Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 06

Eurolygos intrigos: dėmesio centre – pirmasis Atėnų derbis

Penktadienio vakarą Eurolygos gerbėjų akys kryps į Atėnų, kuriuose įvyks pirmasis amžinų varžovių „Panathinaikos“ ir „Olympiakos“ mūšis. Rimas Kurtinaitis namuose priims „Barcelona“, Rokas Giedraitis keliauja į Stambulą, kur jo lauks akistata su Željko Obradovičiumi, tuo metu Sankt Peterburge santykius aiškinsis pastaruoju metu skęstančios komandos. „Eurolyga.lt“ pristato didžiausias šių dvikovų intrigas.
Vassilis Spanoulis
Vassilis Spanoulis / Euroleague.net nuotr.

Maskvos srities „Chimki“ (6-5) – „Barcelona“ (8-3)

Rungtynes ekipos pasitinka po skaudžių pralaimėjimų 11-ajame ture. „Chimki“ išvykoje nusileido Stambulo „Fenerbahče“ krepšininkams, o tai buvo jau trečioji Rimo Kurtinaičio kariaunos nesėkmė iš eilės. Tuo metu „Barcelona“ patyrė skaudų Maskvos CSKA krepšininkų antausį „Palau Blaugrana“ arenoje.

Žingsnis po žingsnis tarp šių komandų gimsta priešprieša. Eurolygos istorijoje klubai susitiko aštuonis kartus, o „Barcelona“ pirmauja rezultatu 6-2.

Po solidaus sezono starto „Chimki“ užstrigo bei per pastarąsias šešerias rungtynes pralaimėjo keturis kartus. Nepaisant to, Rusijos krepšininkai fiksuoja ketvirtą rezultatą lygoje pagal taškus (vid. 84,7), bet ir antrąjį pagal blogumą rodiklį pagal praleidžiamus taškus (vid. 85,6). Svarbiausia „Chimki“ užduotis – sustabdyti talentingą „Barcelona“ puolimą.

Pagrindinė mikrodvikova: Anthony Gillas ir Nikola Mirotičius žaidžia įspūdingus sezonus. Amerikietis fiksuoja po 10,3 taško bei 5,6 atkovoto kamuolio, tuo metu „Barcelona“ lyderis – 18,5 taško, 6,5 atkovoto ir 1,3 perimto kamuolio.

„Jei kalbėtume apie sudėtį ir biudžetą, tai „Barcelona“ yra stipriausia komanda Europoje, – prieš susitikimą sakė Rimas Kurtinaitis. – Visi juos laiko favoritais ne tik atskirose rungtynėse, bet ir iškovoti titulą. Mes taip nemąstome. Mums reikia pasiruošti kiekvienam mačui, kautis kiekvienose rungtynėse.

„Barca“ turi ne tik geras, bet ir blogas rungtynes. Jie turi dideliu ir neparankius mums aukštaūgius N.Mirotičių su A.Tomičiumi, taip pat B.Daviesą, kuris pernai buvo „Žalgirio“ lyderis ir ne kartą tapo Eurolygos turo MVP.

Pasitinkame labai stiprų varžovą, bet žaisime namie, kur įprastai demonstruojame gerą energiją bei sau parankų žaidimą. Esame pakankamai stiprūs, kad laimėtume prieš „Barcelona“. Viskas yra gerai, Aleksejus Švedas sugrįžo. Jis sukuria geras situacijas tiek mūsų metikams, tiek sau pačiam. Turime traumelių, bet iki rungtynių jas išspręsime. Laukiame sunkių rungtynių, kitokių Eurolygoje ir nebūna.“

Sankt Peterburgo „Zenit“ (2-9) – Vilerbano ASVEL (5-6)

Pralaimėjimų ruože esančių klubų akistata. ASVEL patyrė tris nesėkmes paeiliui, o „Zenit“ – net šešias. Joano Plazos auklėtiniai vis dar ieško pirmosios pergalės namuose. Abejos „Zenit“ pergalės prieš „Olympiakos“ ir „Žalgirį“ iškovotos išvykose per pratęsimus.

Tai debiutinis Sankt Peterburgo krepšininkų sezonas Eurolygoje, tačiau Europos taurėje ekipos yra susitikusios keturis kartus. Visi mačai baigėsi ASVEL pergalėmis, o paskutinėje dvikovoje pernai Vilerbano ekipoje žibėjo 14 taškų surinkęs Mantas Kalnietis.

Pagrindinė mikrodvikova: Gustavo Ayonas yra „Zenit“ generolas abejose aikštės pusėse, o tai atsispindi ir skaičiuose (vid. 13,6 tšk., 5,8 atk. kam.). Rusijos klubui labai prireiks meksikiečio patirties, aukšto krepšinio intelekto bei plataus judesių arsenalo baudos aikštelėje akistatoje su ASVEL centru Tonye Jekiri. Eurolygos naujokas Vilerbane fiksuoja 10,8 taško bei 9,4 atkovoto kamuolio. Sirgaliai gali tikėtis aukšto intensyvumo bei fiziško mūšio po krepšiu.

Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis
Euroleague.net nuotr./Rokas Giedraitis

Stambulo „Fenerbahče“ (4-7) – Berlyno ALBA (4-7)

Željko Obradovičiaus auklėtiniai pirmą kartą šį sezoną fiksuoja pergalingą seriją. ALBA rungtynes pasitinka irgi geros formos – trys pergalės per pastaruosius keturis mačus. Tai bus pirmoji komandų dvikova po dešimties metų pertraukos.

Aito Garcia Reneseas bei Željko Obradovičius dar prieš 25-erius metus grūmėsi Eurolygos pusfinalyje. Serbo vedama Badalonos „Joventut“ 1994-aisiais 79:65 pranoko „Barcelona“ bei vėliau iškovojo titulą. Paskutinė strategų dvikova buvo prieš dešimtmetį, kuomet Ž.Obradovičiaus „Panathinaikos“ pranoko A.G.Reneseso „Unicaja“.

Rungtynes komandos pasitinka nukraujavusios. „Fenerbahče“ klubui nepadės Janas Vesely, o Leo Westermanno, Nikolos Kaliničiaus bei Nando De Colo likimas paaiškės prieš rungtynes. ALBA versis be Tylerio Cavanaugho, Johanneso Thiemanno ir Timo Schneiderio.

Pagrindinė mikrodvikova: ALBA įžaidėjo Peytono Sivos debiutinis sezonas Eurolygoje nusėtas akmenimis. Dėl traumų gynėjas praleido jau ketverias rungtynes, tačiau kai jis gali žaisti, P.Siva yra vienas produktyviausių įžaidėjų lygoje. Pagal rezultatyvius perdavimus per minutę ALBA gynėjas yra ketvirtoje Eurolygoje (9,5 per 40 min.). P.Sivos laukia vieno geriausių pastarojo dešimtmečio įžaidėjų, triskart Eurolygos čempiono Kosto Slouko testas.

„Mūsų laukia specifinį krepšinį žaidžiantis varžovas, – sakė Željko Obradovičius. – Labai agresyvus. Jei pažvelgtume į ALBA padėtį lentelėje, manau, kad ji neteisinga. Jie nusipelnė būti aukščiau vien dėl to, kaip jie žaidžia. ALBA dideliu skirtumu pralaimėjo vos vieną mūšį, galbūt dar prieš „Olympiakos“, kituose susitikimuose jie rungtyniavo puikiai bei turėjo galimybių laimėti. Jie turi metikų, turi aukštaūgių, kurie gali atakuoti iš toli, visi kovoja gerai dėl kamuolių... Turėsime žaisti puikiai, jei norime įveikti ALBA.“

Euroleague.net nuotr./DeShaunas Thomasas prieš Georgios Printezį
Euroleague.net nuotr./DeShaunas Thomasas prieš Georgios Printezį

Atėnų „Panathinaikos“ (7-4) – Pirėjo „Olympiakos“ (5-6)

Tai pirmasis Atėnų derbis šį sezoną bei vienas laukiamiausių sezono susitikimų. Įsibėgėjęs „Panathinaikos“ iškovojo tris pergales iš eilės, o paskutinė jų buvo net 32 taškų persvara prieš „Baskonia“. Kęstučio Kemzūros kavalerija pastarąsias dvejas rungtynes laimėjo vidutiniu 20 taškų pranašumu.

Eurolygos istorijoje „Pao“ prieš „Oly“ susitiko 15 kartų, o dešimt pergalių iškovojo raudonieji. Trys komandų akistatos buvo Eurolygos pusfinaliuose.

Geri pažįstami. Vassilis Spanoulis prieš pereidamas į „Olympiakos“ rungtyniavo žaliųjų gretose bei 2009-aisiais laimėjo Eurolygą. Ioannis Papapetrou dabar žaidžia „Pao“, nors anksčiau penkerius metus vilkėjo raudonus marškinėlius, kaip ir jo komandos draugas Ianas Vougioukas.

Pagrindinė mikrodvikova: Kiekviena mikrodvikova bus labai svarbi, tačiau Vassilis Spanoulis yra ilgametis „Olympiakos“ lyderis, žinomas dėl savo gebėjimų žaisti tokio pobūdžio rungtynėse. Praėjusią savaitę jis „Olimpia“ pelnė 14 taškų bei atliko 5 rezultatyvius perdavimus. Graiko laukia akistatos prieš Nicką Calathesą bei Jimmerį Fredette‘ą, o abi jos žada būti nelengvos. Jei J.Fredette‘as ir V.Spanoulis užsidegtų, tuomet varžovams grėstų problemos.

„Olympiakos“ situacija panaši į „Panathinaikos“. Abi komandos pradėjo lėtai, abiejų komandų žaidėjai sugrįžo po traumų, rotacijos gilios, talentingi krepšininkai, stiprūs gynėjai, puikūs aukštaūgiai. Laukia geros rungtynės“, – sakė Rickas Pitino.

Vitorijos „Baskonia“ (5-6) – Stambulo „Anadolu Efes“ (9-2)

Baskų klubas rungtynes pasitinka po vieno skaudžiausių visų laikų pralaimėjimų, kuomet Atėnuose prieš „Pao“ krito 68:100. „Anadolu Efes“ yra karščiausia komanda lygoje – laimėjo penkerias rungtynes paeiliui, o Shane‘as Larkinas tapo lapkričio mėnesio MVP bei pagerino visų laikų Eurolygos rezultatyvumo rekordą.

Tai bus jau 19-asis komandų mūšis Eurolygos istorijoje. „Anadolu Efes“ pirmauja 10-8. Stambulo krepšininkai laimėjo pastarąsias dvejas rungtynes Vitorijoje, o šį vakarą bandys seriją pratęsti iki trijų.

Pagrindinė mikrodvikova: Nikas Stauskas prieš Vasilije Micičių. Eurolygoje debiutuojantis Nikas Stauskas fiksuoja po 8,9 taško, o iš toli atakuoja 42,5 proc. taiklumu. Serbas yra vienas „Anadolu Efes“ lyderių, pelnantis po 15,4 taško, atliekantis po 6,5 rezultatyvaus perdavimo, perimantis po 1,6 kamuolio.

„Baskų įžaidėjas Pierria Henry yra labai universalus žaidėjas, rungtyniaujantis labai aukštu tempu. Mattas Janningas bei Nikas Stauskas yra labai efektyvūs greitose atakose bei atakuojant iš toli. Tornikė Šengelija yra skambiausias vardas komandoje. Siekdami pergalės privalome apsiginti prieš šiuos krepšininkus bei kontroliuoti rungtynių tempą. Vitorijoje žaisti visada sunku, bet mes norime pergalės“, – prieš rungtynes kalbėjo Erginas Atamanas.

Penktadienio rungtynių tvarkaraštis:

Maskvos srities „Chimki“ „Barcelona“ 19:00
Sankt Peterburgo „Zenit“ Vilerbano ASVEL 19:00
Stambulo „Fenerbahče“ Berlyno ALBA 19:45
Atėnų „Panathinaikos“ Pirėjo „Olympiakos“ 21:30
Vitorijos „Baskonia“ Stambulo „Anadolu Efes“ 22:00

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito