Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 30

„Dievo dovana“ Vilerbane: Prancūzijos supertalentas, traukiantis žvalgus iš NBA

„Theo“ vardo reikšmė Graikijoje reiškia „Dievo dovaną“. ASVEL organizacija trina rankutėmis dėl 14-metės Justės Jocytės talento, tačiau lietuvė nėra vienintelis Vilerbano organizacijos brangakmenis. Pirmoje vyrų komandoje rungtyniauja prancūzas, kuriam artėjančią vasarą NBA naujokų biržoje prognozuojamas šaukimas pirmajame dešimtuke. Kauno „Žalgirio“ šį vakarą Lione lauks sprogstantis 18-metis įžaidėjas Theo Maledonas.
Theo Maledonas
Theo Maledonas / Euroleague.net nuotr.

Ketvirtadienis | Eurolyga | ASVEL – „Žalgiris“ | 21:45 | Lionas

Jaunasis Prancūzijos supertalentas staigiai ir sėkmingai įsiliejo į vyrų krepšinį, o vietos sirgaliai su šiuo įvairiapusiu krepšininku sieja dideles ateities viltis.

Krepšinis Th.Maledoną lydėjo nuo ankstyvo amžiaus. Jis gimė krepšininkų šeimoje 2001-ųjų metų birželio 12-ąją dieną Ruanos mieste, Šiaurės Prancūzijoje.

Th.Maledono mama Sylvie jaunystėje rungtyniavo Prancūzijos jaunių rinktinėje, tėtis Claude'as – trečioje pagal pajėgumą šalies lygoje. Atleto dėdė dirbo trenerio asistentu antrosios Prancūzijos lygos Evreux ALM klube, o Th.Maledono vyresniojo sesuo Lena rungtyniauja moterų NCAA pirmenybėse.

Meilė krepšiniui jaunajam Theo buvo skiepijama nuo mažų dienų, o gainioti kamuolį jis pradėjo būdamas trejų metų amžiaus.

Greitai tobulėjęs ir karjeros laiptais kilęs 16-metis prancūzas tapo antru pagal amžių debiutantu 72-ejus metus gyvuojančio ASVEL klubo istorijoje, o jau po metų 193 cm ūgio gynėjas atkreipė ryškiausių prožektorių šviesas į save.

Jis tapo naudingiausiu Prancūzijos lygos „Visų žvaigždžių“ mačo žaidėju, buvo išrinktas geriausiu jaunuoju sezono krepšininku, padėjo ASVEL komandai triumfuoti šalies lygoje bei taurėje.

Theo žvaigždė Vakarų Europoje dar labiau ryškėti ėmė jam debiutavus Europos taurėje. 17-metis įžaidėjas kartu su Mantu Kalniečiu nuvedė ASVEL iki ketvirtfinalio etapo, o per 17 minučių ant parketo vidutiniškai rinko po 7,1 taško, 2,4 atkovoto kamuolio, 2,1 rezultatyvaus perdavimo ir 6,6 naudingumo balo.

ASVEL deimančiukas buvo laikomas pagrindiniu favoritu iškovoti Europos taurės kylančios žvaigždės titulą, bet prancūzą galiausiai aplenkė Vilniaus „Ryto“ centras Martynas Echodas.

Praėjusį vasarį atakų organizatorius sulaukė ir rinktinės stratego Vincento Collet dėmesio. Atrankos į pasaulio čempionatą rungtynėse su Suomija debiutavęs Th.Maledonas sužaidė 15 minučių, pelnė 3 taškus ir atkovojo 3 kamuolius.

Su nauju sezonu atėjo ir nauji iššūkiai – debiutas Eurolygoje, kurio startas nebuvo lengvas. Po atidarymo rungtynių su Pirėjo „Olympiakos“ įžaidėjas susižeidė petį ir nerungtyniavo daugiau nei mėnesį, taip praleisdamas ir pirmąjį mūšį Lietuvoje su Kauno „Žalgiriu“.

Vis dėlto Th.Maledonas sugrįžo bei tapo labai svarbiu Vilerbano komandos rotacijos žaidėju, kurio pajėgumu ketvirtadienio vakarą 5,5 tūkstančio talpinančioje triukšmingoje „Astroballe“ arenoje įsitikinti galės ir žalgiriečiai.

Pirmiausia, ilgarankis gynėjas pasižymi labai agresyvia ir varžovus provokuojančia gynyba.

„Jauni žaidėjai pirmiausia iš trenerio gauna reikalavimą atidirbti gynyboje, o šioje aikštės pusėje Th.Maledonas dirba tiesiog super, Eurolyga.lt sakė „Žalgirio“ žvalgas Evaldas Beržininkaitis. – Jis ginasi pavyzdingai, su dideliu noru, turi gerą kūną ir ilgas rankas. Kitas dalykas, kad jis ir puolime duoda naudos.“

Stipriausiame Senojo žemyno turnyre 18-metis ASVEL atakų organizatorius žaidžia po 18 minučių, pelno po 7,5 taško (56,5 proc. dvit., 35,9 proc. trit., 64,3 proc. baud.), atkovoja po 1,9 ir perima po 0,5 kamuolio, atlieka po 3,2 rezultatyvaus perdavimo, klysta po 2,3 karto ir fiksuoja po 6,7 naudingumo balo.

Metimas nėra blogas, bet nėra stabilus. Pasitikėjimo nestokojantis žaidėjas per mačą atlieka po 2,6 tolimo metimo, realizuoja – po 0,93.

Prancūzo stiprybė yra veržlumas, sprogstama jėga ir greitis.

„Jis turi labai aštrų prasiveržimą į dešinę pusę, – sakė E.Beržininkaitis. – Staigus pirmas žingsnis jam leidžia apeiti varžovą ir sėkmingai veržtis link krepšio. Atakų užbaigimas prasiveržus stiprus tik dešine ranka, tad kairę dar reikia tobulinti.

Jei stumi jį į kairę pusę, tai jis ieško progos sugrąžinti kamuolį į dešinę. Šiuo metu jis turi vieną išreikštą ranką, bet vis tiek atlieka nemažai prasiveržimų. Sustabdyti šį žaidėją nėra lengva.“

Euroleague.net nuotr./Theo Maledonas
Euroleague.net nuotr./Theo Maledonas

Sezonui įsibėgėjus padidėjo ir Th.Maledono vaidmuo ASVEL ekipoje. Zvezdano Mitrovičiaus auklėtiniai rungtynes su „Žalgiriu“ pasitinka po trijų mačų išvykose, kuriuose gynėjas žaidė po 25 minutes bei visuose susitikimuose rinko dviženklį naudingumo balų skaičių.

Rungtynėse su „Fenerbanhče“ jis pelnė 8 taškus, atkovojo 3 kamuolius ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus.

Dvikovoje su „Anadolu Efes“ – 5 taškai, 6 atkovoti kamuoliai ir 10 rezultatyvių perdavimų. Šį sezoną dviženklį rezultatyvių perdavimų rodiklį Eurolygoje pavyko pasiekti 18 žaidėjų.

„Tai „drive and kick“ žaidėjas, – sakė E.Beržininkaitis. – Jis turi gerą prasiveržimą, naudojasi juo, o įsiveržęs į baudos aikštelę atakuoja arba nusimeta kamuolį. Dažnai būna perdavimas besileidžiančiam aukštaūgiui, bet ir nemažai perdavimų kamuolio laukiantiems snaiperiams. O metikų ASVEL turi.“

Vilerbano ekipoje keturi žaidėjai iš toli atakuoja 40 proc. ar geresniu pataikymu, o latvio Rihardo Lomazo pataikymas iš trijų taškų zonos siekia 39,1 proc.

Taškus rinkti gali ir pats Th.Maledonas, tai įrodęs mače OAKA arenoje prieš „Panathinaikos“, kuomet surinkęs 19 taškų (3/5 trit.) jis užfiksavo rezultatyviausią ir naudingiausią (19) trumpos karjeros pasirodymą.

Th.Maledonas dar yra labai jaunas žaidėjas, tad su amžiumi jis tik kils į viršų. Jam reikia stiprinti kūną, tačiau krepšininko branda dar tik artėja, keisis ne tik fizinis sutvirtėjimas, bet ir visa kūno kompozicija.

Kitas dalykas – situacijų vertinimas, kuris būnant 18 metų amžiaus dar nėra stabilus. Prancūzas linkęs pasiduoti jaunatviškam entuziazmui aikštelėje, tačiau žaidimo skaitymas ateis su patirtimi.

Vilerbane nusileido „Dievo dovana“, tačiau panašu, kad ją artimiausiu metu išpakuos ne ASVEL, o stipriausi planetos klubai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant