Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 16

„Barcelona“ klube dirbantis lietuvis: didžiausios koronaviruso grėsmės ir kaip apsisaugoti

Prestižiniame „Barcelona“ klube Ispanijoje dirbantis lietuvis daktaras Mindaugas Gudelis pasidalijo svarbia informacija koronaviruso pandemijos akivaizdoje. Barselonos komandos narys paaiškino didžiausias koronaviruso sveikatai ir visuomenei keliamas grėsmes bei įvardijo patarimus, kaip geriausiai nuo jų apsisaugoti.
Mindaugas Gudelis
Mindaugas Gudelis

M.Gudelis kreipėsi į žmones savo feisbuko profilyje.

„Matau, kad trūksta informacijos arba šia informacija tiesiog spekuliuojama. Informacija, kuria dalinuosi su jumis, yra mokslinės ir praktinės žinios, kuriomis su manimi pasidalino kolegos Ispanijoje. Nenoriu nieko gąsdinti, tiesiog turime žinoti teisybę. Kadangi esame suaugę žmonės, kiekvienas mūsų nuspręs, kaip elgtis.

Kodėl šis virusas toks pavojingas? Viruso pavojingumą nusprendžia trys faktoriai: viruso užkrėtimo vektorius, sergamumas ir mirtingumas.

Šio viruso vektorius yra tarp 1,5 ir 2,5 – tai yra praktiškai 3 kartus didesnis nei gripo. Blogiausia, kad kitaip nei visi kiti virusai, šis virusas dvi savaites gali būti mūsų kūne ir nesukelti jokių simptomų, jokių problemų, bet per šias dvi savaites užkrėsti aplinką ir kitus žmones.

Maždaug 2-3 mėnesių bėgyje persirgsime šį koronavirusą. Ir kas nutiks? Jeigu susirgs 1000 žmonių, praktiškai 900 iš jų neturės jokių simptomų: nei karščiavimo, nei galvos skausmo, nei kosulio. Į šią grupę daugiausiai patenka jauni žmonės ir vaikai.

O kas nutiks su likusiu 100? 80 iš jų turės gripo požymius – karščiavimą, galvos skausmą, raumenų skausmą, o tai gali tęstis maždaug 2-3 savaites, iki kol pasveiks. Likusiems 20 greičiausiai prireiks ligoninės pagalbos, 15 iš jų bus paguldyti dėl plaučių uždegimo komplikacijų, kur prireiks gydymo su antibiotokais, kortizonu, deguonimi, bronchodilatatoriais. Likusiems 5 prireiks intensyvios terapijos skyriaus pagalbos, kur trys iš jų tikriausiai mirs, o du likę ateityje gali turėti sunkių plaučių fibrozės komplikacijų ir jiems gali prireikti net plaučių transplantacijos operacijos.

Kodėl reikalingas šis karantinas? Lyginant su gripu, didžioji populiacijos dalis, ypač vyresni žmonės, yra paskiepyti nuo gripo. Šis gripas sukelia negalavimus 5-6 mėnesių tarpe. Koronavirusas tarsi 2-3 mėnesių banga, užkrečia visus, o kas tada nutinka su ligoninėmis? Neturiu duomenų apie ligonines Lietuvoje, bet galiu papasakoti, kas vyksta Ispanijoje.

Čia gyvena apie 40 milijonų žmonių. Vadinasi, apie 4 mln. turės šią simptomatinę gripo formą. 3,2 mln. persirgs gripu ir pasveiks namuose, o 600 tūkst. bus paguldyti dėl plaučių uždegimo komplikacijų ir bus gydomi ligoninėje. 200 tūkst. bus paguldyti į intensyvios terapijos skyrių.

Ispanijoje iš viso yra apie 200 tūkst. vietų ligoninėse ir 3,8 tūkst. vietų intensyvios terapijos skyriuose. Vadinasi, tikroji problema nėra pats virusas, bet jo epidemiologinės savybės, kurios gali sukelti sveikatos apsaugos sistemos griūtį. Tai, kas nutiko Italijoje, kur pritaikomos karo ligoninės taisyklės. Ten, kai atsilaisvina viena vieta ligoninėje, jos laukia net septyni žmonės. Todėl gydytojas iš šitų septynių žmonių turi rinktis kurį guldyti ir kurį gelbėti. Šeši likę siunčiami namo, jiems pasakoma, kad atvažiuos gydytojas, nusiųs deguonies, bet dažniausiai nei atvyksta gydytojas, nei atsiunčiamas deguonis.

Namo dažniausiai siunčiami sveiki, anksčiau nesirgę žmonės. O mes šios vadinamos griūties laukiame maždaug balandžio pradžioje, kai susidursime su realiomis problemomis Ispanijoje.

Nuo ko priklauso komplikacijos? Pirmiausia, nuo viruso kiekio, kuris patenka į mūsų organizmą ir nuo kiekvieno žmogaus genetinių savybių.

Kodėl mes turime sėdėti namuose? Pirmiausia, kai užsikrėsime šiuo virusu, svarbu, kad jo kiekis mūsų kūne būtų kuo mažesnis ir taip galėtume jį persirgti asimptomine arba paprasta gripo forma. Ir kad mums nereikėtų kreiptis į ligoninę pagalbos. Tokiu būdu mūsų gydytojai galės priimti visus sunkius ligonius ir suteikti jiems pagalbą.

Nepanikuokime. Būkime visi namie. Nevažinėkime visuomeniniu transportu, traukiniais. Neskraidykime. Neikime į susibūrimus, kur daug žmonių – pavyzdžiui, koncertus, restoranus. Būkime atsakingi.“

15min pasiteiravus M.Gudelio apie geriausią prevenciją, „Barcelona“ gydytojas sakė: „Šiuo metu labai svarbu neslampinėti po miestą, parduotuves, restoranus ir t.t. Jeigu jau būtina nueiti į parduotuvę maisto, tai greitai apsipirkti ir grįžti.

Jeigu kamuoja kosulys ar sloga, tada eiti su kauke. Sveikų žmonių kaukės neapsaugos. Viešose vietose galima dezinfekuotis rankas specialiais skysčiais. Grįžus namo reikia plauti rankas su muilu.“

Ispanijoje iki kovo 16 d. popietės užfiksuota 9191 koronaviruso atvejų – daugiau nei tūkstantis vien per pastarąją parą. Infekcija nusinešė 309 gyvybes. Daugiau užkrėstųjų fiksuojama tik Irane (14,9 tūkst.), Italijoje (24,7 tūkst.) ir Kinijoje (80,8 tūkst.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas