Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 11 04

Davidas Blattas į „Žalgirio“ areną atsiveža naują ypatingą istoriją

„Visada gera čia sugrįžti. Beveik kaip į namus“, – su Stambulo „Daruššafaka“ delegacija nusileidęs Vilniuje sakė Davidas Blatas. Pernai dar LeBroną Jamesą NBA treniravęs specialistas prieš penkerius metus po Lietuvos ir Rusijos rinktinių rungtynių Panevėžyje sakė: „Žinote, pamirškite rungtynes. Aš papasakosiu jums istoriją“. Ir jis papasakojo, kaip penkių minučių pokalbio telefonu jam užteko įdarbinti Kęstutį Kemzūrą asistentu Sankt Peterburgo „Dinamo“ klube. Šįkart į „Žalgirio“ areną D.Blattas atsiveža naują istoriją.
Stambulo „Daruššafaka“ komanda atvyko į Vilnių
Davidas Blattas / Luko Balandžio / 15min nuotr.
Eurolyga | Penktadienis | „Žalgiris“ – „Daruššafaka“ | 19:00 | „Žalgirio“ arena

Pastarąjį kartą D.Blattas viešėjo Lietuvoje 2014-ųjų sausio 16-ąją ir išsivežė iš „Žalgirio“ arenos pergalę su Tel Avivo „Maccabi“ 87:78.

Tada ant „Žalgirio“ suolo sėdėjo Šarūnas Jasikevičius. Tiesa, dar kaip žaidėjas – Kaune rungtyniavo paskutinį sezoną savo karjeroje.

Nuo to laiko pasikeitė labai daug dalykų. D.Blattas tapo Eurolygos čempionu ir pasirašė sutartį su „Cleveland Cavaliers“. Netikėtai tapo LeBrono Jameso treneriu ir pakankamai skandalingai turėjo palikti NBA klubą, nors šis pirmavo Rytų konferencijoje. Vėliau „Cavaliers“ tą patį sezoną tapo NBA čempionais, o D.Blattas simboliškai gavo NBA čempiono žiedą jau kaip „Daruššafaka“ treneris

Tuo tarpu Šaras iškovojo pirmąjį karjeroje LKL čempiono žiedą, baigė krepšininko karjerą, priėmė Gintaro Krapiko kvietimą tapti jo asistentu „Žalgiryje“, kai 2016-ųjų sausį galiausiai debiutavo Kaune vyr. trenerio poste.

Šaras pastebėjo detales, kurių žmonės nematydavo ir kurios daugeliui nerūpėjo.

Per dvejus metus šių krepšinio asmenybių gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis.

„Dabar jaučiuosi šiek tiek ypatingai, nes grįžtu į Lietuvą vadovauti komandai, kuri žais prieš buvusį mano žaidėją Šarūną. Ir tuo pačiu aš vis dar matau Robertą Javtoką, su kuriuo dirbau Maskvoje. Man tai ypatingas jausmas. Esu laimingas matydamas šiuos vyrukus ir žinodamas, kad jiems gerai sekasi“, – Vilniaus oro uoste 24sek pasakojo D.Blattas.

Žengęs pro oro uosto atvykimo salės duris, jis pasistūmė savo lagaminų vežimėlį į šoną, patogiai pasidėjęs ranką atsirėmė į sieną ir pradėjo dar vieną savo pasakojimą. Apie Šarą. Įžaidėją, su kuriuo 2003-2004 metų sezoną triumfavo Eurolygoje kaip Tel Avivo „Maccabi“ asistentas.

Nors komandai tada vadovavo Pini Gershonas, šis charizmatiškas treneris daugiausiai valdė žaidimą rungtynių metu. Kai P.Gershonas treniruotėje lakstant žaidėjams griauždavo picą ir pertraukdavo pratybas norėdamas pasakyti pokštą, visą savaitinį darbą, Šaro žodžiais, ruošdavo D.Blattas.

„Jau tada mačiau jame trenerį, – prisiminimais apie Š.Jasikevičių dalijosi D.Blattas. – Jis buvo natūralus lyderis. Šaras buvo labai protingas krepšininkas ir pastebėjo detales, kurių žmonės nematydavo ir kurios daugeliui nerūpėjo. Kas jį skyrė nuo daugybės kitų žaidėjų, tai krepšinio supratimas ir gebėjimas plačiai matyti žaidimą. O tai yra labai geras dalykas treneriui.

Ne visiems, bet kai kuriems žaidėjams trenerio duona yra natūrali evoliucija“.

Davido Blatto rūpesčiai

„Scanpix“ nuotr./Davidas Blattas
„Scanpix“ nuotr./Davidas Blattas

Kad ir kaip Š.Jasikevičių liaupsintų kolegos ir kad ir koks perspektyvus būtų „Žalgirio“ treneris, dienos pabaigoje viską lems pergalės ir rezultatai. „Žalgiriui“ kol kas jų trūksta – per 4 rungtynes iškovota 1 pergalė, o ir pats Šaras pripažino, kad rungtynėse su Atėnų „Panathinaikos“ ir Tel Avivo „Maccabi“ komanda prarado puikią galimybę nugvelbti taškus.

„Žalgiriečiai patyrė nusivylimų. Bet dabar taip yra daugumai Eurolygos komandų. Dauguma bando suprasti, kaip žaisti naujoje Eurolygoje. Juk sezonas dabar visiškai kitoks.

Krepšinyje pasitaiko ir gerų, ir blogų dienų. Bet sėkmingi žmonės žino, kaip tą suvaldyti ir kaip laikytis kurso“, – samprotavo D.Blattas, turėdamas omenyje Š.Jasikevičių.

Rūpesčių netrūksta ir turkams. Nors „Daruššafaka“, anot pranešimų, surinko bemaž 30 miljonų eurų biudžetą, pinigai pergalių dar negarantuoja.

„Daruššafaka“ atvyksta į Kauną laimėjusi dvejas Eurolygos rungtynes iš ketverių. Beje, abi pergales turkai pasiekė išvykoje – 73:70 su Belgrado „Crvena Zvezda“ ir 94:87 su Kazanės UNIKS. „Daruššafaka“ tvirtovėje D.Blatto kariauną skriaudė Milano „Emporio Armani“ (81:80) ir Stambulo „Anadolu Efes“ (84:79).

„Daruššafaka“ kol kas vargsta kiekvieneriose rungtynėse – Eurolygos dvikovos baigėsi ne didesniu nei 7 taškų skirtumu.

Šis sezonas – maratonas, ne sprintas, todėl turime jame išsilaikyti.

Bet ir tai lengvesnė našta, palyginus su spaudimu treniruojant LeBroną Jamesą „Cleveland Cavaliers“ žvaigždyną.

„Mūsų rungtynės svečiuose buvo labai sunkios. Ir šiaip, esame komanda, kuri yra dar tik proceso tapti aukšto lygio komanda pradžioje. Sulaukiame daug iššūkių ir tikiu, kad ateityje jų bus dar daugiau, – 24sek pasakojo D.Blattas. – Po truputį reikia statytis ir tas kliūtis priimti kaip priemones augti. Juolab, „Daruššafaka“ nėra senų gilių tradicijų klubas ir tokiame lygyje dar neturi patirties. Man patinka, kaip mes augame, bet dar turime daug kur pasitempti.

Einame nauju Eurolygos keliu ir mokomės. Šis sezonas – maratonas, ne sprintas, todėl turime jame išsilaikyti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas