Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 16

Eurolygos filme – Šaro pasakojimas apie šokiruojančią patirtį ir žaidėjus, kurių vengia

Šarūnas Jasikevičius buvo pasirinktas kaip viena iš ašių naujausiame Eurolygos filme apie krepšininkus, žaidžiančius ne savo gimtojoje šalyje.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / nuotr. stopkadras

„Playing Overseas“ (liet. „Žaidžiant užjūriuose“) – taip pavadintas beveik pusvalandžio trukmės Eurolygos filmas, kuriame treneriai ir žaidėjai dalijasi savo nelengvomis patirtimis.

Š.Jasikevičius, kuris būdamas jaunas išvyko į Jungtines Valstijas, pasakojo, jog tai buvo itin sunkus periodas.

„Pirmą kartą palikau savo šalį, kai man buvo 17-ka. Vaikui išvažiuoti iš Sovietų Sąjungos į JAV buvo lyg persikelti iš juodo į baltą ar atvirkščiai. Tai buvo didžiulis prisitaikymas. Viskas pirmus 3-4 mėnesius šokiravo. Kitokia kultūra, kitoks maistas, kitokie papročiai.

Sekmadienio rytas – bažnyčia su šeima, kitos situacijos... Ir kalba kita. Aš kalbėjau angliškai gan neblogai, tačiau tada reikėjo priprasti prie akcento“, – pasakojo Šaras.

„Barcelona“ komandos treneris pasakojo, kad iki nuvykdamas nesuprato, kokiomis sąlygomis JAV augo jo bendraamžiai juodaodžiai, kurie aplink save matė daug smurto, ginklų, rasizmo.

„Nesupratau rasizmo iki kol ten nenuvažiavau. Tai tikrai šokiravo“, – neslėpė Š.Jasikevičius.

Ilgai užsienyje žaidęs legendinis krepšininkas dabar vadovauja vienai pajėgiausių Europos komandų „Barcelona“, prieš tai jis dirbo Kauno „Žalgiryje“.

„Man, kaip treneriui, svarbu neturėti žaidėjų, kurie atvyksta pirmais savo metais iš JAV. Manau, jie susiduria su didžiuliu kultūriniu šoku čia. Mes turėjome atvejų, kai vaikinai iš JAV atvyksta į Europą pirmą kartą ir viskas, ką tu bandai daryti, tai užmegzti ryšį su jais. Juk man pirmą kartą nuvykti į JAV buvo šokiruojantis dalykas, jiems čia yra tas pats. Bandai jiems padėti, bandai padėti suprasti, kas yra priimtina čia, kaip viskas daroma. Nėra lengva prisitaikyti, bet didžiausi profesionalai prisitaiko, jie randa būdų, kaip gyventi normalų gyvenimą ir dirbti aukščiausiu lygiu“, – pasakojo Šaras.

Taip pat filme patirtimis dalinasi Maskvos CSKA treneris Dimitris Itoudis, Vitorijos „Baskonia“ žaidėjas Alecas Petersas, Milano „Olimpia“ amerikietis Kyle'as Hinesas, Šaro auklėtiniai Nickas Calathesas ir Alexas Abrinesas, Eurolygos veteranas Malcomas Thomasas.

Eurolyga skyrė dėmesio ir moterims. Kalbinamos yra Eurolygos čempionės Marta Xargay ir Sonja Vasič, taip pat dukart WNBA čempionė Breanna Stewart.

Visą filmą galite pažiūrėti čia:

VIDEO: Table Talk: Playing Overseas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas