Dubljevičius 9.

„Žalgiris“: Rolandas Šmitas 19 (7 atk. kam.), Keenanas Evansas 18 (5 rez. perd., 4 klaid.), Ignas Brazdeikis 13, Edgaras Ulanovas ir Lukas Lekavičius – po 6.

zalgiris.lt nuotr./Tyleris Cavanaugh prabilo lemiamu metu
zalgiris.lt nuotr./Tyleris Cavanaugh prabilo lemiamu metu

Kitas rungtynes Eurolygoje „Žalgiris“ žais su Atėnų „Panathinaikos“ (4-6) klubu, kuris penktadienį pasiekė dar vieną įspūdingą pergalę ir sparčiai kyla į viršų turnyrinėje lentelėje.

Kartu su PAO į Kauną kitą penktadienį, gruodžio 2-ąją, atvyks ir Marius Grigonis bei Artūras Gudaitis.

Ketvirtas kėlinys

40 min. Chrisas Jonesas antrąją baudą prameta, „Žalgiris“ vargais negalais sugriebia kamuolį ir E.Ulanovas baudų neprameta (80:76).

40 min. Kapitonas E.Ulanovas sumeta baudas (78:75). Lieka 21,6 sek.

40 min. „Valencia“ nepasiduoda, o „Žalgiris“ klysta du sykius iš eilės (76:75). Žaisti lieka 25 sekundės.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Valensijoje

Tyleris Cavanaugh ilgą laiką buvo vienintelis taškų nepelnęs žalgirietis, bet šį sezoną stringantis amerikietis drioksteli tada, kada labiausiai reikia – 5 iš eilės jo taškai džiugina ir arenoje rungtynes stebinčius žaidėjo tėvus, ir gausią „Žalgirio“ sirgalių armiją.

38 min. Pirmuosius taškus pelno ir T.Cavanaugh, o „Žalgiris“ priekyje (73:71). Visas rungtynes tylėjęs amerikietis prideda ir tritaškį! (76:71).

37 min. Du šio vakaro „Žalgirio“ lyderiai R.Šmitas ir K.Evansas lygina rezultatą (71:71). K.Maksvytis naudojasi iššūkio taisykle ir teisėjai pripažįsta suklydę – kamuolį atiduoda „Žalgiriui“.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Valensijoje

Sudėjęs rankas K.Maksvytis tarsi maldaudamas klausia Keenano Evanso, kodėl šis nepriėjo arčiau prie slovėnų taikliarankio Klemeno Prepeličiaus – šio tolimas šūvis pratęsia Valensijos spurtą iki 7:0 ir varžovai vėl tolsta.

36 min. Pirmąjį tritaškį po dviejų prieš tai netaiklių pataiko K.Prepeličius... K.Maksvytis prašo minutės pertraukėlės (67:71).

35 min. „Valencia“ ekipoje iniciatyvos imasi Ch.Jonesas. Gražus klaidinantis judesys ir taiklus metimas baigiantis atakos laikui (67:68).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Valensijoje

Savaitės viduryje išleistame tekste Keenaną Evansą pavadinau „Žalgirio“ žvėriuku, o tas žvėriukas dabar riaumoja po asmeninio spurto 6:0, išvedusio „Žalgirį“ pirmą kartą nuo pirmojo kėlinio vidurio.

32 min. K.Evansas atsigriebia puolime. Pyktelėjęs amerikietis duria tritaškį paskutinėmis atakos sekundėmis, o netrukus prideda ir dvitaškį su pražanga ir „Žalgiris“ po labai ilgos pertraukos – priekyje (65:64).

31 min. Keistas teisėjų švilpukas – K.Evansas baudžiamas pražanga gynyboje, nors Ch.Jonesas tiesiog įsirėžia į stovintį žalgirietį (59:64).

Trečias kėlinys

30 min. T.Dimša kėlinį baigia prasiveržimu ir metimu iš po krepšio, o „Žalgiris“ – vėl koviniu atstumu. Prieš paskutinį ketvirtį komandas skiria tik vienas taiklus metimas (59:61).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Valensijoje

Ignas Brazdeikis daro tai, ko iš jo labiausiai nori Kazys Maksvytis – ne tik renka taškus, bet ir tai daro po protingų epizodų. Iggy pataikė dvitaškį, įdėjo po perimto kamuolio ir pratęsė sėkmingą savo seriją pelnydamas taškus po puolime atkovoto kamuolio. Tokio I.Brazdeikio „Žalgiriui“ ir reikia, jei nori būti sėkmingas Eurolygoje.

28 min. Puolime kamuolį ima ir I.Brazdeikis. Kartu su R.Šmitu jie dviese yra pelnę jau 30 taškų – daugiau nei pusę visos komandos (53:56).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Valensijoje

Ką darytų „Žalgiris“, jei ne Rolandas Šmitas? Užvakar priminęs tik savo šešėlį, šiandien latvis vienas tempia savo komandą, pelnęs 17 taškų ir pagerinęs sezono rezultatyvumo rekordą.

25 min. R.Šmitas! Latvis pataiko ir iš toli! (47:50).

23 min. „Žalgiris“ kol kas laikosi ant R.Šmito pečių. Latvis renka kamuolius puolime po netaiklių komandos draugų metimų ir neleidžia „Valencia“ ekipai atitrūkti (42:50).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Valensijoje

Chrisas Jonesas demonstruoja, ką „Žalgiris“ prarado, kai jis atmetė kauniečių pasiūlymą vasarą. Puolime jis nardo prieš bet kurį gynėją, dalina Steve'o Nasho vertus perdavimus, o gynyboje pavagė jau keturis kamuolius. 28 naudingumo balai trečiojo kėlinio pradžioje – „Žalgiris“ neturi šansų laimėti, jei „Valencia“ lyderis tęs savo koncertą.

Antras kėlinys

20 min. Kėlinio pabaigoje naudingiausias (9) ir rezultatyviausias (9) kol kas „Žalgirio“ žaidėjas R.Šmitas sumeta baudas ir svečiai po pirmosios pusės atsilieka 7 taškais (37:44).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Valensijoje

Ignas Brazdeikis nepadarė būtinos pražangos greitoje atakoje, o Kazys Maksvytis auklėtinį nusprendė pamokyti ir iš karto pasodino jį ant suolo. Bet davęs nurodymus vieną savo lyderių treneris netrukus vėl grąžino į aikštę ir gavo gerą reakciją – prasiveržimą ir du baudų metimus.

17 min. Žalgiriečių žaidimas ir toliau banguoja. Gerą atkarpą keičia bloga – pasipila klaidos, o „Valencia“ susigrąžina persvarą (29:38).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Valensijoje

Grįžo į aikštę didžioji dalis startinio „Žalgirio“ penketo, grįžo ir problemos gynyboje. Prieš tai per daugiau nei šešias minutes pelnę 3 taškus, dabar Valensijos žaidėjai spurtuoja 7:0. Bet tai susiję ne tik su žalgiriečių bėdomis ginant krepšį – į aikštę sugrįžo ir kol kas siaučiantis „Valencia“ vijurkas Ch.Jonesas.

15 min. Ch.Jonesas, teisėjų nuomone, be pražangos išmuša kamuolį iš A.Butkevičiaus rankų ir K.Maksvytis sprogsta iš pykčio. Teisėjai „Žalgirio“ trenerio emocijas šaldo technine pražanga, o „Valencia“ vėl bėga (29:36).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Valensijoje

Kazys Maksvytis stovi išskėtęs rankas 15 sekundžių, negalėdamas patikėti, kaip teisėjai neskyrė pražangos prieš smūgį per veidą gavusį Tomą Dimšą. Bet jau netrukus „Žalgirio“ treneris gniaužia kumštį, nes Arnas Butkevičius pelno du su pražanga.

13 min. Antrajame kėlinyje „Žalgiris“ jau tris minutes neleidžia „Valencia“ ekipai pelnyti taškų, o A.Butkevičius, po kamuolio vagystės, pelno du su pražanga (29:31).

Pirmas kėlinys

10 min. Pirmasis kėlinys sėkmingesnis šeimininkams. „Žalgiris“ į savo krepšį praleidžia daugiau nei 30 taškų (31:24).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Valensijoje

Kazys Maksvytis turėjo likti patenkintas antrojo „Žalgirio“ penketo veiksmais savoje aikštės pusėje. Atlikus keturgubą keitimą, „Valencia“ per daugiau nei dvi minutes surengė tik vieną sėkmingą ataką, pasibaigusią Jaredo Harperio tritaškiu. Tiesa, reikia pripažinti, kad keliose situacijose šeimininkai susikūrė neblogus metimus, bet kamuolys į krepšį nekrito.

9 min. K.Maksvytis per minutės pertraukėlę rėkimu bando pažadinti savo auklėtinius ir tai, atrodo, suveikia. Taškus pelno L.Birutis, baudas sumeta L.Lekavičius ir skirtumas susitraukia iki penkių (23:28).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Valensijoje

„Žalgirio“ gynyba braška per visas siūles. Nesugaudę netikėto „Valencia“ slapto ginklo Jameso Webbo, svečiai niekaip nepažaboja ir Ch.Joneso reidų bei sau ir kitiems taškus kuriančio Bojano Dubljevičius. 27 praleisti taškai per 7 minutes yra košmariškas rezultatas.

6 min. „Žalgirį“ skriaudžia Jamesas Webbas, pataikęs jau trečią tritaškį iš trijų. Iš toli įmeta ir B.Dubljevičius, o „Valencia“ tolimų metimų taiklumas kol kas 5/5 – 15:23.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Valensijoje

Pradžioje dominuoja puolimas. Chrisas Jonesas kelis sykius suklaidino Edgarą Ulanovą ir jau pelnė 7 taškus, o „Žalgirio“ gretose žiba ir Keenanas Evansas, ir pastaruoju metu duobėn įkritęs Ignas Brazdeikis. Mūsų laukia taškų lenktynės?

5 min. Koks R.Šmito bandymas sugrūsti kamuolį į krepšį per varžovą! Fiksuojama pražanga, o svečiai žaidžia taškas į tašką (15:14).

3 min. Žalgiriečiai dukart iš eilės vagia kamuolį iš varžovų, K.Evansas pataiko tritaškį, o I.Brazdeikis prideda dvitaškį (5:2), bet „Valencia“ atsako dviem tritaškiais iš eilės (5:8).

1 min. Ch.Jonesas, dėl kurio žaidimo „Valencia“ slapukavo iki paskutinės minutės, pradeda mačą starto penkete, o pirmuosius taškus pelno B.Dubljevičius (0:2).

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Valensijoje

Net Valensijos žurnalistai stebisi dėl lietuvių gausos „La Fonteta“ arenoje. Gausybė šiame mieste arba jo apylinkėse gyvenančių „Žalgirio“ sirgalių pildo arenos antrąjį aukštą, o su „Žalgiriu“ šią savaitę užsakomaisiais reisais keliaujanti sirgalių grupė įsikūrė už vieno iš krepšių. Tautiečių skaičius oranžinės spalvos arenoje šiandien gali siekti net apie 400-500, tad nenustebkite, jei transliacijos metu išgirsite gerai pažįstamas skanduotes.

Marius Milašius

Marius MILAŠIUS, 15min žurnalistas Valensijoje

Lygiai dvi paros praėjo nuo pasisveikinimo iš Vitorijos, o dabar jau siunčiu linkėjimus iš gerokai šiltesnės Valensijos! Svarbiausia žinia prieš rungtynių startą ta, jog „Žalgiriui“ šįvakar teks gaudyti ir naudingiausią „Valencia“ žaidėją Chrisą Jonesą. Praėjusį mačą praleidusio amerikiečio būklė buvo slepiama po devyniais užraktais, bet 18,6 naudingumo balo renkantis 185 cm mažylis prieš susitikimą apšilinėja „La Fonteta“ arenoje ir yra įtrauktas į „Valencia“ dvyliktuką.

Trijų pergalių seriją Eurolygoje į Ispaniją atsivežę Kazio Maksvyčio auklėtiniai pirmuoju bandymu skaudžiai nudegė – 73:93 nusileido Vitorijos „Baskonia“ komandai su Roku Giedraičiu ir Tadu Sedekerskiu.

Šio vakaro „Žalgirio“ varžovė „Valencia“ išgyvena sunkų laikotarpį – pralaimėjo tris paskutinius susitikimus iš eilės, įskaičiuojant ir ACB lygą.

Verta pažymėti, kad Valensijoje „Žalgiris“ laimėjo pastaruosius du kartus – pernai, kai stebuklingą metimą paskutinę akimirką pataikė Marius Grigonis (79:78), ir 2017-aisiais 71:63.

Standings provided by Sofascore

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas