Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 15

Finalo ketvertą Kaune aptaręs „Real“ strategas taisėsi supainiojęs Lietuvą su Latvija

Per Lietuvos žiniasklaidos antraštes pastarosiomis dienomis nuvilnijo žinia apie iš prakartėlės Panevėžyje pavogtą Jėzų, o Kaune ketvirtadienio vakarą Jėzus buvo ne pavogtas, o apvogtas. Ant bangos į Kauną atvykęs Jesusas Mateo Diazas, krepšinio sirgaliams geriau žinomas Chuso Mateo vardu, su Madrido „Real“ komanda liko nieko nepešęs prieš lyg ant sparnų rungtyniavusį „Žalgirį“.

Kauno „Žalgiris“ pirmą kartą per beveik 15 metų sutiko Madrido „Real“, kurio treneris buvo ne Pablo Laso.

Daug metų prie „karališkojo“ klubo vairo stovėjusį specialistą pakirtus širdies problemoms, jį praėjusio sezono pabaigoje pakeitė anksčiau trumpai tik su Malagos „Unicaja“ Eurolygoje dirbęs 53-ejų madridietis.

Mažiau pastabūs „Žalgirio“ sirgaliai galimai net nepastebėjo pokyčio prie „Real“ suolo: kaip ir P.Laso, taip ir Ch.Mateo – nedidukas, kresnas ir kiek praplikęs, tik priešingai nei jo pirmtakas, pats nežaidęs krepšinio – dabartinis „Real“ strategas dar ankstyvoje jaunystėje kibo į trenerio darbą.

Su juo tvarkytis ispanui kol kas sekasi visai neblogai.

Dar 2021-2022 m. sezono pabaigoje davęs pamokų Šarūnui Jasikevičiui Ispanijos ACB lygos finalo serijoje bei pranokęs Šarą ir „Barcą“ šio sezono starte Ispanijos supertaurės varžybose, Ch.Mateo neblogai startavo ir Eurolygoje, su savo žvaigždžių pilna komanda lipdamas ant kulnų turnyro lyderiams.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

Bet Kaune Ch.Mateo teko nuleisti galvą, kurią jis aukštai į viršų galėjo kelti per pastarąją aštuonerių rungtynių seriją, kai jo auklėtiniai laimėjo septynis kartus.

Atkakliose rungtynėse net 15 kamuolių puolime sugriebęs „Žalgiris“ įrodė pranašumą fantastiškai finišuodamas išprotėjusioje Nemuno salos arenos atmosferoje ir antrą kartą iš eilės namuose parblokšdamas turtingąjį galiūną iš Ispanijos – 81:72.

„Žaidėme atkaklias rungtynes iki paskutinių keturių minučių. Buvo lygu, bet paskutinėmis minutėmis „Žalgiris“ turėjo daugiau energijos nei mes, jie mus pranoko visose 50-50 situacijose, užsidirbo papildomas atakas puolime atkovotais kamuoliais, ypač Arnas Butkevičius, – žalgirietį išskyrė Ch.Mateo. – Taip pat jie sugebėjo užbaigti atakas paskutinėmis sekundėmis ir mus labai baudė. Žinojome, kad turime atsitverti, atsikovoti kamuolius gynyboje ir pataikyti iš toli, bet to nepadarėme. Mums reikėjo tritaškių, nes varžovų gynyba koncentravosi į Tavaresą po krepšiu, bet nepataikėme.“

Penktą pralaimėjimą per 14 rungtynių šį sezoną patyrusios komandos treneris po nesėkmės Kaune aptarė strigusio Walterio Tavareso žaidimą, tris kėlinius veikusią gynybą prieš Keenaną Evansą, būsimą finalo ketvertą Kaune ir atsisakė komentuoti gandus apie Facundo Campazzo.

– Walteris Tavaresas sužaidė vienas prasčiausių savo rungtynių (8 taškai, 7 atkovoti kamuoliai, 2/8 dvitaškiai, 12 naudingumo balų). Kas tai lėmė – pats Tavaresas ar jo oponentai?

– „Žalgiris“ padidino intensyvumą rungtynių pabaigoje. Visos rungtynės buvo atkaklios, bet galbūt „Žalgirio“ rungtynių planas buvo geras. Jie apsupdavo Tavaresą, kai jis gaudavo kamuolį arti po krepšiu. Dažniausiai jis sugeba įdėti į krepšį nepaisydamas gynybos, bet šiandien negalėjo to padaryti. „Žalgiris“ žaidė kietai, žaidė gerai, su didesniu intensyvumu. Ko gero, tai ir buvo svarbiausia.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Praėjusiose rungtynėse įmetėte 68 taškus, šiandien tik 72. Kaip paaiškintumėte savo problemas puolime?

– Šiuo metu turime nedidelę gynėjų rotaciją ir ne patį geriausią tvarkaraštį, bet yra kaip yra. Sunku išlaikyti tokį patį lygį ir šviežumą viso sezono metu, tad normalu, kad taip nutinka reguliariajame sezone. Turime būti pasiruošę kautis net ir nežaisdami geriausio krepšinio. Turime toliau laimėti ir būti lentelės viršūnėje.

– Sugebėjote pristabdyti Keenaną Evansą didžiąją rungtynių dalį, bet per paskutines 11 minučių jis vis tiek pelnė 11 taškų. Kaip įvertintumėte gynybą prieš jį?

– Gynyba buvo gera, ypač nuo rungtynių pradžios iki trečiojo kėlinio pabaigos. Jis pasinaudojo baudų metimais pabaigoje ir ne pačia geriausia mūsų pikenrolo gynyba. Jis sugebėjo pelnyti keletą taškų atakų pabaigose. Keenanas Evansas yra puikus žaidėjas, kontroliavome jį tris kėlinius.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Sklando daug gandų apie Madrido „Real“ ir Facundo Campazzo. Kaip juos pakomentuotumėte?

– Nieko apie tai nesakysiu. Komentuosiu tik šias arba būsimas rungtynes, o ne gandus.

– Beveik garantuotai finalo ketvertas šį sezoną vyks Kaune. Kaip tai vertinate?

– Krepšinio atmosfera čia nuostabi. Latvijos, t. y. Lietuvos sirgaliai nuostabūs. „Žalgirio“ sirgaliai gyvena krepšiniu nuo vaikystės. Tai būtų nuostabi atmosfera atšvęsti krepšinio šventę. Bet man svarbiausia ne tai, kur vyks finalo ketvertas, o tai, kad ten būčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas