Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 04

Eurolygos fenomenas: „Žalgirio“ varžovas fiksuoja turnyro istorijoje nematytą rodiklį

Kauno „Žalgiris“ šįvakar stos į kovą prieš komandą, sezono pradžioje fiksuojančią unikalią statistiką Eurolygos istorijoje.

Daugelio prieš sezoną nurašyta Berlyno ALBA nustebino sezono pradžioje, kai paguldė tris „ant popieriaus“ stipresnius oponentus – Belgrado „Partizan“ (100:84), Milano „Olimpia“ (80:74) ir Atėnų „Panathinaikos“ (94:65).

Vėliau Israelio Gonzalezo vyrai kibo į atlapus ir Eurolygos čempionams Stambulo „Anadolu Efes“ (74:78), o daugiau vilčių neturėjo tik pastarojoje akistatoje su „Valencia“ (73:87).

Visa tai ALBA pasiekė neturėdama pirmo ryškumo žvaigždžių ir net versdamasi be krūvos savo svarbiausių krepšininkų – bent po kelerias rungtynes šį sezoną praleido Maodo Lo, Jaleenas Smithas, Johannesas Thiemannas ir Jonas Mattiseckas, o Marcusas Erikssenas dar nerungtyniavo apskritai.

Bet Berlyno klubas išlaikė tęstinumą ir sistemą, ką vakar kalbėdamas apie laukiančias rungtynes pabrėžė ir Kauno „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Kazys Maksvytis, bei kol kas fiksuoja Eurolygoje dar niekada nematytus skaičius.

Per pirmuosius penkis susitikimus ALBA atlieka net 24,2 rezultatyvaus perdavimo ir užtikrintai pirmauja Eurolygoje.

Antroje vietoje iki šeštojo turo žengęs Pirėjo „Olympiakos“ klubas atlieka beveik penkiais rez. perdavimais mažiau nei vokiečiai (vid. 19,6). Palyginimui, tokia pati praraja (4,6 perdavimo) Graikijos klubą skiria nuo 15-oje vietoje pagal „asistus“ esančio „Žalgirio“ (vid. 15).

Scanpix/IMAGO/camera4+ nuotr./Berlyno ALBA krepšininkai
Scanpix/IMAGO/camera4+ nuotr./Berlyno ALBA krepšininkai

Tiesa, po vakarykščio šou, kai į Tel Avivo „Maccabi“ krepšį sumetė klubui rekordinius 116 taškų, į antrąją vietą pakilo Vitorijos „Baskonia“ – baskai ketvirtadienio vakarą išdalino 30 rezultatyvių perdavimų ir pasikėlė savo vidurkį iki 20,3.

Berlyno klube šiuo metu yra net šeši žaidėjai, kurių rez. perdavimų vidurkis siekia ar viršija 2,8, o net trys žaidėjai atlieka po daugiau nei 5 perdavimus per mačą. Tiesa, trys iš tų šešių minėtų žaidėjų – M.Lo, J.Smithas ir J.Thiemannas – žaidė tik po 1 arba 2 mačus.

Vis dėlto tai nenublankina ALBA demonstruojamų rodiklių. Vokietijos čempionų gretose nesavanaudišku žaidimu ypač išsiskiria komandos variklis Luke'as Sikma – 33-ejų amerikietis išskirsto net po 6,4 rez. perdavimo ir yra vienas Eurolygos lyderių (šešta vieta).

„Reikėtų išskirti Sikmą, kuris pastarosiose rungtynėse atliko 9 rezultatyvius perdavimus, o jo vidurkis, žaidžiant sunkiojo krašto pozicijoje, yra 6,4, – amerikietį aukštaūgį prieš rungtynes su ALBA įvertino ir K.Maksvytis. – Daug žaidimo sukasi aplink jį, daro daug klaidų, daug perdavimų, bet jis yra toks variklis, emocinis lyderis tiek aikštelėje, tiek už jos ribų.“

Scanpix/IMAGO/Nordphoto nuotr./Luke'as Sikma
Scanpix/IMAGO/Nordphoto nuotr./Luke'as Sikma

Ketvirtą sezoną Eurolygoje žaidžiantis 203 cm ūgio žaidėjas sėkmingai „asistus“ dalindavo ir ankstesniais metais – jo vidurkiai buvo 4,5, 3,8 ir 3,5 perdavimo.

Labai sėkmingai sezoną pradėjo ir legendinio trenerio Davido Blatto sūnus Tamiras, kuris sezono pradžioje ne tik pelno po 13 taškų ir yra rezultatyviausias komandoje, bet dar ir atlieka po 5,4 rez. perdavimo.

Scanpix/IMAGO/camera4+ nuotr./Tamiras Blattas
Scanpix/IMAGO/camera4+ nuotr./Tamiras Blattas

ALBA komandiniai rodikliai įspūdingai atrodo ne tik šio sezono kontekste.

Per modernios Eurolygos istoriją (nuo 2000 metų) tik aštuonis kartus komandos viso sezono metu turėjo daugiau nei 20 rezultatyvių perdavimų vidurkį, bet nė viena iš jų nė nepriartėjo prie 24,2, kiek šį sezoną kol kas renka ALBA.

Ligšiolinis rekordas priklauso Pablo Laso treniruotam Madrido „Real“ klubui, kuris 2014-2015 m. sezone per susitikimą išsidalindavo po 21,5 „asisto“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pablo Laso
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pablo Laso

Tą patį sezoną Maskvos CSKA krepšininkai išskirstydavo 20,8 rez. perdavimo.

Trečioje vietoje per 22 metus yra „Barcelona“, kuri 2017-2018 m. sezone atlikdavo po 20,5 perdavimo per rungtynes.

Įdomu, kad tope šmėžuoja ir ta pati ALBA, jau ne vieną sezoną Eurolygoje žavinti laisvu ir komandišku žaidimu.

Štai 2020-2021 m. sezone Berlyno klubas turėjo 20,4 rez. perdavimų vidurkį ir tai yra penktas rezultatas per Eurolygos istoriją.

2019-2020 m. sezone ALBA, kurioje tada žaidė ir Rokas Giedraitis, atlikdavo po 19,5 „asisto“ ir užfiksavo 14-ą rezultatą per daugiau nei du dešimtmečius.

Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis
Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis

ALBA kol kas šį sezoną demonstruoja ir pavydėtiną stabilumą, kalbant apie rezultatyvių perdavimų skaičius.

Pirmajame sezono mače I.Gonzalezo vyrai išskirstė 31 „asistą“ – tai ir sezono rekordas, – o per visus likusius, net ir pralaimėtus, susitikimus jų perdavimų skaičius viršijo 20 – berlyniečiai išsidalino 21, 25, 22 ir 22 rezultatyvius perdavimus.

Palyginimui, „Žalgiris“ šį sezoną tik kartą viršijo 20 rez. perdavimų ribą, kai praėjusiame mače Belgrade prieš „Partizan“ atliko jų 21.

„Jie daug judina kamuolį, atlieka nemažai nestandartinių situacijų. Iš to susikuria labai nemažai metimų ir lyderiauja (pagal rezultatyvius perdavimus). Be to, neblogai pataiko, turi gerą procentą ir žaidžia daug situacijų be kamuolių“, – apie įspūdingus ALBA rezultatyvių perdavimų skaičius ketvirtadienį sakė K.Maksvytis.

Ar gera gynyba šį sezoną pasižyminčiam „Žalgiriui“ pavyks išmušti iš vėžių skrajojančius ALBA vyrukus, paaiškės šį vakarą. Rungtynių „Žalgirio“ arenoje pradžia – 20 valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas