Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 07

Donatas Motiejūnas papasakojo apie žmogų, padėjusį jam prisikelti krepšinyje

Eurolygos oficialus prieš antrojo turo rungtynes primena istoriją apie Donatą Motiejūną, kuris po beveik dešimties metų pertraukos sugrįžo į elitinį Europos krepšinio turnyrą ir siekia nustebinti su „Monaco“ komanda.

2011-2012 metais Donatas Motiejūnas prisistatė kaip vienas ryškiausių Europos krepšinio talentų.

Tada per 10 Eurolygos rungtynių Lenkijos klube Gdynės „Prokom“ 20-metis kaunietis pelnė po 12,9 taško ir atkovojo po 7,9 kamuolio.

Įsimintinas jo pasiekimas – 21 kartą atkovotas kamuolys per namie laimėtas rungtynes su Liublianos „Olimpija“ – 18 gynyboje sugriebtų kamuolių iki šiol yra Eurolygos rekordas.

Alfredo Pliadžio nuotr./Donatas Motiejūnas (kairėje) ir Jonas Valančiūnas
Alfredo Pliadžio nuotr./Donatas Motiejūnas (kairėje) ir Jonas Valančiūnas

Po to sezono D.Motiejūnas persikėlė į JAV, kur sužaidė daugiau nei pustrečio šimto rungtynių NBA. Paskui jis vėl pakeitė žemynus ir atstovavo trims klubams Kinijoje.

Praėjusią savaitę D.Motiejūnas pirmą kartą per beveik 10 metų pasirodė Eurolygoje, debiutavęs turnyre „Monaco“ sudėtyje.

Jo solidus žaidimas – 10 taškų, 3 atkovoti kamuoliai, 3 rezultatyvūs perdavimai ir 1 blokas padėjo Monako komandai pasiekti pergalę prieš Atėnų „Panathinaikos“.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Donatas Motiejūnas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Donatas Motiejūnas

D.Motiejūnas jautėsi dėkingas „Monaco“ dėl sugrįžimo į Senąjį žemyną.

„Monaco“ parodė didelį susidomėjimą manimi, – euroleague.net sakė D.Motiejūnas. – Jie tikrai manęs norėjo ir norėjo susitarti kaip galima greičiau. Manau, kad priėmiau teisingą sprendimą, pasirinkau teisingą komandą ir džiaugiuosi, kad „Monaco“ prireikė mano paslaugų.“

D.Motiejūno karjeroje netrūko didelių pakilimų ir nuopuolių. Nugaros traumos ženkliai pakenkė 212 cm ūgio krepšininkui, kuris po traumos gavo mažiau žaidimo laiko ir mažesnį vaidmenį NBA.

„Po traumos mano pasitikėjimas savimi buvo tikrai žemas. Jaučiau, kad nė viena komanda nenori teikti man laiko prisitaikymui, žaidimo laiko, kad pagaučiau rimtą ir susigrąžinčiau sportinę formą, – aiškino D.Motiejūnas. – NBA jiems nerūpi; esi tik dar vienas pakeleivis. Patyrei traumą, niekam nerūpi. Tad išvykimas į Kiniją man buvo tobulas variantas, ten buvo daug repeticijų, daug laiko, daug rungtynių, kur galėjau pritaikyti tai, ką išmokau NBA, ir bandyti tobulėti aikštėje.”

Lietuvos krepšininkui ypač padėjo fizinio rengimo treneris Virginijus Mikalauskas. Pasamdęs tėvynainį darbuotis drauge visus metus Kinijoje, D.Motiejūnas jautėsi padaręs nuostabią investiciją – treneris pasirūpino, kad traumos nebesugrįžtų.

„Mano didžiausias tobulėjimas per ketverius metus Kinijoje vyko, kai pasamdžiau fizinio rengimo trenerį, kuris tikrai prižiūrėjo mano kūną ir padarė mane stipresniu nieko nepažeisdamas. Jo sistema, krepšinio supratimas, žmogaus kūno pažinimas... tai fenomenalu, su šiuo žmogumi aš jaučiuosi pažengęs toli į priekį su savo kūnu.

Tris ar keturis mėnesius kasmet mes praleisdavome vasaras rengdamiesi sezonui, todėl Kinijoje praleidau tik porą rungtynių dėl smulkių traumų.

Mano kūnas laikė kaip niekada anksčiau. Jaučiausi puikiai. Labai pasitikiu šiuo žmogumi, o pasitikėjimas yra svarbus bet kuriame darbe. Jei suteiki visas galias žmogui, kuris gerai žino savo darbą, jis viską padarys teisingai, – apie V.Mikalauską kalbėjo D.Motiejūnas. – Jis gerai žinomas Lietuvos krepšinyje. Dirbo su nacionalinėmis rinktinėmis, buvo komandoje, kuri laimėjo pasaulio jaunimo čempionatą. Jis turi daug pasiekimų, dirbęs įvairiuose lygiuose su skirtingomis komandomis. Dirbdamas su juo aš daug sužinojau, nors pačiam nereikėjo rūpintis, ką reikia daryti, kas bus toliau, aš tiesiog žinojau, kad turiu duoti 100 procentų savo jėgų ir išpildyti man paskirtas užduotis.”

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Mikalauskas ir Donatas Motiejūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Virginijus Mikalauskas ir Donatas Motiejūnas

D.Motiejūnas ilgai iš šalies stebėjo Eurolygą, kur žaidžia jo gimtojo miesto Kauno komanda „Žalgiris”. Turnyras labai pasikeitė nuo tada, kai aukštaūgis žaidė ten pats. Įvykę pokyčiai patinka D.Motiejūnui.

„Nemanau, kad žaidimo stilius pasikeis, nes žaidžiame kitaip nei NBA; turime daugiau strateginės kovos, krepšinis labiau paremtas ne asmeniniu, o komandiniu žaidimu. Nors bendrai, Eurolyga sparčiai artėja prie NBA pagal visą formatą, – dėstė D.Motiejūnas. – Per pastaruosius devynerius metus Eurolyga labai patobulėjo, atsirado daugiau rėmėjų, lyga tapo labiau nepriklausoma, atsiskyrusi nuo FIBA, o tai, manau, buvo geras Eurolygos sprendimas.”

VIDEO: Conversation with Donatas Motiejunas, AS Monaco

D.Motiejūno nuomone, Eurolyga sukūrė savitą produktą, reputaciją, sustiprino klubus. Įkurta žaidėjų asociacija yra svarbus žingsnis ginant krepšininkų teises. „Buvo daug pasikeitimų, kurie pavertė krepšinį geresniu”, – sakė D.Motiejūnas.

Jis ir pats tiki, kad tapo geresniu žaidėju. Praėjusios savaitės startas leidžia sutikti su juo nuomone.

VIDEO: Artūras Gudaitis: atmosfera Kaune – neeilinė
VIDEO: Mindaugas Kuzminskas: žais du sužeisti liūtai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas