Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Panathinaikos“ po trylikos metų susigrąžino Eurolygos karalių sostą

Ergino Atamano magija tęsiasi. Charizmatiškojo turko vadovaujamas Atėnų „Panathinaikos“ sekmadienio vakarą Berlyne laimėjo Eurolygos finalą, 95:80 patiesęs titulą gynusius ir favoritais laikytus Madrido „Real“ krepšininkus. Graikijos klubas stipriausia žemyno komanda tapo septintą kartą istorijoje ir grąžino trofėjų į Atėnus po trylikos metų.

Svarbiausią sezono mačą Madrido klubas pradėjo uraganiniu puolimu. Jau per pirmą kėlinį čempionai įmetė 36 taškus ir tai buvo pats rezultatyviausias vienos komandos pasirodymas pirmuosiuose kėliniuose per finalų ketvertų istoriją.

Džanano Musos užvestas Madrido klubas įgijo dviženklį pranašumą ir tvirtai kontroliavo situaciją. Visgi Atėnų komanda sugebėjo pakilti antrajame kėlinyje, kai sumažino atsilikimą iki taško (45:46). Tuomet tritaškiais prabilo Dž.Musa su Facundo Campazzo ir „Real“ vėl truktelėjo į priekį.

Bet PAO ir toliau demonstravo atsparumą ir trečio kėlinio viduryje po Kendricko Nunno tritaškio pirmą kartą finale išsiveržė į priekį (58:56). Tuomet „Real“ puolimas stipriai užsikirto, ispanai prametė net dešimt tritaškių iš eilės ir į ketvirtą kėlinį PAO išėjo turėdami 3 taškų pranašumą (64:61).

Paskutiniame ketvirtyje PAO turėjo ir devynių taškų persvarą, bet „Real“ pasiduoti atsisakė. „Real“ buvo priartėjęs iki vieno metimo, tačiau tuomet Kostas Sloukas pataikė du tritaškius iš eilės, K.Nunnas pridėjo du metimus ir graikai nutolo dviženkle persvara bei pergalės iš savo rankų neišleido.

VIDEO: Rungtynių santrauka

Nugalėtojams K.Sloukas pelnė 24 taškus, K.Nunnas – 21, Mathiasas Lesssortas – 17.

K.Sloukas buvo išrinktas finalo ketverto MVP ir tapo pirmuoju žmogumi Eurolygos istorijoje po Šarūno Jasikevičiaus, kuris turnyrą laimėjo su trimis skirtingais klubais – Pirėjo „Olympiakos“, Stambulo „Fenerbahče“, o dabar ir PAO. Graikas Eurolygos čempionu tapo ketvirtą kartą.

„Scanpix“ nuotr./Kostas Sloukas
„Scanpix“ nuotr./Kostas Sloukas

Nugalėtojų gretose M.Grigonis aikštėje pasirodė pirmojo kėlinio pabaigoje, tačiau gana anksti gavo dvi pražangas, aikštėje praleido nepilnas 7 minutes ir antroje mačo pusėje nežaidė. Kaunietis prametė dvitaškį, atkovojo kamuolį ir padarė vieną klaidą.

Nepaisant kuklaus indėlio, M.Grigonis sugebėjo tapti pirmuoju lietuviu nuo 2015-ųjų, kuriam pavyko tapti Eurolygos čempionu. Prieš devynerius metus su „Real“ tai padarė Jonas Mačiulis.

Be jų šiuolaikinės Eurolygos čempionais su užsienio klubu yra tapę dar keturi lietuviai – Šarūnas Jasikevičius, Ramūnas Šiškauskas, Martynas Gecevičius ir Robertas Javtokas. 1995-aisiais tuometinę Europos čempionų taurę su Madrido „Real“ laimėjo ir Arvydas Sabonis.

Stipriausia žemyno ekipa „Panathinaikos“ tapo 1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011 ir 2024 metais. Įdomu tai, kad graikai šiuolaikinėje Eurolygoje laimėjo visus žaistus finalus.

Septintą titulą iškovoję graikai pagal trofėjų skaičių dabar nusileidžia tik dviem klubams – Madrido „Real“ (11) ir Maskvos CSKA (8).

„Panathinaikos“: Kostas Sloukas 24 (2/2 dvit., 4/4 trit., 8/9 baud., 31 n. b.), Kendrickas Nunnas 21, Mathiasas Lessortas 17 (10 išpr. praž.), Jerianas Grantas 11, Kostas Mitoglou 8, Juancho Hernangomezas 5, Ioannis Papapetrou 4.

„Real“: Džananas Musa 15, Facundo Campazzo 12, Sergio Rodriguezas 11, Mario Hezonja, Vincentas Poirier ir Eli Ndiaye – po 8, Sergio Llullas ir Guerschonas Yabusele – po 6.

Rungtynių eiga:

IV kėlinys. „Real“ – „Panathinaikos“ 80:95.

40 min. Mačas baigiasi. PAO triumfuoja. Marius Grigonis – Eurolygos čempionas. Sveikinimai!

39 min. Graikai jau pradeda švęsti.

37 min. Kendrickas Nunnas dviem atakomis skaudžiai žeidžia „Real“. PAO artėja prie titulo – 83:76.

36 min. Walteris Tavaresas krauna iš viršaus. Lieka tik trys taškai. Graikai pirmauja 79:76.

35 min. Kosto Slouko magija tęsiasi. Dar vienas fantastiškas jo tritaškis. Bet tuo pačiu atsako ir Sergio Llullas. PAO priekyje 79:74.

34 min. „Real“ spurtuoja 7:0 ir grąžina intrigą. Sergio Llullas ir Kostas Sloukas apsikeičia įspūdingais tritaškiais. PAO priekyje 76:71.

33 min. Konstantinos Mitoglou ir Jerianas Grantas pataiko po tritaškį. PAO įgyja devynių taškų pranašumą. 74:65.

31 min. Praėjusio finalo ketverto MVP pirmuosius taškus šiame finale pelno tik 31-ąją minutę. Žaliojo Kyšulio milžinas sumeta baudas. „Real“ atsilieka 63:66.

III kėlinys. „Real“ – „Panathinaikos“ 61:64.

28 min. „Real“ prametė dešimt tritaškių iš eilės. Jei būtų bent kiek taiklesni, intrigos būtų gerokai mažiau... Dabar Atėnai priekyje – 61:59.

27 min. Dramos vis daugiau. PAO išlaiko trapų pranašumą – 60:59.

25 min. Kendrickas Nunnas pataiko iš toli. Graikai pirmą kartą šiame mače išsiveržia į priekį – 58:56.

24 min. PAO vėl demonstruoja atsparumą. Iš madridiečių persvaros lieka taškas – 56:55.

21 min. Kostas Sloukas antrą mačo pusę pradeda tritaškiu, bet Facundo Campazzo irgi pataiko labai įspūdingą metimą aukšta trajektorija. 56:52.

II kėlinys. „Real“ – „Panathinaikos“ 54:49.

19 min. Džananas Musa ir Facundo Campazo tritaškiais vėl trukteli Madrido komandą į priekį. 54:47.

18 min. Luca Vildoza pataiko iš toli. Lieka vos taškas. 46:45.

17 min. Madrido ekipos puolimas kiek pradeda strigti ir PAO grąžina intrigą. Jerianas Grantas pataiko iš toli. Lieka vos keturi taškai. 46:42.

15 min. Graikai suranda jėgų ir spurtuoja 8:0. Chusas Mateo ima minutės pertraukėlę ir grąžina į aikštę savo lyderius. 41:35.

12 min. Antra Mariaus Grigonio pražanga... Kol kas finalas tiek lietuviui, tiek graikams klostosi labai sunkiai. „Real“ pirmauja 41:29 ir tvirtai kontroliuoja situaciją.

I kėlinys. „Real“ – „Panathinaikos“ 36:25.

10 min. Didelė PAO problema. Komandos lyderis Kendrickas Nunnas gauna trečią pražangą... „Real“ įgyja dviženklę persvarą – 32:22.

9 min. Kostas Sloukas šauna iš toli, bet tuo pačiu atsako ir Guerschonas Yabusele. 30:22.

7 min. Aikštėje pasirodo Marius Grigonis, bet PAO atakos ir toliau stringa, o Džananas Musa ypač solidžiai žaidžia puolime. 26:19.

6 min. Džananas Musa imasi iniciatyvos. „Real“ vėl bėga – 22:16.

4 min. „Real“ strategas Chusas Mateo įsiunta dėl Walterio Tavareso antros pražangos ir gauna techninę pražangą. 10:9.

3 min. Mario Hezonja baudžia savo buvusią komandą, bet ir Ioannis Papapetrou pataiko tritaškį. 10:6.

2 min. Eli Ndiaye dar pelno penkis taškus. Tai bent devyniolikmečio senegaliečio startas – 8:3.

1 min. Komandos apsikeičia tritaškiai. Eli Ndiaye pataiko iš toli, bet tuo pačiu atsako ir Jerianas Grantas – 3:3.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito