Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 02 24

„Graikų antžmogio“ pėdsakais: talentas, kokio Lietuva galbūt dar ir neturėjo

Kai Rimanto Grigo paklausiau, ar Lietuvoje yra matęs kažką panašaus į šį neeilinių fizinių duomenų jaunuolį, daugybę metų su jaunimu dirbęs treneris susimąstė ir lengvai sutriko. Patikslino, kad nenori nieko įžeisti nepaminėdamas, nes galbūt ką nors pamiršo. O galbūt tiesiog Lietuvoje dar nebuvo tokio žaidėjo. Jau turbūt girdėjote apie „graikų antžmogį“ Giannį Antetokounmpo. Galbūt vieną dieną NBA kalbės ir apie „lietuvių antžmogį“. Ir po šia pravarde slypės talentingas žaidėjas, vardu Arnoldas Kulboka.
Arnoldas Kulboka
Arnoldas Kulboka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Eurolyga | „Brose“ – „Žalgiris“ | 21:00 | Bambergas

A.Kulboka įdėmiai stebi G.Antetokounmpo žaidimą „Milwaukee Bucks“ klube. Graikų sensacija iš turistų Atėnuose linksmintojo ir gatvės prekeivio tapo NBA „Visų žvaigždžių“ rungtynių dalyviu. Kalbama, kad NBA ateitis – gigantiškose dar vos 22-ejų graiko rankose.

A.Kulbokai niekas tokios ateities dar nepiešia. Iki NBA šiam vyrukui dar trūksta daug „košės“. Bet duomenis vaikis turi.

Atsakykite į klausimą, kuris suglumino trenerį R.Grigą: ar atsimenate, kada Lietuva turėjo 205 cm ūgio atakuojantį gynėją? Na, gerai, A.Kulboka dar gali žaisti ir lengvuoju krašto puolėju, o čia Lietuvos rinktinėje rungtyniavo 204 cm ūgio Saulius Štombergas.

Bet ir šis puikus Lietuvos rinktinės puolėjas neturėjo tokio kamuolio valdymo, kaip Arnoldas. Jis juda aikštėje lengvai pasispyruokliuodamas. Lyg įgudęs įžaidėjas varosi kamuolį, geba suklaidinti priešininką, atšokti ir išmesti metimą atsilošęs, t.y. susikurti metimą savo individualiais sugebėjimais. Tokie sugebėjimai gali „nurauti stogą“.

Ir tokio metimo neuždengs joks gynėjas. Ne tik dėl 205 centimetrų, bet ir sparnų ilgio („wingspan“), kuris siekia net 213 cm. A.Kulboka, ištiesęs rankas, apimtų Joną Valančiūną nuo kojų pirštų, iki labiausiai pasišiaušusio galvos plauko.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arnoldas Kulboka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arnoldas Kulboka

Sparnų ilgis yra tikras saldainiukas NBA skautams. Ypač po G.Antetokounmpo sėkmės NBA arenose. 2016-ųjų NBA naujokų biržoje lygos duris 10-uoju šaukimu pravėrė 216 cm ūgio iš Sudano kilęs australas Thonas Makeris, kuris irgi pasižymi gynėjo savybėmis. Arnoldo eilė teoriškai gali ateiti jau net šią vasarą.

NBA naujokų biržą prognozuojantys amerikiečiai mano, kad A.Kulboka pateiks paraišką dalyvauti 2018-ųjų naujokų biržoje, bet jeigu sulauktų kurios nors komandos garantijų, lietuvaitis galėtų bandyti laimę jau šią vasarą. Tiesa, lieso sudėjimo 92 kilogramų žaidėjas dar fiziškai nesutvertas NBA, bet į Ameriką galėtų išvykti ne iš karto – po metų, dvejų ar trejų. O tokia galimybė vilioja tas NBA ekipas, kurios artimiausiais metais nemato svarbaus vaidmens jaunimui.

NBA skautai mato ne tik A.Kulbokos fizinius duomenis. Antroje Vokietijos lygoje 19-metis pelno 14,8 taško, atkovoja 4,2 kamuolio ir atlieka 1,7 rezultatyvaus perdavimo. Kas ta antra Vokietijos lyga, pasakysite. Na, tai nėra eilinė lygelė, kurioje žibėtų bet kuris talentingesnis vaikis. Pirmos 3–4 komandos čia turi milijoninius biudžetus ir drąsiai galėtų stumdytis LKL turnyro lentelės viduryje.

O tokiame lygyje A.Kulboka šį sezoną ketveriose rungtynėse rinko 28, dukart – 29 taškus ir fiksavo asmeninį rekordą – 31-ą tašką. Jis jau buvo įmetęs bent 6 tritaškius per vieną vakarą, buvo sugriebęs bent 10 atšokusių kamuolių, o pastarosiose rungtynėse atliko 7 rezultatyvius perdavimus.

VIDEO: A.Kulbokos 31 taško pasirodymas Vokietijoje

Baunancho „Young Pikes“ komanda – dublerinė Bambergo „Brose“ ekipa, užima tik 14 vietą 16 klubų turnyre. Tačiau tai panašaus pobūdžio komanda kaip „Žalgiris-2“, kuris žaidžia NKL ir turi misiją ugdyti jaunimą.

„Iš pradžių gal ir buvo keista, bet pamačius, kokiu greičiu vystosi Vokietijos krepšinis, tas keistas jausmas dingo. Galbūt krepšiniu labiau nesidomintys žmonės vis dar galvoja, kad padariau blogą sprendimą persikeldamas į Vokietiją, tačiau man tai nelabai rūpi – dirbu ir siekiu savo tikslo“, – 24sek pasakojo A.Kulboka.

Penktadienio vakarą „Brose“ arenoje lietuvis šalia Bambergo komandos atsarginių suolo stebės Eurolygos dvikovą su „Žalgiriu“.

Nors pats yra lietuvis ir pakėlė sparnus į Vokietiją iš „Žalgirio“ sistemos, A.Kulboka palaikys Vokietijos klubą.

„Dabar esu Bambergo komandos dalis, nors ir nuo vaikystės buvau didelis „Žalgirio“ sirgalius“, – paaiškino A.Kulboka, nedrįsęs prognozuoti rungtynių baigties. Sako, bus įdomi kova.

Futbolo valstybė moko krepšinio

Asmeninio archyvo nuotr./Arnoldas Kulboka
Asmeninio archyvo nuotr./Arnoldas Kulboka

Galbūt A.Kulboka dabar sėdėtų šalia „Žalgirio“ atsarginių suolo per Eurolygos rungtynes, bet būdamas 17-os jis patikėjo, kad geresnes sąlygas tobulėjimui gaus Vokietijoje.

Aplinkinių pastabos, kad Vokietija yra futbolo šalis, A.Kulbokos negąsdino. Jis žinojo, kad vyksta į gerą vietą, kur galės daug dirbti ir tobulėti. Sėkmę garantavo ir pagrindinės „Brose“ komandos vadovo reputacija – NBA skautai žino, kad klubo vadovas Daniele Baiesi moka nukalti talentus.

Savo vardą italų krepšinio guru susikūrė ruošdamas žaidėjus NBA. A.Kulboka kiekvieną rytą turi individualią krepšinio treniruotę su treneriu. 2–3 kartus per savaitę jis su individualiu treneriu sportuoja treniruoklių salėje. Kartais A.Kulboka dalyvauja „Brose“ komandos treniruotėse, kuriose jaunimą pamuštruoja ir vienu geriausių Eurolygos trenerių tituluojamas Andrea Trinchieri.

„Kiekviena treniruotė yra kaip pamoka. Kiekvieną kartą išmokstu ką nors naujo. Treneris yra griežtas, bet mėgsta jaunimą“, – darbą su charizmatiškuoju italu apibūdino A.Kulboka.

Šiuo metu stengiuosi apie NBA naujokų biržą nesukti galvos, nes visos mintys kol kas apie šį sezoną.

Kaune A.Kulbokai teko susidurti su kitokia krepšinio mokykla. Ten treneriai arba tiesiog rengdavo bendras komandines treniruotes, arba išskirstydavo žaidėjus į grupes pagal pozicijas, bet tai vis tiek nebuvo tas individualus darbas, kokio reikėjo talentingam jaunuoliui.

„O kai dirbi individualiai, treneris stebi kiekvieną tavo judesį ir jį taiso“, – pridūrė A.Kulboka.

Ar tai, kad perspektyviausi Lietuvos žaidėjai traukia į tokias šalis kaip Vokietija, yra ženklas, jog Lietuvos krepšinio mokyklai reiktų susimąstyti?

„Galbūt taip, – sako Arnoldas. – Bet manau, jog čia yra ir kitų šalių nuopelnai taip sparčiai vystant krepšinį ir skiriant tam didžiulius pinigus.“

Būtent tos sąlygos Bamberge ir didžiulis trenerių noras dirbti su Lietuvos krepšinio deimantu paskatino A.Kulboką priimti drąsų žingsnį – 17-os palikti namus ir šeimą.

Viskas tam, kad įgyvendintų svajonę žaisti NBA. Tie dangiški krepšinio vartai gali prasiverti labai greitai. Jei ne šią, tai kitą vasarą.

„Šiuo metu stengiuosi apie tai nesukti galvos, nes visos mintys kol kas apie šį sezoną. Reikia pasikalbėti su agentu ir klubu, tada bus matyti“, – nuo pagrindinio fokuso taško – darbo – nenukrypsta 19-metis lietuvis.

2018-ųjų NBA naujokų biržoje A.Kulbokai prognozuojamas 25 šaukimas. Tai šiuo metu geriausiai vertinamas Lietuvos krepšinio talentas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantas Grigas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimantas Grigas

Treneris apstulbęs

Rimantui Grigui teko malonumas savo rankomis pačiupinėti šį krepšinio grynuolį. Malonumas – nes 19-metis ne tik buvo vienas pagrindinių Lietuvos rinktinės sidabro medalių kalvių žiemą vykusiame Europos 18-mečių čempionate, bet ir demonstravo pavyzdingą profesionalumą.

Jis buvo rezultatyviausias sidabrinės rinktinės narys – rinkdavo vid. 15,7 taško, o pusfinalyje ir finale, kur talentus kiaurai narstė NBA skautų akys, lietuvis pelnė atitinkamai net 24 ir 28 taškus, per du mačus į krepšį suleidęs net 13 tritaškių.

„Neeilinė kamuolio valdymo technika, greitis, varymasis, šoklumas... Tai yra mūsų krepšinio perliukai, kurie ateityje turėtų pamaitinti Lietuvos rinktinę“, – neabejoja R.Grigas.

Teko girdėti, kad R.Grigas yra sakęs, jog A.Kulboka yra talentingiausias jaunuolis, kokį kada treniravo. O R.Grigas per savo rankas praleido daug talentingų krepšininkų. Tuos pačius „Žalgirio“ sistemos grynuolius Paulių Jankūną ar Mantą Kalnietį.

Pats treneris nenori įžeisti ankstesnių savo mokinių, todėl ir į klausimą, ar yra matęs tokį technišką 205 cm ūgio atakuojantį gynėją, negalėjo atsakyti.

„Lietuvos krepšinyje, man atrodo, tokių buvo mažai... Pasitaikydavo tokių žaidėjų maždaug 2 metrų ūgio. Bet su tokiu ūgiu ir tokia kamuolio valdymo technika...“ – atsakymo nerado R.Grigas.

Nes jo greičiausiai ir nėra.

VIDEO: A.Kulbokos žaidimas Europos 18-mečių čempionatas

Tik neapsiseilėkite. A.Kulboka yra puiki žaliava, iš kurios galima nulipdyti NBA žaidėją ir būsimą Lietuvos rinktinės lyderį. Bet tokių perspektyvių grynuolių turėjome ne vieną ir ne du, tik dalis jų nusibaigė alkoholyje, narkotikuose, lažybose ar paprasčiausiai taip ir nepateisino lūkesčių.

Todėl R.Grigas nė neklaustas kalba apie gynybą, kurią jaunuolis privalo gerinti tikėdamasis tapti didžiu žaidėju.

Specialisto teigimu, A.Kulboka turi panašią problemą, kaip ir dauguma puolime išsiskiriančių žaidėjų – tiesiog pasitaupo gynyboje.

Šitų vaikų nereikėjo nei auklėti, nei gaudyti, nei prižiūrėti. Anksčiau išvažiuodavai su rinktine ir turėdavai visokių bėdų, o dabar jaunimas keičiasi.

Nors duomenis tam irgi turi. R.Grigas mano, kad kaip puolime taip valdydamas kūną išlenda pro 2–3 gynėjus, kamuolį prasikiša tarp kojų ir pro nugarą, taip ir gynyboje jis yra vikrus sustabdyti žemą ir staigų priešininką, kuriam savo ilgomis rankomis dar galėtų išrašyti bloką su nuoširdžiausiais linkėjimais.

R.Grigas įsitikinęs, kad A.Kulboka nušlifuos ir gynybą. Trenerio žodžiais, Arnoldas yra geras darbštus vaikinas, savo minkštu ir kilniu charakteriu šiek tiek primenantis Mindaugą Kuzminską. Kartais tas minkštumas krepšinyje pakiša koją, bet treneris įsitikinęs, kad su metais A.Kulboka vyriškės ir bus stabilesnis.

„Arnoldas supranta savo bėdas. Jam tą yra sakę ir NBA skautai. Kažkas yra gerai pasakęs: mes tavo puolimą seniai žinome – tu mums parodyk, kaip giniesi“, – pridūrė R.Grigas.

Jis pastebėjo, kad sporto mokykloje su Arnoldu dirbę treneriai puikiai išmokė jaunuolį krepšinio pagrindų, bet ir pats krepšininkas įdeda daug darbo, kad pateisintų į jį dedamas viltis.

Galbūt tie blogi amžinai perspektyvių žaidėjų pavyzdžiai išmokė naująją kartą per anksti neužriesti nosies. Tiek A.Kulbokos, tiek kitų Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinės perliukų profesionalumas net nustebino trenerį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arnas Velička
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Arnas Velička

„Šitų vaikų nereikėjo nei auklėti, nei gaudyti, nei prižiūrėti. Anksčiau išvažiuodavai su rinktine ir turėdavai visokių bėdų, o dabar jaunimas keičiasi, – pasakojo R.Grigas, žiemą vadovavęs A.Kulbokos, Tado Sedekerskio, Arno Veličkos ir Gyčio Masiulio vedamai jaunių rinktinei. – Gerai, kad vaikai mokosi iš svetimų klaidų. Smagu žiūrėti.

Gera, kad vaikinai profesionaliai žiūri į mitybą. Nebėra jokių pepsikolų, čipsų, kaip būdavo anksčiau. Dabar jie jau žino, kad pusryčiams reikia košytės. Dabar jiems svarbu nebe kažkur išeiti pasilakstyti, o gerai maitintis, pasidaryti reabilitaciją, kad vėl būtų geros formos. Dėl to šitie vaikai neturėtų dingti. Ir Arnoldo ateitis šviesi.“

A.Kulbokos dienotvarkė Bamberge sudėliota pagal griežtą vokišką tvarką. Rytinė treniruotė, mokslai, treniruoklių salė, komandos treniruotė, poilsis.

Daug laiko laisvalaikiui nelieka, bet laisvą minutę lietuvis mėgsta pasižiūrėti G.Antetokounmpo žaidimo epizodus. Jaunuolis stebi, kaip „graikų antžmogis“ pasišuoliuodamas keliais žingsniais pasiekia kitą aikštės pusę. Kokius beprotiškus perdavimus iškiša savo milžiniškomis rankomis. Ir kaip nežemiškai kyla virš lanko.

VIDEO: G.Antetokounmpo žaidimo epizodai

„Esu didelis šio žaidėjo gerbėjas ir noriu tikėti, jog esu kažkiek į jį panašus. Stengiuosi stebėti jo žaidimą ir kažko išmokti“, – 24sek atviravo A.Kulboka.

Už dar vaikiškų A.Kulbokos svajonių slypi nevaikiškas potencialas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas