Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 04 29

Eurolygos vadovas išsamiai: apie sezono pratęsimą, derybas su žaidėjais ir ateitį

Jordi Bertomeu džiaugiasi Eurolygos sėkme pastaraisiais metais, tačiau jo vadovaujamai organizacijai, kaip ir daugybei visame pasaulyje, smogė koronaviruso pandemija. Jau pusantro mėnesio Eurolygos varžybos nevyksta ir neaišku, kaip bus ateityje.
Jordi Bertomeu
Jordi Bertomeu / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pateikiame išsamų J.Bertomeu interviu „Sports.ru“ portalui.

Eurolyga jau paskelbė galimo sezono pratęsimo tvarkaraštį. Kaip šiuo metu vertinate finansinius klubų ir lygos praradimus. Koks yra geriausias ir blogiausias scenarijus?

– Tai yra neaiški situacija, priklausoma nuo to, kaip ilgai Europai įtaką darys COVID-19.

Nuo kovo 12-sios, kuomet suspendavome savo turnyrus, dirbome kurdami galimus scenarijus, kad sezoną pratęstume. Mūsų klubai iškėlė potencialias logistikos, transporto ar sienų kirtimo problemas, apie kurias kalbėjomės per susirinkimą balandžio 23-ąją. Tačiau visi klubai sutiko, kad tas naujas sezono pratęsimo formatas būtų patvirtintas.

Neigiama įtaka ekonominei situacijai jau jaučiama tiek klubams, tiek lygai, tiek mūsų partneriams, nes tai liečia beveik visus sektorius visame pasaulyje. Žalos dydis priklausys nuo to, kada grįšime į normalų ritmą ir ar mūsų turnyrai galės būti pratęsti. Kada ir ar išvis galėsime pratęsti sezoną? Kada sirgaliai galės grįžti į tribūnas? Yra daug faktorių, lemsiančių žalos dydį, tačiau šiandien daugiausiai įtakos tai turi klubams, kurie prarado daug namų rungtynių ir pajamų, kurios iš to ateina.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Komunikuojame su savo klubais, piešiame įvairius scenarijus, dėliojame trumpalaikius ir ilgalaikius verslo planus ir strategijas, kurios leistų kuo greičiau atsigauti.

– Kiek būtinas yra šio sezono gelbėjimas? Daug krepšinio ekspertų pasisako prieš tai...

– Eurolyga po NBA yra daugiausiai pinigų generuojanti lyga pasaulyje, turinti klubus su didžiausiais biudžetais, kurie ilgai stengėsi, kad pasiektų šį tašką.

Akivaizdu, kad finansiniai klausimai yra svarbūs, kai kalbame apie sezono pratęsimą, tačiau tokį sprendimą priimti remiantis tik ekonominiais argumentais būtų neteisinga.

Aš prieš dvi savaites sakiau, jog svarbiausias dalykas bus nerizikuoti savo žaidėjų, trenerių, sirgalių, teisėjų, klubų ar lygos darbuotojų sveikata.

Jei vyriausybės ir visuomenės sveikatos specialistai leis žaisti, ir jei mes galėsime užtikrinti sveikatos apsaugą, tikiu, kad jaučiame pareigą užbaigti sezoną.

Pareigą ne tik prieš savo partnerius, bet ir prieš sirgalius. Mes egzistuojame dėl savo aistruolių ir, jei galėsime, mes pateiksime jiems jų aistrą: aukščiausio lygio krepšinį. Nuo praėjusio spalio iki sezono sustabdymo kovą mes tapome vieno geriausių Eurolygos sezonų liudininkais. Sirgaliai užpildė arenas labiau nei bet kada, mūsų auditorija televizijoje ir kitose platformose gerino rekordus.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Paulius Motiejūnas ir Jordi Bertomeu
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Paulius Motiejūnas ir Jordi Bertomeu

– Kai kurie žaidėjai, kaip, pavyzdžiui, Mike'as Jamesas, viešai išreiškė nesutikimą dėl susitarimo tarp Eurolygos ir žaidėjų asociacijos (ELPA). Ar galite paaiškinti būtinybę nukirpti 15 proc. žaidėjų algų, net jei sezonas bus pratęstas?

– Kai kurie žaidėjai išreiškė savo nuomonę apie susitarimą. Ir mes ją gerbiame. Mes turime beveik 300 krepšininkų, kurie žaidžia Eurolygoje šį sezoną, o dauguma jų sutiko ir suprato tokio susitarimo svarbą.

Leiskite man padėkoti žaidėjams, kad jie suprato, kokioje sudėtingoje situacijoje mes esame. Ne tik Eurolyga, bet ir visa visuomenė. Jie suprato, kad turi prisidėti prie kovos su šia krize. Mūsų žaidėjai reprezentuoja tūkstančius sirgalių visame pasaulyje.

Algų apkarpymas neišspręs visų problemų, tačiau turės pozityvią įtaką klubų situacijai. Visi labai stengiasi, o žaidėjai parodė savo supratingumą, kai sutiko padėti klubams ir lygai išlaikyti viltį sugrįžti kuo stipresniems, kai tam ateis laikas.

Susitarimas nustato minimalius reikalavimus klubams ir žaidėjams. Ne tik dėl atlyginimo dydžio, bet ir dėl kitų elementų. Taip pat abejoms pusėms užtikrinami mechanizmai ir veiksmai, jei sąlygų laikomasi nėra. Tai labai svarbi sutartis, viena pirmų tokių Eurolygoje.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jordi Bertomeu
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jordi Bertomeu

– Gal galite pasakyti, kas buvo sunkiausia derybų metu?

– Derybų detales norėčiau pasilikti sau iš pagarbos abiems pusėms, tačiau nemažai klausimų kilo dėl to, kad mūsų lygoje žaidžia skirtingų valstybių klubai. Daug skirtingų teisių, daug skirtingų mokestinių sistemų, daug individualių situacijų.

Leiskite man patikinti, kad derybos nebuvo kova tarp Eurolygos, klubų ir žaidėjų, tai toli nuo realybės. Derybos vyko pagal konkrečius principus, kuriuos aptarėme pačioje jų pradžioje. Visi suprato savo vaidmenį geros ateities statyme po šios globalinės pandemijos.

– Kokių kitų problemos sprendimo būdų jūs matėte?

– Vienintelis kitas scenarijus buvo kiekvienam klubui palikti teisę tartis su savo žaidėjais, tačiau supratome, kad pasiekti bendrą poziciją buvo geriausia išeitis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Zachas LeDay ir Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Zachas LeDay ir Edgaras Ulanovas

– Daug žaidėjų ir trenerių mano, kad situacija sezono pratęsimui yra netinkama. Kaip tai aptariama su ELPA? Kokia daugumos nuomonė?

– Dabar sąlygos pratęsti sezoną yra nepakankamos ir todėl pabrėžėme, kad rungtynės bus žaidžiamos tik tada, kai tai daryti bus saugu, o vyriausybės ir visuomenės sveikatos specialistai tai leis.

Tai buvo aiškiai pasakyta, kai diskutavome su ELPA ir jie sutiko, jog tai yra prioritetas. Kaip ir pratęsti kontraktus iki liepos 31-sios, taip leidžiant mums praplėsti kalendorių ir galbūt užbaigti sezoną. Tai parodo daugumos žaidėjų ryžtą baigti sezoną, jei tai padaryti bus galima.

100 proc. aišku, kad visi klubai palaiko sezono užbaigimo scenarijų. Svarbu, kad priimant sprendimus mes laikomės išvien.

– „Olympiakos“ ir „Panathinaikos“ balsavo prieš susitarimą tarp žaidėjų ir klubų. Jūs visada kalbate apie skirtingų šalių skirtumus. Kaip manote, kodėl svarbu priimti bendrą sprendimą, o ne leisti klubams spręsti patiems?

– Mes niekada neatskleidžiame vidinių diskusijų detalių, tik sprendimus, kurie priimami. Esame grupė, priimame sprendimus kaip grupė ir gerbiame šiuos sprendimus.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Vassilis Spanoulis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Vassilis Spanoulis

Nuo pirmos dienos norėjome priimti bendrą susitarimą, kuris nubrėžtų derybų tarp klubų ir žaidėjų gaires, kitu atveju galėjo kilti pavojus. Taip pavyko sudaryti beveik 300 susitarimų tarp klubų ir žaidėjų.

Mūsų klubai yra mūsų dalininkai ir mes turime judėti viena kryptimi, kad augtume. Šioje situacijoje – kad išspręstume sunkumus.

Prieš tą momentą, kai COVID-19 pandemija mums smogė, kalbėjomės apie bendrą sutarimą su ELPA, kokį NBA turi su NBPA. Mūsų žaidėjams tai būtų žingsnis į priekį.

– Pandemija paliko daug Eurolygos klubų sunkioje situacijoje. Per paskutinę savo konferenciją sakėte, kad gali būti permainų. Kaip matote įvairius sutartinius reguliavimus kaip reformos dalį?

– Labai anksti kalbėti apie pokyčius, bet jų bus. Dauguma įmonių visame pasaulyje turės persidėlioti daug aspektų ir mes tai taip pat darysime.

Galime drąsiai pareikšti, kad turime konkurencinį pranašumą. Eurolygos filosofija visada buvo žvelgti į pokyčius, suprasti tai kaip tobulėjimą.

Kai kurie pokyčiai bus įvesti tariantis su ELPA, bet turi būti aišku, kad tik šviesi mūsų klubų ateitis leidžia tikėtis šviesios ateities žaidėjams.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Paulius Motiejūnas ir Jordi Bertomeu
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Paulius Motiejūnas ir Jordi Bertomeu

Yra daug dalykų, ties kuriais reikia dirbti, situacija parodė, kad galbūt turime ir padidinti spartą, kad atsidurtumėme geresnėje ir stabilesnėje pozicijoje.

– Kokia jūsų vizija, žvelgiant į Eurolygos stiprinimą, esant šioms nelengvoms aplinkybėms?

– Europos krepšinis turi šviesią ateitį. Eurolyga išgyvena geriausią etapą savo istorijoje. Rekordai lankomume, pritraukime, sirgalių susidomėjime... Tai parodo, kad esame teisingame kelyje, tačiau turime ir tobulėti, taisyti praeities klaidas ir tai daryti greičiau.

Ši situacija mus taip pat išmokė, kaip svarbu mūsų bendruomenėms, jog klubai, žaidėjai ir treneriai yra šalia.

Šios bendruomenės mus visada palaikė, dabar atėjo laikas parodyti, kaip jos mums rūpi. Matėme daug itin gražių gestų iš klubų vadovų, iš žaidėjų, iš trenerių, iš mūsų legendų ir partnerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas