Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 24 /12:32

Eurolygai vengiant veiksmų dėl Rusijos klubų, „Žalgiris“ išsišokti nežada: „Aukštesnės instancijos turi tą daryti“

Rusija ketvirtadienio rytą užpuolė Ukrainą – šalies sieną kirto rusų tankai, apšaudomi miestai, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atviru tekstu įvardijo savo tikslą – „demilitarizuoti“ ir „denacifikuoti“ Ukrainą, taip pat pagrasino atsaku kitoms šalims, kurios mėgins padėti ukrainiečiams. Bet Eurolyga savo planų rengti rungtynes Rusijoje kol kas nekeičia, o Kauno „Žalgiris“ iniciatyvos turnyro vadovų koridoriuose dėl Rusijos agresijos nesiims.
„Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas ir Eurolyga kol kas nesiima ryžtingų sprendimų dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą
„Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas ir Eurolyga kol kas nesiima ryžtingų sprendimų dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą / 15min ir Scanpix nuotr.

Kelis mėnesius trukęs Rusijos pajėgų perkėlimas prie Ukrainos sienų šįryt virto karo tragedija – Rusija užpuolė Ukrainą.

Jau rytoj Sankt Peterburge, o sekmadienį Maskvoje žais Šarūno Jasikevičiaus treniruojama „Barcelona“, kitą savaitę ir daugiau Eurolygos klubų turėtų keliauti į Rusiją.

„Man nelabai patinka tai, kad šiandien vykstame į Rusiją...“ – tviteryje rašė „Barcos“ puolėjas Alexas Abrinesas.

Tačiau Eurolyga veiksmų dėl šių mačų imtis nesiruošia. 15min paklausė pajėgiausio žemyno krepšinio turnyro atstovų, ar svarstoma atšaukti rungtynes Rusijoje arba kitaip pritaikyti sankcijas rusų klubams, o gautas atsakymas buvo neigiamas.

„Vienintelis komentaras, kurį turime dėl jūsų paminėtos informacijos, tai kad Eurolygos ir Europos taurės rungtynėms, kuriose žais Rusijos komandos, nepritaikyti jokie pokyčiai, – teigiama Eurolygos atsakyme. – Sekame situaciją ir pranešime, jei bus kažkokių pasikeitimų.“

Vienas svarbiausių žmonių Eurolygos koridoriuose yra iš Lietuvos – Kauno „Žalgirio“ vadovas Paulius Motiejūnas. Bet jis taip pat kol kas jokių žinių apie sprendimus Eurolygoje neturi.

„Viskas tik prasidėjo, tai neturime jokių žinių. Mes, kaip „Žalgiris“, šiuo atveju esame dėkingesnėje situacijoje, nes mūsų rungtynės (Rusijoje – aut. past.) vėliau. Žinau, kad kiti klubai kalba, laukiame Eurolygos ženklų, bet daugiau nelabai, ką turime pakomentuoti kol kas. Viskas dar labai anksti“, – 15min sakė Lietuvos čempionų vadovas.

Erikas Ovčarenko/BNS/LKL rungtynės „Neptūnas“ – „Žalgiris“
Erikas Ovčarenko/BNS/LKL rungtynės „Neptūnas“ – „Žalgiris“

Pasak P.Motiejūno, sunerimę yra ir tie klubai, kurių artimiausiu metu laukia skrydžiai į Rusiją, ir tie, kurie patys priims Rusijos klubus.

„Ir tie, kur žais Rusijoje, ir tie, kurie žais su rusais. Visi suinteresuoti, ką čia dabar daryti. Ir politinio spaudimo daug, kažkas dabar turi priimti sprendimą dėl tų visų rungtynių“, – sakė P.Motiejūnas.

Paties „Žalgirio“ artimiausios rungtynės Rusijoje laukia už mėnesio – kovo 25-ąją žalgiriečiai turėtų žaisti Maskvoje prieš CSKA. Balandžio 8-ąją Lietuvos čempionai turėtų dar sykį skristi į Ukrainą užpuolusią valstybę, kai jų lauks akistata su Sankt Peterburgo „Zenit“.

Prieš kelias dienas 15min jau klausė „Žalgirio“, ar nesvarstoma atsisakyti kelionių į Rusijos didmiesčius, o tuomet kauniečiai teigė lauksiantys informacijos iš Eurolygos ir atsakingų Lietuvos institucijų bei į informaciją atitinkamai sureaguosiantys.

Rusijai užpuolus Ukrainą, situacija nesikeičia – „Žalgiris“ vis dar laukia.

„Kol kas nieko negavome. Raginame pokalbius, diskutuojame, bet kol kas neturime jokių žinių“, – sakė P.Motiejūnas.

Tiesa, ryžtingesnių veiksmų šįvakar ketina imtis „Žalgirio“ sirgaliai. „Green White Boys“ dar trečiadienį paskelbė apie Ukrainos palaikymo akciją, kurią surengs prieš ir per Eurolygos rungtynes su Madrido „Real“.

„Green White Boys“ nuotr./„Green White Boys“ palaikymas Ukrainai
„Green White Boys“ nuotr./„Green White Boys“ palaikymas Ukrainai

Ar „Žalgiris“ prie to prisidės?

„Žinome, kad tai vyksta. Bet yra lygos nuostatai, yra reikalavimai, kurių mes turime laikytis. Kol kas žiūrime, ką mes galime jų reglamento rėmuose prisidėti ir padėti“, – 15min teigė P.Motiejūnas.

Lietuva yra viena artimiausių Ukrainos sąjungininkių, teikianti užpultai šaliai pagalbą įvairiais būdais.

Ypač tai galioja kalbant apie šalis, kurios turi Eurolygos klubus, mat pajėgiausiame žemyno turnyre nerungtyniauja kitų Baltijos valstybių ar Lenkijos, dažniausiai esančių pirmajame pagalbos Ukrainai fronte, ekipos.

15min paklausė P.Motiejūno, ar „Žalgiris“ dėl to nesijaučia įpareigotas imtis iniciatyvos Eurolygoje ir skatinti sankcijas Rusijai bei jos klubams.

„Vėlgi, ko ir kaip imtis? Yra lyga, futbole FIFA sprendžia, čia sprendžia pati Eurolyga. Mes suprantame situacijos rimtumą, suprantame visą reikalą, bet kartu suprantame, kad yra aukštesnės instancijos, kurios tą ir turi daryti. Kad mes čia pirmi šoktume ir sakytume, kad draudžiam, baudžiam, tai kaip mes galim tą daryti, kai yra nuostatai ir visi tų nuostatų laikosi?“ – klausė P.Motiejūnas.

Praėjus maždaug valandai nuo 15min pokalbio su P.Motiejūnu, „Žalgiris“ išleido ir oficialią poziciją.

„Kauno „Žalgiris“ neignoruoja įvykių Ukrainoje ir organizuoja pokalbį su Eurolygos vadovybe, norint kartu įvertinti susidariusią situaciją ir sutarti dėl tolimesnių veiksmų. Taip pat šiuo klausimu jau kalbamės su keliais klubais ir nagrinėsime šią situaciją visi lygos mastu. Šiuo atveju yra būtinas vieningas lygos sprendimas“, – teigiama jame.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas