Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 26

Eurolygos intrigos: nesuvestos M.Jameso sąskaitos ir latviškas vakarėlis Vilerbane

Antroji Kalėdų diena oranžinio kamuolio mylėtojams atneš gero krepšinio dozę. Mike'as Jamesas pirmajame istorijoje krepšinio mūšyje Kaliningrade priims savo buvusią komandą, su kuria turi nesuvestų sąskaitų. Vilerbane ant parketo žengs trys Latvijos krepšininkai, Atėnuose įvyks pastarųjų metų atkrintamųjų pakartojimas, Duško Ivanovičius grįžta į Vitoriją, o Stambule – pirmojo ketverto ekipų akistata. Eurolyga.lt pristato šio vakaro rungtynių didžiausias intrigas.
Mike'as Jamesas
Mike'as Jamesas / Euroleague.net nuotr.

Maskvos CSKA (10-5) – Milano „Olimpia“ (8-7)

Mike‘as Jamesas pasitinka savo buvusią komandą, su kuria skambiai išsiskyrė praėjusią vasarą „Olimpia“ vairą perėmus Ettorei Messinai. Amerikietis keturiskart šį sezoną iškovojo turo MVP titulą, o motyvacijos ketvirtadienio vakarą jam tikrai netrūks.

Rungtynės vyks laikinuose CSKA namuose Kaliningrade. „Yantarny“ sporto rūmai talpina 7 tūkstančius sirgalių, o pastatyti jie buvo 2009-aisiais. „Yantarny“ yra kopija Kazanės ar Krasnodaro arenų, tačiau Kaliningrade nėra profesionalaus krepšinio klubo, tad tai bus pirmasis krepšinio mačas istorijoje. Dėl šios priežasties CSKA iš Maskvos siunčia visą reikalingą įrangą – grindinį, krepšius ir kitką, kas yra reikalinga krepšinio rungtynėms.

Kaliningrade šį vakarą pasirodys ir Ettore Messina, kuris kovos prieš savo buvusią komandą CSKA. Rusijos sostinėje italas dirbo nuo 2005 iki 2009 metų bei nuo 2012 iki 2014 metų. Jis atvedė klubą į šešis finalo ketvertus, penkis finalus bei du titulus. Per šį laikotarpį CSKA laimėjo 123 mačus ir patyrė 33 nesėkmes.

Pagrindinė mikrodvikova: Mike‘as Jamesas tapo 14-ojo ir 15-ojo turų MVP, tačiau jei ne pasibaigęs Sergio Rodriguezo kontraktas vasarą, amerikietis net nebūtų atsidūręs Maskvoje. Po laimėto Eurolygos titulo ispanas persikėlė į „Olimpia“ ir tapo naudingiausiu spalio mėnesio žaidėju. S.Rodriguezui atvykus į madų sostinę durys buvo parodytos rezultatyviausiam praėjusio Eurolygos sezono žaidėjui M.Jamesui. Staigiai CSKA lyderiu tapęs gynėjas jau keturiskart iškovojo turo MVP titulą. Laukia beatodairiška dviejų gynėjų akistata.

„Tai namų rungtynės mums, o mes privalome laimėti namuose. Salė yra puiki. Nežinau, ko tikėtis, bet man čia patinka. Tikiuosi, kad sirgaliai užpildys areną, o rungtynės bus gražios“, – prieš mačą sakė M.Jamesas.

Stambulo „Anadolu Efes” (12-3) – Tel Avivo „Maccabi“ (11-4)

Pirmojo ketverto ekipų mūšis – Stambule ginklais surems Turkijos ir Izraelio čempionai. „Anadolu Efes“ praėjusią savaitę namuose krito prieš CSKA, o „Maccabi“ laimėjo pastarąsias penkerias rungtynes. Tai bus rimtas išbandymas Tel Avivo komandai, pasitinkančiai trijų rungtynių išvykose seriją. Šiuo metu Ioannio Sfairopoulos auklėtiniai per septynis mačus svečiuose laimėjo triskart.

Pagrindinė mikrodvikova: Savo vardą Europoje Scottie Wilbekinas susikūrė žaisdamas Stambulo „Daruššafaka“ komandoje. Geras žaidimas jam pravėrė kelius į Turkijos rinktinę. „Daruššafaka“ 2018-aisiais laimėjo Europos taurės turnyrą, o S.Wilbekinas tapo MVP. Kitoje aikštelės pusėje jo laukia Shane‘as Larkinas, pelnantis po 20,6 taško per mačą. Tai komandų lyderiai, tad laukia bekompromisis mūšis.

„Pasitinkame ekipą, kuri yra geroje atkarpoje. „Maccabi“ laimėjo daug rungtynių, nors neturi kelių žaidėjų dėl traumų. Jų komandoje juntama gera chemija, o krepšinis – labai fiziškas. Mes irgi demonstruojame gerą krepšinį, tad tikiuosi gero mūšio. Tikiuosi, kad arena bus pilna“, – prieš dvikovą kalbėjo Vasilije Micičius.

Berlyno ALBA (4-11) – Vitorijos „Baskonia“ (6-9)

Pirmosios Duško Ivanovičiaus rungtynės už „Baskonia“ vairo po sugrįžimo į komandą. Vitorijos klubas pralaimėjo ketverias iš pastarųjų penkerių rungtynių, o Roko Giedraičio atstovaujama ALBA – keturis mačus paeiliui.

Tai bus pirmasis komandų mūšis šiame dešimtmetyje. ALBA užima trečiąją vietą nuo galo pagal dvitaškių pataikymą (48,2 proc.). „Baskonia“ pagal baudų pataikymą yra paskutinė (67,8 proc.), pagal tritaškių – priešpaskutinė (32,5 proc.).

Pagrindinė mikrodvikova: Elitinių Europoje sunkiųjų krašto puolėjų akistata. Europos taurės MVP buvęs Luke‘as Sikma (10,2 taško, 6,2 atkovoto kamuolio bei 4 rezultatyvūs perdavimai) prieš Tornikę Šengeliją (18 taškų ir 6,2 atkovoto kamuolio). Tai skirtingo stiliaus žaidėjai, tačiau abu jie daro labai didelę įtaką komandų žaidimui.

„Baskonia“ daugybę metų yra tarp trijų geriausių Ispanijos komandų, – apie varžovą kalbėjo Aito Garcia Renesesas. – Dabar jie turi nemažai problemų, daugiausia – dėl traumas patyrusių Jaysono Grangerio bei Patricio Garino. Mūsų bėdos panašios, puikiai suprantame kaip sunku yra su jomis tvarkytis kiekviename susitikime, ypatingai tokiame sunkiame turnyre, kaip Eurolyga.“

Atėnų „Panathinaikos“ (9-6) – Madrido „Real“ (12-3)

Žalieji pasitinka karščiausią Eurolygos komandą, dešimt pergalių paeiliui iškovojusią „Real“. „Panathinaikos“ laimėjo penkerias iš pastarųjų šešerių mačų namuose, įskaitant visas tris vadovaujant Rickui Pitino. Atėnų krepšininkai pirmauja lygoje pagal pelnomus taškus (vid. 87,9), o „Real“ – pagal naudingumo balus (vid. 101,9).

Šios komandos kovėsi atkrintamosiose pastaruosius du sezonus, o abu kartus triumfavo „Real“. Pablo Laso auklėtiniai prieš „Panathinaikos“ laimėjo aštuonis kartus iš eilės.

Pagrindinė mikrodvikova: Rezultatyvių perdavimų karalių akistata. Nickas Calathesas šį sezoną renka po 13,5 taško, 5,1 atkovoto kamuolio bei 8,7 rezultatyvaus perdavimo, o „Real“ atakų dirigentas Facundo Campazzo – 11,3 taško bei 6,6 rezultatyvaus perdavimo. Argentinietis pirmauja lygoje pagal perimtus kamuolius (vid. 1,7).

„Pamenu lyg tai būtų įvykę vakar, – sakė Rickas Pitino. – „Real“ metimas iš vidurio aikštės mus nužudė, o vėliau su jais susitikome ir atkrintamosiose. „Real“ yra viena fiziškiausių bei talentingiausių komandų Eurolygoje. Dydis, jėga, didelė rotacija. Tai bus velniškas mačas. Turime kažką daryti dėl atkovotų kamuolių, nes tai mums kainavo dvi ar tris pergales. Turime būti kovingesni. Žinau, kad trijose pozicijose esame žemi, bet turime kiečiau kautis psichologiškai ir fiziškai, nes tokie mes esame. Neužaugsime per naktį, tad turime kažką daryti dėl savo kietumo.“

Vilerbano ASVEL (7-8) – Maskvos srities „Chimki“ (8-7)

Skirtingą filosofiją propaguojančių klubų mūšis. Komandas skiria vos viena pergalė, nors ASVEL pagal pelnomus taškus yra priešpaskutinėje vietoje Eurolygoje (vid. 73,1), Rimo Kurtinaičio kariauna – antra (vid. 86,4).

„Chimki“ pasitinka rungtynes po pergalės namuose prieš „Žalgirį“, tačiau išvykoje ji pralaimėjo keturias rungtynes paeiliui. ASVEL šį sezoną namuose per aštuonis mačus pralaimėjo vos dusyk.

Tai bus ypatingas mačas Latvijos sirgaliams. Ant „Astroballe“ parketo žengs trys krepšininkai iš Latvijos – ASVEL snaiperis Rihards Lomašž, „Chimki“ duetas Janis Timma ir Dairis Bertans. Visi šie krepšininkai praeityje yra žaidę „Ventspils“ komandoje.

Pagrindinė mikrodvikova: Skirtingo dydžio ir stiliaus vidurio puolėjai, bet Tonye Jekiri ir Devinas Bookeris daro didelę įtaką komandų žaidimui. ASVEL centras fiksuoja po 9,6 taško ir 8,8 atkovoto kamuolio, „Chimki“ aukštaūgis – po 13 taškų ir 5,2 atkovoto kamuolio. D.Bookeris yra aktyvesnis žaidėjas puolime, nebijantis atakuoti iš toli. Jis nuo baudų metimo linijos fiksuoja 90,3 proc. pataikymą, T.Jekiri – 58,7 proc.

„Pralaimėjome VTB lygoje, tad turime į tai sureaguoti teigiamai, – prieš dvikovą kalbėjo Chrisas Krameris. – Turime mokytis iš savo klaidų gynyboje ir puolime, prisitaikyti, kad galėtume laimėti rungtynes. Turime pamiršti tai, kas buvo, žengti į aikštelę ir viską joje palikti. ASVEL yra puikiai namuose žaidžianti komanda. Ji žaidžia fizišką, bet laisvą krepšinį. Turime pamėginti kontroliuoti tempą nuo rungtynių pradžios. Dėl koncentracijos stokos kartais pralaimime mačus.“

Ketvirtadienio rungtynių tvarkaraštis:

Maskvos CSKA Milano „Olimpia“ 19:00
Stambulo „Anadolu Efes“ Tel Avivo „Maccabi“ 19:30
Berlyno ALBA Vitorijos „Baskonia“ 21:00
Atėnų „Panathinaikos“ Madrido „Real“ 21:00
Vilerbano ASVEL Maskvos srities „Chimki“ 21:45

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito