Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 12 16

Juodadarbis „Žalgirio“ herojus: „Visi mato, kad mes neiškrentame iš konteksto“

Lietuvos krepšinį perėjimu iš Vilniaus „Ryto“ į Kauno „Žalgirį“ vasarą sudrebinęs Arnas Butkevičius greitai užsitarnavo žaliai baltų sirgalių meilę. Krepšininko pasiaukojimas ir kovingumas tapo įprastu dalyku Eurolygoje. Tai akcentuoja ir komandos draugai, ir varžovai. Dar vienas to pavyzdys – pergalingos ir A.Butkevičiaus rekordais pažymėtos rungtynės su Madrido „Real“.

Kaip ir „Barcelona“ ekipą, Kauno „Žalgiris“ antrą sezoną paeiliui namuose sutvarkė ir Madrido „Real“. Tai pasiekimai, kuriais pasigirti gali reta komanda Europoje.

Nors karališkas klubas į Nemuno salą atvyko fiksuodamas septynių pergalių per pastarųjų aštuonerių rungtynių seriją, bet Chuso Mateo auklėtiniai susidūrė su išskirtiniu „Žalgirio“ krepšininkų kovingumu ir noru laimėti sirgalių perpildytoje arenoje.

Toną pasiaukojančiam Kauno komandos žaidimui uždavė vasarą iš Vilniaus „Ryto“ persikėlęs kapitonas Arnas Butkevičius. Jis ne kartą paskui kamuolį nėrė ant parketo, graibstė jį varžovams nuo galvų, ištraukė du ginčo kamuolius, o gynyboje vaikė rezultatyviausią „Real“ žaidėją Džananą Musą.

„Šiandien visi pamatė, ką mums duoda Arnas Butkevičius – kiek jis ginčo kamuolių paėmė, kiek šiaip kamuolių atkovojo“, – po rungtynių spaudos konferencijoje sakė „Žalgirio“ vairininkas Kazys Maksvytis.

„Žaidėme atkaklias rungtynes iki paskutinių keturių minučių. Buvo lygu, bet paskutinėmis minutėmis „Žalgiris“ turėjo daugiau energijos nei mes, jie mus pranoko visose 50-50 situacijose, užsidirbo papildomas atakas puolime atkovotais kamuoliais, ypač Arnas Butkevičius“, – žalgirietį išskyrė „Real“ strategas Chusas Mateo.

Įspūdingą „Real“ puolimo mašiną pristabdęs „Žalgiris“ laimėjo 81:72, o A.Butkevičius per 28 minutes pelnė 10 taškų (1/2 dvit., 1/2 trit., 5/6 baud.), atkovojo 7 ir perėmė 1 kamuolį, atliko 2 rezultatyvius perdavimus ir surinko 19 naudingumo balų.

30-metis puolėjas rungtynėse su Madrido komanda užfiksavo asmeninius šio sezono žaistų minučių, pelnytų taškų ir efektyvumo balų rekordus, o +– rodiklis – didžiausias visoje komandoje (+19).

„Pagrindinis ir didžiausias pergalės akcentas – gynyba ir agresyvumas. Šiandien šiuos akcentus išpildėme taip, kaip norėtume, kad būtų visada, – po pergalės 15min kalbėjo A.Butkevičius. – Tai keitė visą rungtynių ritmą, nes varžovai nerado savo patogaus žaidimo. Žinoma, gera komanda, tai metimų įmes, bet faktas tas, kad mes neleidome „Real“ bėgti per daug ir gerai laikėmės plano, kurį paruošė treneriai. O šiandien planas veikė puikiai.“

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Visi kalba apie Walterio Tavareso faktorių. Jis per pirmąjį kėlinį surinko 12 naudingumo balų, bet su tiek baigė ir visas rungtynes. Kaip pavyko jį pažaboti per likusius tris kėlinius?

– Mes turėjome užduotis prieš Walterį Tavaresą. Treneriai norėjo, kad gynyboje prieš jį neitume per daug iš priekio ir laikytume jį toliau nuo krepšio, kiek tai yra įmanoma. Žinoma, sunku tai padaryti, nes jis turi didelį kūną ir ilgas rankas. Aš manau, kad trenerio nurodymus išpildyti pavyko visai neblogai. Jis visada susirinks savo naudingumo balus, bet šiandien tiek nesijautė jo faktorius, kiek įprastai jaučiasi. Mes jį gerai ištraukdavome gynyboje ir ganėtinai gerai atakavome jį puolime.

– Sužaidėte rezultatyviausias ir naudingiausias asmenines rungtynes šio sezono Eurolygoje. Kas lėmė tokį puikų pasirodymą?

– Sunku pasakyti. Vienos geresnės rungtynės, o aš apie save plėstis nenoriu. Nieko naujo nepasakysiu – einu į aikštelę su užduotimis. Šiandien vėl turėjau tokią. Stengiausi tvarkytis, o puolime pasisekė kažkiek geriau įsijungti į žaidimą. Ir viskas. Jūs spręskite, o aš patylėsiu.

– Ar jūsų užduotis buvo gintis prieš Džananą Musą?

– Taip, su juo tvarkytis teko daugiausiai. Turėjome specialų planą prieš jį. Nepasakyčiau, kad tvarkiausi vienas. Tai buvo visos komandos darbas. Prieš Dž.Musą taikėme kitokią gynybą, negu su likusiais žaidėjais. Tokiose situacijose labai svarbu, kad gerus nurodymus man duotų mūsų didelis žmogus. Tai buvo visos komandos darbas. Norėjome stumti Dž.Musą į dešinę ranką, nes jis labiau mėgsta užsibaigti kairiąja, nors ir yra dešiniarankis. Žinoma, jis įmetė savo taškus, ir įmetė jų nemažai. Svarbu, kad kiti neįsijautė.

– Belgrade žaidėte gerai, bet pralaimėjote. Kokia emocinė būklė buvo po šių rungtynių?

– Apmaudu, nes jautėme, kad galime perlaužti šį mačą. Tos rungtynės nebuvo tokios geros, kad 100 proc. turėjome laimėti, kad viską būtume atidavę, kaip kad šiandien prieš „Real“. Labiausiai liūdina jausmas, kai žinai, kad ne viską padarei, kad laimėtum, o tai gali kainuoti pergalę.

– Ar jūsų užduotis puolime su susiaurėjusia „Žalgirio“ rotacija neprasiplėtė?

– Ne, padidėjo tik minučių skaičius, tai automatiškai daugiau šansų ir kamuolį gauti.

– Ar sutinkate, jog „Žalgiris“ drausmingesnį krepšinį žaidžia, kai nėra Igno Brazdeikio?

– Nepasakyčiau. Nežinau. Šiandien mes žaidėme tikrai protingai. Galbūt geresnį toną uždavė rungtynės Belgrade, kur momentais pavykdavo sužaisti taip, kaip norime. Drausmingą žaidimą iš Belgrado šiandien persinešėme į rungtynes su „Real“. Šiandien nebuvo tokių klaidų, kaip su „Crvena zvezda“, kad varžovai perima kamuolį, nubėga ir įmeta taškus. Tokiu atveju nieko nesugalvosi. Šito šiandien išvengėme, kad varžovų taškų skaičius buvo toks, jog galėjome laimėti rungtynes.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Keli „Žalgirio“ žaidėjai sirgo, o jūs irgi esate užkimęs. Ar sunku buvo ruoštis šioms rungtynėms?

– Nieko naujo nepasakysiu, turbūt pusė Lietuvos jaučiasi taip pat. Virusas neaplenkė ir mūsų – daug sloguojančių, vieni stipriau, o kiti silpniau. Mes neiname dainuoti, tai balsas nėra aktualus. Jei jautiesi gerai, eini ir žaidi.

– Treneris užsidirbo jau penktąją techninę pražangą šį sezoną ir pagal šį rodiklis yra lyderis visoje Eurolygoje. Ar ne per karštas yra Kazys Maksvytis?

– Karštas, karštas (juokiasi). Reikia jį ir raminti. Gerai, nes ir jam reikia užsitarnauti teisėjų pagarbą. Mes stengiamės tai padaryti geru žaidimu ir trenerio plano vykdymu. Visi mato, kad mes neiškrentame iš konteksto. Galbūt po truputį atsiras ir teisėjų pagarba. Nesakau, kad jos nėra, bet savo darbu mes to siekiame.

– Ar tokios trenerio techninės pražangos prideda žaidėjams motyvacijos aikštelėje?

– Manau, kad taip. Ypač tuo metu, kai matai, kad teisėjai suklydo, o treneris stovi už komandą. Norisi ir už jį kovoti.

– Kuri jums pergalė malonesnė – prieš „Barcelona“ ar „Real“?

– Abi pergalės superinės. Negaliu kažko išskirti. Tai pirmas mano sezonas čia, o aš tik mėgaujuosi sirgalių kuriama atmosfera. Tai yra įspūdinga. Kaifas žaisti tokioje atmosferoje.

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ mačo Belgrade aptarimas ir ką Kaune parodys „Real“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas