Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 03

Į „Žalgirio“ krepšį nusitaikęs švedas vienu klausimu pasiginčytų su R.Kurtinaičiu

Į Kauno „Žalgirį“ antradienį Nemuno saloje nusitaikys daug elitinių šaulių iš Maskvos priemiesčio. Vienas jų dabar beveik neprašauna pro šalį. Puikią formą demonstruojantis švedas Jonas Jerebko nekantrauja sužinoti, ką reiškia rungtyniauti sausakimšoje „Žalgirio“ arenoje. Į sunkų mūšį jį stumia Rimo Kurtinaičio pasitikėjimas. Nors su 59-erių lietuviu snaiperis dar pasiginčytų vienu klausimu.
Antradienis | Eurolyga | „Žalgiris“ – „Chimki“ | 20:00 | Kaunas

Šiam aukštam snaiperiui jau 33-eji, bet jis nėra labai gerai pažįstamas Europos krepšinio publikai. Tačiau jis nekantrauja sužinoti, ką reiškia žaisti Lietuvos krepšinio saloje, „Žalgirio“ arenoje. Vilniaus oro uoste pirmadienio rytą nusileidęs švedas stebino savo žiniomis apie Lietuvos krepšinį.

Jis žino, kokia didžiulė istorija sieja nuo 1944-ųjų gyvuojantį „Žalgirio“ klubą. Jis girdėjo, kad į daugiau nei 15 tūkst. žiūrovų talpinančią „Žalgirio“ areną rungtynėms su „Chimki“ beveik nebeliko bilietų. Jis gerai susipažinęs, kokius stebuklus pernai krėtė „Žalgiris“ ir kaip grasina vėl pakartoti tą neįtikėtiną žygį iš turnyro lentelės dugno.

„Labai laukiu šito pasirodymo, nes norėjau pažaisti Lietuvoje. Be abejo, bus sunku. Šarūnas, kaip visada, gerai paruošia šiuos vyrukus. Ypač sezono pabaigoje. Jie jau pernai labai gerai finišavo, todėl tikrai bus pasiruošę. Bet tokie ir mes. Laukia sunkus mačas“, – nekantrauja J.Jerebko.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jonas Jerebko
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jonas Jerebko

Šis lietuviško vardo krepšininkas kauniečiams mažiau pažįstamas dėl savo karjeros vingio už Atlanto. Iki debiuto Eurolygoje Jonas Jerebko 10 metų praleido NBA.

Artėjant karjeros saulėlydžiui, jis nusprendė grįžti arčiau namų, Švedijos. Ir jį suviliojo Rimo Kurtinaičio pasiūlymas.

Lietuvis treneris ieškojo daugiau patyrusių medžiotojų savo laimikiams Eurolygoje ir VTB lygoje sučiupti. Dešimties metų 6,2 taško ir 4 atkovotų kamuolių vidurkis NBA su 36 proc. pataikymu įtikino R.Kurtinaitį.

59-erių strategas norėjo sukonstruoti europietišką „Golden State Warriors“ versiją. R.Kurtinaitis niekada neslėpė, kad jam kur kas maloniau sudėlioti greitą akiai patrauklų krepšinį su daug metimų, nei žaisti klampų žaidimą prie 60-70 taškų ribos.

Lietuvis treneris pats pusiau juokais ne kartą į eilutes įpynė ir garsųjį „Golden State Warriors“ pavadinimą.

J.Jerebko geriau nei kas nors kitas galėtų papasakoti apie „Warriors“ ir žaidimą pakeitusią Oklando krepšinio filosofiją. Būtent prieš grįždamas į Europą, aukštaūgis vilkėjo „Warriors“ marškinėlius ir pernai žaidė NBA superfinale.

„Scanpix“ nuotr./Jonas Jerebko ir Stephenas Curry
„Scanpix“ nuotr./Jonas Jerebko ir Stephenas Curry

Bet paklaustas apie R.Kurtinaičio palyginimą, J.Jerebko nusišypsojo.

„Nelabai, – purto galvą paklaustas, ar mato daug panašumų tarp GSW ir Chimkuose konstruojamos europietiškos jų versijos. – Mes žaidžiame savo būdu. Turime daug puolimo ginklų ir kai juda kamuolys, mus sunku sustabdyti. Ypač tada, jeigu esame susitelkę gynybai.“

Šiomis savaitėmis „Chimki“ susitelkė gynybai taip, kaip dar nebuvo susitelkę visą sezoną.

„Chimki“ laimėjo trejas rungtynes iš eilės, o per ilgiausią pergalių seriją šį sezoną varžovams leido įmesti tik vid. 73,3 taško. Palyginimui, per 23 pirmąsias sezono rungtynes „Chimki“ praleisdavo vid. 86,8 taško.

„Galbūt tą lėmė susitelkimas gynyboje. Mūsų komandoje viskas prasideda nuo gynybos. Turime tiek daug gerų metikų, kad jeigu tik gerai susiginsime, galime pasiekti savo tikslus. Turime tai tęsti, – 15min sakė J.Jerebko. – Žinome, kad „Žalgiris“ yra labai gerai taktiškai paruošta ir gerai treniruojama komanda. Tačiau turime gintis, o puolimas ateis savaime.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jonas Jerebko
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jonas Jerebko

Pats J.Jerebko gūžčioja pečiais. R.Kurtinaitis treniruotėse neįvedė jokių naujų pratimų, o derinių lentoje nenubraižė jokių naujų kombinacijų.

Bet būtent gynyba yra dalykas, kuris skiria „Chimki“ nuo garantuotos vietos atkrintamosiose.

Su „Chimki“ pergalių serija koreliuoja ir geriausia J.Jerebko forma šį sezoną. Iki tol rinkęs vid. 9,9 taško per susitikimą, dabar švedas varžovus baudžia net 17,7 taško vidurkiu, atkovoja po 9 kamuolius ir renka 18,3 naudingumo balo.

Prieš pakeldamas sparnus į NBA, švedas rungtyniavo gimtinėje – Lulėjuje, Burose, taip pat Italijoje – Bjeloje. Bet po dešimtmečio Amerikoje jam reikėjo iš pagrindų prisitaikyti prie kitokio krepšinio.

„Žaidžiu savo krepšinį, gal tik gaunu daugiau minučių. Labiau pasitikiu savimi ir komandos draugai mane atranda, – apie kylančią savo formą, 15min pasakojo J.Jerebko. – Visą sezoną sakiau, kad sezonui įsibėgėjant būsime vis geresni. Kaip ir aš. Aš geriau skaitau žaidimą, išsiaiškinu dalykus, kurių sezono pradžioje nežinojau. Pats fiziškai jaučiuosi puikiai ir esu pasiruošęs.“

Už šių išsistiebusių J.Jerebko skaičių slypi ir R.Kurtinaičio pasitikėjimas.

„Treneris man suteikia laisvę žaisti savo krepšinį. Jis manimi pasitiki. Kurtinaitis yra žaidėjų treneris. Jis pats turėjo puikią karjerą ir čia labai gerbiamas, – pasakoja J.Jerebko. – Jis žino, kad mes esame gera komanda, todėl nori įpūsti mums pasitikėjimo žaisti savo krepšinį.“

Dabar „Chimki“ pasitikėjimo savimi tikrai netrūksta. „Žalgiriui“ bus sunku sugaudyti šiuos medžiotojus iš Pamaskvės. Bet medžioklė vyks kauniečiams kur kas geriau pažįstamoje saloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant