Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 28

Eurolygos ketvirtfinalio gaudynės: likusios „Žalgirio“ kliūtys ir palankus nuokrypis

Šarūnas Jasikevičius turėjo būti patenkintas susikaupimu, kurį jo vyrai demonstravo prieš dar vieną Eurolygos „finalą“. Vitorijos „Fernando Buesa“ arenoje rečiau nei įprastai aidėjo juokas, o žalgiriečiai neskaičiuodami minučių po treniruotės pabaigos jaukinosi baskų krepšius.
Brandonas Daviesas
Brandonas Daviesas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Baskonia“ – „Žalgiris“ | 21:30 | Vitorija

Brandonas Daviesas ilgiausiai iš visų žalgiriečių liko ant parketo.

Padedamas Tomo Masiulio, legionierius surengė metimų iš vidutinio nuotolio seriją. Į Podgoricos „Budučnost“ krepšį sumetęs bent tris metimus iš distancijos ir pastūmėjęs „Žalgirį“ į pergalę 21 tašku, 8 atkovotais kamuoliais bei 34 naudingumo balais, centras norėjo būti tikras, kad taip pat bus skriaudžiama ir „Baskonia“ komanda.

Jo neišvarė net ir ilgametis „Fernando Buesa“ arenos darbuotojas. Jau antrus metus iš eilės ispanas buvo akivaizdžiai nepatenkintas, kad turėjo sėdėti arenoje iki 22 val. vakaro, t.y. žalgiriečių treniruotės pabaigos.

Šarūnas Jasikevičius juokėsi – vos tik komanda arenos viduryje sudėjo rankas į krūvą ir sušuko „Žalgiris!“, vidutinio amžiaus žmogelis akimirksniu išjungė šildymą ir po truputį atjunginėjo apšvietimą.

VIDEO: „Eurolygos diena“: esminės „Žalgirio“ rungtynės ir didžiausi Š.Jasikevičiaus sunkumai (1/3)

Kol dar buvo ryšku, Rokas Jokubaitis vis šlifavo metimus po driblingo ir akivaizdžiai pyko ant savęs, kai kamuolys trenkėsi ir trenkėsi į tą nelemtą lanką.

Tik Artūras Milaknis su Leo Westermannu galiausiai nuotaikingai uždarė treniruotę, kai išbandė jėgas metimo nuo vidurio linijos konkurse.

Įtampa akivaizdi ir suprantama. „Žalgiriui“ šios rungtynės gyvybiškai svarbios vaikantis paskutinį Eurolygos ketvirtfinalio vagoną. O baskai negali barstyti taškų prieš antrojo Eurolygos aštuoneto komandas, ypač namuose, jei nori apginti finalo ketverto šeimininkų garbę ir prasibrauti bent į atkrintamąsias.

Todėl ir Velimiras Perasovičius keletą valandų prieš „Žalgirio“ pratybas atsakinėjo į sudėtingus klausimus apie sunkų „Baskonia“ laikotarpį, traumas, potencialius pirkinius bei svarbų sezono finišą.

Jo laukia nelengva užduotis. Analizuojant 6-13 vietas Eurolygoje užimančių komandų likusių septynių varžovų pajėgumą ir skaičiuojant didžiausią pergalių ir pralaimėjimų balansą, baskų laukia trečias pagal sunkumą tvarkaraštis. „Baskonia“ varžovai iškovojo 85 pergales ir patyrė 76 pralaimėjimus.

Tik Milano „Olimpia“ (102-59) su „Chimki“ (86-75) laukia varžovai, kurie turi daugiau pergalių. Tiesa, „Baskonia“ gali guostis tuo, kad bent 5 iš 7 likusių rungtynių žais namie.

Skirtingai nei „Žalgiris“, kuris namuose žais 3 iš 7 likusių mačų. Tiesa, žaliai baltų varžovai turi mažiau pergalių – jų balansas siekia 71-90.

Pavyzdžiui, lengvesni priešininkai nusimato tik Pirėjo „Olympiakos“ (65-96) ir Miuncheno „Bayern“ (60-101). Tel Avivo „Maccabi“ situacija nežymiai sudėtingesnė nei „Žalgirio“ (73-88).

„Žalgirio“ Eurolygos tvarkaraštis
Data Varžovas Vieta
Vasario 28 d. „Baskonia“ Vitorija
Kovo 7 d. „Gran Canaria“ Kaunas
Kovo 14 d. „Bayern“ Kaunas
Kovo 20 d. „Maccabi“ Tel Avivas
Kovo 22 d. „Daruššafaka“ Kaunas
Kovo 29 d. „Olympiakos“ Pirėjus
Balandžio 4 d. „Real“ Madridas

Pastaruosius du sezonus, kai Eurolyga ėmė organizuoti varžybas pagal naują 16 komandų formatą, patekti į ketvirtfinalį reikėdavo mažiausiai 16 pergalių.

Tai reiškia, kad jeigu tokia praktika nesikeistų, „Žalgiris“ privalėtų laimėti visas likusias 7 reguliariojo sezono rungtynes.

Tiesa, ši kartelė gali kristi bent viena pergale. Pavyzdžiui, 2016-2017 ir 2017-2018 m. sezonais aštuntą vietą po 23 turų užėmusios ekipos turėjo bent po 12 pergalių, kai šįkart „Baskonia“ ir „Bayern“ stumdosi 8-9 pozicijose su 11 laimėjimų.

Įdomu, kad naujo formato Eurolyga dar nebuvo tokia lygi. Prieš metus ir dvejus nė viena tryliktą poziciją užėmusi komanda neturėjo tiek daug pergalių, kiek dabar turi ten esantis „Žalgiris“ (9).

Be to, šį sezoną 6 ir 13 vietas užimančias komandas skiria vos trys pergalės, kai, pavyzdžiui, pernai ir užpernai tas skirtumas siekė atitinkamai net 5 ir 6 pergales.

Turnyro lentelė po 23 turų W L +/-
1. Stambulo „Fenerbahče“ (užsitikrino) 20 3 234
2. Maskvos CSKA (užstikrino) 18 5 156
3. Madrido „Real“ (užsitikrino) 18 5 216
4. Stambulo „Anadolu Efes“ 15 8 123
5. „Barcelona“ 14 9 49
6. Milano „Olimpia“ 12 11 31
7. Pirėjo „Olympiakos“ 12 11 19
8. Vitorijos „Baskonia“ 11 12 32
9. Miuncheno „Bayern“ 11 12 -41
10. Tel Avivo „Maccabi“ 10 13 -23
11. Atėnų „Panathinaikos“ 10 13 -40
12. „Chimki“ 9 14 -43
13. Kauno „Žalgiris“ 9 14 -36
14. Las Palmaso „Herbalife“ 6 17 -218
15. Podgoricos „Budučnost“ 6 17 -225
16. Stambulo „Daruššafaka“ 3 20 -234

Vertinant aplinkybes, kurios gali apsunkinti ar palengvinti reguliariojo sezono finišą, „Baskonia“ yra vienintelė 5 namų mačus iš 7 sužaisianti ekipa. „Olympiakos“, „Maccabi“ ir „Chimki“ sužais po 4, „Žalgiris“ ir „Bayern“ – po 3, o sunkiausią tvarkaraštį turintis Milano klubas su Mindaugu Kuzminsku namuose dar žais vos 2 kartus.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas ir Mindaugas Kuzminskas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Mike'as Jamesas ir Mindaugas Kuzminskas

Klubus slegia įvairūs rūpesčiai.

Pavyzdžiui, „Žalgiris“ kurį laiką versis be Nate'o Wolterso ir Antano Kavaliausko, ko gero, sezonas baigtas Laurynui Biručiui.

Be neparankaus tvarkaraščio, „Olimpia“ teks finišuoti be vieno naudingiausių Eurolygos krepšininkų Artūro Gudaičio.

Pirėjo „Olympiakos“ Eurolygoje pralaimėjo net 4 susitikimus paeiliui ir dar prarado Janį Strelnieką, kuriam Latvijos rinktinėje paūmėjo trauma, dėl kurios jis nežais apie 4 savaites.

„Baskonia“ iki sezono pabaigos liko kautis be dviejų pagrindinių komandos žaidėjų – Tornikės Šengelijos ir Jaysono Grangerio dueto.

Vienokių ar kitokių problemų dėl traumuotų žaidėjų turi ir Atėnų „Panathinaikos“, ir Tel Avivo „Maccabi“, ir Miuncheno „Bayern“.

Bet „Žalgiriui“ nereikia žvalgyti į kitus. Žaliai baltiems netrūksta savų problemų, o pirmiausia reikia pradėti nuo žaidimo, nes Eurolygos antrajame rate žalgiriečiai laimėjo mažiausiai rungtynių (2/8) iš dėl vietos atkrintamosiose besistumdančių komandų rato.

VIDEO: „Ginčas“ dėl Šaro generolo aikštėje: kas turi diriguoti „Žalgirio“ atakoms?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?