2019 12 17

Eurolygos intrigos: Željko Atėnuose, neparanki „Olimpia“ statistika ir G.Ayono rekordas

Dviguba Eurolygos savaitė startuoja šešerioms rungtynėmis antradienio vakarą, o didžiausias Lietuvos sirgalių dėmesys kryps į „Žalgirio“ dvikovą su „Anadolu Efes“. Željko sugrįžimas į tuščią OAKA areną, rekordo besivaikantis Gustavo Ayonas, niekada Madride nelaimėjusi Milano „Olimpia“. Eurolyga.lt pristato didžiausias šio vakaro mačų intrigas.
Temos: 1 Eurolyga

Sankt Peterburgo „Zenit“ (3-10) – Tel Avivo „Maccabi“ (9-4)

Joano Plazos auklėtiniai siekia antrosios pergalės namuose, o jų varžovė – praretėjusi, bet deganti „Maccabi“.

„Zenit“ praėjusią savaitę krito Miunchene, tačiau prieš ją iškovojo pirmąją pergale Sankt Peteburge, tad sirgaliams nori suteikti dar vieną šventę. „Maccabi“ įveikė CSKA neturėdama trijų starto penketo žaidėjų: Nate‘o Wolterso, Omri Casspi ir Tariko Blacko. Be jų Izraelio ekipa gali verstis ir šiandien. Iš rikiuotės iškritęs ir „Zenit“ puolėjas Mateušas Ponitka.

Gustavo Ayonas užima antrąją vietą tarp daugiausiai perėmusių kamuolius Eurolygos vidurio puolėjų. Meksikiečio sąskaitoje – 179 perimtas kamuolys, o pirmoje vietoje yra „Maccabi“ legenda Nikola Vujčičius, per karjerą nugvelbęs 181 kamuolį. Ar G.Ayonas pasinaudos galimybe pakilti į pirmąją vietą legendinio kroato akivaizdoje?

Pagrindinė mikrodvikova: „Maccabi“ turi daug netekčių, tad S.Wilbekinas tapo svarbiausiu jos žaidėju. Jis pirmauja komandoje pagal taškus (vid. 16,8), rezultatyvius perdavimus (vid. 3,2) ir perimtus kamuolius. Užduotis pristabdyti S.Wilbekiną veikiausiai bus patikėta Alexui Renfroe (7,2 tšk. ir 4,9 rez. perd.). „Zenit“ įžaidėjas pastaruoju metu yra karštas – 34 taškai ir 10 rezultatyvių perdavimų per du mačus. Jei jis sugebės prislopinti „Maccabi“ lyderį, tai bus didelis pliusas namų komandai.

„Jaučiuosi puikiai, jaučiuosi pasirengęs dvigubai savaitei, – sakė „Maccabi“ lyderis Scottie Wilbekinas. – Treneris atlieka puikų darbą ruošdamas mus rungtynėms bei suteikdamas poilsio, kai mes galime ilsėtis. Nežaidžiau labai daug derbyje, turime optimizuoti laiką poilsiui ir darbui.“

Euroleague.net nuotr./Željko Obradovičius ir Nickas Calathesas
Euroleague.net nuotr./Željko Obradovičius ir Nickas Calathesas

Atėnų „Panathinaikos“ (8-5) – Stambulo „Fenerbahče“ (5-8)

Željko grįžta į OAKA areną, kurioje iškovojo daugybę įsimintinų pergalių ir trofėjų. „Fenerbahče“ sezono starte strigo, o esmė slypi puolime. „Panathinaikos“ vidutiniškai renka po 89,1 taško, tai 11,8 taško daugiau, nei 12-oje vietoje esanti Stambulo ekipa. Rickas Pitino nori didesnių auklėtinių pastangų kovojant dėl kamuolių, bet „Panathinaikos“ nusiima vidutiniškai 5 kamuoliais daugiau (vid. 34,1) už „Fenerbahče“.

Stambulo ekipa, vadovaujama Ž.Obradovičiaus, prieš „Panathinaikos“ laimėjo 10 kartų per 15 mačų, tačiau jam prireikė penkerių rungtynių, kad švęstų pergalę OAKA arenoje. Vis dėlto joje šį vakarą bus ramu, nes Atėnų klubas susilaukė Eurolygos baudos dėl drausmės pažeidimų derbyje prieš „Olympiakos“.

Pagrindinė mikrodvikova: Tai bus ilga ir kovinga Graikijos rinktinės įžaidėjų akistata. Nickas Calathesas žaidžia po 34 minutes, Kostas Sloukas – po 29 minutes. „Panathinaikos“ įžaidėjas žingsniuoja rekordiniu ritmu, rinkdamas net po 9,2 rezultatyvaus perdavimo, pridėdamas po 13,8 taško. K.Sloukas sezoną pradėjo lėtai, bet per pastarąsias aštuonerias rungtynes renka po 14,4 taško bei 7,1 rezultatyvaus perdavimo. Iš N.Calatheso galime tikėtis trigubo dublio, tuo metu K.Sloukas geriau atakuoja iš trijų taškų bei baudų metimo zonos.

„Žaisti Atėnuose visada yra sudėtinga, – sakė Ž.Obradovičius. – Jie įgauna pagreitį, kaip ir mes, tad bus sudėtingas mačas. „Panathinaikos“ žaidžia labai gerą krepšinį, daug bėga, pelno lengvus taškus. Jie turi tris gynėjus, kurie dominuoja: N.Calathesą, T.Ryce‘ą bei J.Fredette‘ą. Turime jiems būti pasirengę, tačiau jie turi daugiau žaidėjų, kurie yra labai svarbūs.“

Euroleague.net nuotr./Sergio Llullas ir Facundo Campazzo
Euroleague.net nuotr./Sergio Llullas ir Facundo Campazzo

Madrido „Real“ (10-3) – Milano „Olimpia“ (7-6)

Karališkasis klubas yra karščiausia Eurolygos komanda – aštuonių pergalių paeiliui šį sezoną Eurolygoje dar niekas nebuvo iškovojęs. Atšalusi yra būsima „Real“ varžovė – „Olimpia“ atvyksta su keturių pralaimėjimų kartėlių iš eilės.

Kadaise tarp šių ekipų virė karšti mūšiai. Nuo 1964 iki 1987 metų komandos 13 kartų susitiko ketvirtfinalyje ar dar aukštesniame etape, o „Real“ iškovojo 7 pergales.

Nuo 1987 iki 2003 metų komandos nebuvo susitikusios, o nuo tol laiko Madrido krepšininkai per 14 mačų iškovojo 13 pergalių. Milano krepšininkai dar nėra laimėję Ispanijos sostinėje, visi 13 mūšių baigėsi pralaimėjimais.

Pagrindinė mikrodvikova: Milano įžaidėjas Sergio Rodriguezas žais prieš buvusią komandą ir žaidėją, kuris jį Madride pakeitė – Facundo Campazzo. Argentinietis yra trečias Eurolygoje pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 6,4), o ispanas – šeštas (vid. 5,9). Svarbiausia, kad nė vienas iš jų nėra tarp labiausiai klystančių žaidėjų tryliktuko, nors dažnai kamuolį laiko savo rankose. S.Rodriguezas renka po 14,8 taško, F.Campazo – po 12. Tai kamuolio burtininkai, nuo kurių nereikėtų atitraukti akių.

„Sutiksime puikią komandą, turinčią gilias tradicijas, tad akivaizdu, jog laukia sudėtingos rungtynės. „Real“ demonstruoja aukštą fiziškumą, kuris lemia efektyvią kovą dėl kamuolių bei greitas atakas. Turime sumažinti klaidas, kontroliuoti tempą, jei norime siekti pergalės“, – sakė Ettore Messina.

VIDEO: „Ginčas“ dėl kito „Žalgirio“ legionieriaus: dar viena klaida ar pasiteisinęs pirkinys?

„Valencia“ (5-8) – Vitorijos „Baskonia“ (6-7)

Jaume Posnarnau kariauna turėjo sudėtingą sezono startą, tačiau per pastarąsias šešerias rungtynes iškovojo keturias pergales, įskaitant Kaune nukautą „Žalgirį“. „Baskonia“ situacija panaši – trys pergalės per penkis paskutinius mačus.

„Valencia“ bandys pasinaudoti baskų spragomis gynėjų linijoje, kurioje dėl traumų nėra Jaysono Grangerio, Patricio Garino ir peties skausmus jaučiančio Luca Vildozos.

Ispanijos klubai daugybę kartų susitiko vietiniame čempionate, tačiau Eurolygos istorijoje per šešerias rungtynes pasidalijo po tris pergales.

Veteranas Fernando San Emeterio pasitiko šeštąjį sezoną geltonųjų ekipoje, tačiau prieš karjeros etapą Valensijoje jis septynerius metus žaidė „Baskonia“ klube. 2011-aisiais jis buvo išrinktas į pirmąją simbolinę Eurolygos sezono komandą.

Pagrindinė mikrodvikova: Tai bus superžvaigždžių mūšis baudos aikštelėje. Bojanas Dubljevičius prieš Tornikę Šengeliją. Fanų numylėtiniu „La Fonteta“ arenoje tapęs juodkalnietis renka po 13,3 taško ir 6,4 atkovoto kamuolio. Kartvelas yra „Baskonia“ vedlys, per mačą duodantis po 18,8 taško ir 6,2 atkovoto kamuolio. Visų akys Valensijoje kryps į šiuos aukštaūgius.

„Baskonia“ žaidžia greitai ir dinamiškai, stipriai judindama kamuolį. Galime tikėtis fiziško mačo, kuriame netrūks agresyvumo ir intensyvumo. Kai abi komandos dinamiškos, tai reiškia, kad bus daug judėjimo, intensyvumo ir pastangų. Klaidos ir atkovoti kamuoliai gali nulemti nugalėtoją“, – teigė „Valencia“ strategas Jaume Ponsernau.

„Barcelona“ (10-3) – Vilerbano ASVEL (6-7)

Katalonai atsitiesė po pirmosios nesėkmės šį sezoną „Palau Blaugrana“ arenoje iškovodama dvi pergales iš eilės. ASVEL keturių pralaimėjimų košmarą nutraukė patiesdama Milano krepšininkus.

„Barcelona“ per trylika mūšių Eurolygoje prieš ASVEL laimėjo devynis kartus. Pastaroji prancūzų pergalė užfiksuota 1997-aisiais. Tą sezoną ekipos susitiko ir pusfinalyje, o „Barca“ laimėjo 77:70, tačiau finale krito prieš „Olympiakos“.

ASVEL snaiperis Edwinas Jacksonas du sezonus žaidė Barselonoje. Pirmą kartą prie klubo jis prisijungė įpusėjus 2014-2015 metų sezonui, o sugrįžo į ją ir 2017-2018 metų sezone.

Pagrindinė mikrodvikova: Laukia fiziška didelių vyrukų akistata po krepšiu. Tonye Jekiri yra antras pagal atkovotus kamuolius (vid. 9,2) Eurolygoje, dvitaškius metantis 57,4 proc. taiklumu. Jis turi judesių po krepšiu bei gali sėkmingai atakuoti iš vidutinio nuotolio. Jis turės naudotis savo atletiškumu, kad pristabdytų buvusį žalgirietį Brandoną Daviesą, kuris yra greitesnis ir labiau patyręs. „Barcelona“ centras yra puikus taškų rinkėjas, galintis atakuoti ir iš toli, tačiau turės geriau kovoti dėl kamuolių (vid. 3,8).

„Mes nejaučiame spaudimo. Turime mėgautis rungtynėmis, patirtimi prieš istorinę komandą, su galingu biudžetu ir žaidėjais. Stengsimės kuo įmanoma labiau, kaip ir visada, kad mūsų fanai mumis didžiuotųsi“, – teigė ASVEL strategas Zvezdanas Mitrovičius.

Antradienio rungtynių tvarkaraštis:

Sankt Peterburgo „Zenit“ Tel Avivo „Maccabi“ 19:00
Kauno „Žalgiris“ Stambulo „Anadolu Efes“ 20:00
Atėnų „Panathinaikos“ Stambulo „Fenerbahče“ 21:00
Madrido „Real“ Milano „Olimpia“ 21:00
„Valencia“ Vitorijos „Baskonia“ 22:00
„Barcelona“ Vilerbano ASVEL 22:00

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito