Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 22

Graudinęsis čempionų strategas: „Nėra lengva būti „Real“ treneriu“

Šeši, septyni, o gal ir aštuoni tūkstančiai Pirėjo „Olympiakos“ sirgalių suplūdo į Kauną ir ruošėsi švęsti ketvirtąjį Eurolygos titulą klubo istorijoje, bet Chusas Mateo turėjo kitokių minčių. Prieštaringai viso sezono metu vertintas 54-erių madridietis sukūrė vieną įspūdingiausių istorijų, kokias tik yra matęs šis turnyras.

„Psichologinis tvirtumas ir veteranai paverčia šią komandą ypatinga“, – 15min paprašytas įvardinti „Real“ žygio į finalą priežastis po pusfinalio sakė Mario Hezonja.

Būtent šie komponentai prikėlė madridistas kovai ir finale.

Dar nuo eisenos Kauno gatvėmis užsikūrusių sirgalių įkvėpti „Olympiakos“ krepšininkai smaigstė tritaškius į „Real“ krepšį pirmajame kėlinyje ir greitai nurūko į priekį 24:12.

Tačiau neilgai trukus tūkstančiai „raudonųjų“ aprimo.

Chusas Mateo nupūtė dulkes ir į aikštę metė savo veteranus – Rudy Fernandezą, Sergio Rodriguezą ir Fabieną Causeurą, kurie kartu su Mario Hezonja ir Walteriu Tavaresu prikėlė karališkąjį klubą kovai.

Spurtą 19:5 surengę „karaliai“ vedami 10 taškų per antrą kėlinį pelniusio Mario Hezonjos jau patys veržėsi į priekį, o įpusėjus mačui švieslentė rodė lygybę 45:45.

Komandos per pirmuosius du kėlinius pademonstravo bene gražiausią krepšinį šiame finalo ketverte – sudėjus abi ekipas buvo atlikti 23 rezultatyvūs perdavimai ir padarytos tik 6 klaidos.

Klaidų padaugėjo ir ritmas pagreitėjo po ilgosios pertraukos.

„Olympiakos“ į priekį traukė krūtinę po taiklių metimų pūtęs ir raumenis demonstravęs Isaiah Canaanas, vėl kūręs graikams 7 taškų pranašumą, bet „Real“ nesuskydo jokiame rungtynių momente.

Net atsilikdami 6 taškais likus daugiau nei dviem minutėms „karaliai“ toliau kovėsi, o po 5 iš eilės S.Rodriguezo taškų jau alsavo varžovams į nugaras (77:78).

Galiausiai, lemiamos atakos metu iniciatyvos ėmėsi Sergio Llullas, iki tol per beveik 40 minučių nepelnęs nė taško.

Nesenstantis Ispanijos krepšinio veteranas smeigė sudėtingą metimą per Moustapha Fallo rankas ir sukūrė „Real“ lemtingą vieno taško pranašumą, nes Kostas Sloukas kitoje aikštės pusėje pataikyti nesugebėjo.

79:78.

„Real“ – vienuoliktą kartą Eurolygos čempionas.

„Dabar nėra lengva kalbėti. Viso sezono buvo daug pakilimų ir nuopuolių, bet sezonas baigėsi labai laimingai – su šiuo trofėjumi, – sunkiai tramdydamas emocijas po triumfo kalbėjo Ch.Mateo. – Labai didžiuojuosi savo vaikinų dvasia. Jie visada tiki, kad gali laimėti, niekada nepasiduoda. Jei komandai nutinka kažkas blogo – traumos ar pralaimėjimai, komanda tik dar labiau susijungia. Kai tik kažkas pasisuka bloga linkme, mes kaunamės dar stipriau. Sugebėjome įveikti krepšinio „mašiną“ „Olympiakos“ po Sergio Llullo 2 taškų, kurie jam buvo vieninteliai per visas rungtynes.

Noriu tik padėkoti „Olympiakos“ už nuostabų sezoną. Treneris Bartzokas yra tikras džentelmenas. Nors džiaugiuosi dėl savo komandos, bet liūdžiu dėl jo, nes jo komanda žaidė nuostabų sezoną. Labai džiaugiuosi dėl savo štabo, kurie sunkiai dirbo visą sezoną. Madrido „Real“ yra šeima, kuri kaunasi kartu nepaisant traumų, problemų ir pralaimėjimų. Sugebėjome sureaguoti atsilikdami 0-2, sugebėjome sugrąžinti seriją į Madridą, sugebėjome sugrįžti iš didelio atsilikimo penktosiose rungtynėse prieš „Partizan“. Didžiausia pagarba mano žaidėjams. Jie nusipelnė šio triumfo, nes niekada nepasidavė – labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi jais.“

„Real“ specialistą po dramatiškos pergalės dar labiau sujaudino komandos lyderio ir finalo ketverto naudingiausio žaidėjo Walterio Tavareso žodžiai.

„Noriu pasveikinti Chusą, nes mes laimėjome dėl jo ir dėl to, kad jis tikėjo mumis. Jis šito nusipelnė. Jūs turite jo atsiprašyti, nes kritikos ir abejonių Chuso atžvilgiu buvo labai daug. Kalbėdami apie geriausius treneris niekas nemini Chuso, kalba tik apie kitus trenerius, bet jei ne Chusas, mes nebūtume laimėję. Jis šitos pergalės nusipelnė labiau už kitus. Visi nuopelnai keliauja Chusui Mateo“, – jautriai spaudos konferencijoje kalbėjo finalo ketverto MVP.

Ch.Mateo išgirdo klausimą – ar tokie W.Tavareso žodžiai yra dar vienas apdovanojimas jam?

„Nuostabu buvo to klausyti. Išties, šiandien iškovojau du apdovanojimus. Nuostabu girdėti tai, ką apie mane galvoja toks žmogus kaip Walteris. Iki šio momento nuėjome labai sudėtingą kelią, bet kovėmės iki pabaigos“, – sakė ispanas, vos tramdydamas emocijas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Apdovanojimų akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Apdovanojimų akimirkos

„Buvo daug emocijų, daug apsikabinimų ir bučinių“, – pridūrė specialistas paklaustas, kas dėjosi „Real“ rūbinėje po triumfo.

Praėjusiais metais į Pablo Laso vietą stojęs treneris sulaukė daug kritikos. Daugelis jį jau spėjo atleisti, kai „Real“ ketvirtfinalio serijoje atsiliko nuo „Partizan“, o į Madrido klubo stratego postą buvo piešiama visa eilė garsesnių specialistų.

Kaip dabar jaučiasi Ch.Mateo, užtildęs visus kritikus?

„Stengiausi koncentruotis tik į savo darbą, žinojau, kad nėra lengva būti „Real“ treneriu, nes visada esi po padidinamuoju stiklu, – sakė čempionų treneris. – Stengiausi būti pragmatiškas ir nekreipti į tai dėmesio. Dažnai kritikuoja žmonės, neturintys argumentų. Labai lengva sakyti savo nuomonę. Bet aš priimu kritiką. Žinojau, kad toks yra mano darbas, tai yra viso proceso dalis, o dabar aš esu laimingas. Rungtynėse viską nulemti gali vienas metimas – jis gali paversti tave čempionu. Lygiai taip pat galėjo pasisekti ir „Olympiakos“. Tai, kad Llullas atliko paskutinį metimą ir jį pataikė, yra tarsi pasaka.“

Žinojau, kad nėra lengva būti „Real“ treneriu, nes visada esi po padidinamuoju stiklu.

Žurnalistai negalėjo nepaklausti ir apie netikėtai finalo herojumi tapusį 35-erių S.Llullą.

Daug beprotiškų ir pergalingų metimų per karjerą įmetęs ispanas pusfinalyje sukrapštė 5 taškus, o finale per daugiau nei 12 minučių nebuvo pelnęs nė taško, bet Ch.Mateo nedvejojo pasirinkdamas, kam atlikti lemiamą metimą.

„Jis vienintelis žaidėjas, kuris atlieka tokius metimus. Jei kas nors ir gali įmesti tokį metimą, tai yra jis. Nebuvo jokių dvejonių, visi žinojo, kad kamuolys turi atitekti jam. Jis mėgsta tokią atsakomybę. Llullas nepelnė taškų visų rungtynių metu, bet sugebėjo įmesti tokį metimą. Esu laimingas dėl jo – jis nedaug žaisdavo viso sezono metu, bet prisiėmė savo vaidmenį“, – sakė Ch.Mateo.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Apdovanojimų akimirkos
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Apdovanojimų akimirkos

Ar treneris dabar jau tikisi sulaukti pagarbos ir komplimentų iš jį kritikavusių žmonių?

„Nenoriu apie tai kalbėti. Gerbiu visas nuomones. Dabar tiesiog esu laimingas ir noriu gyventi šiuo momentu, – sakė madridietis. – Kitą savaitę žaidžiame Ispanijos čempionato rungtynes, kurias vėl turėsime laimėti. Bet dabar nežinau, kas nutiks vėliau. Tiesiog noriu mėgautis momentu – išgerti vieną alaus, o gal ir du (šypsosi). Šiame darbe yra daug pakilimų ir nuopuolių, o tu gali kontroliuoti tik tai, kas priklauso nuo tavęs.“

Praėjusiais metais „Real“ irgi žaidė finale, o jis taip pat baigėsi vieno taško skirtumu – tik tąsyk madridiečiai patyrė pralaimėjimą (57:58 prieš Stambulo „Anadolu Efes“).

Nebuvo jokių dvejonių, visi žinojo, kad kamuolys turi atitekti jam.

Graikai Ch.Mateo klausė – kaip po tokio pralaimėjimo atsitiesti „Olympiakos“?

„Pralaimėjimai yra sporto dalis. Turi dirbti kiekvieną dieną nepaisant to, tau sekasi ar ne. Nėra lengva atsigauti po pralaimėjimų, bet jie yra komanda su didele širdimi, kuris dirbs ir paliks aikštėje viską. Manau, kad po metų vėl juos pamatysime finalo ketverte, nes jie yra čempionai, nors šiandien ir nelaimėjo“, – pagarbiai apie oponentus atsiliepė ispanas.

Galiausiai, Ch.Mateo sulaukė klausimo apie ateitį – ne savo, o veteranų S.Llullo, S.Rodriguezo ir Rudy Fernandezo. Bet vertindamas tai, ar šie liks komandoje, Ch.Mateo prakalbo ir apie savo likimą.

„Taip, norėčiau kitą sezoną turėti tokią pat komandą kaip dabar. Bet dar turime pažiūrėti, kas bus komandos treneris. Turime komandos vadovą, kuris viską ir nuspręs“, – atsargiai šnekėjo Eurolygos čempionas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas