Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 11 06

Eurolyga pristato savaitės rungtynes Kaune: „Žalgiris“ ir „Real“ – nenuspėjamos komandos“

Sezone, kuriam buvo lemta būti nenuspėjamu, bene netikėčiausiai atrodo komandų, šįvakar suremsiančių ietis Eurolygos savaitės rungtynėse, rezultatai. Tai – Kauno „Žalgiris“ ir Madrido „Real“. Eurolyga pristato šių komandų akistatą, šįvakar vyksiančią Kauno „Žalgirio“ arenoje.

Nebūtų nepagarbu sakyti, kad iš „Žalgirio“ nebuvo laukiama, jog ši komanda po pirmojo sezono mėnesio dalinsis pirmąją vietą Eurolygoje, rašo oficialaus turnyro tinklalapio apžvalgininkas Frankas Lawloras.

Po to, kai komandą paliko numylėtas vyriausiasis treneris ir trys iš penkių rezultatyviausių žaidėjų, iš kurių du dar buvo ir geriausi kovotojai dėl kamuolių, „Žalgiriui“ dar ne itin pasisekė ir spalio mėnesio tvarkaraščiu.

Žalgiriečiai sezoną pradėjo trimis išvykomis į Pirėjų, Maskvos sritį ir Belgradą, o vėliau žaidė su praėjusio sezono lyderiu Stambulo „Anadolu Efes“. Po to į Kauną atvyko „Valencia“, o galiausiai „Žalgiris“ išvykoje sutiko Vilerbano ASVEL.

eurolyga-vilerbano-asvel-kauno-zalgiris
eurolyga-vilerbano-asvel-kauno-zalgiris

Po šios daugiau nei 15 tūkst. kilometrų kelionės per 30 dienų „Žalgiris“ ir naujas jo bosas, Martinas Schilleris, turi 5-1 rezultatą ir dalinasi pirmąją vietą su buvusio savo trenerio Šarūno Jasikevičiaus „Barcelona“.

„Žalgiris“ tai pasiekė atakuodamas krepšį geriau nei bet kuri kita Eurolygos komanda. Jeigu įvertintumėte visus taškus, kuriuos komandos galėjo pelnyti su išmestais metimais, ir tuos, kuriuos jos pelnė, „Žalgiris“ pirmauja Eurolygoje su 53 proc. rodikliu.

Kas labai įdomu, kad „Žalgiris“ pagal rezultatyvumą yra trečias (80,2 taško), nors pagal išmestus metimus ir galimus taškus visoje Eurolygoje užima paskutinę vietą (151,7 taško).

Tokio efektyvumo priežastys aiškios bet kam, kas stebėjo ligšiolinį „Žalgirio“ žaidimą. Staigus, bet saugus kamuolio judėjimas verčia judėti gynybą ir baigiasi aukšto efektyvumo metimais. „Žalgiris“ pagal tritaškių taiklumą yra antras (41,4 proc.), o pagal dvitaškių – šeštas (56,3 proc.).

Net nesugalvokite prieš juos prasižengti.

Ir tik nesugalvokite prieš juos prasižengti – „Žalgiris“ kol kas pataiko net 91,1 proc. baudų metimų. Toks rodiklis į šipulius sudaužytų visų laikų rekordą, jei tik „Žalgiris“ pajėgs ir toliau nuo baudų metimų linijos atakuoti taip tiksliai.

Šeši skirtingi žaidėjai – spalio MVP Marius Grigonis, Lukas Lekavičius, Paulius Jankūnas, Thomasas Walkupas, Augustine'as Rubitas ir Rokas Jokubaitis pataikė visas 54 baudas per pirmus šešis sezono mačus.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Grigonis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marius Grigonis

Kitas netikėto šio sezono atspindys yra tik 14 vietoje su 2-4 rezultatu esantis „Real“ klubas. Ir tai – tik po praėjusią savaitę nugalėto tuometinio lyderio Miuncheno „Bayern“.

Madridiečiai tose rungtynėse pelnė 100 taškų, o tai yra beveik 30 taškų daugiau, nei jų vidurkis per ketverias pralaimėtas rungtynes (70,5).

„Real“ problemos prasideda nuo savos aikštelės pusės, kur karaliai praleidžia net po 83,2 taško – tai trečias blogiausias rezultatas spalį. „Real“ varžovai per rungtynes įmeta vid. 22,2 dvitaškio (antras blogiausias rezultatas) ir pataiko 39,8 proc. tritaškių (trečias blogiausias rezultatas).

Varžovų dvitaškių skaičius turėtų sumažėti, kai „Real“ susigrąžins pasveikusius žaidėjus ir leis Walteriui Tavarešui dominuoti baudos aikštelėje – dabartinis jo 1 bloko vidurkis turėtų stiebtis iki praėjusius sezonus įprasto 1,9 bloko vidurkio.

„Scanpix“ nuotr./Walteris Tavaresas
„Scanpix“ nuotr./Walteris Tavaresas

Nors gali būti ir taip, kad „Real“ priešininkai rado būdus, kaip priversti W.Tavarešą susikeisti ir gintis prieš mažesnius krepšininkus, kurie jį išvilioja iš baudos aikštelės ir verčia gintis ties tritaškiu.

Žinoma, daug kas tikisi, kad „Real“ užtruks, kol ras tinkamą kryptį. Labai svarbių komandos žaidėjų – Anthony Randolpho, Fabieno Causeuro ir Jeffrey Tayloro – netektys privertė komandą atrodyti išsiderinusią.

Tačiau šeši iš eilės pasirodymai atkrintamosiose, iš kurių šeši baigėsi finalo ketvertu ir du – titulu, bei daugybė tų pačių čempioniškų žaidėjų iš praeities garsiai verčia abejoti, ar tokia komanda tikrai ir toliau kapstytis lentelės dugne.

Klausimas tik, kaip greitai „Real“ sugebės apsukti situaciją 180 laipsnių kampu. Pergalė prieš „Žalgirį“ leistų komandai lengviau atsikvėpti ir suteiktų daugiau laiko ir galimybių atkrintamųjų lenktynėse. Jeigu svečiai laimėtų Kaune, jie ne tik patys priartėtų prie kitų, bet ir leistų kitoms komandoms vytis „Žalgirį“.

Euroleague.net nuotr./Rudy Fernandezas
Euroleague.net nuotr./Rudy Fernandezas

Tačiau galbūt srovė jau pasisuko priešinga kryptimi? „Real“ įveikė „Žalgirį“ 11 kartų iš eilės ir 18-oje iš 19-os rungtynių nuo 2008 iki 2018 metų, bet nuo tada „Žalgiris“ įveikė varžovus du iš trijų kartų.

Be to, Eurolyga jau ir taip pastaruoju metu tapo mažiau nuspėjama. Kai praėjęs sezonas buvo sustabdytas anksčiau laiko, net aštuonios komandos grūdosi lentelės viduryje turėdamos nuo 12 iki 14 pergalių. Negalima pamiršti ir 2018-2019 m. sezono pabaigos, kai likus dviem turams buvo net 99 skirtingų scenarijų galimybės kovoje dėl vietos pirmajame aštuonete.

Labai gali būti, kad Eurolygos nenuspėjamumas šį sezoną pasireiškė tik dar anksčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas