Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 30

ASVEL pasikeitimus įvertinęs M.Schilleris: „Jausti spaudimą – žaidimo dalis“

Kauno „Žalgiris“ kyla į pirmąją šio sezono Eurolygos išvyką. Trimis sunkiomis pergalėmis Lietuvos krepšinio lygoje apšilę žalgiriečiai penktadienio vakarą laikys Vilerbano ASVEL krepšininkų testą.

Martinas Schilleris jau jaučiasi apšilęs kojas.

Praėjusiais metais iš NBA aplinkos į Eurolygą persikėlusiam austrui tai buvo pirmas sezonas pajėgiausioje Europos lygoje.

Nors specialistui teko užduotis ne tik paruošti komandą svarbiausioms kovoms, bet ir susipažinti su Europos krepšiniu, jo vadovaujamas „Žalgiris“ nebuvo patrankų mėsa ir su 17 pergalių bei tiek pat pralaimėjimų Eurolygoje užėmė vienuoliktą vietą.

„Didžiausias skirtumas, kad tai jau dariau visą sezoną, – žurnalistų paprašytas palyginti praėjusio ir šio sezono pradžią sakė M.Schilleris. – Keliavome per visas Eurolygos arenas, pažinau varžovų žaidėjus ir t.t. Atsakymas į šį klausimą yra paprastas: jau praėjau vieną sezoną ir turiu patirties, kai pernai viską pradėjau nuo balto lapo.“

Pirmajame ture žalgiriečių lauks varžovas, kurį Kauno klubas per pastaruosius du sezonus įveikė keturis sykius, bet visais atvejais tai padarė nelengvai – vidutiniu 9,5 taško skirtumu.

„Jaučiamės gerai, – prieš išvyką Kauno oro uoste sakė M.Schilleris. Turėjome dvi dienas, kad pasiruoštume rungtynėms. Pauliaus Jankūno su mumis nebus, bet visi kiti žaidėjai yra sveiki. Esame nusiteikę optimistiškai ir pozityviai.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Martinas Schilleris

Jei austras kalba apie pozityvumą, tai komandos gerbėjai yra kiek sunerimę.

„Žalgiris“ neįtikino nei per draugiškas rungtynes, kurių pralaimėjo penkerias, nei per LKL startą, kai laimėjo trejas rungtynes, bet tą padarė vos bendru 15 taškų skirtumu.

„Tai ilgas procesas. Turime naują komandą, grupę žaidėjų, tarp kurių yra tokių, kurie nėra žaidę Europoje arba prieš tai nežaidė „Žalgiryje“. Norėčiau pasakyti, kad rungtynėse su „Lietkabeliu“ jau mačiau progresą, ypač gynyboje, – apie komandos judėjimą į priekį sakė M.Schilleris, tuoj pat išgirdęs ir klausimą apie spaudimą. – Spaudimas visada yra. Ir pirmiausia, jis yra psichologinis. Bet tai yra žaidimo grožis, dalis smagumo.“

Paprašytas apibūdinti rytojaus varžovą M.Schilleris išskyrė prancūzų atletiškumą.

„ASVEL tradiciškai yra labai atletiška komanda. Jie bėga į greitas atakas, tad gynyba prieš jų kontratakas bus labai svarbi. Be to, jie yra labai dideli, tad gerai kovoja dėl kamuolių – turėsime tai kontroliuoti. Jie turi įdomių žaidėjų, bus įdomios rungtynės, mes jų laukiame“, – sakė austras.

Jei „Žalgiris“ jau spėjo sužaisti tris LKL mačus, tau ASVEL Prancūzijoje iš vietos dar nepajudėjo – „Pro A“ pirmenybės startuos tik ateinantį savaitgalį. Ar tai gali tapti kauniečių pranašumu?

„Tikiuosi. Sužaidėme trejas tikras rungtynes, o jie – ne. Tikiuosi, kad tai taps mūsų pranašumu“, – vylėsi M.Schilleris.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Martin Schiller
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Martin Schiller

Pernai jo vadovautas „Žalgiris“ varžovus įveikė 83:74 svečiuose ir 85:75 namuose. Kuo ASVEL dabar skiriasi nuo tada?

„Turiu prisiminti jų praėjusio sezono komandą... Komanda atrodo panašiai, jie turi ilgį vidurio puolėjo pozicijoje, [Moustapha] Fallą pakeisdami [Youssoupha] Fallu. Jie yra atletiški ties perimetru. Žinoma, kai kurie žmonės pasikeitė, bet stilistiškai tai liko panaši komanda“, – teigė „Žalgirio“ strategas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Youssoupha Fall
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Youssoupha Fall

M.Schilleris net kelis sykius kartojo, kad varžovai – ypač atletiški. O kaip gi dėl „Žalgirio“ – ar Lietuvos čempionams nepritrūks greitų ir šoklių žaidėjų?

„Kai kuriose pozicijose galbūt ir trūksta, kai kuriose – ne. Manau, kad vidurio puolėjo pozicijoje situacija subalansuota. Galbūt neturime tokio dydžio, bet turime vienodą atletiškumą. Žinoma, kai kuriose vietose jų atletiškumas viršija mūsų, kaip buvo ir pernai, bet turėsime rasti būdų kaip žaisti prieš juos, – sakė M.Schilleris. – Nesu tikras, kad per vasarą tapome mažiau atletiški. Kai kuriose vietose įgavome atletiškumo, bet kai kuriose ir praradome. Galbūt viską pasvėrus truputį atletiškumo praradome, bet tik tiek.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Krepšininkai Kauno oro uoste
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Krepšininkai Kauno oro uoste

Kada treneris norėtų, kad jo komanda pasiektų aukščiausią formos tašką?

„Tikiuosi, kad tai nutiks kuo greičiau. Eurolygoje kiekvienos rungtynės yra svarbios, negalime laukti vasario ar kovo, kaip tai yra LKL, kur norime geriausios formos sezono pabaigoje. Tad atsakant į klausimą, norime įgauti geriausią formą kuo greičiau“, – tikino austras.

Rytojaus mačas bus pirmasis Eurolygoje skambiausiam „Žalgirio“ pirkiniui Emmanueliui Mudiay. Europoje iki tol nežaidęs įžaidėjas LKL kol kas banguoja nuo 3 iki 32 taškų rezultatyvumu, o kaip jam pavyksta prisitaikyti Kauno klube?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Emmanuel Mudiay
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Emmanuel Mudiay

„Jis puikiai prisitaikė prie komandos socialiai ir kultūriškai. Žinoma, aikštėje jo dar laukia daug darbo, jam viskas nauja, bet tai procesas“, – atsakė M.Schilleris.

Paprašytas įvardinti savo didžiausią norą prieš naują sezoną, M.Schilleris pasirinko paprastą atsakymą ir dėl jo net atsiprašė.

„Jis nėra įspūdingas: norime rytoj surengti gerą treniruotę, o po to sužaisti rungtynes. Taip žiūrime į kiekvieną treniruotę ar rungtynes. Atsiprašau, kad nepasakiau nieko įspūdingo“, – šypsojosi strategas.

„Žalgirio“ ir ASVEL rungtynės Vilerbane prasidės penktadienį 21 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas