Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 05

Augantys „Žalgirio“ raumenys: pagreitį įgavę žaliai balti kyla į lemiamą šturmą

Nuo šalčiausios ekipos Eurolygoje iki antros pagal karštumą. Tai pastarųjų mėnesių Kauno „Žalgirio“ metamorfozė stipriausiame Senojo žemyno turnyre. Vieną po kito varžovus guldyti ėmę žaliai balti įgavo pagreitį, o pagal rezultatus per pastarąją aštuonerių rungtynių atkarpą su Šarūno Jasikevičiaus vyrukais susilyginti gali vos du turnyro galingieji.
Zach Leday
Zach Leday / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Abejonių pergale antradienio vakarą Nemuno saloje nebuvo. Sausakimšos arenos palaikomi kovingi it liūtai žalgiriečiai nuo pirmųjų minučių stvėrė Pirėjo „Olympiakos“ klubui už gerklės, o galutinai jį perlaužė antroje susitikimo dalyje.

Reikia pabrėžti, jog „Žalgirio“ kelyje buvo ne pati stipriausia raudonųjų sudėtis – į Kauną neatvyko traumą besigydantis puolėjas Georgios Printezis, pagrindiniai gynėjai ir žaidimo kūrėjai Vassilis Spanoulis ir Tayloras Rochestie – iš rikiuotės iškrito trečiajame kėlinyje.

Vis dėlto tai nesumenkina „Žalgirio“ pergalės ir pastaruoju metu demonstruojamų raumenų.

Pergalė pasiekta 93:68, o 25 taškų pranašumas yra pakartotas šio sezono rekordas, kuris užfiksuotas buvo ir Miunchene, prieš „Bayern“ ekipą laimėjus 98:73.

Solidi pergalė leido „Žalgirio“ krepšininkams prieš „Olympiakos“ įgyti geresnį tarpusavio mačų taškų balansą, nes Pirėjuje pirmajame rate nusileista 74:83.

„Tikrai žinojau, jog pavyks šiandien revanšuotis, tik nežinojau, kokiu skirtumu tai padarysime. Smagu, jog pavyko didesniu, nei pralaimėjome Pirėjuje“, – po pergalės sakė rezultatyviausiu žalgiriečiu tapęs Artūras Milaknis.

Rekordų dvikovoje su Georgios Bartzoko kariauna užfiksuota buvo ir daugiau. Dideliu „Žalgirio“ ginklu pastaruoju metu tampa tai, dėl ko per juodąją atkarpą kauniečiai sulaukė daugybės varžovų kirčių – tolimi metimai.

A.Milaknio (5 iš 7) ir KC Riverso (4 iš 5) užkurti aikštelės šeimininkai realizavo 14 tritaškių iš 22 bei pakartojo visų laikų komandos pataikytų tolimų metimų rezultatą, o 63 proc. rodiklis – geriausias šiame sezone.

„Žalgirio“ tritaškiai augo tolygiai – per pirmą ketvirtį pataikė du, per antrąjį – tris, per trečiąjį – keturis, per lemiamas dešimt minučių – dar penkis tolimus metimus.

„Rungtynes pradėjome būdami minkšti gynyboje, – po pralaimėjimo kalbėjo Graikijos ekipos treneris Georgios Bartzokas. – „Žalgiris“ per pirmą pusę suklydo vos kartą, nes juos spaudėme labai prastai. Žinojome, kad jie turi du stiprius metikus, A.Milaknį ir KC Riversą, bet jie kartu pataikė 9 tritaškius iš 12 ir kartu surinko 31 tašką.“

Tritaškių pataikymas yra pagrindinė žaliai baltų metamorfozė, atrišusi rankas, atlaisvinusi žaidimą bei stipriai apsunkinusi varžovų gynybinius planus.

Per devynių pralaimėjimų atkarpą „Žalgiris“ iš toli vidutiniškai atakuodavo 27,8 proc. tikslumu (paskutinė vieta), per pastarųjų aštuonių mačų seriją – fantastiškas 45 proc. pataikymas ir antroji vieta Eurolygoje.

„Dabar pataikome, tai viskas gerai. Krepšinis toks žaidimas. Žinoma, jame figūruoja gynybinės ir puolimo sistemos, bet kai pataikai, tai matote, kas darosi. Visiems atsiriša rankos, visi pagauname tą emociją, pradedame mėgautis žaidimu ir viskas nuplaukia sava vaga“, – sakė A.Milaknis.

Šeimininkai tolti ėmė antrajame ketvirtyje, kai aikštelėje vienu metu buvo Lukas Lekavičius ir Rokas Jokubaitis. Pastarasis demonstravo ne tik puikų aikštės matymą, bet ir solidžiais prasiveržimais draskė „Olympiakos“ gynybines barikadas.

Gerą įžaidėjų darbą atspindi ir viena klaida protokole įpusėjus mačui.

Negrįžtamai tolti Š.Jasikevičiaus auklėtiniai ėmė po ilgosios pertraukos, ne tik surakinę varžovus gynyboje, bet ir patys leidę vieną po kitos tolimas strėles. Viena jų – Thomaso Walkupo sudėtingas tritaškis aidint atakos pabaigą skelbiančiam laikmačiui.

Rungtynes su „Olympiakos“ žalgiriečiai pasitiko neturėdami rezultatyviausio ir naudingiausio pirmojo susitikimo žaidėjo, australo Jocko Landale'o (23 tšk. ir 23 naud. bal.), kurį iš rikiuotės išstūmė liga, tačiau šį aukštaūgį puikiai pavadavo 25-erių turnyro debiutantas Martinas Gebenas, sužaidęs geriausią sezono mačą.

Vidurio puolėjas rungtyniavo beveik 20 minučių, pelnė 12 taškų (5/7 dvit., 2/3 baud.) ir atkovojo 3 kamuolius.

Svarbiau už pliką statistiką buvo Martino pasiūlyta kova šeštajam naudingiausiam turnyro krepšininkui Nikola Milutinovui. Galingo stoto serbas Kauną paliko kišenėje turėdamas 8 taškus ir 13 atkovotų kamuolių, iš kurių 6 – jau pirmajame kėlinyje.

„Manau, kad Gebenas puikiai tvarkėsi su šiuo vaidmeniu, – gerų emocijų rūbinėje neslėpė A.Milaknis. – Jis labai gerai įėjo į žaidimą, nes Jockas apsirgo, reikėjo jį pavaduoti. Energija buvo, žinoma, kažkokių klaidų ir atsitvėrimų pasitaikė, bet jo oponentas tikrai didelis žmogus, o jo skaičiai atkovotų kamuolių puolime grafoje – tikrai įspūdingi.“

Šarūnas Jasikevičius antradienio vakarą turėjo galimybę aikštelėje išbandyti visus 12 registruotų žaidėjų bei taip suteikti auklėtiniams poilsio prieš mačą Stambule.

Ant parketo pasirodyti spėjo ir Karolis Lukošiūnas (5 minutės) ir net 19-metis Erikas Venskus (2 minutės), iki tol per visą sezoną žaidęs vos pusantros minutės.

Tai buvo šeštoji „Žalgirio“ pergalė per pastarąsias aštuonerias rungtynes, tokį patį ar geresnį rezultatą Eurolygoje fiksuoja tik CSKA (6-2) ir nesustabdoma „Anadolu Efes“, laimėjusi visus kartus.

Žalgiriečių rodikliai per šią aštuonių turų atkarpą yra fantastiški – pirmi Eurolygoje pagal puolimo reitingą (127,3 taško per 100 atakų), aštunti pagal gynybos (111,8 taško per 100 atakų), antri pagal tritaškių pataikymą (45 proc.), šešti pagal dvitaškių pataikymą (55,4 proc.), mažiausiai klysta (vid. 10,5), penkti pagal išprovokuojamas pražangas (vid. 20,5) ir paskutiniai pagal atliekamų atakų skaičių – 68,8.

Tai reiškia, jog „Žalgiris“ puola labai akcentuotai ir labai efektyviai.

„Nežinau, ar žaidimas geriausias, kokį demonstravome šį sezoną, bet rezultatai gražūs, – po pergalės prieš „Olympiakos“ Eurolyga.lt kalbėjo E.Ulanovas. – Visiems gražu, kai ir jaunimas gali žengti į aikštelę. Mes nepamirštame ir tos pralaimėjimų serijos, bet šiandien žaidimas buvo tikrai geras.“

Milano „Olimpia“ namuose suklupo prieš be Roko Giedraičio žaidusią Berlyno ALBA, tad žaliai baltus nuo atkrintamųjų dabar skiria 2 pergalės.

Svajoti apie pergalę Stambule sudėtinga, kai „Anadolu Efes“ traukinys rieda beveik be kluptelėjimų, bet sėkmės atveju sirgaliai galėtų traukti skaičiuotuvus ir bandyti apčiuopti dar vieną „Žalgirio“ stebuklą.

„Manau, kad žaidžiant atskirai kiekvienas varžovas yra įkandamas, – Eurolyga.lt apie būsimą mačą sakė A.Milaknis. – Kaune kovėmės neblogai, laikėmės visai arti, tik pabaigoje jie šiek tiek pabėgo. Buvome gan uždarę Shane‘ą Larkiną, bet jis dabar žaidžia labai aukšto lygio krepšinį. Be abejonės, bus sunku, jie žaidžia namuose, bet vienose rungtynėse kiekviena komanda yra įveikiama.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas