Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 02 07

Įspūdingas vakaras Stambule: vadovėlinis „Žalgirio“ žaidimas ir lemtingos klaidos

Būtų smagu, jei Eurolyga sektų įvairius rekordus ir įdomiausius faktus taip, kaip tai daro NBA. Sunku prisiminti, kada komanda, įmetusi net 19 tritaškių, pralaimėjo rungtynes. Kauno „Žalgiris“ kontroliavo situaciją bei pirmavo rungtynėse maždaug 35 minutes, tačiau paskutinėmis minutėmis nesugebėjo apsiginti 1 prieš 1 bei turėjo pripažinti Eurolygos lyderių Stambulo „Anadolu Efes“ pranašumą 91:96.

Abiejų komandų puolimas ketvirtadienio vakarą buvo lyg iš vadovėlio. Tiek kauniečiai, tiek turkai bandė įvairias gynybos sistemas, tačiau tai vaizdo aikštelėje nekeitė.

Nuostabus žalgiriečių kantrumas bei komandinis žaidimas puolime leido susikurti be galo daug laisvų ir patogių metimų, kurių išpildymas buvo neįtikėtinas – 19 taiklių tritaškių iš 31.

„Anadolu Efes“ taip pat gliaudė „Žalgirio“ 2 prieš 2, tačiau rungtynes išsprendė jų individualus talentas.

Ketvirtajame kėlinyje, „Žalgiriui“ keičiantis dengiamaisiais, turkų žaidime neliko jokių derinių. Viena užtvara ir žaidimas 1 prieš 1. Po kai kurių metimų beliko skėsčioti rankomis ir pripažinti, kad tai buvo gera gynyba, bet dar geresnis puolimas.

VIDEO: Pamatykite: „Žalgirio“ rekordas ir galinga kova su lydere „Anadolu Efes“

Elitinis puolimas ir rekordas

„Žalgiris“ į rungtynes atėjo su labai aiškiu puolimo planu.

Rungtynių pradžioje buvo stengiamasi į kuo daugiau situacijų įvelti varžovų lyderį Sh.Larkiną su tikslu jį varginti ir neleisti ilsėtis gynyboje. Todėl nemažai derinių buvo skirta A.Milakniui. Vieną kartą pavyko prigauti Sh.Larkiną kiek vėluojantį ir Milas pataikė savo vienintelį rungtynių tritaškį.

Kita labai aiški visų rungtynių užduotis buvo atakuoti T.Pleissą 2 prieš 2 situacijose. T.Pleissas per 20 aikštelėje praleistų minučių spėjo pelnyti net 15 taškų, tačiau gynyboje buvo silpnoji „Anadolu Efes“ vieta. Ypač trečiajame ketvirtyje.

Atakuojant T.Pleissą, šis dažniausiai pasitikdavo gynėją ties baudos linija ir pamažu traukdavosi atgal. Tokia taktika reikalavo komandos draugų pagalbos ir šią detalę kauniečiai puikiai išnaudojo pranašumams susikurti. Trečiajame kėlinyje 7 atakų atkarpoje „Žalgiris“ pasižymėjo net 6 kartus, o penkiose iš jų pranašumą įgavo būtent atakuodami T.Pleissą.

VIDEO: Šaras pratrūko: man nesvarbu, bus bauda ar ne, bet turiu kovoti už savo vyrus

Ar tai buvo J.Andersono pagalba nuo artimiausio žmogaus, po kurios E.Ulanovas smeigė tritaškį, ar tai Ch.Singletono pagalba, būnant paskutine gynybos linija, po kurios N.Hayesas pridėjo dar vieną, ar L.Lekavičiaus metimas iš vidutinio nuotolio – visi metimai buvo susikurti akcentuotai atakuojant „Anadolu Efes“ aukštaūgį.

Th.Walkupas puikiai vadovavo komandai, R.Jokubaitis per trumpą laiką aikštelėje sugebėjo prisidėti prie 2 taiklių tritaškių, o kartu visi žalgiriečiai puolime pasižymėjo kantrumu, puikia kamuolio rotacija bei papildomais perdavimais.

„Anadolu Efes“ žaidėjai taip pat gan dažnai lengvai praleisdavo žalgiriečius closeouto situacijose, nedarydami taktinių baudų. Viso to rezultatas – puikus pasirodymas vienoje aikštelės pusėje ir komandos rekordas: 19 taiklių tritaškių per vienas rungtynes.

Kas nesisekė gynyboje?

„Žalgiris“ agresyvia pikenrolo gynyba prieš Sh.Larkiną aiškiai parodė, kad bandys priversti jį atsikratyti kamuolio. Geriau rinksis, kad juos įveiktų kiti žaidėjai, tik ne labiausiai dominuojantis žaidėjas Eurolygoje.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Shane'as Larkinas

Beveik 3 kėlinius tą daryti sekėsi visai neblogai.

Sh.Larkinas savo pirmąjį metimą Iš žaidimo pataikė sužaidus 28 minutes, iki tol turėjęs vos 4 taiklias baudas. Vietoje to, kauniečiai porą kartų nukentėjo Sh.Larkinui ir V.Micičiui greitai perdavus kamuolį po užtvaros. Keletas tokių situacijų nutiko ir rungtynėse su „Olympiakos“, kuomet atakuojami žaidėjai žino, kad jų laukia stepoutas ir iš karto nusimeta kamuolį.

Kita problema, labiausiai skaudinusi pirmoje rungtynių pusėje, buvo laiku nepadarytos taktinės pražangos. Galima suskaičiuoti bent 4 momentus, kuriuose tai buvo galima padaryti bei kurie kainavo net 12 taškų. Galbūt visų jų nenuimsi, tačiau pergalei būtų užtekę vos 6.

Dėl prieš tai minėtų problemų agresyvioje pikenrolo gynyboje, „Žalgiris“ pasirinko keitimosi taktiką 4 kėliniui. „Anadolu Efes“ žaidimas sulėtėjo, tačiau dar labiau suefektyvėjo.

Savo talentus pradėjo rodyti Sh.Larkinas, K.Simonas bei R.Beaubouis. Vienintelis metimas, kuriame kauniečiai galėjo kažką padaryti daug geriau buvo K.Simono tritaškis stovint vietoje – KC Riversas pasirinko per tolimą atstumą bei nepakėlė rankos. Sh.Larkinas ir R.Beaubouis demonstravo visus savo driblingo sugebėjimus bei unikalią sprogstamą jėgą.

Turkai ketvirtajame kėlinyje pelnė taškus net 10 atakų iš eilės, iš kurių net septyniose tą padarė po žaidimo 1 prieš 1.

Keli kertiniai momentai

„Žalgiris“ ilgą laiką pirmavo kelių taškų persvara, tačiau „Anadolu Efes“ vis naudojosi „Žalgirio“ klaidomis. Įsiminė keli momentai, kuriems susiklosčius kitaip, rungtynių inercija galėjo galutinai pasvirti į kauniečių pusę.

VIDEO: E.Ulanovo apmaudas Stambule: paleidome šansą

Vienas iš jų – dvi identiškos Th.Walkupo klaidos perduodant kamuolį L.Lekavičiui. Du tingūs perdavimai, kuriuos perėmė Sh.Larkinas ir pavertė lengvais taškais.

Kitas epizodas – iš trečiojo kėlinio galo. Pirmaujant 5 taškais, Z.LeDay blokavo Micičiaus metimą, tačiau perskubėjo atlikti perdavimą į priekį. Turkai perėmė kamuolį ir Sh.Larkinas smeigė tritaškį, kuris sumažino atsilikimą iki 2.

Vietoje šios klaidos, „Žalgiris“ galėjo turėti paskutinę trečiojo ir pirmą ketvirtojo kėlinio atakas bei galbūt padidinti pranašumą iki dviženklio.

VIDEO: Th.Walkupo žvilgsnis į karštą žalgiriečių mūšį Stambule

Svarbi buvo ir N.Hayesui užfiksuota pražanga gynyboje, apie kurią komentare po rungtynių užsiminė ir Š.Jasikevičius. Matant pakartojimą, aiškiai matosi, kad amerikietis užsiėmęs tinkamą poziciją bei nėra apskritimo viduje, kur pranašumą įgauna puolantysis žaidėjas. Ši pražanga ir techninė Šarui kainavo 4 taškus bei padidino turkų pranašumą iki 6 taškų.

Apibendrinimas

Tai buvo aukščiausio lygio krepšinio vakaras.

Abi komandos demonstravo išskirtinį puolimą – vieni labiau komandinį, kiti – paremtą individualiu talentu. Gaila, kad „Žalgiriui“ nepavyko sustabdyti dar kelių papildomų „Anadolu Efes“ atakų, tokiu būdu galutinai perlaužiant rungtynes į savo pusę.

Bet kokiu atveju, net ir nepaisant pralaimėjimo, tai turėtų būti dar vienas pozityvus gūsis „Žalgirio“ kieme.

Tuo pačiu tai – dar vienas įrodymas, kokia galinga ekipa reziduoja Stambule. Jeigu jai įveikti nepakanka net 19 taiklių tritaškių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas