Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 17

Dar vienas nustebinęs „Žalgirio“ ėjimas: prancūzas į Kauną atsineša ir klausimų, ir intrigą

Kai Kauno „Žalgiris“ išeidavo apsipirkti į Europos žaidėjų turgų, Šarūno Jasikevičiaus žvilgsnis dažniausiai krisdavo į žemesnes lentynas. Ten Šaras ieškodavo alkanų, dar neapsišlifavusių ir savo šanso laukiančių žaidėjų, negavusių pripažinimo didžiojoje Europos krepšinio scenoje ir besivaikiusių svajonių kontraktų. Šį kartą jau pats į turgų išsiruošęs „Žalgirio“ direktorius Paulius Motiejūnas čiupo nukainotą, bet prekę iš aukštesnių lentynų. 15min pasakoja apie „Žalgirio“ pirkinį Joffrey Lauvergne'ą.
Joffrey Lauvergne'as
Joffrey Lauvergne'as / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Per keletą pastarųjų metų nedaug atvykėlių į Kauną turėjo tokį CV, kokį agentai siūlydami žaidėją „Žalgiriui“ prisegė Joffrey Lauvergne'ui.

29-ąjį gimtadienį rugsėjį švęsiantis 211 cm ūgio prancūzas trejus metus žaidė NBA tokiose organizacijose kaip „San Antonio Spurs“, „Denver Nuggets“, „Oklahoma City Thunder“ bei „Chicago Bulls“, prieš tai Eurolygoje vilkėjo Belgrado „Partizan“ bei Maskvos srities „Chimki“ aprangą, o į Kauną kraustosi iš prestižinio Stambulo „Fenerbahče“.

Jo laimėjimų kolekcijoje yra trys Europos ir pasaulio čempionatų medaliai su Prancūzijos nacionaline komanda, banko sąskaitoje – NBA uždirbti 6 mln. dolerių ir per dvejus pastaruosius metus Stambule uždirbti dar 3 mln. eurų.

Šarūno Jasikevičiaus eroje toks pirkinys būtų sunkiai įsivaizduojamas. Bet J.Lauvergne'o atvykimas dar kartą signalizuoja apie besikeičiantį „Žalgirį“. Tai vienas skambiausių vardų, kokius per keletą pastarųjų metų matėme žaliai baltų rikiuotėje.

Joffrey pratęsė Lauvergne'ų šeimos tradiciją ir pasekė tėčio – taip pat buvusio krepšininko, pėdomis.

Vaikystėje prancūzas turėjo disleksiją – skaitymo raidos sutrikimą, dėl kurio jis sunkiai galėjo skaityti ir suprasti rašytinę informaciją. Todėl J.Lauvergne'as dažniau mokydavosi priimdamas informaciją garsine forma.

Nepaisant sutrikimo, tai nesutrukdė jam suprasti svarbiausios informacijos – kaip sugrūsti kamuolį į skylę.

Nuo 12-os į sporto institutą patekęs jaunuolis agresyviai skraidė virš lanko ir 18-os nuraškė pirmąjį profesionalo kontraktą. Po trejų metų Šalono komandoje į jį dėmesį atkreipė taikli Belgrado „Partizan“ krikštatėvio Duško Vujoševičiaus akis. Dulė iš įdomios prancūziškos medžiagos sulipdė NBA projektą. Perėjęs karinį „Partizan“ vyr. trenerio parengimą, J.Lauvergne'as įsisavino discipliną, serbišką krepšinio tvarką ir partizanišką žudiko instinktą.

Nepaisant finansinių problemų, kurios užklupo Belgrado ekipą, J.Lauvergne'as liko „Partizan“ ir tapo vienu komandos lyderių. 2013-2014 m. Eurolygos sezoną jis rinko vid. po 11 taškų ir sugriebė 8,6 atkovoto kamuolio – daugiausiai visame turnyre.

Jo kova dėl atšokusių kamuolių yra elitinė. Joffrey yra ne tik labai fiziškai stiprus, bet ir intensyvus aukštaūgis, kuris savo begaline energija stumia, tempia ir griauna, kad tik pačiuptų virš lanko šokinėjantį kamuolį.

Savo darbštumu ir užsidegimu žaidimui užkrėtęs komandą, jaunas atvykėlis sulaukė neeilinio įvertinimo. Pirmą kartą „Partizan“ istorijoje Belgrado krepšininkai kapitonu išrinko užsienietį. Taip, taip – Joffrey Lauvergne'ą. Prancūzo meilę legendiniam Serbijos klubui gerai iliustruoja didžiulė tatuiruotė per visą bicepsą ir tricepsą. J.Lauvergne'as ne kartą yra sakęs, kad karjerą norėtų baigti būtent „Partizan“ ekipoje.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Joffrey Lauvergne'as
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Joffrey Lauvergne'as

Lyg griaustinis dėjimais drebinęs Eurolygos arenas, J.Lauvergne'as savo riksmais į tribūnas prišaukė NBA skautus. 2013-ųjų NBA naujokų biržoje 55-uoju šaukimu jį pačiupo „Denver Nuggets“.

Į NBA jis ketino atsispirti nuo tramplino, kurį Pamaskvėje sukonstravo Rimas Kurtinaitis. Tačiau neužsitarnavęs daugiau žaidimo laiko, nepatenkintas legionierius paliko lietuvio komandą sezono viduryje. 2015-ųjų vasarį jis galiausiai susitarė su „Denver Nuggets“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joffrey Lauvergne
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joffrey Lauvergne

Savo geriausią sezoną NBA – 2015-2016 m., J.Lauvergne'as per 18 minučių Denveryje rinko vid. 7,9 taško ir 4,9 atkovoto kamuolio. Tačiau NBA traukinys gali labai greitai nuvažiuoti. Kai prancūzas patyrė traumą, sėkmingai jo minutes perėmė gabusis Nikola Jokičius. Kai Joffrey grįžo ant parketo, unikalusis serbas jau buvo užbūręs „Nuggets“ organizaciją ir visą NBA.

Norėję suteikti N.Jokičiui vietos ankštoje „Nuggets“ baudos aikštelėje, Denverio vadovai išsiuntė J.Lauvergne'ą į Oklahomą, o „Oklahoma City Thunder“ po pusmečio siuntinį peradresavo į Čikagą.

Ant lagaminų apsigyvenusį aukštaūgį ėmė stabdyti traumos. Per ketverius metus NBA prancūzas praleido ketvirtadalį rungtynių.

J.Lauvergne'o karjera NBA (RealGM.com inf.)
Sezonas Komanda Min. Met.% Trit.% Kam. Perd. Blk. Tšk.
2014-15 Nuggets 11.2 40,4 18,8 3.21 0.54 0.42 3.88
2015-16 Nuggets 17.6 51,3 24,5 4.92 0.95 0.25 7.88
2016-17 Thunder 14.8 45,5 34,6 3.66 1.02 0.12 5.72
2016-17 Bulls 12.1 40,2 30 3.40 0.95 0.00 4.45
2017-18 Spurs 9.7 51,6 0 3.11 0.75 0.05 4.11
Karjeros vid. 13.6 47,9 28,5 3.79 0.87 0.16 5.57

J.Lauvergne'u patikėjo Greggas Popovichius, paklausęs Tony Parkerio patarimo pasikviesti jo tautietį ant „San Antonio Spurs“ suolelio. Bet aukštaūgio žaidimo laikas nebeaugo taip, kaip jo barzda. Paskutinį savo sezoną NBA, 2017-2018 m., J.Lauvergne'as gaudavo pasireikšti jau tik po 10 minučių per mačą.

2018-ųjų vasarą sulaukęs pelningo pasiūlymo iš Eurolygos, prancūzas atsisakė 1,6 mln. JAV dolerių vertės „Spurs“ kontrakto opcijos ir pasiėmė 1,5 milijono grynais iš „Fenerbahče“ („EuroHoops“ inf.).

J.Lauvergne'as norėjo laimėti Eurolygą, o „Fenerbahče“ tikėjo, kad toks kompanionas Janui Vesely padės sucementuoti nepramušamą baudos aikštelę. Bet visi baisiai suklydo.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Joffrey Lauvergne'as
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Joffrey Lauvergne'as

Traumų šmėkla pavijo J.Lauvergne'ą iš NBA ir nutraukė jo 2018-2019 m. sezoną dar vasarį. Grįžęs ant parketo tik po 8 mėnesių, prancūzas sunkiai įsivažiavo ir vėl ėmė kristi iš rikiuotės kas keletą rungtynių.

15min šaltiniai Turkijoje teigia, kad J.Lauvergne'as taip ir neperprato Ž.Obradovičiaus sistemos. Dar iki traumos jis labai sunkiai įsiliejo į sudėtingas serbo žaidimo schemas. Aikštėje prancūzas kartais atrodydavo pasimetęs ir niekaip neįsipaišė į „Fenerbahče“ žaidimo paveikslą. Turkai kėlė daug klausimų dėl jo žaidimo skaitymo ir krepšinio IQ.

Visos tos traumos per keletą metų taip pat nudrožė spyruokles, su kuriomis prancūzas efektingai skraidydavo virš lanko. Priaugęs svorio ir pridėjęs raumenų, J.Lauvergne'as tapo sunkiai pastumiama figūra Eurolygos baudos aikštelėje. Tačiau varžovai išnaudodavo sulėtėjusias ir prie žemės prispaustas jo kojas atakuodami „Fenerbahče“ ir ištraukdami jį iš šio komforto zonos po krepšiu.

VIDEO: J.Lauvergne'o žaidimo epizodai

Gynyba niekada nebuvo stipriausia J.Lauvergne'o žaidimo pusė. Dar Denveryje jo gynybos reitingas buvo prasčiausias visoje komandoje. Prasčiausias jis buvo ir „Fenerbahče“ ekipoje. 2019-2020 m. sezoną J.Lauvergne'as buvo ir prasčiausio +/ – rodiklio savininkas Stambule. Jam būnant aikštėje, „Fenerbahče“ varžovai per 100 atakų vidurkį įmesdavo net 11,1 taško daugiau, nei kai Joffrey sėdėdavo ant suolo.

Kai spręsdavosi rungtynių baigtis, J.Lauvergne'as dažniausiai nepakildavo nuo suolo. Željko aikštėje norėjo matyti mobilesnį ir patikimiau besiginantį penketą.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Joffrey Lauvergne'as
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Joffrey Lauvergne'as

Antrose rungtynių pusėse J.Lauvergne'as būdavo metamas į aikštę tik epizodiškai – vid. 6 minutėms. Mažiau trečiajame ir ketvirtajame kėlinyje už jį Stambule žaisdavo tik du kiti epizodiniai žaidėjai Leo Westermannas bei Ahmetas Duverioglu. Moderniame krepšinyje J.Lauvergne'o raumenis ir fiziškumą užtemdė greičio ir žaidimo skaitymo problemos.

Toks likimas ištiko daugelį tradicinių vidurio puolėjų, todėl „Žalgirio“ centrų linija su Joffrey, Martinu Gebenu bei Mareku Blaževičiumi iš pirmo žvilgsnio atrodo gana griozdiškai.

Per keletą metų nusimušė ir J.Lauvergne'o taikiklis. 2016-2017 m. sezoną NBA J.Lauvergne'as buvo aktyvus prie tritaškio linijos, kur atakavo 35 proc. tikslumu. Bet po 2018-2019 m. sezono su 30 proc. tritaškių pataikymu Eurolygoje, Željko kitąmet prancūzui leido išmesti vos 7 tolimus metimus.

Dar 2015-2016 m. sezoną Joffrey NBA baudas metė 89,9 proc. tikslumu. 2019-2020 m. sezoną prie baudų metimo linijos aukštaūgis stodavo drebančiomis rankomis – realizavo tik 44,4 proc. baudų.

2019-2020 m. sezoną 1,5 mln. eurų žaidėjas Eurolygoje per 14 minučių rinko vid. 6,3 taško (56,3 proc. dvit., 28,6 proc. trit.), 2,7 atkovoto kamuolio ir 6,6 naudingumo balo. Nors Stambule žaidė net du jo tautiečiai gynėjai – Nando de Colo bei Leo Westermannas, net ir jie nepadėjo prancūzui sugrįžti į savo lygį.

Po dviejų nuvylusių sezonų, J.Lauvergne'as paliko Stambulą ir iškrito į nukainotų Eurolygos prekių lentynas.

Tačiau į Kauną J.Lauvergne'as atvyksta alkanas. Galbūt net toks alkanas kaip tada, kai vaikėsi savo svajonių po D.Vujoševičiaus muštru.

VIDEO: „urBONUSas“ – kas yra Martinas Schilleris ir kaip dirba „Žalgirio“ naujokų žvalgas

15min žiniomis, krepšininkas supykęs ant savęs po iššvaistytų metų ir smarkiai su savimi dirba tam, kad sugrįžtų į savo karjeros piką.

J.Lauvergne'as turi ne tik ekstramotyvacijos, bet ir žaidimo komponentų, kurie gali atnešti „Žalgiriui“ pergalių.

Galbūt prancūzui svetimi šokiai gynyboje prie tritaškio linijos, tačiau po krepšiu jis sunkiai pastumiamas, o savo didžiuliu kūnu, taip pat pagerinęs fizinę formą, gali sėkmingai atlikti stepout'o funkciją.

Pasinaudojęs savo fiziniais pranašumais, J.Lauvergne'as gali sužaisti nugara į krepšį, iš kur atakuoja krepšį abiem rankomis. Jis labiau priklausomas nuo gynėjų ir efektyviausiai puola du prieš du situacijose, gerai leisdamasis po krepšiu.

Du prieš du situacijose Eurolygoje J.Lauvergne'as rinko vid. 1,29 taško per vieną tokį išpuolį su elitiniu 75 proc. tikslumu. Vienas prieš vieną išpuoliai baudos aikštelėje baigdavosi vid. 0,78 taško per ataką su 58 proc. pataikymu.

Savo geriausiais metais J.Lauvergne'as tryško didžiule energija ir suintensyvino žaidimą abejose aikštės pusėse.

15 tūkst. sirgalių užpildytos „Žalgirio“ tribūnos gali pažadinti tą raumeningame prancūzo kūne prisnūdusį žvėrį.

Iš pirmo žvilgsnio šių dienų Eurolygoje tai neatrodo kaip pats geriausias „Žalgirio“ pasirinkimas turguje. Bet, sako, prancūzas ketina nustebinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas