Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 23

Išvargta pergalė: kas degino Šaro nervus ir palaužė „Budučnost“?

Per vargus, bet svarbiausia – pergalingai. Kauno „Žalgirio“ klubas nutraukė trijų nesėkmių seriją ir palaužė Podgoricos „Budučnost“ 84:76. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek analizavo 30 minučių sunkumus ir lemiamą lūžį ketvirtajame kėlinyje.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Penktadienio vakarą Kaune lankėsi Podgoricos „Budučnost“ komanda, užimanti priešpaskutinę, 15-ąją vietą turnyro lentelėje. Juodkalniečiai taip pat turėjo verstis nepilnos sudėties – jų talentas Goga Bitadzė, renkantis po 13 taškų per rungtynes, negalėjo žaisti dėl traumos, o dar keletas suolelio žaidėjų išvyko atstovauti Juodkalnijos rinktinei.

Žalgiriečiams negalėjo padėti Nate'as Woltersas bei Antanas Kavaliauskas, tačiau vis tiek pergalė buvo būtina. Galbūt buvo galima pasiekti ją lengviau, nes juodkalniečių sudėtis – tikrai neįspūdinga. Tad kas lėmė nesugebėjimą atsiplėšti per pirmuosius tris kėlinius?

VIDEO: Metimai paskutinėmis sekundėmis, dėjimai ir Brandono Davieso šou, nulėmęs „Žalgirio“ pergalę

Pirmųjų 30 minučių vargai

Klaidos, klaidos, klaidos. Tiek gynyboje, tiek puolime.

Rungtynių pradžioje žalgiriečiai susikūrė geras progas metimams, tačiau kelių jų neišnaudojo – prametė laisvi tiek B.Daviesas, tiek M.Grigonis.

„Budučnost“ labai greitai prisirinko komandinių pražangų. Sužaidus vos 4 minutes, svečiai buvo prasižengę jau 5 kartus, o už jas aikštelės šeimininkai vėliau juos smarkiai baudė. Pirmajame kėlinyje „Žalgiris“ gyveno ties baudų metimo linija, kadangi juodkalniečiai prasižengė net 10 kartų per pirmąsias 10 minučių.

Po pirmojo kėlinio švieslentė rodė minimalią kauniečių persvarą 20:18. Ji galėjo būti didesnė, tačiau to neleido padaryti dvi priežastys: iki bonuso nepadarytos pražangos, kurias, turbūt, po kiekvienerių rungtynių akcentuoja Šarūnas Jasikevičius, ir Deono Thompsono klaida gynyboje, kuomet likus 2 sekundėms iki atakos pabaigos, šis nepribėgo prie pat E.Jacksono ir leido šiam išmesti tritaškį, kuris skrodė tinklelį. Jei jis būtų privertęs ji sumušti kamuolį į žemę, atakos laikas greičiausiai būtų pasibaigęs.

Keliamės į antrą kėlinį. Čia „Žalgiris“ pridarė klaidų puolime.

Iš pradžių, D.Thompsonas greitajame puolime įsirėžė į gynėją – pražanga puolime. Tokią pačią pražangą kėlinio gale užsidirbo ir P.Jankūnas.

Taip pat kauniečiai keletą kartų užstrigo prieš „Budučnost“ bandymus nukreipti jų 2 prieš 2 žaidimą link galinės linijos. Leo Westermannas, šiose rungtynėse ne itin užtikrintai vadovavęs komandai, bei dažnai viena ar dvejomis akimirkomis vėlavęs perduoti kamuolį, vienoje iš situacijų pasivarė kamuolį link galinės linijos ir bandė užmesti alleyoopą B.Daviesui, kuris buvo visiškai laisvas, tačiau kokybiškai jam to padaryti nepavyko.

Vėliau, Th.Walkupas du kartus įsiveržė į baudos aikštelę ir du kartus pašoko į orą bandydamas atlikti perdavimą. Toks šuolis dažniausiai yra nerekomenduojamas ir šie du šuoliai pavirto dar dviem klaidomis.

Kėlinys baigiasi B.Davieso klaida, kuri yra identiška pirmojo kėlinio D.Thompsono klaidai – neprišokimas prie gynėjo likus 1-2 sekundėms iki atakos pabaigos. Nemanja Gordičius paskutinę kėlinio sekundę gavo dovanėlę nuo B.Davieso ir smeigė tritaškį, kuris leido juodkalniečiams į pertrauką išeiti su 3 taškų deficitu 36:39.

Trečiasis kėlinys priklausė vienam žaidėjui – Norrisui Cole'ui. Amerikietis, pirmoje rungtynių pusėje pelnęs 5 taškus, pataikė keletą metimų kėlinio pradžioje, o vėliau įkaitęs nebegalėjo pramesti ir kėlinį baigė su 16 taškų. Tai leido „Budučnost“ net pirmauti po 30 žaidimo minučių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Norrisas Cole'as
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Norrisas Cole'as

N.Cole'as pradžioje įveikė Th.Walkupą 1 prieš 1 sunkiu metimu iš vidutinio nuotolio. Vėliau, po atmetimo iš centravimo situacijos, smeigė tritaškį. Po to sekė „Žalgirio“ rizika – pasyvi gynyba amerikiečiui žaidžiant 2 prieš 2, kuomet B.Daviesas atsitraukęs laukia baudos aikštelėje. NBA čempionas smeigė tris vidutinius metimus iš eilės, o kėlinį pabaigė tritaškiu metimu, kuomet itin lengvai 1 prieš 1 staigumu ir greičiu įveikė Leo Westermaną.

Ketvirtojo kėlinio lūžis

Reikalai vėl persikėlė į ketvirtąjį kėlinį, kuriuose šiemet „Žalgiriui“ ne itin gerai sekasi. Tačiau, šį penktadienio vakarą istorija buvo kitokia.

„Žalgiris“ pakeitė gynybos sistemą prieš Norrisą Cole'ą – prieš jį buvo taikoma aktyvi du prieš du gynyba, taip pat keitimasis ginamaisiais atakos laikui einant į pabaigą. Tai padėjo sustabdyti šį žaidėją bei visą „Budučnost“ ekipą.

Amerikietis buvo priverstas nusimesti kamuolį, o tuo pačiu kauniečiai privertė taškus kurti kitus svečių ekipos žaidėjus. Jiems tai sekėsi daryti ne itin efektyviai.

VIDEO: M.Grigonis: apie Šaro žadintuvą, chroniškas problemas ir pergalės naudą

Taip pat keletą kartų suveikė žalgiriečių spaudimas visoje aikštėje – kartą tas pats N.Cole'as pabandė atlikti šiek tiek nesąmoningą perdavimą per visą aikštelę, kurį perėmė A.White'as, o vėliau E.Ulanovas puikiai susigynė bei atėmė kamuolį iš E.Jacksono ties vidurio linija.

Puolime „Žalgiris“ naudojosi tuo, ką jiems suteikė oponentas.

B.Daviesas ir E.Ulanovas parodė savo jėgą ir sugebėjimus centruodami bei dalindamiesi kamuoliu. Verta pastebėti, kad kauniečiai atliko net 22 rezultatyvius perdavimus, kai jų varžovai – vos 10.

Th.Walkupas drąsiai baudė varžovus tritaškiu pusiau greitoje atakoje, o vėliau nubaudė juos už tai, kad nesustabdė jo įsibėgėjusio aikštės viduryje. Amerikietis po atkovoto kamuolio su juo nubėgo per visą aikštę bei pelnė du taškus su pražanga 80:72. Tai buvo lemiamas „Žalgirio“ kirtis.

VIDEO: Th.Walkupas: apie naujas pareigas Kaune ir keistą minutės pertraukėlę

Walkupo vadovavimas komandai

Amerikietis sužaidė vienas geriausių sezono rungtynių statistikos prasme: per 25 minutes pelnė 14 taškų, pataikė 5 metimus iš 7, atliko 6 perdavimus, suklydo 3 kartus bei surinko 18 naudingumo balų.

Kai kuriais momentais jo žaidimas nebuvo itin užtikrintas: klaidos, pašokant į orą ir bandant atlikti perdavimą, dar keletas atakų taip pat vos nesibaigė klaidomis. Tačiau ši kartą Th.Walkupas turėjo laiko bei atakų atpirkti savo kaltę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Thomas Walkupas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Thomas Walkupas

Net tris kartus jis greitose atakose per visą aikštę pelnė taškus. Lemiamame kėlinyje jis puikiai atliko organizatoriaus funkciją – įvesdavo kamuolį po krepšiu, kur kauniečiai turėjo pranašumą bei jį išnaudodavo.

Th.Walkupo žaidimas įžaidėjo pozicijoje nebuvo idealus, tačiau tai ir nėra jo natūrali pozicija. Svarbu, kad jis gerai organizavo žaidimą bei savo reidais suteikė „Žalgiriui“ impulsą puolime, ko iš jo dažniausiai trūkdavo.

VIDEO: B.Daviesas: apie beprotišką naktį palatoje ir gimusio berniuko džiaugsmą

Išvada

Galbūt sirgaliai tikėjosi lengvesnės pergalės, tačiau pačių žalgiriečių klaidos abejose aikštelės pusėse neleido to padaryti.

Rungtynės nebuvo aukščiausios kokybės, tačiau kauniečiai jas laimėjo – o tai šiuo metu yra svarbiausia. Iki 8-osios vietos dabar „Žalgirį“ skiria dvi pergalės. Joje įsitaisiusi Vitorijos ekipa. Tai bus lemiama dvikova, kurią kauniečiai privalės laimėti.

Varžovų meistriškumas bus tikrai aukštesnis, todėl ir patiems žalgiriečiams reikės pasitempti, norint išlaikyti tikslą patekti į aštuntuką gyvą.

VIDEO: „Ginčas“ dėl Šaro pagalbininko ir „Žalgirio“ iššūkių Eurolygoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?