Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 04

Eurolygos reitingas: kardinaliai pasikeitusių „Žalgirio“ ir „Valencia“ šuoliai į viršų

Kauno „Žalgirio“ stovykloje – geri signalai. Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai per pastarųjų septynerių rungtynių atkarpą demonstruoja įspūdingus skaičius bei gerokai palypėjo į viršų bendrame ekipų reitinge. Tai antras didžiausias šuolis turnyre, lyginant su pirmojo trimestro reitingu, nusileidžiantis tik „Valencia“ vyrukams. Didžiausias nuosmukis? Žinoma, kad Maskvos srities „Chimki“.
Nigelas Hayes'as
Nigelas Hayes'as / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Eurolyga.lt pristato antrojo trimestro komandų reitingą, akcentuodama ekipų puolimo ir gynybos reitingus bei svarbiausius sezono starto rodiklius.

Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas
Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas

1. (+0) Stambulo „Anadolu Efes“ (19-3)

Nėra daug ko plėstis, faktas paprastas – Ergino Atamano auklėtiniai per pastarąsias 16 rungtynių iškovojo 15 pergalių bei turi jau trijų pergalių atotrūkį nuo antrosios vietos turnyre.

Sproginėjančio Shane'o Larkino vedina „Anadolu Efes“ turi geriausią puolimo reitingą lygoje (122,5 taško per 100 atakų) bei yra vienintelė ekipa lygoje, turinti dviženklį skirtumą tarp puolimo ir gynybos reitingų – +14.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Mike'as Jamesas
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Mike'as Jamesas

2. (+3) Maskvos CSKA (16-6)

Panašu, jog Dimitrio Itoudžio eksperimentas „Mike'as Jamesas“ klubui išėjo į naudą. Amerikietis yra trečias pagal rezultatyvumą ir naudingumą krepšininkas Eurolygoje, o CSKA šiuo metu rikiuojasi antroje turnyrinės lentelės vietoje.

Puolimas galingas (114,9 taško per šimtą atakų), o gynyba – dar geresnė. Maskvos krepšininkai per mačą praleidžia po 75,6 taško (antras rezultatas lygoje), per 100 atakų – 105,2 taško, o pagal šį rodiklį nusileidžia tik Tel Avivo „Maccabi“ krepšininkams, kurios gynybos reitingas siekia 103,4 taško.

Viena didžiausių sezono intrigų – kiek toli M.Jamesas sugebės nuvesti CSKA ekipą?

Euroleague.net nuotr./Facundo Campazzo ir Jordanas Mickey
Euroleague.net nuotr./Facundo Campazzo ir Jordanas Mickey

3. (-1) Madrido „Real“ (16-6)

Kažkas Ispanijos sostinės ekipą pavadino sluoksniuotu tortu. Trys pralaimėjimai sezono starte, kuriuos pakeitė istorinė 13 pergalių atkarpa, o po jos – vėl trys pralaimėjimai.

Pastarąją seriją Pablo Laso auklėtiniai nutraukė Tel Avive, vietoje, kur šį sezoną dar niekas iš Eurolygos klubų nebuvo laimėjęs.

„Real“ žaidžia galingai, bet jai į pagalius į ratus kiša įvairios traumos – visuose sezono mačuose žaidė vos trys žaidėjai: Facundo Campazzo, Walteris Tavaresas bei Jordanas Mickey.

Euroleague.net nuotr./Brandonas Daviesas
Euroleague.net nuotr./Brandonas Daviesas

4. (-1) „Barcelona“ (16-6)

Jei ne trijų pralaimėjimų atkarpa 17-19 turuose, Svetislavo Pešičiaus auklėtiniai būtų antroje reitingo pozicijoje.

„Barcelonos“ komandos demonstruojamas skirtumas tarp puolimo ir gynybos reitingų (+9,6 per šimtą atakų) yra trečias Eurolygoje, nusileidžiantis tik CSKA (+9,7) bei „Anadolu Efes“ (+14) krepšininkams.

Katalonus vis dar retina traumos – prieš „Zenit“ žaisti negalėjo Cory Higginsas, Kevinas Pangosas, tačiau į rikiuotę po pusmečio sugrįžo Thomasas Heurtelis.

Pergalingame susitikime prieš Sankt Peterburgo ekipą „Barcelona“ pataikė 17 tolimų metimų bei pakartojo geriausią šio sezono rezultatą turnyre, priklausantį ir „Valencia“, Madrido „Real“, Tel Avivo „Maccabi“ bei Maskvos CSKA krepšininkams.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Scottie Wilbekinas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Scottie Wilbekinas

5. (-1) Tel Avivo „Maccabi“ (14-8)

Izraelio čempionams traumos nėra baisios. „Maccabi“ gretose šį sezoną nė vieno mačo nepraleido tik Quincy Acy bei Tyleris Dorsey, tačiau tai netrukdo būti penktoje vietoje pirmenybėse.

Stiprybė – gynyba. Per šimtą atakų Tel Avivo krepšininkai praleidžia po 103,4 taško, o tai yra geriausias rezultatas Eurolygoje. Ioannio Sfairopolous auklėtiniai per susitikimą vidutiniškai atlieka po 8,1 bloko, kas irgi yra geriausias rezultatas visame turnyre.

„Maccabi“ ekipa jaučia didelį sirgalių palaikymą, laimėjusi pirmąsias 10 sezono rungtynių „Menora Mivtachim“ arenoje. Tai galiausiai nutraukė pergalę Tel Avive šventę „Real“ žaidėjai.

Beje, Madrido krepšininkai namuose irgi labai stiprūs, taip pat laimėję 10 iš 11 rungtynių.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Bojanas Dubljevičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Bojanas Dubljevičius

6. (+9) „Valencia“ (11-11)

Didžiausią šuolį reitinge padariusi ekipa. Mažai kas tikėjosi, jog likus 12 mačų iki sezono pabaigos „Valencia“ žygiuos septintoje lentelės vietoje. Ypač po 0-5 sezono starto.

Jaume Ponsarnau per pastarąsias 15 rungtynių laimėjo 10 kartų, o tai yra elitinių turnyro klubų ritmas.

Per šią atkarpą „Valencia“ pelno net po 86,6 taško, kuris yra trečias rezultatas Eurolygoje, po tokių puolimo mašinų kaip „Anadolu Efes“ (vid. 89,5) bei „Panathinaikos“ (88,3).

Bojano Dubljevičiaus vedina „Valencia“ per šią atkarpą pagal puolimo reitingą buvo antra (123 taškai per 100 atakų), pagal skirtumą tarp puolimo ir gynybos reitingų ji nusileido tik pirmojo ketverto komandoms ir užėmė penktąją poziciją.

Rickas Pitino
Rickas Pitino

7. (-1) Atėnų „Panathinaikos“ (13-9)

Ricko Pitino vadovaujama, bet Nicko Calatheso diriguojama Graikijos komanda yra rezultatyviausia Eurolygos ekipa, per mačą pelnanti po 87,3 taško.

Jei puolimas veikia puikiai, tai bėdos kyla gynyboje – vidutiniškai 85 per susitikimą praleidžiami taškai yra trečias pagal blogumą rezultatas lygoje, nusileidžiantis tik Berlyno ALBA (vid. 85,8) bei Maskvos srities „Chimki“ (vid. 87,1) klubams.

N.Calatheso atliekami 9,6 rezultatyvaus perdavimo per mačą – Eurolygos istorijoje dar nematytas ritmas.

Euroleague.net nuotr./Stambulo „Fenerbahče“
Euroleague.net nuotr./Stambulo „Fenerbahče“

8. (+1) Stambulo „Fenerbahče“ (10-12)

Željko Obradovičiaus ekipa laimėjo penkerias iš pastarųjų šešerių rungtynių bei yra vos per vieną pergalę nuo atkrintamųjų zonos.

Jei pažvelgtume tik į pastarąją atkarpą, tai „Fenerbahče“ skirtumas tarp puolimo ir gynybos reitingų (+9,6) yra antroje vietoje Eurolygoje, nusileidžiantis tik kitai Stambulo ekipai.

„Fenerbahče“ reikėjo laiko, sezono starte ji labai strigo, bet dabar įgauna pagreitį ir nesustodama kyla lentelėje į viršų.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ettore Messina
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Ettore Messina

9. (-2) Milano „Olimpia“ (11-11)

„Milano ir Pamaskvės komandos prieš kiekvieną sezoną keliasi aukštus tikslus, bet kasmet jų neįgyvendina“, – yra sakęs vienas mano bičiulis.

Ir jis, panašu, teisus.

Pradžia blogų signalų nesiuntė – Ettore Messinos kariauna laimėjo šešiskart per pirmąsias septynerias rungtynes, bet pastaroji duobė – labai gili.

„Olimpia“ per pastaruosius 13 mačų laimėjo vos 4 kartus, o pergalės prieš dugne esančias „Bayern“ ir „Zenit“ iškovotos minimalia persvara – atitinkamai 79:78 ir 73:72.

Per juodąją atkarpą Milano krepšininkai rinko vos po 73,7 taško. Tai trečias pagal blogumą rezultatas turnyre. Gynybos ir puolimo reitingų skirtumas siekė net -8,1 nusileidęs tik ASVEL, „Bayern“ ir „Baskonia“ krepšininkams.

Ramių naktų Ettore Messinos namuose nenusimato.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Vassilis Spanoulis tapo rezultatyviausiu visų laikų Eurolygos krepšininku
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Vassilis Spanoulis tapo rezultatyviausiu visų laikų Eurolygos krepšininku

10. (+0) Pirėjo „Olympiakos“ (9-13)

Visus šio Graikijos klubo pokyčius būtų sunku ir suskaičiuoti – komandos vairą čiupinėja jau trečias treneris šį sezoną, ekipą papildė ir paliko keletas krepšininkų, kol ji galiausiai sulaukė Eurolygos sankcijų žaidėjų rinkoje.

Georgios Bartzoko auklėtiniai su nauju treneriu per keturis mačus laimėjo dusyk, bet didelių šviesulių žaidime nematyti. Ryškiausias jų – spindintis 37-erių veteranas Vassilis Spanoulis, per šešerių rungtynių atkarpą renkantis po 15,2 taško.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

11. (+5) Kauno „Žalgiris“ (8-14)

Šarūno Jasikevičiaus vyrukai auga kaip grybai po lietaus, o pastarųjų septynerių rungtynių atkarpa – išties galinga, kurią reikia įvertinti.

Pergalės pasiektos prieš „Maccabi“, „Bayern“, „Crvena zvezda“, ALBA ir ASVEL, pralaimėjimai patirti bendru 8 taškų skirtumu prieš „Real“ ir „Panathinaikos“.

Jei žvelgtume tik į šią atkarpą, tuomet „Žalgiris“ pagal pelnomus taškus (vid. 86,6) nusileidžia tik „Panathinaikos“ ir „Anadolu Efes“.

Puolimo ir gynybos reitingas yra antras (+12 per šimtą atakų), į priekį užleidžiama tik „Anadolu Efes“ (+21,1!).

Žaliai balti per šią atkarpą yra mažiausiai klystanti Eurolygos komanda (vid. 10,9), ketvirti pagal tritaškių pataikymą (vid. 42,5 proc.), treti pagal pataikymą iš žaidimo (vid. 50,2 proc.), pirmi pagal išprovokuotas pražangas (vid. 21).

Žinoma, reikia paminėti įspūdingai rungtyniaujantį Luką Lekavičių, kuris šios serijos metu renka net po 17 taškų.

Euroleague.net nuotr./Lorenzo Brownas
Euroleague.net nuotr./Lorenzo Brownas

12. (+0) Belgrado „Crvena zvezda“ (9-13)

Tai labiausiai banguojanti turnyro komanda. Belgrado ekipa šį sezoną jau turėjo tris bent trijų pralaimėjimų atkarpas bei dvi bent trijų pergalių serijas.

Faktas vienas, jog „Crvena zvezda“ žaidimas visada prasideda nuo gynybos. Šį sezoną Dragano Šakotos auklėtiniai varžovams leidžia pelnyti po 75,3 taško, o tai yra geriausias rezultatas tarp visų turnyro komandų.

„Crvena zvezda“ buvo arti atkrintamųjų, bet pastarieji keturi pralaimėjimai sugrąžino Serbijos klubą į realybę.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksejus Švedas ir Stefanas Jovičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Aleksejus Švedas ir Stefanas Jovičius

13. (-5) Maskvos srities „Chimki“ (9-13)

Rimo Kurtinaičio vadovaujamos ekipos žaidimas primena didelį chaosą, kuris patikėtas suvaldyti nestabiliam lyderiui Aleksejui Švedui.

3 pergalės per 14 mačų – tokia statistika daugeliui Eurolygos trenerių kainuotų darbą, bet R.Kurtinaitis Mytiščiuose turi stiprų užnugarį.

A.Švedas šį sezoną pelno po 21,4 taško, bet tai neatspindi realios situacijos. Jis sau leidžia per rungtynes išmesti po 9,7 tritaškio, nors tikslą pasiekia vos 32 procentai metimų. Pridėkime dar per mačą po 4,3 klaidos ir neegzistuojančią gynybą, gausime ties fiasko riba esančią „Chimki“.

Per pralaimėjimais nusėtą atkarpą „Chimki“ vidutiniškai prasileidžia po 89,7 taško – blogiausias rezultatas turnyre.

Tik primenu, jog Pamaskvės ekipos biudžetas šį sezoną siekia 36 milijonų eurų.

Euroleague.net nuotr./Duško Ivanovičius
Euroleague.net nuotr./Duško Ivanovičius

14. (-3) Vitorijos „Baskonia“ (8-14)

Baskų potencialas prieš sezoną atrodė įdomus, bet viską išderino gynėjų traumos – Jaysono Grangerio, Patricio Garino ir Luca Vildozos, o tuomet – pokyčiai trenerio kėdėje, kuomet Velimirą Perasovičių pakeitė Duško Ivanovičius.

Su nauju strategu „Baskonia“ laimėjo dusyk, pralaimėjo – penkis kartus, o gelbėti ekipos atvyko gynėjas Semajas Christonas ir puolėjas Zoranas Dragičius.

Vadovaujant D.Ivanovičiui „Baskonia“ yra paskutinė Eurolygos komanda pagal rezultatyvumą (vid. 72,4 tšk.). Skirtumas tarp gynybos ir puolimo reitingų – trečias nuo pabaigos.

Viską atspindi Vitorijos ekipos klaidų skaičius – 15,3 yra blogiausias turnyre.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rokas Giedraitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rokas Giedraitis

15. (-1) Berlyno ALBA (7-15)

Sunkiai prognozuojama, bet gražų krepšinį demonstruojanti Ispanijos romantiko Aito Garcio Reneseso ekipa. Ji gali laimėti Pirėjuje ir Belgrade, duoti gerą kovą „Fenerbahče“ ir „Maccabi“, bet gali neturėti jokių šansų prieš „Žalgirį“, „Valencia“ ar ASVEL.

Laisvą ir greitą krepšinį žaidžianti ALBA yra pirma turnyre pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 19,2), antra – pagal atakų skaičių (vid. 73,5).

Roko Giedraičio atstovaujamai komandai koją kišo gynyba, kurios reitingas per šimtą atakų – trečias pagal blogumą – 117,3.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Davidas Lighty
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Davidas Lighty

16. (-3) Vilerbano ASVEL (8-14)

Eurolygos pelene pirmajame rate vadinta Prancūzijos ekipa gęsta. Zvezdano Mitrovičiaus kariauna dar neseniai ėjo pirmajame aštuntuke, bet dabar įkrito į šešių pralaimėjimų liūną.

ASVEL puolimo ir gynybos reitingo skirtumas – priešpaskutinis turnyre (-10,4). Vilerbano krepšininkai gali varžovams pasiūlyti gerą fiziškumą, tačiau patiems užpulti yra labai sudėtinga – tikslą pasiekia 34,1 proc. tritaškių (17 vieta), 49,8 proc. dvitaškių (14 vieta), 43,9 proc. metimų iš žaidimo (17 vieta).

Gryno oro įkvėpti ASVEL krepšininkai galės artimiausiame mače, kuomet Lione lankysis Miuncheno „Bayern“.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Sankt Peterburgo „Zenit“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Sankt Peterburgo „Zenit“

17. (+1) Sankt Peterburgo „Zenit“ (7-15)

Joano Plazos kėdė buvo stipriai sujudinta jau pirmajame rate, bet jis vis dar vadovauja komandai. Per pastarąsias penkerias rungtynes pasiektos trys pergalės prieš „Chimki“, „Baskonia“ bei „Olympiakos“.

Šį sezoną „Zenit“ klysta daug (vid. 13,5), prastai meta iš toli (vid. 33 proc.), o puolimo reitingas – priešpaskutinis (105,6 per šimtą atakų).

Tiesa, reikia paminėti, jog Sankt Peterburgo krepšininkai užima antrąją vietą pagal puolime atkovotus kamuolius (vid. 12,4) ir penktąją – pagal rezultatyvius perdavimus (vid. 18,3).

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Oliveris Kostičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Oliveris Kostičius

18. (-1) Miuncheno „Bayern“ (7-15)

Jausmas toks, jog bavarai kelia baltą vėliavą. Dejanui Radonjičiui buvo parodytos durys, vairą perėmė buvęs žalgirietis Oliveris Kostičius, bet pozityvių ženklų žaidime nematyti.

Tai blogiausią įmestų ir praleistų taškų balansą turinti komanda Eurolygoje (-172).

Per paskutines aštuonerias rungtynes patirti septyni pralaimėjimai. Įdomu tai, jog per šią atkarpą „Bayern“ pataikė 42 proc. tolimų metimų, bet tai jų neišgelbėjo.

Tai dažniausiai klystanti (vid. 14,9), prasčiausiai metanti dvitaškius (vid. 44,1 proc.) bei blogiausią gynybos ir puolimo santykį (-16,3) turinti komanda turnyre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant