Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 16

K.Maksvytis apie paskutinę „Žalgirio“ ataką: „9 iš 10 tokių metimų Ulia pataiko“

Kauno „Žalgiriui“ priklausė lemiama rungtynių su Pirėjo „Olympiakos“ ataka, bet Edgaro Ulanovo bandymas išplėšti pratęsimą nebuvo sėkmingas, o Graikijos klubas šventė sunkią pergalę 74:72 (15:17, 25:17, 21:15, 13:23).

Dramatiškame trileryje triumfavusi Pirėjo „Olympiakos“ prisijungė prie Stambulo „Anadolu Efes“, Atėnų „Panathinaikos“ ir Belgrado „Partizan“ komandų, kurios Nemuno salą paliko su tašku kišenėje.

Bet jei pastarieji trys klubai „Žalgirio“ arenoje triukšmavo kaip reikiant, tai Graikijos klubas kudašių išnešė tik su pergalingu Saša Vezenkovo metimu.

„Antroje mačo pusėje pamatėme, kas yra tas S.Vezenkovas“, – po dvikovos kalbėjo Kazys Maksvytis.

Pirmąsias vietas tiek Graikijos čempionate, tiek Eurolygoje užimanti „Olympiakos“ į Nemuno salą atvyko karštutėlė, iškovojusi 18 pergalių per pastaruosius 19 mačų.

Rungtynių išvakarėse Pirėjo klubas pranešė apie dėl traumos iš rotacijos iškritusį Kostą Slouką, tuo metu „Žalgiris“ likus pusantros valandos iki mačo pradžios paskelbė apie Isaiah Tayloro nedalyvavimą dvikovoje.

Didelio fiziškumo akistatoje pagrindiniam „Žalgirio“ gynybos asui teko neįprasta užduotis – tramdyti 10 centimetrų aukštesnį „Olympiakos“ lyderį Sašą Vezenkovą, rimčiausią pretendentą iškovoti Eurolygos sezono MVP apdovanojimą.

Jei pirmasis kėlinys vyko pagal šeimininkų planą (17:15), antrajame ketvirtyje sprogo Pirėjo komandos atsarginis Shaquielle'as McKissicas, per kėlinį surinkęs 13 taškų ir 19 naudingumo balų.

Kaip šiame sezone jau tapo įprasta, „Žalgiris“ vėl turėjo problemų organizuodamas žaidimą, iki ilgosios pertraukos suklydęs net 14 kartų, tačiau Kazio Maksvyčio komandos gyvybę palaikė puiki kova dėl kamuolių (9 antrieji šansai) bei 7 pataikyti tolimi metimai.

Net penkis kartus iki ilgosios pertraukos suklydo Arnas Butkevičius.

„Olympiakos“ vedlio regalijas trečiajame kėlinyje susigrąžinęs S.Vezenkovas sukratė 12 taškų bei įteikė Graikijos komandai dviženklį pranašumą.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Saša Vezenkovas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Saša Vezenkovas

Ketvirtajame kėlinyje Nemuno saloje ėmė lyti žaliai baltais tritaškiais, o arena sprogo iš euforijos. Rolandas Šmitas įsegė du trijų taškų metimus, po vieną pridėjo Tomas Dimša ir Arnas Butkevičius, leidę „Žalgiriui“ įsikabinti Eurolygos lyderiams į koją – 65:67.

Iš viso T.Dimša per lemiamą ketvirtį surinko 11 taškų, bet pagrindinis rungtynių herojus ketvirtadienio vakarą vilkėjo raudonus marškinėlius. Saša Vezenkovas išsikeitė puolime prieš T.Dimšą ir per jo rankas įmetė pergalingą metimą.

„Šiandien abi komandos nusipelnė pergalės, bet sveikinimai keliauja „Olympiakos“. Džiaugiuosi energija ir tuo, kad sugrįžome į rungtynes, bet to nepakanka pergalei prieš „Olympiakos“. Jie privertė mus suklysti daugybę kartų, o tai mums kainavo pergalę“, - po nesėkmės kalbėjo K.Maksvytis.

– Šiandien didžiąją rungtynių dalį žaidėte be Lauryno Biručio ir Kevarriuso Hayeso. Kiek ši taktika leido jums laikytis rungtynėse?

– Manau, kad šiandien tai veikė. Kaip ir prieš rungtynes minėjo žurnalistai, „Olympiakos“ mėgsta žaisti dviem penketais. Bandėme primesti varžovams savo stilių. Viskas 100 proc. nesuveikė, bet bandėme ištraukti Moustapha Fallą iš baudos aikštelės ir surasti ten žaidimo nugara ar „du prieš du“ situacijas. Manau, kad tai gana veikė prieš pirmąjį „Olympiakos“ penketą.

– Kiek šiandien trūko Isaiah Tayloro ir kiek kiti žaidėjai sugebėjo kompensuoti jo netektį?

– Isaiah žinoma, kad trūko, bet kažkas užėmė jo vietą. Padarėme 20 klaidų... Žinoma, „Olympiakos“ yra geriausiai besiginanti ir mažiausiai taškų praleidžianti Eurolygos komanda. Trūko fiziškumo, trūko kamuolio prisiėmimo. Mes per daug nutraukinėjome derinius, geriau būtume įžaidę kamuolį. Varžovai mus provokavo, o mes darėme klaidas. Bet bendra prasme esu patenkintas, kaip vyrai šiandien kovojo.

– Dvi lemiamas atakas iniciatyvos ėmėsi Edgaras Ulanovas ir abu kartus ginčijosi su teisėjais. Kaip šios situacijos atrodė jums?

– Nemanau. Manau, kad paskutinę ataką Edgaras pats bandė eiti ir provokuoti pražangą. Neišpildėme plano iki galo. Jis gavo kamuolį, bet ne tame taške. Tai buvo visų rungtynių problema. Turėjo priimti kamuolį prie tritaškio, o ne prie vidurio aikštės. Tuomet kažkiek improvizavome. Gerai, kad Edgaras kamuolį turėjo savo rankose ir padarė gerą prasiveržimą. Jis tokius metimus sumeta 9 iš 10, bet šįkart neįmetė.

– Ar paskutinės atakos tikslas buvo lyginti, ar persverti rezultatą?

– Norėjome išlyginti. Norėjome suklaidinti, ištraukti M.Fallą ir tame koridoriuje E.Ulanovas turėjo veržtis.

– Šiandien Arnui Butkevičiui teko gintis prieš Sašą Vezenkovą. Koks buvo planas ir kaip pavyko jį įgyvendinti?

– Pirmoje pusėje gana pavyko, Saša pelnė tik 9 taškus. Antroje pusėje pamatėme, kas yra Vezenkovas. Atrodo, kad iš niekur surinko 25 taškus. Kažkurie žurnalistai prieš rungtynes sakė, kad visas „Olympiakos“ žaidimas sukasi aplink S.Vezenkovą. Aš galvoju atvirkščiai. Jis yra labai geras lyderis, kuris būna be kamuolio. Atakas jam sukuria, jis įkerta ir gerai tame jaučiasi. Visi pataikyti devyni dvitaškiai yra tarp tų rodiklių, dėl ko mes šiandien pralaimėjome.

Negaliu pasakyti, kad Arnas šiandien gynėsi labai blogai. Man nepatiko visos komandos darbas, kai trečiajame kėlinyje gavo keturias vienodas atakas iš eilės.

– Kodėl nepavyko sustabdyti Shaquielle'o McKissico, kuris vien per antrąjį ketvirtį buvo surinkęs 19 naudingumo balų?

– Manau, kad prieš jį tragiškai gynėmės pirmoje mačo dalyje. Leidome bėgti į greitą puolimą, baudavome ir nespėjome reaguoti į jo prasiveržimus. Nemanau, kad mačo pabaigoje reikėjo šokti ant Sh.McKissico ir bandyti jį nublokuoti. Tai buvo geras metimas. Manau, kad buvo bloga koncentracija – reikėjo išstovėti ant kojų ir laikyti gerą atstumą, neduoti jam veržtis. Mes šito nepadarėme.

– Ar matėte, kad antrajame kėlinyje jums ar jūsų štabui Sh.McKissicas pasiuntė oro bučinį?

– Taip, buvo, bet nereagavome į šią provokaciją. Bet jūs matėte, kokį jis įmetė tą tritaškį? Kažkiek galime laikytis distancijos, bet buvome nuėję labai giliai, į taip vadinamą „šypsenėlę“. Jis sportuoja krepšinį, kažkiek distancijos reikia duoti, bet ne tiek. Mes rizikavome prieš Sh.McKissico tritaškius, jūs tai matėte. Galvoju, kad jam pasisekė su tritaškiu, kai mes jį subaudavome.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Rungtynių akimirka

– Kiek sąmyšio ruošiantis rungtynėms įnešė tai, kad „Olympiakos“ atvyko be K.Slouko?

– Bandėme nuspėti ir gana atspėjome, kad pradžioje jie bandys graikų žaidėjus, todėl Kosto vietą užėmė Michalis Lountzis. Antroje pusėje jie išsimušė, ėmė keisti žaidėjus. O kai blogai buvo, penketai visai keitėsi.

Mums tai palengvino gynybines užduotis, nes K.Sloukas yra labai talentingas žaidėjas. Jis sukuria daug situacijų komandos draugams.

– Ar šiandien Ignas Brazdeikis žaidė 15 minučių, nes Tomas Dimša buvo fantastiškas, ar jūsų tiesiog netenkino I.Brazdeikio žaidimas?

– Patys matote, kad ieškojome optimalaus penketo, o ketvirtajame kėlinyje žaidė praktiškai tie patys žaidėjai. Nebesinorėjo mesti naujų veidų, o kiti žaidėjai šiandien žaidė geriau už Igną.

– Suklydote 20 kartų, bet buvote per metimą nuo pergalės prieš Eurolygos lyderį. Daugiau matote pozityvo ar negatyvo?

– Žinoma, kad pozityvo yra. Žaidėme prieš elitinę komandą, sugebėjome grįžti į rungtynes ir lygiai žaisti prieš „Olympiakos“. Pergalės nepasiekėme, todėl yra negatyvas. Daug kartų suklydome, kažkur buvome išprovokuoti, bet daug kur klydome ir neprovokuoti. Čia yra didesnis rezervas.

– Ar I.Tayloras bus pasiruošęs žaisti kitą savaitę?

– Jis pasitempė koją. Patempimas yra gydomas apie savaitę. Nežinau, ar rizikuosime juo prieš Klaipėdos „Neptūną“, bet kitą savaitę jis turėtų būti pasiruošęs 100 proc. Tikiuosi, kad jis mums duos šviežios energijos.

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ galvosūkiai ir viltys, čempionų nerimas ir MVP Kaune

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas