Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 04 14

Arvydo Sabonio kambariokas apie jį: „Keistas ir intravertiškas, tuo pačiu didi asmenybė“

Šią savaitę suėjo lygiai 25 metai, kai Madrido „Real“ krepšinio klubas triumfavo tuometinėje Eurolygoje. Arvydas Sabonis tada buvo ryškus Ispanijos komandos lyderis, finale įmetęs 23 taškus.
Arvydas Sabonis 1995 metais su Madrido „Real“ triumfavo Eurolygoje.
Arvydas Sabonis 1995 metais su Madrido „Real“ triumfavo Eurolygoje.

Arvydas Sabonis prieš 25 metus padėjo „Real“ nutraukti titulų sausrą.

Karališkasis klubas nebuvo laimėjęs trofėjaus Europoje 15 metų, kai 1995 metų balandžio 13 dieną Saragosoje 73:61 palaužė Pirėjo „Olympiakos“.

Naudingiausiu finalo ketverto turnyro žaidėju pripažintas A.Sabonis tada čempionams pelnė 23 taškus, nors dar pirmajame finalo kėlinyje (tada buvo žaidžiami iš viso du kėliniai) buvo nubaustas trimis pražangomis, pasodintas ant suolo, o pakilęs greitai gavo ir ketvirtą.

VIDEO: [1995] FIBA Euroleague Final: Real Madrid vs. Olympiacos

Lietuvių kilmės amerikietis Joe Arlauckas pridėjo 16, Miguelis Antunezas surinko 12 taškų.

Madrido komandai dirigavo Željko Obradovičius. Serbui tada tebuvo 35-eri metai, nors jam tai buvo jau trečiasis trofėjus Eurolygoje su trečia skirtinga komanda.

Madrido komandos varžovas finale „Olympiakos“ irgi turėjo garsių meistrų – Panagiotis Fassoulos, Draganas Tarlačas, Oleksandras Volkovas, Eddie Johnsonas.

J.Arlauckas dabar AS laikraščiui pasakojo, kad savaitė iki finalinių rungtynių Ž.Obradovičius rengė ypač sunkias pratybas, o M.Antunezas pasidalino prisiminimais apie A.Sabonį.

„Sabas buvo didi žvaigždė Europoje, bet mums reikėjo žinoti, kaip atsidurti savo pozicijose ir laiku jam perduoti kamuolį, – tai ne visada buvo lengva, – pasakojo M.Antunezas. – Aš dalinausi kambarį su juo per keliones trejus metus, tad pažinau jį labai gerai.

Jis buvo keistas ir intravertiškas, tuo pačiu šauni asmenybė ir kompanionas. Dvi rimtos Achilo sausgyslės traumos lėmė, kad jis turėjo startuoti nuo pradžių, turbūt todėl jis atvyko į Ispanijos lygą, o ne iškart persikėlė į NBA.

Per trejus metus Valjadolide (1989-1992 m.) jis atsigavo, persikėlė į Madridą, kur visada norėjo žaisti ir kur buvo laimingas. Jam patiko gyvenimas Ispanijoje.“

Anot M.Antunezo, Madrido komanda labai troško tarptautinio trofėjaus, o ir A.Saboniui tetrūko šio titulo Europoje.

„Kai gavo jį, iškeliavo į NBA, – pasakojo buvęs „Real“ krepšininkas. – Su branda, kurią jis rodė aikštėje (tuomet Sabui buvo 30 metų) ir kūno sudėjimu iki traumų... Nežinau, kur jis būtų buvęs...

„Scanpix“ nuotr./Bilas Waltonas ir Arvydas Sabonis
„Scanpix“ nuotr./Bilas Waltonas ir Arvydas Sabonis

Nepaisant nelaimės, jis nenustojo tobulėti, žaidė su protezu ant dešinio kulno, stovėdamas ant visos plokščios didelės pėdos. Jis negalėjo atsispirti nuo pirštų galų, tad beveik nepašokdavo. Jis mėgo pasisukti kairiąja koja, o metimą baigti dešinės rankos kabliu, gauti kamuolį arti krepšio arba mesti tritaškį.“

J.Arlauckas prisiminė, kad A.Sabonis nebuvo praradęs noro laimėti.

„Po pergalės jis nesiliovė šypsoti savo didžiule šypsena, – sakė J.Arlauckas. – Mano draugas buvo laimingiausias vaikinas pasaulyje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas