Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 07

„Gaila, kad ne du“: aukso vertės taškas, galintis lemti „Žalgirio“ sezoną

Kauno „Žalgiris“ pasiekė aukso vertės pergalę prieš Tel Avivo „Maccabi“, tačiau po jos „Žalgirio“ rūbinėje euforija maišėsi su kartėliu. Viskas – dėl vieno taško, galinčio pakeisti Lietuvos klubo kursą beprotiškose šio sezono Eurolygos atkrintamųjų lenktynėse.

„Iš tikrųjų pasakyti?“ – gavęs klausimą, ką jautė nuaidėjus finalinei sirenai po ketvirtadienio rungtynių, šypsojosi Kazys Maksvytis.

Treneris džiaugėsi pergale, bet jo mintyse dar sukosi paskutiniai rungtynių epizodai ir šansas, kuriuo nepasinaudojo „Žalgiris“.

Isaiah Tayloras likus 21 sekundei įskrido į „Maccabi“ baudos aikštelę ir išprovokavo Jarrello Martino pražangą metimo metu bei stojo prie baudų linijos.

Rezultatas tuo metu buvo lygus 67:67, o visa arena nuščiuvusi laukė bent vieno taiklaus šūvio.

Jų noras išsipildė – išgąsdinęs 15 tūkst. žaliai-baltų sirgalių pirma pramesta bauda, I.Tayloras pataikė antrąją ir išvedė „Žalgirį“ į priekį.

Visa kita – istorija.

Wade'as Baldwinas neįveikė Arno Butkevičiaus ir Kevarriuso Hayeso gynybos bei prametė dvitaškį atšokęs nuo vienos kojos, o „Žalgirio“ arena paniro į ekstazę taip, tarsi jų numylėtiniai būtų laimėję ne reguliariojo sezono mačą, o Eurolygos finalą.

„Scanpix“ nuotr./Tomas Dimša
„Scanpix“ nuotr./Tomas Dimša

Bet K.Maksvytis tuo metu prikando lūpą ir galvojo apie neišsipildžiusį maksimalų scenarijų.

„Oi, gaila, kad ne du taškai“, – savo pirmą mintį po sirenos prisiminė K.Maksvytis. – Tas trenerio darbas kartais mazochistinis. Atrodo, gerai, bet norėjosi dar geriau.„“

VIDEO: Karšti komentarai: K.Maksvyčio mintys po svarbiausios „Žalgirio“ sezono pergalės

Kodėl „Žalgirio“ treneriui skaudėjo dėl I.Tayloro pramestos baudos ir „Žalgirio“ pergalės ne 2, o 1 taško skirtumu?

Atsakymas slypi galimuose skaičiavimuose reguliariojo sezono pabaigoje.

Jei „Žalgiris“ ateinančią savaitę Miunchene nugalės „Bayern“ klubą, surinks 19 pergalių ir labai realu, kad įsivels į skaičiavimus su kitomis tiek pat laimėjimų surinkusiomis komandomis.

Viena iš jų gali būti ir „Maccabi“, kuri šiuo metu kaip tik turi 19 pergalių, o paskutiniame ture namuose priims vieną iš lyderių Madrido „Real“ klubą.

Izraelio ekipai patyrus nesėkmę, o „Žalgiriui“ laimėjus Bavarijos sostinėje, šios komandos surinktų po vienodai laimėjimų. Bet tam, kad viską nulemtų vienas ketvirtadienį žalgiriečių nepelnytas taškas, šioje situacijoje reikia dar vienos komandos – Vitorijos „Baskonia“.

Baskai šiuo metu turi tokį patį balansą, kaip ir „Žalgiris“ – 18 pergalių ir 15 pralaimėjimų, o paskutiniame ture svečiuosis Pirėjuje pas Eurolygos lyderį „Olympiakos“.

Jeigu baskai pateiks staigmeną ir nugalės graikus, jie irgi surinks 19 pergalių ir susilygins su „Žalgiriu“ ir „Maccabi“.

Stambulo „Fenerbahče“ ir Belgrado „Partizan“ klubams laimėjus likusius jų laukiančius susitikimus ir surinkus po 20 pergalių, būtent tarp „Žalgirio“, „Maccabi“ ir „Baskonia“ spręstųsi paskutinių dviejų atkrintamųjų bilietų klausimas – visos komandos turėtų po 19 pergalių ir dalintųsi 7-9 vietas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Tel Avivo „Maccabi“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Tel Avivo „Maccabi“

Tuomet tektų skaičiuoti komandų tarpusavio rezultatus.

„Žalgiris“ nugalėjo tiek Vitorijos (79:75), tiek Tel Avivo (68:67) ekipas namuose, bet pralaimėjo joms išvykose (83:84 Tel Avive ir 73:93 Vitorijoje).

Po pergalę tarpusavio rungtynėse pasidalino ir „Maccabi“ su „Baskonia“ – Izraelyje 93:79 laimėjo „Maccabi“, baskų krašte 116:87 triumfavo Vitorijos ekipa.

Taigi visoms komandoms surinkus 2-2 balansą tarpusavio mačuose, tektų skaičiuoti tarpusavio taškų santykį.

Čia akivaizdžiai išsiskirtų „Baskonia“, kuri su +31 balansu užimtų septintąją vietą.

„Maccabi“ balansas būtų -15, o „Žalgirio“ -16. Būtent čia ir grįžtame prie to vienintelio lemtingo taško ketvirtadienio vakarą.

Jei I.Tayloras būtų pataikęs abu baudos metimus, o „Maccabi“ nesugebėtų užpulti lemiamoje atakoje, „Žalgiris“ iškovotų pergalę 2 taškų skirtumu ir aplenktų „Maccabi“ galimuose skaičiavimuose, kuriuose dalyvautų ir „Baskonia“.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Tel Avivo „Maccabi“
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Kauno „Žalgiris“ – Tel Avivo „Maccabi“

Būtent dėl to po pergalingų rungtynių neramių minčių buvo kamuojamas K.Maksvytis, o „Maccabi“ treneris Odedas Kattashas džiaugėsi net ir po pralaimėjimo – jo komanda tokiu būdu užsitikrino vietą atkrintamosiose varžybose.

„Galiausiai nepasisekė laimėti, bet pralaimėdami vienu tašku mes patekome į atkrintamąsias varžybas. O tai yra puiku mums, – po rungtynių Kaune sakė O.Kattashas. – Žinau, kad keista taip kalbėti po pralaimėtų rungtynių, bet toks kartais gyvenimas.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Odedas Katašas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Odedas Katašas

Tuo tarpu „Žalgiriui“ telieka tikėtis, kad vienas taškas netaps lemtingu po savaitės, kai spręsis, kam atiteks paskutiniai bilietai į atkrintamąsias varžybas.

„Jeigu iškovosime pergalę, pagal tikimybių teoriją turėtų sukristi mums. Mūsų pagrindiniai konkurentai vieni žaidžia išvykoje, kiti su stipriais varžovais. Bet pirmiausia turime padaryti savo darbą – laimėti išvykoje, o tada tikėtis, kad krepšinio dievai nuo mūsų nenusisuks“, – vylėsi K.Maksvytis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas