Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 10 02

Galvosūkis Šarui: kas taps pagrindiniu „Žalgirio“ atakų generolu?

Eurolygos sezono startą Kauno „Žalgiris“ pasitinka su mįsle įžaidėjo pozicijoje. Leo Westermanną pakeisti atvykęs meksikietis Alexas Perezas dėl įvairių priežasčių dar stringa, tačiau Šarūnas Jasikevičius pasirinkimą šioje pozicijoje turi ne vieną. Kam bus patikėtas komandos šturvalas svarbiausiais dvikovų momentais?
"Žalgirio" įžaidėjai
Žalgirio įžaidėjai / Euroleague nuotr.

Šalia A.Perezo rikiuojasi į komandą po dvejų metų Graikijoje sugrįžęs bei solidų krepšinį Pasaulio čempionate demonstravęs Lukas Lekavičius, auganti komandos žvaigždutė 18-metis Rokas Jokubaitis bei antroje praėjusio sezono dalyje įžaidėjo pozicijoje save atradęs amerikietis Thomasas Walkupas.

„Įžaidėjo pozicijoje mes turime keturis variantus, – 24sek žurnalistui Donatui Urbonui Eurolygos žiniasklaidos dienoje sakė Šaras. – Aš su A.Perezu kalbėjau, kad nesitikiu, jog jis nuvers kalnus. Vienas gal pradeda ar kažkas tokio. Žinome, kad L.Lekavičius grįžo dar labiau subrendęs iš „Panathinaikos“, ir R.Jokubaitis su kiekvienais metais žaidžia vis geriau, o dar turime Th.Walkupą, kuris pernai tikrai gerai atrodė įžaidėju sezono gale. Jis dar ir kitoks nei visi kiti trys – žymiai aukštesnis, daug stipresnis, geriausiai besiginantis. Taip kad aš dar ir jo nenurašyčiau įžaidėjo pozicijoje.“

„Žalgiris“ be vargo traiškė varžovus LKL fronte, visas tris pergales iškovojęs vidutine 31 taško persvara. Didysis testas kauniečių laukia penktadienį, kuomet Eurolygos starte ginklais suremti teks su pastarųjų sezonų žalgiriečių budeliu tapusia Vitorijos „Baskonia“ komanda.

Alexas Perezas (26 metai, 191 cm)

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alexas Perezas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Alexas Perezas

Didžiausią mįslę „Žalgirio“ ekipoje užminęs įžaidėjas, kuris buvo perkamas į Leo Westermanno vietą. 26-erių meksikietis atskleidė, kad apie žaidimą Kauno ekipoje galvojo jau kelerius metus, tačiau startas naujoje komandoje nesiklosto taip sėkmingai, kaip norėtų pats krepšininkas ar ekipos sirgaliai.

Kad „Žalgirio“ naujokas stringa matoma tiek plika akimi, tiek statistiškai. LKL pirmenybėse 191 cm ūgio gynėjas spėjo sužaisti dvejas rungtynes, kuriose vidutiniškai fiksavo 6,5 taško bei 3 rezultatyvių perdavimų vidurkius. Aikštelėje A.Perezas iš viso išbuvo 38 minutes, o per šį laikotarpį žalgiriečiai pelnė tiek pat taškų, kiek ir varžovai. Tai yra ženkliai prasčiausias rezultatas tarp visų „Žalgirio“ žaidėjų.

Kalbant apie įžaidėjų grandį, tai su L.Lekavičiumi aikštelėje kauniečiai atrodo geriausiai – per 46 minutes pelnyta 49 taškais daugiau už varžovus, su R.Jokubaičiu – 40 taškų persvara per 44 minutes, su Th.Walkupu – 38 taškų persvara per 42 minutes. Verta paminėti, kad įžaidėjo vaidmenyje Th.Walkupas žaidė tik paskutiniame mače su Kėdainių „Nevėžiu“, o neretai ant parketo matėme ir du įžaidėjus vienu metu, taip bandant kuo labiau pakelti kūrybingumo lygį.

A.Perezas stringa, tačiau tam yra adekvačių priežasčių. Pirmiausia, iš San Diego kilęs atakų organizatorius padarė didžiulį karjeros šuolį. Dar pernai jis rungtyniavo Bandirmos „Banvit“ komandoje, kuri grūmėsi FIBA Čempionų lygoje, o dabar jo laukia testas stipriausioje Senojo žemyno lygoje pas vieną geriausių, griežčiausių ir aiškiausius reikalavimus turinčių strategų Eurolygoje. Normalu, kad prie to reikia priprasti. Ar pamenate kokį startą „Žalgiryje“ turėjo Kevinas Pangosas, Brandonas Daviesas ar tas pats Th.Walkupas?

Kita priežastis nėra susijusi su krepšiniu, bet stipriai koreliuojanti su A.Perezo žaidimu. Gynėją slegia sunkios mintys apie šeimyninius reikalus gimtinėje – net du artimi krepšininkui žmonės serga vėžiu. Tai net privedė A.Perezą išbandyti veganizmą. Teigiama, kad toks mitybos būdas gali sumažinti riziką susirgti šia onkologine liga.

„Bandome jį palaikyti ir darome viską, kad jam čia būtų geriau, – po rungtynių su Pasvalio „Pieno žvaigždėmis“ sakė Šaras. – Neturiu jokių problemų su jo elgesiu ar darbo etika. Kaip ir bet kuriam kitam žaidėjui, jam reikia laiko. Aišku, situacija tikrai nepavydėtina, bet mes esame juo patenkinti.“

Nors atskleisti stipriąsias puses A.Perezui dar reikia laiko, jis turi medžiagą, kuri Š.Jasikevičių įtikino atvilioti jį į Kauną, kaip L.Westermanno pakaitalą. Naujasis „Žalgirio“ atakų generolas pasižymi staigumu, aštriu prasiveržimu bei gebėjimų draskyti varžovų gynybą. Pridėkime solidų aikštės matymą bei pagerėjusį pataikymą iš toli, gerą darbo etiką bei Š.Jasikevičiaus paminėtas charakterio savybes, ir turėsime Eurolygos kalibro įžaidėją. Tačiau tam reikia laiko.

Lukas Lekavičius (25 metai, 181 cm)

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius ir Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius ir Šarūnas Jasikevičius

Dveji L.Lekavičiaus metai Graikijoje buvo blankūs minučių skaičiumi aikštelėje, tačiau ne įgauta patirtimi. Nors Lietuvos rinktinės įžaidėjas tūnojo Eurolygoje siautėjusio Nicko Calatheso šešėlyje, bet treniruotės su šiuo meistru bei Xavi Pascualio ir Ricko Pitino pamokos Lukui davė nuostabios patirties, kurią jis pademonstravo ir Pasaulio čempionate Kinijoje.

„Žalgirio“ įžaidėjas planetos pirmenybėse vidutiniškai rinko po 13 taškų bei pagal rezultatyvumą nusileido tik ilgamečiam komandos lyderiui Jonui Valančiūnui.

„Graikijoje turėjau puikų laiką, tai buvo nauja patirtis man – prisiminimais iš karjeros laikotarpio Atėnuose dalinosi L.Lekavičius. – Mane treniravo geri strategai, manau, kad paaugau ir kaip žaidėjas, ir kaip žmogus.

„Per dvejus metus „Panathinaikos“ jis dar labiau subrendo. Jis paliko savo komforto zoną, išvyko į Graikiją, įgavo daugiau patirties bei grįžo būdamas dar geresniu žaidėju“, – L.Lekavičiaus sugrįžimą įvertino Š.Jasikevičius.

L.Lekavičius yra aštriausias peilis žalgirietiškame stalčiuje. Varžovų gynybą sėkmingai pjaustyti bei kamuolius į karščiausius baudos aikštelės taškus pristatyti galintis gynėjas pretenduoja tapti viena svarbiausių Šaro užkurto mechanizmo ašių.

Priklausomai nuo varžovų penketo, L.Lekavičių galėsime matyti ir atakuojančio gynėjo rolėje, šalia R.Jokubaičio ar A.Perezo. Tai situacijos, kai varžovai neturi gerai metančių aukštaūgių, o komandos draugai L.Lekavičių gali pasaugoti gynyboje. Puolime su dviem įžaidėjais atsiveria naujos galimybės – Kauno ekipos krepšininkai ima puikiai judinti kamuolį bei rodyti didžiausią kūrybingumo lygį.

Lukas į Kauną grįžo subrendęs, dar labiau pagerinęs tolimą metimą, aikštelėje jis jaučiasi užtikrintai bei palieka įspūdį, kad priima labai teisingus sprendimus. Puikia energija pasižymintis gynėjas grįžo į žinomą komandą, miestą, pas žinomą trenerį ir sistemą. Šios priežastys leidžia manyti, kad L.Lekavičius artėjantį sezoną „Žalgiryje“ bus vienas lyderių.

Rokas Jokubaitis (18 metų, 193 cm)

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rokas Jokubaitis

Vienas talentingiausias Lietuvos krepšininkų, kuriam vis dar tik 18 metų, tačiau nėra abejonių, kad savų šansų Eurolygoje jis sulauks vis daugiau. Ar „Žalgirio“ šviesulys šiomis progomis pasinaudos?

R.Jokubaitis sezono pradžioje yra vienas iš šešių „Žalgirio“ žaidėjų, renkančių po dviženklį naudingumo balų skaičių (vid. 10 per mačą) LKL pirmenybėse, nors aikštelėje praleidžia tik po beveik 15 minučių. Ryškiausiai iš Mažeikių kilęs gynėjas sužibėjo asmeniniais rekordais pasėtame mače su „Pieno žvaigždėmis“, kuriame per 16 minučių varžovams atseikėjo 16 taškų (3/3 trit.).

„Jis tapo ramesnis, nes žaidžia ne pirmus metus, – jaunąjį talentą po mačo įvertino Šaras. – Šiandien žaidė gerai, bet neaišku, ar taip visada pataikys iš toli. Šiandien trys iš trijų. Tai jį padaro labai visapusišku žaidėju. Jis labai stengiasi, nėra toks krepšininkas, kurį reiktų skolinti. Tai yra „Žalgirio“ žaidėjas.“

Dvikova su Pasvalio ekipa Rokui klostėsi fantastiškai, o paskutinio tolimo metimo sėkme jis patikėjo kamuoliui dar esant ore, taip pradėdamas judėti į savo aikštelės pusę. Nors pasirodymas įsimintinas, tačiau ne dėl taškų rinkimo R.Jokubaitis yra taip mėgstamas Š.Jasikevičiaus.

Skamba neįtikėtinai, bet 18-metis „Žalgirio“ talentas šioje sezono fazėje palieka geriausiai komandą valdančio žalgiriečio įspūdį. A.Perezas dar ieško savęs, Th.Walkupo užduotys yra labiau gynybinės, tuo metu L.Lekavičiaus duona yra taškų rinkimas bei agresyvus varžovų atakavimas – ne veltui jo rezultatyvių perdavimų vidurkis Pasaulio čempionate siekė 1,8 taškais pasibaigusio perdavimo.

Žinoma, viena yra solidžiai judėti ant LKL parketo, kitą – Eurolygoje. Vis dėlto progų Rokas sulauks, ypatingai, kai A.Perezas dar išlieka didžiausiu X faktoriumi. Jei meksikiečio buksavimas užsitęs, tai gali atverti naujas galimybes R.Jokubaičiui.

Krepšinio IQ, sistemos žinojimas bei trenerio norų išpildymas, išaugęs pasitikėjimas savimi bei sustiprintas kūnas – panašu, kad Rokas yra pasiruošęs žengti dar vieną žingsnį į priekį. Panašu ir tai, kad jis vienas favoritų laimėti Eurolygos geriausio jaunojo žaidėjo titulą.

Thomasas Walkupas (26 metai, 193 cm)

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Thomas Walkup
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Thomas Walkup

Amerikietis pirmoje praėjusio sezono pusėje rungtyniavo atakuojančio gynėjo pozicijoje ir pasižymėjo tik gynybinėmis užduotimis, tačiau antroje dalyje, kuomet traumą patyrė L.Westermannas, jis puikiai evoliucionavo į įžaidėją, nors atakų organizatoriumi iki tol per karjerą nebuvo žaidęs.

„Pernai Thomasas tikrai gerai atrodė įžaidėju sezono gale. Jis dar ir kitoks nei visi kiti trys – žymiai aukštesnis, daug stipresnis, geriausiai besiginantis. Taip kad aš dar ir jo nenurašyčiau įžaidėjo pozicijoje“, – 15min Eurolygos žiniasklaidos dienoje sakė Š.Jasikevičius.

Galbūt plano statyti Th.Walkupą į įžaidėjo poziciją ir nebuvo, draugiškose rungtynėse bei atidarymo mače su „Šiauliais“ jis šioje pozicijoje nežaidė, tačiau neužtikrintumas įžaidėjų grandyje privertė Š.Jasikevičių vėl atsisukti į galingai sudėtą amerikietį.

Th.Walkupas reikšmingą vaidmenį ekipoje užėmė ir per lemiamą praėjusio reguliaraus sezono spurtą, kuomet buvo laimėtos šešerios rungtynės iš eilės bei užsitikrintas kelialapis į ketvirtfinalį. Galingo sudėjimo gynėjas per šią atkarpą vidutiniškai rungtyniavo po 18,7 minutės, rinko po 7,7 taško, 2,7 atkovoto kamuolio bei 2,8 rezultatyvaus perdavimo.

Amerikiečio žaidimas įžaidėjo pozicijoje priklausys nuo varžovų. Galime manyti, kad Th.Walkupas turės gynybinių užduočių prieš fiziškai tvirtą „Baskonia“ įžaidėją Pierria Henry.

Šaro eroje matėme jau ne vieną žalgirietį, kurio žaidimo kreivė antrajame sezone šovė į viršų. Gal po sezono į šį sąrašą greta K.Pangoso bei B.Davieso prirašysime ir Th.Walkupą?

Š.Jasikevičius turi platų pasirinkimą atakų organizatoriaus rolėje. Kuriam jų bus patikėta didžiausia atsakomybė svarbiausiose dvikovų akimirkose?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas