Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 31

Įspūdingą dėjimą ir rekordą parodęs Arnas Butkevičius: „Pagaliau kojytės nenuvylė“

Arnas Butkevičius sužaidė naudingiausią savo mačą Eurolygoje, o kovingo puolėjo žaidimas padėjo Kauno „Žalgiriui“ iškovoti itin svarbią pergalę penktadienį namie prieš „Valencia“ klubą.
Arnas Butkevičius
Arnas Butkevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Arnas Butkevičius su bendražygiais stumiasi į Eurolygos atkrintamąsias varžybas.

Po 17-osios pergalės turnyre Kauno „Žalgiris“ valandai užkopė į išsvajotą aštuntą vietą, leidžiančią patekti į atkrintamąsias varžybas, kuriose Lietuvos komanda pastarąjį kartą žaidė 2019 metais.

Svarbiausi konkurentai dėl patekimo į ketvirtfinalį „Baskonia“ krepšininkai savo rungtynes Vitorijoje 92:69 įveikė Stambulo „Fenerbahče“. Bet lenktynės tęsis, nes „Žalgiris“ pats, 15 tūkst. triukšmingų sirgalių nešamas, pasirūpino, kad penktadienio vakaras Kaune būtų šventinis.

Net šeši žalgiriečiai surinko dviženkles taškų sumas, o naudingiausiai nugalėtojų gretose sužaidė A.Butkevičius.

Universalusis Kauno komandos karys surinko 21 naudingumo balą ir pagerino savo efektyvumo rungtynių Eurolygoje rekordą (buvo 20).

Suprasti akimirksniu

  • A.Butkevičius per 21 min. pelnė 11 taškų (2/2 dvit., 1/2 trit., 4/4 baud.), atkovojo ir perėmė po 4 kamuolius, atliko 3 rezultatyvius perdavimus.

Arnui nedaug trūko ir iki rezultatyvumo rekordo, kuris yra 14 taškų ir buvo pasiektas irgi mače su Valensijos ekipa, bet labai seniai – dar 2014 metais jam dar žaidžiant Klaipėdos „Neptūne“ per vienintelį šios komandos sezoną Eurolygoje.

„Manau, kad tada mano vaidmuo buvo mažesnis, – paprašytas palyginti tų laikų ir dabartinį save, sakė A.Butkevičius. – Buvau jaunas žaidėjas, dar daug ko mokiausi. Dabar esu labiau patyręs, turiu prisiimti daugiau atsakomybės ir pradėti rungtynes nuo gynybos. O naudingumo balai ar taškai ne kasdien pas mane ateina. Džiugu, kai būna tokių rungtynių, kai galiu prisidėti ir puolime, tada ir pačiam smagiau, atsiranda didesnis pasitikėjimas abejose aikštės pusėse.“

Penktadienį A.Butkevičius vėl parodė, kad priklauso Eurolygos lygio žaidėjams, pirmiausia dėl gynybos. Chrisas Jonesas šį sezoną renka po daugiau nei 14 taškų Eurolygoje, bet Valensijos komandos lyderis liko tarsi nematomas Kaune.

„Dėl Arno Butkevičiaus“, – priežastį, kodėl Ch.Jonesas liko su nuliu taškų, įvardino Kauno komandos treneris Kazys Maksvytis.

Šalia sau įprasto juodo darbo gynyboje pašokdinęs sirgalius ir efektingomis atakomis – galingu dėjimu dviem rankomis įkirtus pro galinę liniją ir sulaukus Achille Polonaros perduoto kamuolio, o taip pat įsmeigęs tritaškį iš krašto paskutinę atakos sekundę.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arnas Butkevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arnas Butkevičius

„Pirmiausia, jis atlieka didelį darbą gynyboje. Kartais atidirbus gynyboje 20-24 sek. sunku kažką surengti puolime, bet jis mums prideda solidumo ir jau kelintose rungtynėse uždengia varžovų lyderius, – apie A.Butkevičių sakė K.Maksvytis. – Tylus lyderis, kuris savo darbu parodo, kaip reikia žaisti. Geras pavyzdys.“

Su A.Butkevičiumi ir jo bendražygiais Kauno klubas pasiekė savo šio sezono rezultatyvumo rekordą Eurolygoje, dviem taškais pagerinęs rezultatyvias rungtynes Vilerbane ir šįkart sumetęs net 95 taškus.

– Kaip pavyko per paskutines antrojo kėlinio minutes padidinti skirtumą ir įgyti dviženklę persvarą? – po mačo buvo paklaustas A.Butkevičius.

– Pavyko suagresyvinti gynybą. Iki tol bandėme, bet tai kamuolio neatkovodavome, tai jie kažkur nubėga. Mes per porą tų minučių perėmėme porą kamuolių ir sugebėjome tai paversti taškais. Tai buvo geras impulsas antrajai mačo daliai.

– Šįvakar buvote svarbiausias žmogus, kuris gynėsi prieš Chrisą Jonesą. Jis pirmą kartą šį sezoną nepelnė nė taško Eurolygoje. Kaip pavyko jį surakinti?

– Mano pagrindinės užduotys pradėti nuo gynybos. Stengiuosi vadovautis trenerių užduotimis, ką norėtume atimti iš varžovų, o planą vykdėme, tai pasiteisino. Dalis nuopelnų treneriams už gerą varžovų analizę. Bet nemanau, kad tai vien mano darbas. Yra komandos darbas, savalaikė pagalba, kai suteikiama varžovui mažiau erdvės. Tada jam sudėtingiau.

– Ar jau geriau jaučiate vėliau į komandą įsiliejusius žaidėjus – I.Taylorą ir A.Polonarą, nes ir „Žalgirio“ rezultatyvių perdavimų skaičius pakilo ir jau keleriose rungtynėse laikosi apie 20 (šįkart – 21)?

– Tai labiausiai ir džiugina – atsirado kamuolio judėjimas. Prieš tai buvo nemažai stagnacijos. Dabar kažkaip išsijudiname puolime, atsiriša rankos visiems, visi pačiupinėja kamuolį, tada ateina ir pasitikėjimas.

Iš tiesų jaučiasi, kad jie jau pilnai adaptavosi į komandą. Ir prieš tai nebuvo blogai, bet vienas kitas aspektas trukdė, jie patys pernelyg norėjo pasirodyti. Dabar, regis, kiekvienas atrandame poziciją, kurioje jaučiamės patogiai. Svarbu, kad asmeninės ambicijos padėtos į šalį, o per likusias rungtynes reikia toliau aukotis dėl komandos.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arnas Butkevičius
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Arnas Butkevičius

– Liko paskutinės dvejos rungtynės, kurios vėl bus tarsi finalai. Kaip pasitinkate tokios svarbos rungtynes – jaučiate įtampą ar kaip tik energiją, kuri padeda viską nušluoti?

– Labiau antras variantas. Jausmas, kad žūtbūt reikia pasiekti pergalę, suteikia didesnį susitelkimą visiems. Kaip minėjau, nebėra psichologinių klaidų, kurių būdavo. Dabar žaidžiame gana laisvai, net laisviau nei anksčiau, kai rungtynės neatrodydavo tokios svarbios. Svarbu tęsti darbą ir išlaikyti tokią energiją.

– Atlikote įspūdingą skrydį ir dėjimą. Kaip pats prisimenate tą ataką?

– Buvo geras Achille Polonaros perdavimas. Mačiau, kad varžovas pametė mane gynyboje, aš prakirtau ir pagaliau kojytės nenuvylė ir pavyko pakilti (šypsosi).

– Treneris akcentuoja, kad pernelyg nesižvalgo į kitus rezultatus. O jūs?

– Aišku, kad viso sezono metu pasižiūrime, kaip sužaidė kitos ekipos. Bet neskaičiuojame ir nedėliojame kažko pernelyg. Žiūrime į save ir tikime, kad pirmiausia patys turime iškovoti pergales, o tada jau matysime, kaip klostysis. Jei kažko negalėsime pakeisti, kas nuo mūsų priklauso, tai ir nepakeisime. Svarbu, kad patys atliktume maksimaliai savo darbą.

Suprasti akimirksniu

  • Eurolygos reguliariajame čempionate „Žalgiriui“ liko sužaisti du mačus: ateinantį ketvirtadienį (balandžio 6 d.) Kaune ir dar po savaitės Miunchene su „Bayern“ (balandžio 14 d.).

– 95 taškai – ar ir buvo tikslas laimėti puolimu šįkart?

– Pas mus nebūna plano laimėti puolimu. Visada bandome pradėti nuo gynybos, o šiandien pavyko iš gynybos rasti greitesnį puolimą, lengvesnius metimus, o įgijus persvarą atsirišo rankos, sukrito ir sudėtingesni metimai. Bet viskas nuo gynybos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas