Tiesiogiai

Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!Turime nebaigtų reikalų! 9 valandos apie ateities Lietuvą!

2021 11 15

J.Zdovcas prieš lentelės kaimynų mūšį: „Jaučiame, kad galime laimėti“

222 dienos – tiek laiko praėjo nuo paskutinės Kauno „Žalgirio“ pergalės Eurolygoje. Ją kauniečiai iškovojo šių metų balandžio 8-ąją, kai namuose nugalėjo Atėnų „Panathinaikos“. Jau rytoj „Žalgirio“ arenoje vėl svečiuosis PAO krepšininkai. Ar dešimtas bandymas nemeluos ir žaliai-balti iš Kauno nutrauks vieną juodžiausių atkarpų klubo istorijoje?

Thomasas Walkupas, Lukas Lekavičius, Martinas Gebenas, Paulius Jankūnas, Rokas Jokubaitis, Marius Grigonis – tai buvo naudingiausi „Žalgirio“ žaidėjai, kai pastarąjį kartą Lietuvos čempionai iškovojo pergalę Eurolygoje nugalėdami „Panathinaikos“.

Praėjus daugiau nei pusmečiui, iš šių žaidėjų Kaune liko tik L.Lekavičius ir P.Jankūnas, bet ir pastarasis negalės žaisti rytoj dėl traumos ir operacijos, kurią iškentė prieš kelias savaites.

Iš pagrindų pasikeitęs „Žalgiris“ kraujuoja sezono starte ir nelaimėjęs nė karto per 9 turus rizikuoja pakartoti ilgiausios pralaimėjimų serijos klubo istorijoje antirekordą.

10 kartų žalgiriečiai suklupo 2006-2007 m. sezone, kai komandą treniravo iš pradžių Ainaras Bagatskis, o vėliau Rimantas Grigas. Jei nelaimės ir rytoj, antirekordinė „Žalgirio“ pralaimėjimų serija bus pakartota.

Išvengti įsirašymo į dar vieną juodą klubo istorijos puslapį žalgiriečiai mėgins antradienio vakarą „Žalgirio“ arenoje.

„Panathinaikos“ nepradėjo sezono gerai, kaip ir mes. Jei pažvelgtumėte į statistiką, mūsų skaičiai panašūs. Juos slegia didelis spaudimas, – prieš rytojaus akistatą apie būsimus varžovus kalbėjo „Žalgirio“ strategas Jure Zdovcas. – Gerai pažįstu graikus, žinau, kad jie padarys viską, kad laimėtų prieš mus. Jie turi daug užsieniečių, puikiai pažįstu jų trenerį, bet jeigu norime laimėti, turime žiūrėti į save ir gerai pasirodyti.

Gerai jiems pasiruošime ir turime susikoncentruoti į detales, ties kuriomis dirbame, bei stengtis nutraukti pralaimėjimų seriją.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jure Zdovcas
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Jure Zdovcas

J.Zdovcas atskleidė, jog traumą per treniruotę Madride patyręs naudingiausias „Žalgirio“ žaidėjas Joshas Nebo dar nesitreniravo, bet viliasi, kad pavyks jį atgaivinti iki artimiausių rungtynių.

„Tikimės, kad jis žais. Jis vis dar nesitreniravo. Šįvakar bandysime jį įvesti į normalias treniruotes. Jei gerai jausis, jis žais rytoj“, – tikino specialistas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Joshua Nebo
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Joshua Nebo

Rytojaus rungtynės bus akistata tarp 17 ir 18 vietą Eurolygoje užimančių komandų.

Sykį tokią dvikovą „Žalgiris“ jau pralaimėjo, kai susitiko su Berlyno ALBA. Ar prieš rungtynes su PAO J.Zdovcas ir žaidėjai jaučia spaudimą būtinai iškovoti pergalę?

„Žinoma, visi jaučiame spaudimą, jaučiame, kad tai yra rungtynės, kurias galime laimėti. Pažiūrėsime. Kai ką patobulinome. Aš vis dar manau, kad galėjome laimėti Madride, jei ketvirtojo kėlinio pradžioje būtume buvę protingesni. Buvome arti ir maniau, kad galime juos „nulaužti“, bet nenulaužėme. Žinoma, jaučiame spaudimą, bet kartais nereikia galvoti, kas nutiks, jei dar kartą pralaimėsime. Daug kas priklauso nuo mūsų – nesvarbu, ar turime problemų, vis tiek turime pakankamai žaidėjų, kad laimėtume rungtynes“, – sakė J.Zdovcas.

Į priekį Atėnų komandą šį sezoną veda Eurolygos debiutantas Darylas Maconas, sezono pradžioje renkantis net po 17 taškų per susitikimą. Vis dėlto J.Zdovcas gynybos prieš varžovų lyderį nesureikšmino.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Darylas Maconas jaunesnysis
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Darylas Maconas jaunesnysis

„Kažkas turi pelnyti taškus. Tai – taškų rinkėjas ir vienas iš trijų jų žaidėjų, kurie dažniausiai turi kamuolį ir kuria taškus. Bet man svarbiau yra laimėti nei tai, kaip sustabdyti vieną žaidėją“, – sakė slovėnas.

Paklaustas apie žaidėjų požiūrio į darbą, J.Zdovcą tikino, jog dėl to problemų neturi, tačiau pabrėžė kitus svarbius dalykus – koncentraciją į detales bei gynybą.

„Viskas gerai. Niekada neturėjau klausimų dėl to. Tačiau vis dar trūksta koncentracijos detalėms. Vis dar per daug varinėjamės kamuolį, esame pernelyg savanaudiški. Tas pats ir gynyboje. Analizavome įrašus, kai buvome geri 20 sekundžių, bet atsipalaiduojame per paskutines kelias sekundes. Kaip jau sakiau, turime žaidėjų, ypač aukštaūgių, kurie žaidžia labai daug. Bet jeigu norime laimėti rungtynes, privalome neleisti varžovams įmesti daugiau nei 70 taškų“, – aiškią ribą brėžė strategas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jure Zdovcas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Jure Zdovcas

„Žalgiris“ prieš akistatą su „Panathinaikos“ turėjo laisvesnį tvarkaraštį. Savaitgalį kauniečiai nežaidė LKL rungtynių, kai būsimieji jų varžovai Graikijoje rungtyniavo.

„Nebuvo lengva, nes visą dieną keliavome iš Madrido, – priminė J.Zdovcas. – Bet žinoma, mums padės tai, kad nežaidėme rungtynių savaitgalį, kai kitos rungtyniavo. „Panathinaikos“ žaidė prieš AEK, tai vietinis derbis. Žinoma, galėjome šiek tiek pailsėti, lyginant su kitomis komandomis.“

Madride, netekus J.Nebo, o sudėtyje neturint ir Joffrey Lauvergne'o bei Pauliaus Jankūno, „Žalgiris“ išbandė ir žaidimą žemesniu penketu, kai vidurio puolėjo pozicijoje rungtyniauja Tyleris Cavanaugh, o ketvirtu numeriu žaidžia Edgaras Ulanovas arba Nielsas Giffey. Ar tai gali tapti „Žalgirio“ ginklu?

„Man patinka aikštėje turėti penkis žaidėjus, galinčius pataikyti, – teigė J.Zdovcas. – Tai buvo viena priežasčių, kodėl prieš „Real“ įmetėme daugiau taškų, nei įprastai. Maniau, kad galėjome juos nubausti dar labiau. Bet Joshas patyrė traumą per paskutinę treniruotę, tad negalėjome tinkamai pasiruošti. Nielsas ir Ulanovas kovoja ketvirtoje pozicijoje, net ir žaisdami prieš Yabusele, nors turėjo mažų problemų, bet apskritai jie gynėsi gerai. Bet ilgu laikotarpiu mums reikia visų žaidėjų. Galbūt gali nustebinti varžovus vienose rungtynėse su tokia sudėtimi, bet kuo toliau, tuo bus sunkiau.“

Tyleris Cavanaugh
Tyleris Cavanaugh

Devyni pralaimėjimai iš eilės ir grėsmė pakartoti klubo antirekordą. Ar treneris ir žaidėjai jaučia spaudimą?

„Žinoma. Bet spaudimas yra žaidimo dalis. Be spaudimo negali žaisti – jį patiri iš žurnalistų, iš sirgalių. Ir spaudimas tik augs. Jeigu nesusitvarkai su spaudimu, geriau nustok žaisti“, – tikino strategas

Prieš „Žalgirį“ negalės stoti vienas aštriausių PAO ginklų Nemanja Nedovičius. Dėl atsinaujinusios šlaunies traumos serbas neatvyks į Kauną ir negrasins „Žalgiriui“ savo taškų rinkimo gebėjimais, kurie jam leido pernai rinkti po 16, o šiemet, iki traumos, po 9,4 taško per susitikimą Eurolygoje.

„Ką tik sužinojome, kad Nemanja negalės žaisti. Ant popieriaus mums geriau, kad jis nežais, mums nereikės jam ruoštis taktiškai“, – teigė treneris.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nemanja Nedovičius
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Nemanja Nedovičius

Pamažu į „Žalgirio“ žaidimą įsilieja ir naujokai Zoranas Dragičius bei Tai Websteris. Nors jų žaidime dar netrūksta broko, Madride jie jau solidžiau prisidėjo prie komandos, kartu pelnydami 14 taškų (Z.Dragičius – 6, T.Websteris – 8). Ar jie jau gali daryti skirtumą „Žalgirio“ rungtynėse?

„Jei nuoširdžiai, nežinau. Dar anksti kalbėti. Jie vis dar nori pernelyg pasirodyti, puolime yra nervingi, kartais pernelyg savanaudiški. Jie turi būti kantresni. Jie – dar žaidėjai rotacijoje, galintys mums padėti. Mums nereikia žaisti vienas prieš penkis, tai mums tik pakenks“, – kalbėjo J.Zdovcas.

„Žalgirio“ ir „Panathinaikos“ rungtynės antradienį prasidės 20 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas