Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 05

Joanas Plaza – apie įspūdingą „Žalgirį“ ir nemalonų pirmą kartą karjeroje

Joanas Plaza ketvirtadienio vakarą Sankt Peterburge turėjo spausti Šarūnui Jasikevičiui ranką ir siekti antros pergalės prieš Kauno „Žalgirį“ šį sezoną. Bet jo planus sujaukė pirmas ir ne pats maloniausias kartas jo karjeroje. Ispaną įsuko negailestinga Eurolygos mėsmalė, pasiglemžusi jau ne pirmą trenerį.
Joanas Plaza
Joanas Plaza / Getty Images/Euroleague.net nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Zenit“ – „Žalgiris“ | 19:00 | Sankt Peterburgas

J.Plaza turi unikalią derinių knygą, bet jo bibliografijoje yra ir kitokių rašytinių kūrinių. Pavyzdžiui, du romanai „Pažadink mane dabar“ ir „Andželinos paklodės“ – pastarasis netgi išverstas į lietuvių kalbą.

Juodraščiuose jis jau baigia pildyti trečiosios knygos puslapius, bet prieš metus paguldė rankraštį į stalčių vos pasirašęs sutartį su Sankt Peterburgo „Zenit“.

Po šiek tiek daugiau nei metų jis ketina nupūsti dulkes nuo savo kūrinio, kurį greičiausiai papildys Rusijoje sukauptos patirtys. O tokių jis dar neturėjo.

2020-ųjų vasarį „Zenit“ pranešė, kad su J.Plaza suka skirtingais keliais. Tai buvo pirmas kartas per 14 metų, kai 56-erių specialistas vidury sezono neteko darbo.

„Po šitos patirties, ta knyga dabar gali būti dar įdomesnė“, – 15min pasakojo ispanas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Joano Plazos knygos „Andželikos paklodės“ pristatymas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Joano Plazos knygos „Andželikos paklodės“ pristatymas

Jeigu jo metai Sankt Peterburge kada nors virstų į knygą, paprašytas jai pasufleruoti pavadinimą J.Plaza atsakė užuominomis.

„Galėčiau duoti daug knygų ar filmų pavadinimų, – atsakė J.Plaza. – Bet dabar geriausiai tiktų Echkharto Tolle knyga „Šios akimirkos galia“ („The Power of Now“. – ang.).“

1999-aisiais išleistą kūrinį rekomendavo pati Oprah Winfrey ir jį pirko dešimtys milijonų žmonių, kuriems buvo pateiktas vertimas į 33 kalbas.

„Šios akimirkos galia“ pasakoja apie tai, kad praeitis ir ateitis tėra iliuzija. Tikroji harmonija išgyvenama tik dabar, šią akimirką, o praeitis su ateitimi yra tik mūsų minčių vaisius, daugiau trukdantis susitelkti į esamą akimirką, nei padedantis gyventi.

Todėl J.Plaza užvertė šį rusišką romaną ir ruošia save geriausiai šios dienos versijai, kuri pati atneš tokią ateitį, kokios nusipelnys jo darbai ir mintys.

Jasikevičiaus komanda visada kovoja ir niekada nepasiduoda. Ir tai jiems užtarnavo pagarbą Europoje.

Tačiau Eurolygos trenerių karuselė verčia nuogąstauti apie ateitį. Sankt Peterburgo klubas tapo šeštuoju Eurolygoje šį sezoną, kuris keitė vyr. trenerį. Kai kurie strategus jau spėjo pakeisti po du kartus. Praėjusį sezoną darbo neteko pusės Eurolygos komandų specialistai.

Šarūno Jasikevičiaus posto „Žalgiryje“ nenunešusi 9 pralaimėjimų serija Eurolygoje yra aukso vertės. 15min kalbinti Eurolygos treneriai prie išjungtų diktofonų juokauja, kad tik Šaras ir Željko gali išsaugoti darbą įkritę į tokį pralaimėjimų liūną.

O dauguma kitų specialistų įmesti į mėsmalę, kurioje nėra žodžio „palaukite“ ir „pasitikėkite procesu“.

J.Plaza ketvirtadienį turėjo diriguoti „Zenit“ žaidimui antrajame sezono mūšyje su „Žalgiriu“. Tačiau pirmąjį susirėmimą Kaune laimėjęs ispanas vasarį turėjo susikrauti lagaminus ir grįžti namo.

„Zenit“ smigo į Eurolygos turnyro lentelės dugną ir atsidūrė ant skardžio krašto VTB lygoje, kur namuose laimėję vos 1 mačą iš 8 laviravo ant nepatekimo į atkrintamąsias.

15min pokalbis su J.Plaza – apie padidintos rizikos darbą Eurolygoje, neįprastą pirmą kartą ir „Žalgirį“.

– Kas dėjosi jūsų galvoje, kai ruošdamas komandą Europos taurei, staiga sužinojote, kad žaisite Eurolygoje?

– Gavau skambutį, kad turiu susitikti su „Gazprom“ vadovu Barselonoje. Jis man pranešė, kad gavo vardinį kvietimą į Eurolygą. Tas kvietimas buvo neįtikėtinas, bet... Mes jau buvome susitarę su 13-14 žaidėjų (6 rusais ir 7 legionieriais) žaisti Europos taurėje. Todėl tuo metu aš jiems pasakiau savo nuomonę, kaip turėtume atsakyti į tą kvietimą.

Nuo 2018-ųjų gruodžio mes planavome pamažu augti tris sezonus, kol taptume rimta komanda, kuri to laikotarpio pabaigoje žaistų Europos taurės finale. Kad susikurtume galimybę patekti į Eurolygą per pakankamai neilgą laikotarpį.

– Gandai, kad „Zenit“ galvoja apie pokyčius vyr. trenerio pozicijoje, pradėjo sklisti gan anksti. Koks jausmas sėdėti ant karštosios kėdės? Kokį tada pamatėte Joaną Plazą?

– Vieną dieną viską įsivertinus ir pamačius, kur galėjau būti neteisus aš pats, galėsiu padaryti išvadas. Dabar dar per anksti apie tai kalbėti. Ir dabar tam netinkamas metas.

Aš tiesiog noriu palinkėti „Zenit“ geriausio savo sirgaliams, jų žaidėjams ir buvusiems klubo darbuotojams.

Kaip jaučiausi? Aš žmogus, kuris visada pradeda nuo savikritikos ir neieško lengvų pasiteisinimų ar atpirkimo ožių. Viską reikia išanalizuoti.

Sakiau žaidėjams su jais atsisveikindamas, kad paliekant kelias smulkmenas nuošalėje, atsukęs laiką atgal į 2019-ųjų liepos 23-iąją, pakartočiau viską. Pasakiau jiems, kad aš ramus.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Joan Plaza
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Joan Plaza

– O visgi jeigu, ką būtumėte daręs kitaip?

– Turiu labai aiškią viziją, bet dabar, po šitų patirčių, būtų per lengva daryti tokias išvadas. Juolab, dabar tam netinkamas metas.

Kalbant apie Eurolygą, yra vienas akivaizdus faktorius. Paliekant nuošalyje labai didelį talento lygį, žaidėjų fiziškumą ir jų patirtį... Ar žinote, kiek normalių treniruočių – ne standartinių prieš ar po rungtyninių pratybų, o normalių treniruočių mes iš viso turime Eurolygoje? Apytiksliai 36. Per visą sezoną!

Ar žinote, koks yra rungtynių skirtumas žaidžiant Eurolygoje ir Europos taurėje? Eurolygoje prisideda maždaug 20 rungtynių daugiau. Turėkite omenyje, kad jos prideda papildomų kelionių, traumų, keičia treniruočių režimą ir t.t.

– Atrodo, Sankt Peterburge bandėte įkurti ACB komandą. Visi jūsų vasarą įsigyti legionieriai arba dar praėjusį sezoną, arba šiek tiek anksčiau žaidė Ispanijos čempionate. Ar toks modelis čia gali būti pergalingas su Rusijos krepšininkų mentalitetu ir jų žaidimo stiliumi?

– Manau, niekas nesiginčytų, kad ACB yra geriausia lyga Europoje. Be abejo, su daugybe dalykų, kuriuos galima pagerinti, bet vis tiek geriausia.

„Zenit“ klube vasarą nebuvo jokio techninio direktoriaus, todėl su suvaržytu biudžetu nusprendėme įsigyti žaidėjų su Europos taurės patirtimi. Kadangi mums buvo labai sunku įpirkti Eurolygos krepšininkus, kvietėmės ir tuos, kurie žaidė FIBA Čempionų lygoje arba seniai seniai rungtyniavo didesniuose klubuose. Išskyrus Gustavo Ayoną, kurį įsigijome kitomis aplinkybėmis.

Būrėme komandą atsižvelgdami ir į žaidėjų asmenybes, tikėdamiesi, kad geriausią savo žaidimą jie demonstruos antrą ar trečią sezoną, kai apsipras žaisdami kartu.

Euroleague.net nuotr./Gustavo Ayonas
Euroleague.net nuotr./Gustavo Ayonas

– Eurolygos treneriai pastaraisiais metais sunkiai gali planuoti antrą ar trečią sezoną į priekį. Trečdalis Eurolygos komandų jau pakeitė trenerius ir jų kaita yra ryški pastarųjų sezonų tendencija. Kaip manote, kur tai veda Eurolygą?

– Arba tau reikia turėti daug pinigų – nors net ir prie tokių aplinkybių Madrido „Real“ demonstruoja, kaip svarbu išlaikyti didįjį žaidėjų branduolį metų metus, arba turi sukurti darbo liniją, kuri ilgainiui privestų tave prie tam tikrų iššūkių ir tikslų, bet per protingą laiko tarpą.

Tam reikia, kad tiek klubo prezidentas, tiek generalinis direktorius, sporto direktorius ir vyriausiasis treneris šiam darbui turėtų aiškią idėją ir patirtį.

Yra jaunų komandų, kurios nori auginti ir reklamuoti savo žaidėjus. Yra komandų, kurioms tai nerūpi – svarbiausia visada būti aukštumoje. Yra ir tokių, kurios gali įsigyti geriausius žaidėjus Europoje arba savo šalyje.

– Atrodo, kad Eurolygoje vyr. trenerio kėdė dabar tokia karšta, kad tokioje situacijoje, pavyzdžiui, sunku auginti jaunus žaidėjus, galvoti apie kažkokius ilgalaikius klubo vaisius, nes planuodamas rezultatą po 2-3 metų gali būti atleistas jau pirmo sezono žiemą. Kokių neigiamų pasekmių turi toks trenerių darbo nesaugumas?

– Manau, kad jaunų žaidėjų auginimas ir žaidimas aukštame lygyje yra tikrai suderinamas. Tačiau tam reikia nuoseklaus klubo ir trenerio su pašaukimu.

Per kiek metų iš NBA organizacijos reikalaujama čempionų žiedų? Kiek sezonų geros komandos išlaiko tą patį trenerį NBA, ar toje pačioje Anglijos futbolo Premier lygoje? Ar jie geresni treneriai? Nieko panašaus. Tačiau yra tik vienas nuoseklus kriterijus – jų komandų progresas.

2018-aisiais stažavausi Bostone ir San Antonijuje. NBA žmonės man ten pasakė: su trimis „All-Star“ žaidėjais gali kovoti dėl žiedo, su dviem gali bandyti laimėti konferencijos titulą, o su vienu kautis dėl vietos atkrintamosiose.

Kiek žaidėjų rungtyniauja NBA Visų žvaigždžių rungtynėse? 24. Kiek NBA yra komandų? 30.

– Tai pirmas kartas karjeroje, kai buvote atleistas sezono viduryje. Kokių minčių sukėlė toks dramatiškas karjeros pokytis?

– Iki šios dienos man tikrai labai pasisekė. Manau todėl, kad aš niekada nieko neapgaudinėjau.

Niekada nežadėjau dalykų, kurių negalėjau padaryti. Visada prisitaikydavau prie sąlygų, ar tai būtų autopilotas Madride, ar darbas tokiose kovingose komandose kaip Sevilija, su kuria patekome į Europos taurės finalą.

Bet visuomet būdavome nuoseklūs su klubo biudžetu ir laikotarpiu, per kurį man reikėdavo įgyvendinti organizacijos iškeltus iššūkius.

Tad dėl šios konkrečios patirties jaučiuosi keistai, nes buvau atviras nuo pirmos dienos ir net su visais mano trūkumais, dabar esu geresnis treneris nei pernai.

– „Žalgirio“ žaidimą dabar stebite nebe kaip varžovas, ruošiantis šiai komandai nuskausminamuosius, o kaip treneris, kuris nenustoja mokytis. Ką žymitės į savo užrašų knygą žiūrėdamas „Žalgirio“ rungtynes?

– Kai stebiu varžovų žaidimą, stengiuosi identifikuoti jų stiprybes ir silpnybes. Aišku, jeigu jie tokių turi.

Negaliu būti objektyvus „Žalgirio“ klausimu vien dėl fantastiškos mano patirties Kaune prieš 7 metus. Bet aš pamenu, kai prieš porą metų su Malagos „Unicaja“ pralaimėjome „Žalgiriui“ 1 ir 2 taškais. Jasikevičiaus komanda visada kovoja ir niekada nepasiduoda. Ir tai jiems užtarnavo pagarbą Europoje.

– Kai dar treniravote „Zenit“, Kaune nugalėjote „Žalgirį“, kuris vėliau greitai įsivėlė į 9 pralaimėjimų seriją. Kas juos prilaikė tada ir kas leido nutrūkti nuo grandinės pastarosiomis savaitėmis? Ar dabar matote juos atkrintamosiose varžybose?

– Paklausykite – „Žalgiris“ pastaraisiais metais žaidė ĮSPŪDINGU lygiu.

Net ir šį sezoną, visai kaip mes – nugalėdami CSKA, „Fenerbahče“, „Chimki“ ir „Olympiakos“ išvykose, jie turėjo daug puikių rungtynių. Tiesiog labai sunku visada išlikti viršūnėje.

Mūsų rungtynių „Žalgirio“ arenoje rezultatą nulėmė pratęsimas, bet jau porą pastarųjų metų mūsų susitikimus lydėjo žiūrovo akiai labai patrauklios kovos.

– Kokie jūsų planai likusiai sezono daliai? Kaip Joanas Plaza paprastai stengiasi atsipalaiduoti ir pergrupuoti mintis naujiems iššūkiams?

– Norėjau mėnesį perkrauti mintis, bet atsirado galimybė išvažiuoti stebėti treniruotes Ispanijoje, kituose Europos miestuose, bendrauti su komandų treneriais. Tad ėmiausi šio scenarijaus.

Aš taip pat pasinaudosiu galimybe pamatyti vienintelį finalą, kurio dėl savo darbo dar nemačiau gyvai – NCAA mūšį dėl trofėjaus balandį. Tuo pačiu apsilankysiu keliose NBA treniruotėse.

Tiesiog noriu tobulėti ir būti pasiruošęs kitam iššūkiui, kurį man pateiks gyvenimas.

– Ar jūsų ateities planuose yra ir trečioji knyga?

– Taip! Mano antrasis romanas „Pažadink laiku“ (Wake Up on Time) – brandesnis, asmeniškesnis ir intensyvesnis kūrinys nei pirmoji knyga, buvo pristatytas prieš porą metų, tad jau praėjo daug laiko. Jis bus pristatytas daugybėje vietovių ir išverstas į kelias kalbas.

Bet jau smarkiai pažengiau rašydamas trečiąją knygą, tik nustojau ją rašyti pasirašęs sutartį su „Zenit“. Tačiau dabar, po šitos patirties, ji gali būti dar įdomesnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas