Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 12 20

Išvargta pergalė: „Žalgirio“ inkaras Stambule ir svarbiausi išsigelbėjimo faktoriai

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai išvargo pergalę Stambule. Po dramatiškos kovos ir ilgų varžovų gaudynių žalgiriečiai 75:71 palaužė vietos „Daruššafaka“. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek sudėliojo svarbiausius rungtynių akcentus.
Thomasas Walkupas ir Aaronas White'as
Thomasas Walkupas ir Aaronas White'as / Getty Images/Euroleague.net nuotr.

Nyki pirmoji pusė

Visos šios rungtynės tikrai nebuvo graži dovana krepšinio aistruoliams. Daug žaidybinio broko, daug pražangų ir rungtynių stabdymų. Pirmojoje pusėje abi komandos atrodė tikrai nykiai.

Kauniečiams puolime niekaip nesisekė įeiti į žaidimo ritmą. Paskui keletą geresnių ir taškais pasibaigusių užpuolimų sekdavo ataka, kuri pasibaigdavo arba ne itin efektyviu metimu, arba padaryta klaida.

Rungtynių pradžioje Marius Grigonis vienos atakos metu pamiršo derinį ir nepastatė nugarinės užtvaros Aaronui White'ui. Todėl Derrickas Waltonas paskutinėmis atakos sekundėmis metė iš toli sunkų metimą, kuris net nelietė lanko.

A.Milaknis, išlįsdamas iš užtvarų, sulaukia labai daug varžovų dėmesio ir atrodo, kad jie pamiršta, jog aikštelėje dar yra ir kitų priešininkų ekipos žaidėjų.

Po minutės pertraukėlės, tas pats derinys buvo išpildytas puikiai bei pasibaigė dviem A.White'o taškais iš po krepšio.

VIDEO: Pamatykite: „Žalgirio“ triūsą Stambule vainikavo įspūdingiausias T.Walkupo dėjimas šį sezoną

Žalgiriečiai atrodė ne itin užtikrinti savo veiksmais aikštelėje. L.Birutis buvo apylaisvis per 4 metrus nuo krepšio, tačiau jo metimas irgi nesiekė lanko.

Kitoje atakoje antrajame kėlinyje kamuolys greitai judėjo aplink tritaškio liniją, tačiau niekas nedrįso mesti į krepšį – B.Daviesui buvo sušvilptos trys sekundės baudos aikštelėje.

Po jos Šaras nusprendė išnaudoti A.Milaknį ir skyrė keletą iš eilės derinių jam. To rezultatas? Keturi Davieso taškai iš po krepšio. A.Milaknis, išlįsdamas iš užtvarų, sulaukia labai daug varžovų dėmesio ir atrodo, kad jie pamiršta, jog aikštelėje dar yra ir kitų priešininkų ekipos žaidėjų.

Tą galime vadinti tendencija – šį sezoną komandos leidžia Milakniui išmesti mažiau tritaškių: vid. 3,8 per rungtynes, kai praėjusiais metais snaiperis išmesdavo po 4,6. Tuo tarpu jo rezultatyvių perdavimų vidurkis kol kas pakilęs 0,8 iki 1,3.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Artūras Milaknis ir Stantonas Kiddas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Artūras Milaknis ir Stantonas Kiddas

Kitoje aikštelės pusėje „Daruššafaka“ komandai sunkiai sekėsi rasti derinį, kuriuo pavyktų pelnyti lengvesnių taškų. Vien antrajame kėlinyje buvo 8 atakos, kuomet „Žalgiris“ sustabdydavo turkų pirminį puolimo planą, po kurio atrodydavo, kad turkai nebežino, ką toliau daryti.

Tačiau pirmauti po dviejų kėlinių 39:33 jiems leido keletas dalykų: puolime atkovoti kamuoliai, keletas puikiai išnaudotų „Žalgirio“ klaidų gynyboje bei sėkmė.

Žalgiris puikiai žinojo M.Erico ir J.Evanso stipriąją pusę – puolime atkovotus kamuolius. Šie du amerikiečiai atkovoja vidutiniškai daugiau nei po 3 kamuolius puolime. Tačiau jau per pirmuosius du kėlinius kauniečiai leido turkams turėti net 7 antruosius šansus, kuriais, verta pridurti, turkai naudojosi itin prastai.

L.Birutis, A.White'as, E.Ulanovas, A.Kavaliauskas ir D.Waltonas – visi suklydo nors vieną kartą neatsitverdami savo žmonių.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Stambulo „Daruššafaka“ – Kauno „Žalgiris“
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Stambulo „Daruššafaka“ – Kauno „Žalgiris“

Pirmoje pusėje „Žalgiris“ padarė keletą nedovanotinų klaidų gynyboje.

Kartą greitajame puolime išsirenkant žmones nesusišnekėjo E.Ulanovas ir D.Waltonas, tad M.Brownas pelnė 3 taškus. Toney Douglasas greitajame puolime buvo pradėtas stabdyti gerokai per vėlai ir dar praleistas į stipriąją dešinę ranką. Taip pat A.White'as turėjo galimybę padaryti protingą pražangą iki bonuso. Vėliau, po spaudimo visoje aikštelėje, A.Kavaliauskas prasižengė prieš tritaškį metantį J.Dieblerį ir tai pavirto trimis taikliais baudų metimais.

Reikia pripažinti, kad „Žalgiriui“ gerai sekėsi stabdyti pirmines „Daruššafaka“ puolimo opcijas. Tačiau antrojo kėlinio gale turkams šypsojosi sėkmė.

18 proc. tritaškių metikas Ray McCallumas po 22 sekundžių geros gynybos smeigė tritaškį prieš A.White'ą, J.Diebleris po puikios gynybos taip pat smeigė sunkų tritaškį per rankas, o paskutinėje atakoje J.Evansas pagavo pamuštą kamuolį ir apsisukęs pataikė nelengvą metimą iš vidutinio nuotolio.

Kertinis ketvirtasis kėlinys

Paskutines 10 rungtynių minučių „Žalgiris“ laimėjo 26:18. Puikų indėlį ir energijos antplūdį komandai suteikė Th.Walkupas, kurio įspūdingas dėjimas bei dar 4 taškai po ilgos pertraukos išvedė „Žalgirį“ į priekį 53:52.

Labai didelę svarbą šiose rungtynėse ir ypač ketvirtajame kėlinyje suvaidino „Daruššafaka“ anksti peržengtas komandinių pražangų limitas. Paskutiniajame ketvirtyje turkai prasižengė 4-ąjį kartą praėjus vos 1 minutei ir 40 sekundžių. „Žalgiris“ tuo pasinaudojo itin efektyviai – baudos aikštelėje vėliau buvo žaidžiama agresyviai, o padėjo ir teisėjų pasirinktas teisėjavimo stilius šioms rungtynėms.

„Žalgiris“ per paskutines 10 minučių metė net 8 baudas, kurias užsidirbo ne metimo į krepšį metu. 6 iš jų buvo taiklios – vienintelis B.Daviesas buvo ne itin neužtikrintas prie baudų metimo linijos (7/11).

Leo Westermanno tritaškis buvo tik dar vienos „Daruššafaka“ klaidos gynyboje pasekmė. M.Ericas vėlavo sugrįžti į gynybą, todėl B.Daviesą pasaugoti turėjo vienas iš gynėjų. Vietoj to, kad liktų prie Leo Westermanno, kuris buvo per vieną perdavimą nuo kamuolio, jis bandė sugrįžti prie „Žalgirio“ amerikiečio, palikdamas Leo visiškai laisvą. Prancūzas šaltakraujiškai smeigė tritaškį ir nulėmė rungtynes.

Išvada

Šių laimėtų rungtynių sezono pabaigoje turbūt neprisimins niekas. Tačiau pralaimėjimas būtų kainavęs itin skaudžiai.

Kauniečių žaidime akivaizdžiai jautėsi dviejų starto penketo žaidėjų trūkumas. Abiejų komandų žaidimas buvo nykus, tačiau „Žalgiris“ savo didelių pastangų bei protingiau sužaisto ketvirtojo kėlinio dėka važiuoja namo su labai svarbia pergale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas