Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 15

Gėdą milijonais plaunantys graikai pasiruošę kentėti: „Roma irgi nepasistatė per dieną“

Po prasčiausio Atėnų „Panathinaikos“ sezono per beveik 30 metų beveik visą komandą išvaikęs klubo savininkas Dimitris Giannakopoulos atidavė „žaliosios mašinos“ raktelius Erginui Atamanui ir pradėjo naują komandos erą. Patyręs treneris, ištaškyti milijonai ir prisiviliotos žvaigždės rezultatų OAKA arenoje kol kas neneša, bet padėtį galėtų pagerinti pergalė trečiadienio vakarą prieš Kauno „Žalgirį“.
Pagrindinės PAO projekto detalės – Erginas Atamanas ir Kostas Sloukas
Pagrindinės PAO projekto detalės – Erginas Atamanas ir Kostas Sloukas / „Scanpix“ nuotr.

„Tam, kad pasiektum viršūnę, turi bandyti. Privalai turėti viziją, ištikimybę ir tikėjimą“, – tokia didelėmis raidėmis ant sienos išrašyta „Panathinaikos“ patriarcho Pavlos Giannakopoulo citata lydi Graikijos milžino žaidėjus kaskart žengiančius į aikštę OAKA arenoje.

Pastaraisiais metais Atėnų klubas tikėjimo gal ir turėjo, bet tikrai ne aiškią viziją, kuri galėtų sugrąžinti „žaliuosius“ į šlovingus laikus.

Nuo 1996 iki 2011 metų net šešis kartus Europos krepšinio viršūnę užkariavę graikai buvo tapę pavyzdine organizacija Eurolygoje, tačiau kortų namelis subyrėjo kartu su Željko Obradovičiaus išvykimu 2012-aisiais.

Suprasti akimirksniu

  • „Panathinaikos“ tapo Eurolygos čempionais 1996, 2000, 2002, 2007, 2009 ir 2011 metais.
  • Bet pastarąjį kartą finalo ketverte PAO žaidė tik 2012, o Eurolygos atkrintamosiose – tik 2019 m.
  • Graikijoje Atėnų klubas irgi prarado dominuojančią poziciją – per pastaruosius du sezonus „Olympiakos“ laimėjo ir lygą, ir taurę, o vienintelį trofėjų PAO iškovojo 2021 m. rudenį laimėdamas supertaurę.

Staiga komanda, be kurios sunkiai buvo įsivaizduojamos lemiamos sezono kovos, tapo eiline Eurolygos vidutinioke, jau 11 metų nesugebančia prasibrauti į finalo ketvertą. Nuo 2012-ųjų net 12 skirtingų Eurolygos klubų žaidė lemiamoje sezono stadijoje, bet tarp jų nėra „Panathinaikos“.

Pastaraisiais metais „žaliesiems“ per aukštu barjeru jau tapo ir atkrintamosios varžybos – jose pastarąjį sykį PAO matėme 2018-2019 m. sezone.

O paskutinis lašas, perpildęs ekscentriškojo Atėnų klubo savininko Dimitrio Giannakopoulo kantrybės taurę, buvo praėjusio sezono nusivylimai.

„Instagram“ nuotr./Dimitris Giannakopoulos
„Instagram“ nuotr./Dimitris Giannakopoulos

Nuo 1995 iki 2022 m. nebuvo nė vieno sezono, kai PAO užbaigtų metus nelaimėjęs trofėjų. Net 27 sezonus Graikijos superklubas kolekcionavo taures, kurių iš viso pririnko 43, ir pagerino pasaulio rekordą – joks kitas krepšinio klubas neturi tokios ilgos sėkmingų sezonų serijos.

Bet praėjusiais metais ši serija nutrūko. Gėdingai atrodę „Panathinaikos“ krepšininkai Eurolygoje liko priešpaskutiniai septyniolikti, o Graikijoje neiškovojo nė vieno trofėjaus: lygoje liko antri, Graikijos taurės turnyre pralaimėjo pusfinalyje, o supertaurę paleido finale.

D.Giannakopoulos tokio kirčio per veidą neištvėrė. Su 15min kalbėję graikai pasakojo, kad toks sezonas įžeidė „Panathinaikos“ šeimininką, kuris nebeištvėrė tokio vaizdo. Kelerius metus pabuvęs kiek toliau nuo komandos, jis grįžo ir ėmėsi kapitalinio remonto, o pradėjo nuo naujojo komandos architekto – vyriausiojo trenerio Ergino Atamano.

„Po kelerių kančios metų „Panathinaikos“ savininkas nusprendė ir vėl mesti didelius pinigus, kad sukurtų konkurencingą komandą. Jo prioritetas buvo treneris su dideliu vardu – geriausias iš tų, kas tuo metu buvo prieinamas, – 15min pasakojo graikų žurnalistas Sotirios Milios iš SDNA. – D.Giannakopoulos kalbėjosi su Pablo Laso, bet galiausiai nusprendė pasirašyti sutartį su Erginu Atamanu – žmogumi, įrodžiusiu, kad gali laimėti ir dirbti su žvaigždėmis. Atamanas buvo pirmas naujos eros pasirašymas, o tada jis ėmė statyti naują sudėtį.“

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Erginas Atamanas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Erginas Atamanas

Graikijoje kalbama, kad PAO biudžetas šį sezoną yra beveik dvigubai didesnis nei per praėjusius kelerius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas